4 Alternatif Whatsapp Untuk Melindungi Privasi Anda

[ware_item id=33][/ware_item]

Privasi adalah masalah besar bagi pengguna Internet dan segala yang diberikannya kepada kami. Semoga ia menjadi mesej yang dihantar kepada rakan atau gambar perkara paling bodoh yang ditemui setiap hari. Butang hantar dipukul dan mesej disimpan di pelayan dan kemudian disampaikan seperti itu kepada penerima dalam teks biasa dan mesej gambar yang boleh dilanggar dalam transit oleh penggodam atau snoopers, untuk mengatasi masalah tersebut WhatsApp diperkenalkan akhir-ke-akhir penyulitan dalam aplikasinya. Namun WhatsApp bukan satu-satunya pilihan! Terdapat banyak alternatif WhatApp lain yang boleh didapati di Internet, tetapi yang mana yang betul?


Kaedah penyulitan end-to-end menjamin mesej-mesej dalam masa antara penghantaran dan penerimaan mesej. Walaupun mesej disimpan di komputer, mereka tidak boleh diakses oleh pelayan. Ini adalah cara paling selamat untuk menghantar mesej tetapi masih, jika orang tidak selesa dengan WhatsApp atau mahu mencuba sesuatu selain itu, ada pilihan lain di luar sana juga.

Wicker 

Ia mempunyai sistem pemalsuan sendiri seperti Snapchat tetapi tidak seperti itu, ia membolehkan pengirim untuk menetapkan pemasa dari beberapa saat hingga lebih daripada lima hari. Pemasa yang habis akan memadamkan mesej dari hujung penerima.

alternatif WhatsApp

Ia menawarkan penyulitan RSA 4,096-bit yang merupakan protokol yang sangat selamat. Ia juga memadam metadata daripada mesej seperti lokasi, tarikh, hari, masa dan maklumat peranti. Selain itu, mesin pencincang mesej adalah ciri yang sangat maju yang menghilangkan kemungkinan pemulihan oleh mana-mana penggodam.

Mesej-mesej di Wickr boleh mengandungi teks biasa, gambar, video, audio, fail yang dilampirkan dan ia juga termasuk integrasi mudah dengan Dropbox, pemacu Google dll. Pengguna tidak perlu mempunyai nombor atau alamat e-mel untuk membuat akaun di Wickr.

Muat turun Wickr pada: iOS | Android

Isyarat

Ia adalah aplikasi mudah yang digunakan untuk menghantar mesej yang merangkumi semua jenis fail. Nombor diperlukan untuk mendaftar dan teks-teks yang baik untuk pergi. Isyarat membolehkan pengguna membuat panggilan yang jelas kepada orang-orang yang tinggal di bandar-bandar atau lautan percuma dengan keselamatan yang tinggi tanpa pengecualian sesiapa sahaja yang mendengar panggilan orang lain.

aplikasi pemesejan isyarat

Pencipta Sinyal, Sistem Whisper Terbuka, tidak mempunyai akses kepada mesej atau panggilan yang dihantar atau diterima yang menjadikannya benar-benar selamat. Pelayan tidak mengakses komunikasi anda dan tidak menyimpan sebarang data sehingga mereka tidak dapat menyerahkan teks atau panggilan pelanggan mereka.

Muat turun pada: iOS | Android

Threema

Aplikasi ini tidak memerlukan nombor telefon atau alamat e-mel untuk dipautkan kepadanya. Seperti Whatsapp, Threema membolehkan penggunanya menghantar lokasi mereka dengan menghantar penanda geografi kepada penerima dan mereka boleh mengetuknya dan membuka lokasi pada peta. Pemesejan di Threema agak cepat. penyulitan akhir-ke-akhir

Threema menyediakan penyulitan end-to-end benar seperti Whatsapp. Threema menggunakan Cryptography Curve Elliptical, iaitu penyulitan RSA 2048-bit. Satu lagi ciri hebat yang diberikan oleh Threema adalah penunjuk berwarna orang yang menghantar mesej.

Jika anda menambah kenalan dengan memasukkan nama pengguna mereka, kenalan itu akan mempunyai tahap pengesahan merah. Jika ia menyegerakkan dengan kenalan anda, mereka akan mendapat pengesahan jingga. Anda perlu bertukar kunci dengan mereka dengan mengimbas kod QR pada peranti mereka untuk sampai ke tahap pengesahan hijau.

Kelemahan Threema adalah bahawa ia tidak percuma tetapi hanya berharga $ 2.99 tanpa yuran langganan.

Muat turun pada: iOS | Android

Telegram

Telegram menetapkan pemasa untuk mesej anda untuk merosakkan sendiri, seperti Wickr, memadamkannya dari peranti penerima, tetapi ini adalah pilihan. Kumpulan Telegram adalah organisasi bukan untung yang bebas iklan dan aplikasi tidak ada apa-apa. Telegram juga menyediakan kemampuan untuk menghantar mesej dari desktop.

alternatif WhatsApp

Penyulitan adalah berdasarkan penyulitan AES simetri 256-bit, penyulitan RSA 2048-bit, dan Diffie-Hellman menjamin pertukaran utama. Kaedah penyulitan telah dibuat khusus untuk projek ini dan merupakan sumber terbuka.

Telegram menawarkan "perbualan rahsia," yang menggunakan penyulitan akhir penuh ke peringkat akhir, tidak disimpan di pelayan Telegram, dan merosakkan diri selepas masa yang ditetapkan.

Muat turun pada: iOS | Android

Kesimpulannya

Organisasi di sebalik aplikasi ini komited untuk privasi dan membolehkan pengguna untuk mengawal sepenuhnya siapa yang melihat mesej mereka. Aplikasi ini adalah alternatif yang hebat untuk orang yang ingin menukar WhatsApp dan mencuba sesuatu yang baru tetapi juga tidak perlu risau tentang privasi maklumat.