4 Алтернативи на Whatsapp за защита на вашата поверителност

[ware_item id=33][/ware_item]

Поверителността е голяма работа за потребителите на Интернет и всичко, което ни предоставя. Нека бъдат съобщения, изпращани до приятели или снимки на най-глупавите неща, които хората срещат всеки ден. Бутонът за изпращане е натиснат и съобщението се съхранява на сървъра и след това се доставя на приемника в обикновени текстови и картинни съобщения, които могат да бъдат нарушени по време на транзит от хакери или снайперисти, за да се преодолеят подобни проблеми WhatsApp въвежда от край до край криптиране в приложението му. WhatsApp обаче не е единствената опция! В интернет има множество други алтернативи на WhatApp, но коя е най-правилната?


Методът на криптиране от край до край защитава съобщенията във времето между изпращането и получаването на съобщението. Докато съобщенията се съхраняват на компютъра, те са недостъпни за сървъра. Това е най-сигурният начин за изпращане на съобщения, но все пак, ако хората не се чувстват неудобно с WhatsApp или искат да опитат нещо различно от него, има и други възможности.

плетена ракита 

Тя има саморазрушителна система за съобщения като Snapchat, но за разлика от нея, тя позволява на подателя да зададе таймер, вариращ от няколко секунди до повече от пет дни. Изтичащият таймер ще изтрие съобщението от края на получателя.

WhatsApp алтернатива

Той предлага 4,996-битово RSA криптиране, което е изключително защитен протокол. Освен това той изтри метаданните от съобщенията като местоположение, дата, ден, час и информация за устройството. Освен това, шредерът на съобщения е изключително напреднала функция, която премахва възможността за възстановяване от всеки хакер.

Съобщенията на Wickr могат да съдържат обикновени текстове, снимки, видео, аудио, прикачени файлове, а също така включват удобна интеграция с DropBox, Google Drive и т.н. Потребителите не трябва да имат номер или имейл адрес, за да направят акаунт в Wickr.

Изтеглете Wickr на: iOS | андроид

сигнал

Това е просто приложение, което се използва за изпращане на съобщения, които включват всички видове файлове. Необходим е номер за подписване и текстовете са добри. Сигналът позволява на потребителите да извършват кристално чисти обаждания на хора, които живеят в градове или океани безплатно с висока степен на сигурност, без изключения от това, че някой чува обаждания на някого.

приложение за сигнални съобщения

Създателите на Signal, Open Whisper Systems, нямат достъп до съобщения или обаждания, изпратени или получени, което го прави напълно сигурен. Сървърите не получават достъп до вашата комуникация и никога не съхраняват никоя от данните, така че да не могат да предават текстове или обаждания на своите клиенти.

Изтегляне на: IOS | андроид

Threema

Това приложение не изисква телефонни номера или имейл адреси да бъдат свързани с него. Подобно на Whatsapp, Threema позволява на своите потребители да изпращат своите местоположения, като изпращат географски маркер до получателя и те могат да натиснат върху него и да отворят местоположението на карта. Съобщенията в Threema са доста бързи. криптиране от край до край

Threema осигурява истинско криптиране от край до край, точно като Whatsapp. Threema използва криптография на Elliptical Curve, което е 2048-битово RSA криптиране. Друга чудесна функция, която Threema предоставя, е пъстър индикатор за човека, който изпраща съобщенията.

Ако добавите контакт, като въведете тяхното потребителско име, той ще има червено ниво на потвърждение. Ако се синхронизира с вашите контакти, те ще получат оранжева проверка. Ще трябва да обмените ключовете с тях, като сканирате QR кода на устройството им, за да стигнете до нивото на зелена проверка.

Недостатъкът на Threema е, че той не е безплатен, но струва само 2,99 долара без такса за абонамент.

Изтегляне на: iOS | андроид

телеграма

Telegram задава таймер на вашето съобщение да се самоунищожи, като Wickr, изтривайки го от приемащото устройство, но това не е задължително. Telegram group е организация с нестопанска цел, която е без реклами и приложението не струва нищо. Телеграмата осигурява и възможност за изпращане на съобщения от работния плот.

WhatsApp алтернатива

Криптирането се базира на 256-битово симетрично AES криптиране, 2048-битово RSA криптиране и Diffie-Hellman осигурява обмен на ключове. Методът на криптиране е създаден специално за този проект и е с отворен код.

Telegram предлага „тайни чатове“, които използват пълното криптиране от край до край, не се съхраняват на сървърите на Telegram и се самоунищожават след зададен час.

Изтегляне на: iOS | андроид

заключение

Организациите, стоящи зад тези приложения, са ангажирани с поверителността и позволяват на потребителите да имат пълен контрол върху това кой вижда техните съобщения. Тези приложения са чудесна алтернатива за хората, които искат да превключат WhatsApp и да изпробват нещо ново, но също така да не се притесняват от поверителността на информацията.