10 Cara – Cara Membuka Laman Web Dari Mana-mana – Panduan Lengkap

[ware_item id=33][/ware_item]

Apabila sesebuah laman web mengehadkan pengguna untuk mengakses kandungan, ia secara umum mewujudkan gangguan di kalangan mereka. Walau bagaimanapun, pada masa kini, sekatan-sekatan ini ke laman web sangat meningkat disebabkan oleh geo-larangan dan larangan Kerajaan. Juga, beberapa sekolah, perniagaan, dan organisasi mempunyai dasar tertentu yang menghalang individu untuk mengakses kandungan tertentu. Tetapi, bagi pengguna internet yang sah, ia benar-benar mengganggu untuk kekal jauh dari kandungan yang dikehendaki mereka. Walau bagaimanapun, persoalan timbul ialah bagaimana untuk membuka sekatan laman web?


10 Cara Terbaik Untuk Membuka Laman Web

Banyak teknik yang diterangkan tetapi, kerana kekurangan penjelasan yang sesuai, pengguna internet tidak dapat mengenal pasti alat yang betul untuk membuka sekatan laman web. Tetapi melalui artikel ini, kami akan memberitahu anda semua cara yang mungkin menggunakan yang anda boleh menyahsekat laman web. Di sini, kami akan memberikan penerangan kepada semua alat buka kunci laman web ini yang akan memberi anda pemahaman yang cukup dan mudah untuk mengakses kandungan terhad tersebut.

(1) - HTTP dan HTTPS

Langkah pertama dan paling awal yang perlu anda ambil semasa laman web buka kunci adalah menukar URL sebelumnya dari HTTP ke HTTPS. Orang sering membayar kepentingan yang tidak diingini untuk proses ini; Walau bagaimanapun, kadang-kadang satu versi laman web ini disekat.

Sebagai contoh, jika anda cuba mengakses Facebook dan versi HTTPS (https://www.facebook.com) disekat di rantau anda, kemungkinan itu adalah laman web dengan HTTP (http: //www.facebook. com) boleh diakses. Namun, di banyak institut seperti sekolah, tapak pada port internet HTTP biasa 80 disekat tetapi, port 443 dibiarkan tidak disekat yang umumnya versi HTTPS tapak.

HTTPS dan HTTP membezakan laman web yang sama dengan cara yang ditambahkan 'S' di HTTP menunjukkan tapak web menjadi selamat dan disulitkan. Bagaimanapun, URL yang mengandungi HTTP menunjukkan bahawa kandungan laman web tidak bercagar.

(2) - Gunakan Pelayar Proksi Mudah Alih

Pelayar proksi mudah alih boleh dimuat turun untuk mendapatkan versi dua kali lebih berkesan dan berfaedah daripada proksi sahaja. Sebagai contoh, Kproxy boleh menjadi mudah alih atau mempunyai pilihan untuk dipasang. Ciri yang paling mudah semasa menggunakan penyemak imbas laman web adalah bahawa ia menawarkan anda carian tapak tanpa menaipnya di bar URL utama. Anda boleh dengan mudah mengakses laman web yang disekat dengan memasukkan URL dalam kotak carian tengah.

(3) - Menggunakan DNS yang berbeza

Anda juga boleh menyahsekat laman web dengan menukar pelayan DNS. Pelayan DNS adalah seperti indeks yang dikekalkan untuk URL laman web yang anda lawati. Sebagai contoh, apabila anda memasuki pautan laman web di bar URL penyemak imbas anda, komputer anda akan menghantar permintaan akses ke pelayan DNS dan ia memberi anda alamat IP untuk tapak tersebut..

10 Cara - Cara Membuka Laman Web Dari Mana-mana - Panduan Lengkap

Oleh itu, apabila penyedia perkhidmatan Internet ingin menghalang sebuah laman web, mereka hanya mengeluarkan entri untuk laman web tersebut. Walau bagaimanapun, ISP juga boleh mempertimbangkan mengalihkan permintaan ke laman web yang berbeza atau halaman notis juga.

Untuk mengatasi masalah ini, anda hanya boleh menukar pelayan DNS, namun, ini terdapat banyak pelayan DNS pihak ketiga yang dibuka secara terbuka yang dikendalikan oleh organisasi atau ISP. Walau bagaimanapun, pelayan DNS yang paling popular ialah Google DNS dan OpenDNS. Apa yang anda perlu lakukan untuk membuka sekatan laman web hanya menukar DNS anda kepada mereka.

Untuk Sistem tingkap 7, pergi ke panel Kawalan dan kemudian klik 'Rangkaian dan Internet' folder. Sekarang pergi ke 'Pusat Rangkaian dan Perkongsian' dan akses 'Tukar tetapan penyesuai' pilihan. Sekarang klik kanan pada penyesuai rangkaian anda, klik pada protokol internet versi 4 dan klik 'sifat'. Kemudian klik pada 'Gunakan alamat pelayan DNS berikut dan serahkan pelayan DNS pilihan anda. Alamat pelayan untuk Google adalah 8.8.8.8 dan 8.8.4.4 dan untuk OpenDNS, mereka adalah 208.67.222.222 dan 208.67.220.220. Akhirnya, selepas memasukkan alamat pelayan klik pada 'Ok' untuk menyimpan tetapan dan but semula komputer anda.

(4) - Gunakan Pelayan Proksi

Semasa membuka halaman web sekatan, pelayan proksi boleh melakukan sebagai alat berguna yang mengantara antara komputer anda dan laman web yang anda akses. Apabila anda terhad untuk mengakses laman web tertentu, pelayan proksi boleh digunakan untuk melawat tapak tersebut. Halaman web dipaparkan oleh pelayan proksi dan ia membolehkan anda untuk menyambung dengannya.

Oleh kerana anda tidak mengakses laman web secara langsung, oleh itu, anda boleh menyahsekat laman web. Terdapat pelbagai pelayan proksi yang terdapat dalam talian yang mana carian Google 'Peramban Proksi Anonymous' akan memberi anda senarai panjang. Sebagai contoh, HideMyAss dan OpenBlockedWebsite adalah yang anda boleh memilih.

Walau bagaimanapun, anda harus ingat bahawa akses pelayan proksi percuma boleh perlahankan anda melayari proses dan mungkin gagal memperlihatkan laman web dengan cekap. Juga, anda boleh menghadapi banyak iklan mengganggu semasa menggunakan pelayar proksi yang boleh mengganggu pengalaman dalam talian anda.

(5) - Gunakan IP Daripada URL

Salah satu kaedah yang berkesan untuk membuka kunci laman web mungkin termasuk penggunaan IP dan bukannya URL. Kadang-kadang laman web yang terhad disimpan sebagai senarai URL dan menggunakan IP untuk laman web tertentu boleh berubah efektif.

Untuk mendapatkan alamat IP tapak web, anda boleh melakukan ping domain.com arahan dalam arahan Perintah. Menggunakan alamat IP adalah cara mudah untuk mengakses tapak yang disekat rantau anda. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak berfungsi untuk laman web yang telah menyekat alamat IPnya juga.

Namun, untuk kes ini, anda boleh mengikuti cara alternatif. Perkara yang perlu anda lakukan ialah menjalankan CMD pada PC anda dan ketik ping 'www.websitename.com'. Sekarang tekan 'Enter' yang akan segera memulangkan alamat IP. Gunakan alamat IP ini untuk masuk dalam bar URL penyemak imbas dan tekan enter.

(6) - Akses Perkhidmatan Penterjemah

Kebanyakan individu mungkin berfikir bahawa bagaimana seorang penterjemah boleh digunakan untuk menyahsekat laman web. Walau bagaimanapun, kadang-kadang organisasi dan bahkan negara tidak melarang perkhidmatan penerjemah. Oleh itu dengan menukar laman web ke dalam beberapa bahasa lain yang anda mungkin tahu boleh membantu anda memintas sekatan. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan Google Translate, Microsoft Translator atau Yahoo Babel ikan.

Contohnya, dalam Terjemahan Google anda boleh memasukkan URL laman web yang anda mahu akses dan bahasa yang anda mahu lihat kandungan tapak. Pilih bahasa halaman sebagai apa-apa, tetapi bahasa Inggeris dan bahasa diterjemahkan sebagai bahasa Inggeris. Anda harus dapat melihat laman web yang disekat dalam bahasa Inggeris.

10 Cara - Cara Membuka Laman Web Dari Mana-mana - Panduan Lengkap

(7) - Gunakan Sambungan

Untuk blokade yang diletakkan oleh institut dan pejabat, kadang-kadang sambungan penyemak imbas juga dapat membantu untuk menyahsekat laman web. Tapak seperti Facebook atau Youtube yang bersifat dinamik boleh diakses menggunakan sambungan. Pelanjutan seperti Hola dan ProxMate boleh membantu dalam melangkau sekatan.

(8) - Avail RSS Feed

RSS (Rich Site Summary) adalah format untuk memberikan anda kandungan yang sentiasa berubah dan membantu untuk mendapatkan kandungan segar dan membacanya dengan mudah. Untuk membuka kunci laman web, anda boleh mendapatkan suapan RSS laman web tertentu itu dan menambahkannya kepada pembaca anda. Walau bagaimanapun, sesetengah tapak web tidak mempunyai suapan RSS tetapi, dalam hal ini, anda boleh memanfaatkan perkhidmatan dalam talian untuk membuat suapan.

(9) - Gunakan TOR

Mendapat populariti yang mendalam, penyemak imbas TOR benar-benar boleh membantu membuka sekatan laman web. Ia adalah perisian yang mudah digunakan yang juga menyediakan anda tanpa nama. Ia mengaburi alamat IP dan memastikan data anda selamat dari mata yang bersinar. Pelayar TOR melupuskan data dari banyak nod yang menghalang data berebut.

10 Cara - Cara Membuka Laman Web Dari Mana-mana - Panduan Lengkap

Anda boleh memuat turunnya dengan mengakses tapak TOR. Salah satu kelemahan untuk TOR adalah bahawa ketika anda tersambung kepadanya, anda dapat mengalami pelayaran dalam talian yang lambat. Juga, disebabkan peningkatan populariti, banyak penjenayah siber menggunakan TOR untuk melakukan aktiviti berniat jahat.

(10) - Gunakan VPN

VPN adalah penyelesaian yang paling konkrit dan sahih untuk membuka sekatan laman web. Ia boleh memberikan cara yang efisien untuk memintas sekatan tanpa sebarang kesan sampingan yang dikesan atau melalui privasi yang dikompromikan.

Perkhidmatan VPN memaparkan alamat IP sebenar anda dengan yang palsu mengikut keutamaan kandungan. Perubahan IP menjadikan anda penonton sah kandungan yang anda mahu lihat. Dengan perkhidmatan seperti VPN, anda dibentangkan dengan pelbagai kandungan global yang boleh diakses dari hampir mana-mana wilayah. Juga, kelajuan penyemakan imbas semasa menggunakan VPN kekal hampir tidak terganggu.

Walau bagaimanapun, untuk ini, anda mesti bijak memilih pembekal VPN yang mempunyai dasar yang jelas mengenai khidmat pelanggan mereka. Oleh itu, pilih perkhidmatan VPN yang bereputasi seperti NordVPN, ExpressVPN, dan PureVPN yang dipercayai oleh para pelanggan dan sangat disukai oleh pengguna internet. Disebabkan peningkatan keperluan VPN, penipu menawarkan perkhidmatan VPN palsu yang mana anda harus tetap waspada dan cuba mengelakkan VPN percuma.

Kesimpulannya

Banyak kandungan internet hari ini, sedang disekat untuk pengguna. Inilah punca yang banyak individu mencari teknik untuk membuka kunci laman web. Walau bagaimanapun, selalunya mereka tidak dapat mencari penyelesaian yang sesuai dan sebaliknya, mereka terikat dengan teknik tersebut.

Di sini, melalui panduan ini, kami telah membentangkan hampir semua cara yang mungkin, yang boleh membantu anda membuka sekatan laman web. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan teknik ini dengan bijak mengikut syarat-syarat.