Analitis Keselamatan Data Besar: Senjata Menentang Serangan Keselamatan Siber Meningkat?

[ware_item id=33][/ware_item]

Dengan pendigitalan terbuka dunia perniagaan, risiko serangan siber ke syarikat-syarikat telah meningkat. Serangan ini boleh dielakkan oleh analisis data besar. Penyelidikan 'Data Big dan Keselamatan Maklumat' BARC terdiri daripada analisis mendalam mengenai tahap penggunaan semasa serta kelebihan penyelesaian keselamatan analisis oleh data besar bersama dengan cabaran yang dihadapi oleh mereka.


Peningkatan dalam Ancaman Keselamatan Siber

Keselamatan maklumat membuat pergeseran paradigma drastik dari alat perlindungan perimeter yang lama untuk memantau dan menjejaki aktiviti berniat jahat dalam rangkaian korporat. Ini kerana penggunaan perimeter keselamatan korporat telah lama hilang terutamanya kerana peningkatan penggunaan awan dan perkhidmatan mudah alih.

Tetapi terdapat alasan untuk penarikan balik pendekatan tradisional terhadap keselamatan maklumat, dan itu semata-mata kerana kenaikan besar dalam serangan siber serta bahagian yang dimainkan oleh orang dalam jahat yang menyebabkan pelanggaran keselamatan berskala besar.

Syarikat-syarikat perlu Mengubah Idea Keselamatan Siber mereka

Kerja Analytics sebagai ciri penting untuk membuat daya tahan siber berfaedah. Memandangkan semua kemajuan dan kecanggihan serangan siber, syarikat perlu mengkaji semula dasar keselamatan siber mereka dan mengambil langkah selanjutnya dari pencegahan mutlak ke arah konsep PDR - Mencegah > Mengesan > Membalas.

Seorang penyerang siber memerlukan satu percubaan yang berjaya untuk mendapatkan akses dan menyebabkan kekacauan di dalam sebuah organisasi sehingga keperluan untuk mengubah pandangan keamanan siber seseorang telah menonjol dengan luar biasa.

Peranan Apa Analisis Data Big Di sini

Oleh kerana pengesanan yang lebih baik adalah elemen penting dalam pendekatan ini, maka ini adalah di mana analisis data besar memainkan peranannya. Pengesanan mestilah pantas dan boleh dipercayai untuk mendiskriminasi corak penggunaan yang berbeza-beza, untuk melaksanakan analisis pesat dengan jarak masa sebenar, dan untuk belayar melalui korelasi kompleks yang diperolehi dari pelbagai data yang datang dari pelayan dan log permohonan serta dari aktiviti pengguna dan peristiwa rangkaian.

Oleh itu analisis yang rumit memerlukan langkah-langkah analisis yang canggih di luar batas-batas langkah-langkah yang berasaskan peraturan biasa. Peningkatan yang dikesan juga memerlukan kecekapan menjalankan analisis ke atas sejumlah besar data semasa dan arkib. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa ini adalah tempat analisis data besar memegang kepentingan utamanya. Kedua-dua keselamatan dan keadaan analisis semasa membantu menentukan dan meningkatkan daya tahan siber.

Analitis Keselamatan Data Big: Penjanaan Alat Keselamatan Baru

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, satu alat analisis keselamatan generasi baru muncul dengan dua kali ganda industri keselamatan untuk menghadapi cabaran-cabaran ini. Alat analisis keselamatan ini boleh mengumpulkan, menyimpan dan menganalisis sejumlah besar data di seluruh organisasi dalam masa sebenar.

Setelah data ditambah dengan data konteks tambahan serta kecerdasan ancaman ekstrinsik, kemudian dianalisis melalui algoritma korelasi yang berbeza untuk mengesan penyelewengan dan mengenali kemungkinan aktiviti yang berniat jahat.

Alat analitis keselamatan ini agak berbeza dari penyelesaian SIEM yang biasa dan mungkin melakukan tugas mereka dengan jarak waktu yang tepat sehingga mereka mampu menghasilkan peringatan keselamatan yang dinilai dengan keparahan sehubungan dengan prototipe risiko. Tambahan pula, isyarat keselamatan ini juga termasuk butiran forensik tambahan dan membenarkan pengesanan dan pengurangan serangan siber secara cepat.

Bagaimanakah Analisis Data Big Data Berasal

Analisis data besar adalah sebab terobosan teknologi terbesar.

Industri keselamatan telah mencapai puncak yang merangkum algoritma risikan perniagaan untuk pemprosesan data berskala besar, yang pada mulanya hanya tersedia untuk organisasi besar sahaja. Vendor kini boleh membina penyelesaian data besar yang dapat mengumpul, menyimpan dan menganalisis sejumlah besar data dalam masa nyata, dengan menggunakan Apache Hadoop dengan mudah dan perkakasan murah.

Mengintegrasikan Data untuk Ramalan Aktiviti Berbahaya

Ini menjana kemungkinan untuk menggabungkan analisis masa nyata dan sejarah serta menentukan insiden baru yang mungkin berkaitan dengan yang telah berlaku pada masa lalu.

Serangan siber yang semakin meningkat dapat dikenal pasti dengan lebih banyak kecekapan, sekali analitik keamanan data besar digabungkan dengan sumber-sumber risikan keselamatan ekstrinsik yang bertanggung jawab untuk menyediakan maklumat terkini mengenai kelemahan terbaru.

Data arkib boleh mempermudahkan penentukuran dengan urutan biasa aktiviti rangkaian tertentu, yang kemudiannya dapat digunakan untuk mengesan penyimpangan. Penyelesaian yang sedia ada boleh mengautomasikan penentukuran dengan usaha minimum yang diperlukan daripada pentadbir.

Mengenal pasti kejadian penting

Data besar algoritma analisis dapat mengenal pasti penyimpangan dan anomali dalam data yang kebanyakannya menunjukkan aktiviti berniat jahat atau sekurang-kurangnya beberapa jenis aktiviti mencurigakan.

Jumlah data keselamatan yang tinggi sekali ditapis oleh analitik keselamatan data yang besar dapat mengurangkan aliran besar dari peristiwa keamanan yang tidak dirawat kepada jumlah yang terkawal peringatan ringkas dan dikategorikan. Walau bagaimanapun, data arkib yang disimpan untuk analisis kemudiannya boleh memberikan seorang pakar forensik dengan butiran mengenai kejadian itu dan juga mengenai hubungannya dengan anomali sebelumnya yang terdahulu.

Menggali aliran kerja

Pada akhirnya, penyelesaian analitik keselamatan data besar menyediakan pelbagai aliran kerja automatik untuk mengatasi ancaman yang dikesan yang mungkin termasuk membasmi serangan malware yang dikenal pasti atau menyerahkan acara yang diragukan ke perkhidmatan keselamatan terurus untuk analisis mendalam.

Unsur-unsur utama untuk mengembangkan perniagaan pada masa akan datang adalah dianggap sebagai kawalan automatik untuk keselamatan siber dan pengesanan penipuan.

Temuan Utama daripada Laporan Analitik Keselamatan Data Big

Penyelidikan ini menyediakan analisis mendalam mengenai tahap kesedaran dan pendekatan baru-baru ini dalam bidang keselamatan maklumat serta pengesanan penipuan di syarikat yang tersebar di seluruh dunia.

Ia menggambarkan pentingnya, rancangan masa depan, dan keadaan analitik keselamatan data yang besar dan tindakan dinamiknya yang akan dimulakan di pelbagai sektor. Penyelidikan ini juga memberikan gambaran mengenai peluang, kelebihan, dan cabaran yang berlainan yang berkaitan dengan inisiatif dinamik. Selain itu, ia juga menyediakan audit mengenai pelbagai teknologi yang sedia ada untuk memberi tumpuan kepada cabaran-cabaran tersebut.