Anonimno brskanje po spletu je zdaj enostavno

[ware_item id=33][/ware_item]

Sledenje dejavnosti, nadzorne prakse večine vlad in vedno močnejši kibernetski napadi, kot so WannaCry, NotPetya Ransomware, kršitev Equifaxa in drugi, so ustvarili potrebo po orodjih, ki bi se lahko izognila takšnim tveganjem in vam zagotovila zasebno in anonimno brskanje..


Obstaja veliko orodij za anonimno brskanje; vendar je najpomembnejša skrb; vsi delajo? Ali so vse to varne in jih je vredno razmisliti?

Številni uporabniki interneta ne poznajo različnih ranljivih dejavnikov v spletu. Preden razmislite o varnostnem orodju, ki vas varuje pred spletnim sledenjem, morate poznati načine, kako vaši podatki ogrožajo.

Tehnike, ki se uporabljajo za sledenje uporabnikom med brskanjem

Obstajajo različne metode, ki jih uporabljajo ponudniki internetnih storitev, vlade, nadzorniki podatkov in celo spletna mesta za sledenje podrobnostim brskanja. Toda v nadaljevanju so obravnavane najpogostejše, h katerim je nagnjen skoraj vsak posameznik.

IP naslov

IP naslov naprave je vedno izpostavljen, dokler ga ne zavaruje nobeno orodje, kot je VPN ali drugo. S tem lahko vsakdo pridobi informacije z vaše lokacije, spletnih strani, ki jih obiščete, in drugih takih podatkov brskanja.

IP je identiteta uporabnikov interneta, ki jim jo je dal njihov ponudnik interneta. Te vrste števil so za vsakega posameznika različne. Zato bi lahko ponudnik internetnih storitev zlahka zasledil osebo, ki obišče določeno spletno mesto.

Spletni računi spletnega mesta

Ko ste se prijavili na spletna mesta, kot sta Google ali Facebook, pa bi vas lahko podjetja na teh spletnih mestih spremljala. Tudi podobni gumb ali funkcije, kot je Googlova analitika, bi lahko bili sledilni vir za ta podjetja in so ovira za anonimno brskanje..

Uporabnikovi prstni odtisi

Spletni prstni odtisi so podatki o uporabniku, ko zahteva spletno mesto, ki je poslano spletnemu strežniku. Poroča o spletnem mestu, ki ga obiščete, brskalniku, s katerega dostopate do spletnega mesta, o vašem operacijskem sistemu in celo o ločljivosti. Čeprav se vaši podatki ne razlikujejo nujno od drugih, pa bi jih lahko uporabili za sledenje.

Piškotki spletnega mesta

Vsako spletno mesto, ki ga obiščete, vsebuje piškotke, v katerih so shranjene vaše spletne strani, vključno s podatki o vaših nastavitvah. To je pogosto koristno med brskanjem, vendar se uporablja tudi za sledenje ciljanemu oglaševanju in zasede vse vaše podatke, kar je prevladujoča tehnika za izginjanje anonimnega brskanja..

Anonimno brskanje po spletu je zdaj enostavno

Nekatera spletna mesta obveščajo uporabnike o njihovih piškotkih za sledenje, vendar pa mnogi to skrivajo.

4 Učinkovita orodja za anonimno brskanje

Kot rečeno, ima vsako orodje drugačno ciljno rešitev, ki v drugih pogledih nima učinkovitosti. Kljub temu bi lahko uporabnik interneta ta anonimna orodja za brskanje izbral glede na svoje potrebe in za to; o tem morajo imeti natančno znanje. Tu je nekaj tehnik, ki jih iskalci anonimnosti uporabljajo za zasebno brskanje.

Zasebni brskalnik

Zasebno brskanje je takrat, ko uporabnik odpre novo ločeno okno iz svojega povezanega brskalnika. Vsak brskalnik ima drugačno ime za zasebno brskanje, na primer način brez beleženja zgodovine v Chromu ali zasebno za Internet Explorer. Vse to deluje na enak način, kot je, nehajo slediti spletnim mestom, ki jih obiščete, in jih ne dodajo v zgodovino brskalnika.

Anonimno brskanje po spletu je zdaj enostavno

Ko brskate po anonimnih računih, vaši računi, ki ste prijavljeni v drugih oknih brskalnika, na to ne bodo povezani. Zato zasebni brskalnik vas ne spremlja na spletnih mestih, ki jih obiščete, piškotki pa med brskanjem niso vidni.

Nekateri najbolj varni brskalniki pa bi lahko bili boljša rešitev za zasebno brskanje, saj so v primerjavi z zasebnim načinom običajnega brskalnika opremljeni z mnogimi dodanimi funkcijami..

Ustavite sledenje spletnim mestom

Večina uporabnikov v nastavitvi brskalnika vklopi možnost »ne sledi«. Vendar pa omogočanje te funkcije ne zagotavlja, da spletno mesto ne bo spremljalo vaših spletnih aktivnosti. Uporabniki, ki želijo s takšnim neobveznim nadzorom ostati anonimni, lahko izberejo svojo zasebnost.

Žal je spletnih mest, ki jih zanima izbira uporabnika, zelo malo. Tudi ta funkcija ne pomaga veliko pri zagotavljanju zasebnosti brskanja.

Medtem ko lahko nekatere razširitve zasebnosti, kot sta Ghostery in badger o zasebnosti, preprečijo sledenje. Uporabnik lahko s pomočjo teh sledilnikov po lastni volji blokira sledilce.

Rešitev VPN - odlično orodje

VPN je najučinkovitejša rešitev zasebnosti, ki vam ne omogoča le anonimnega brskanja, ampak tudi šifrira vaše podatke, odblokira spletna mesta in omejeno vsebino, omogoča torrenting in skupno rabo datotek P2P skupaj s številnimi drugimi perki.

Šifriranje podatkov vas ščiti pred kibernetskimi napadi in napadi podatkov. Uporabniški internetni promet poteka preko strežnika VPN, s čimer spremeni svoj IP in šifrira internetni promet. Zato je veliko uporabnikov VPN z istim naslovom IP prek IP-ja nemogoče slediti.

IP naslov internetnega uporabnika je orodje, s pomočjo katerega bi lahko vse svoje spletne aktivnosti spremljal ponudnik internetnih storitev ali kateri koli drug podatkovni strelec. Vendar je IP naslov nujen, sicer posameznik ne more brskati ali upravljati po internetu. Zato vam VPN zagotavlja anonimnost s prikrivanjem resničnega naslova IP iz lažnega.

Vendar to ne ovira sledenja v celoti. Če ste prijavljeni v spletni račun, na primer v Googlu ali Facebooku, bi lahko ta podjetja spremljala vaše dejavnosti prek tega računa. Tudi piškotki spletnega mesta lahko delujejo v prisotnosti VPN-ja.

Anonimno brskanje po spletu je zdaj enostavno

Mnoge storitve VPN so zdaj na voljo za uporabnike interneta z bolj ali manj enakimi funkcijami. Vendar se nekatere od njih razlikujejo glede stroge politike brez zapisov in učinkovitih varnostnih funkcij. Takšne storitve VPN vključujejo NordVPN, ExpressVPN in PureVPN, ki so med kupci priljubljene. Vendar mora biti vsak posameznik previden in pozoren, ko izbira storitev VPN.

Brskalnik TOR

Anonimno brskanje po spletu je zdaj enostavno

Tako kot VPN tudi brskalnik TOR omogoča anonimno brskanje, čeprav skriva vaš IP naslov. Brskalnik TOR posreduje vaš internetni promet skozi različna vozlišča in ga šifrira na vsaki točki. Zaradi tega vaši podatki skoraj ne bodo mogoče slediti sledilcem.

Ko potrebujete zasebnost z zatemnitvijo IP naslova, morate prenesti brskalnik TOR, ki je spremenjena različica Firefoxa. Zaradi nekaterih dejavnosti pa vladne organizacije in radovedne oči lahko spremljajo uporabnike TOR-a. Dejavnosti, ki bi vas lahko zapletle med uporabo brskalnika TOR, so;

  • Prenos torrentov lahko sledilcem razkrije vaš IP naslov. Tako se izogibajte nalaganju hudournikov, ko ste povezani z brskalnikom TOR.
  • Brskanje po šifriranih različicah spletnih strani bi lahko ohranil vaš promet šifriran, saj brskalnik TOR povsod prihaja s HTTPS. Tako bi lahko vzdrževal varnost podatkov na šifriranih spletnih mestih.
  • Vtičniki brskalnika kot je predvajalnik Adobe Flash, je znano, da razkrivajo IP naslov, zato se med uporabo TOR izogibajte omogočanju takšnih vtičnikov.
  • Dokument prenesen preko TOR ne bi smeli odpirati vsaj, ko ste na spletu. To lahko ogrozi vašo zasebnost, saj bi tako dostopali do interneta zunaj TOR-a.

Če upoštevate vse te ukrepe zasebnosti, medtem ko uporabljate TOR, je to odlično orodje in zagotovilo vam bo anonimnost. Vendar pa, TOR ne zagotoviti anonimnost zunaj nje.

Zaključek

Če razmislite o teh tehnikah, bi lahko zagotovili tudi anonimno brskanje, vendar pa, kot smo že povedali, bi jih bilo mogoče kombinirati glede na vaše potrebe po ustvarjanju najboljše ovire za zasebnost. Nekatere od teh kombinacij, ki bi se lahko izkazale za najboljše za zasebno brskanje, so;

  • Uporaba TOR z VPN bi med brskanjem po spletu zagotavljala odlično varnost in anonimnost. Skoraj gotovo bi postalo nemogoče, da bi radovedno oko zasledilo vašo. Poleg tega bi zasebni brskalnik dodal zaščitni sloj.
  • VPN z razširitvijo brskalnika bi lahko vaše podatke šifrirala, pa tudi prekinila sledenje prek IP zakrivanja in ciljanega shranjevanja podatkov.
  • TOR z zasebnim brskalnikom bi vam med brskanjem po spletu zagotovili dodano zasebnost.
  • VPN z zasebnim brskalnikom vam bo pomagal zasebno brskati po maskirnem naslovu IP, onemogočil sledenje piškotkom in prijave.

Z vsemi temi kombinacijami bi lahko anonimno brskanje dosegli veliko bolje kot prej. Vendar pa je treba odpraviti tudi nekaj uporabniške napake, da bi v celoti izginili tveganje sledenja. Zato morate zagotoviti uporabo šifrirane povezave WiFi, ki preprečuje izdih prometa.

Torej, ta orodja vam bodo pomagala, vendar če želite, da ostanejo učinkovita in delujejo dlje časa, potem ne pozabite vzdrževati programske opreme in naprav s posodobljenimi različicami.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me