Apakah maksudnya untuk pergi menyamar?

[ware_item id=33][/ware_item]

Ramai daripada anda mesti berfikir atau memerlukan cara untuk menyimpan aktiviti penyemakan imbas anda secara peribadi tanpa disimpan sebagai sejarah penyemak imbas. Bagaimanapun, menerima banyak pelayar keperluan telah melancarkan mod peribadi atau penyamaran itu. Tetapi apa maksud Inkognito?


bermaksud untuk pergi menyamar

Tetingkap penyemakan penyamaran pada Chrome atau tingkap sedemikian pada penyemak imbas lain dengan nama yang berlainan adalah cara pengguna melayari tanpa nama. Tetapi, dengan perkataan privasi atau tidak dikenali, anda tidak boleh menganggapnya sebagai peribadi atau selamat. Ia hanya membolehkan melayari dalam talian tanpa aktiviti yang ditunjukkan dalam sejarah. Bagaimanapun, terdapat beberapa cara tertentu di mana kecekapan tetingkap swasta menjadi lemah.

Berikut adalah maklumat yang diperluaskan untuk memberikan gambaran yang lebih baik mengenai mod inkognito dan kemungkinan kelemahan yang tidak diketahui ramai.

Apakah maksud Inkognito?

Mod penyamaran atau penyemak imbas peribadi ialah tetapan atau mod pelayar yang menghalang sejarah penyemakan imbas anda daripada dikesan atau disimpan. Contohnya, jika anda melawat tapak web, teks, gambar dan kuki, semuanya disimpan di dalam komputer atau sejarah penyemak imbas anda. Selain itu, borang dan carian yang anda isi disimpan dalam medan Autocomplete.

Mod penyamaran atau peribadi membuat penyemak imbas anda disekat daripada menyimpan sejarah penyemakan imbas. Bagaimanapun, laman web yang anda lawati masih dapat mengumpul atau menyimpan maklumat.

Mengapa Anda Perlu Gunakan Inkognito?

Saya yakin bahawa ramai di antara kamu telah menghakimi kebaikan peribadi mengikut penggunaan internet yang anda ada. Sebagaimana diberitahu sebelum ini, tetingkap peribadi penyemak imbas mengelakkan kebimbangan mengenai orang lain yang melihat butiran penyemakan imbas anda. Sebaliknya, apabila anda bukan peribadi, bukan sahaja URL tapak tetapi juga masa dan tarikh muncul apabila anda melawat halaman web itu.

Berikut adalah beberapa sebab untuk penyambungan inkognito atau peribadi boleh membantu.

Mengakses Stuff Anda Jangan Mahu Orang Lain Lihat

Terdapat pelbagai pencarian yang ramai di antara kita mahu menjaga diri. Biasanya, individu yang melawat tapak dengan kandungan sensitif seperti tapak video porno tidak mahu ada yang lain untuk melihatnya. Juga, perkara-perkara sensitif dan perniagaan yang serius perlu dirahsiakan. Sebagai contoh, orang-orang yang meminta perhatian mereka mengenai perceraian, keadaan perubatan, kesihatan psikologi dan apa-apa isu sedemikian.

@MattLobster Saya fikir pelayaran peribadi hanya untuk menonton lucah, sebenarnya ia untuk melindungi saya dari iklan bulan untuk perkara-perkara yang saya cari pada jam 2 pagi

- Tim Nicholls (@timsteaks) 2 Februari 2016

Menandatangani Akaun Berbilang Secara Serentak

Kebanyakan masa kita hanya mahu akses pantas ke akaun e-mel lain tanpa kerumitan untuk keluar dari yang sebelumnya. Walaupun anda boleh menyediakan tetingkap penyemak imbas yang berasingan untuk melog masuk ke e-mel lain, tetingkap peribadi adalah tugas yang mudah untuk dilakukan.

Bekerja Pada Peranti Yang Tidak Mempunyai Kepada Anda

Terdapat banyak keadaan apabila kita terpaksa bekerja pada peranti yang bukan milik kita. Sebagai contoh, dengan segera untuk menghantar e-mel penting, anda boleh menggunakan peranti yang paling cepat tersedia. Walau bagaimanapun pada masa yang sama, anda bimbang tentang penyimpanan maklumat penting anda. Oleh itu, jangan risau, hanya buka tetingkap peribadi dan semak imbas yang ketat.

Untuk Sembunyikan Butiran Penjelajahan Anda di Tempat Kerja

Takut untuk melawat laman web rangkaian sosial dan kandungan hiburan di tempat kerja? Kemudian anda mesti membuka mode penyamaran pada penyemak imbas anda. Ia bukan perkara yang luar biasa yang pekerja terhad untuk mengakses laman web atau kandungan tertentu. Walau bagaimanapun, melalui sejarah melayari, seseorang dapat ditangkap oleh pihak pengurusan.

Apakah Perkara-Perkara yang Perlu Anda Terangkan Semasa Menjadi peribadi?

Anda mesti berfikir diri anda selamat semasa berada dalam mod pelayar peribadi dan itu benar pada tahap tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat perkara-perkara tertentu yang perlu diingat semasa berada dalam mod inkognito.

Anda Masih Boleh Dilihat Online

Hanya orang yang menggunakan peranti anda selepas anda tidak dapat melihat sejarah penyemakan imbas. Jika tidak, tapak yang anda lawati masih boleh menjejak anda bersama dengan ISP anda yang boleh memantau semua aktiviti anda.

Kedai Peranti Anda Muat Turun Fail

Tidak kira anda sedang memuat turun fail semasa berada di swasta atau tidak, fail yang dimuat turun masih tetap pada PC anda atau peranti yang anda gunakan. Fail-fail tersembunyi dalam senarai sejarah penyemak imbas. Bagaimanapun, anda tidak boleh meninggalkan fail peribadi ini untuk semua orang yang melawat sistem anda. Oleh itu, pastikan untuk menyembunyikan fail ini melalui penyulitan atau sebarang proses lain apabila dimuat turun melalui tetingkap inkognito juga.

Alamat IP Anda Masih Terkena

Sama ada anda menjalankan dengan aktiviti penyemakan imbas pada mod peribadi atau tidak, alamat IP anda masih kelihatan. Ini bermakna anda tidak dilindungi daripada pengawasan dan juga persediaan pemantauan IP dapat menjejaki aktiviti dalam talian anda yang dilakukan dalam mod persendirian.

Boleh Ada Kekurangan Teknikal

Mod persendirian merasakan platform yang selamat kerana ia kelihatan selamat dan selamat sampai tahap tertentu. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh terlalu yakin dengan prestasi penyemak imbas tertentu. Contohnya, kecacatan dilaporkan dalam mod InPrivate Microsoft Edge.

Cara Mengaktifkan Mod Persendirian Pada Penyemak Imbas Anda (Chrome, Mozilla, penjelajah Internet)

Mod swasta kini dilancarkan oleh penyemak imbas dengan fungsi yang sama tetapi mempunyai nama yang berbeza. Di sini kita akan membincangkan cara untuk membuka tetingkap peribadi pada penyemak imbas anda.

Untuk Chrome:

Penyemak imbas Chrome mempunyai mod peribadi dengan nama Tetingkap Inkognito. Untuk membuka ini di Google Chrome, klik ikon penyemak imbas di desktop anda. Kemudian klik pada butang penyesuaian yang terletak di sudut kanan atas skrin apabila anda membuka penyemak imbas.

Kini, dari menu lungsur klik pilihan Tetingkap inkognito baru. Akhirnya, tab yang dilancarkan akan menjadi mod peribadi yang akan memadamkan aktiviti anda sebaik sahaja anda menutup tetingkap ini.

Apakah maksudnya untuk pergi menyamar?

Cara yang lebih mudah dan cepat untuk mengakses adalah dengan menekan Ctrl + ⇧ Shift + N pada tingkap atau anda boleh menekan ⌘ Command + ⇧ Shift + N jika anda menggunakan Mac.

Untuk Pelayar Safari:

Untuk penyemak imbas Safari nama yang digunakan untuk tetingkap penyemakan tanpa nama adalah 'Window Private'. Untuk membuka ini pada desktop anda, klik pilihan Fail di bahagian atas halaman utama penyemak imbas. Menu drop-down akan dipaparkan Jendela Persendirian Baru, mengklik yang akan melancarkan versi mod Inkognito safari.

Apakah maksudnya untuk pergi menyamar?

Bagaimanapun, anda juga boleh membuka tetingkap ini dengan hanya menekan ⌘ ⌘ Perintah + ⇧ Shift dan N.

Untuk Internet Explorer:

Tab Peramban InPrivate di Internet Explorer boleh dibuka melalui prosedur yang kurang lebih sama. Pertama, buka penyemak imbas dan klik pada ikon teratas di sudut kanan atas laman utama. Sekarang klik pilihan 'Keselamatan' dan kemudian tekan Pelayaran InPrivate pilihan pada menu.

Apakah maksudnya untuk pergi menyamar?

Dengan tingkap yang dibuka, anda boleh melayari internet tanpa meninggalkan trek dalam bentuk sejarah penyemakan imbas. Walau bagaimanapun, anda boleh membuka tetingkap Pelayaran InPrivate dengan menekan kekunci Ctrl + ⇧ Shift dan P.

Untuk FireFox:

Mod inkognito yang dinamakan sebagai 'Window Private' untuk Firefox boleh dibuka melalui prosedur mudah hampir sama dengan yang lain. Selepas membuka pelayar dari desktop anda, klik pada ikon penyesuaian yang ditandakan oleh tiga baris menegak di bahagian atas di sudut kanan yang melampau. Sekarang, tekan Jendela Persendirian Baru pilihan.

Apakah maksudnya untuk pergi menyamar?

Walau bagaimanapun, satu lagi cara untuk membuka tetingkap Pribadi adalah untuk memegang Ctrl + ⇧ Shift + P pada Windows atau ⌘ Command + ⇧ Shift + P pada Mac.

Bagaimana Anda Boleh Menjejaki Walaupun Menjadi Swasta?

Selain daripada beberapa perkara penting yang perlu diingat semasa berada di Mod Inkognito atau Swasta, anda juga harus sedar bahawa kebanyakan risiko yang dikesan tetap seperti itu. Terdapat pelbagai faktor yang boleh mendedahkan identiti dan aktiviti dalam talian anda.

Perisian Pemantauan Lain Pada Peranti Anda

Banyak kali PC atau desktop yang anda gunakan mempunyai pelbagai perisian pemantauan seperti program kawalan ibu bapa atau keyloggers. Oleh kerana kehadiran perisian tersebut, privasi anda masih terganggu. Ini kerana mereka mengesan semua aktiviti anda walaupun anda menggunakan mod inkognito.

Institut anda seperti pejabat atau sekolah juga boleh menggunakan perisian sedemikian untuk memantau aktiviti anda sama ada individu berada dalam pelayar biasa atau dalam mod inkognito.

Alamat IP yang diperuntukkan oleh ISP

Unsur yang paling rentan atau risiko terhadap privasi Anda adalah alamat IP yang dialokasikan oleh ISP Anda. IP individu adalah unik dan berbeza dari yang lain di mana aktiviti anda dapat dilihat oleh IPS anda. Juga, laman web yang anda lawati dapat mengetahui bahawa dari lokasi mana orang mengakses laman web yang hanya disebabkan oleh IP anda.

Sambungan dan Plugin

Pengaya penyemak imbas yang digunakan untuk meningkatkan sifat dan penggunaan penyemak imbas juga merupakan unsur yang mendedahkan aktiviti dalam talian anda. Sebagai contoh, Adobe Flash membolehkan storan cookie ke Adobe Flash walaupun pengguna juga menyamar sebagai incognito.

Perkataan Akhir

Inkognito adalah cara yang baik untuk menikmati pelayaran peribadi, namun, perlu diingat bahawa seolah-olah selamat tidak bermakna ia sebenarnya selamat. Adalah lebih baik untuk mengetahui apa yang bermakna incognito dan bagaimana ia berfungsi.

Jika anda menginginkan internet yang benar-benar peribadi dan selamat tanpa risiko alamat IP yang terdedah atau sebarang risiko lain daripada VPN adalah pilihan yang baik untuk dipertimbangkan.