Bagaimana Menghentikan Seseorang Daripada Mengintip pada Telefon bimbit saya

[ware_item id=33][/ware_item]

Spyware dalam telefon bimbit telah menjadi isu biasa hari ini. Tetapi memikirkannya terlalu banyak atau menjadi prihatin pada setiap tanda bahawa telefon anda ditoreh, boleh membuat anda paranoid.


Sesetengah spyware jauh dipasang pada telefon anda tetapi biasanya penipuan dan tidak berfungsi seperti yang diiklankan.

Tetapi, untuk aplikasi pengintip biasa, penggodam mesti mempunyai akses fizikal ke telefon anda. Oleh itu, langkah berjaga-jaga yang paling penting adalah menjaga telefon anda dengan diri sendiri atau di tempat yang selamat.

Malangnya, adalah perkara paling biasa bahawa pengguna memuat turun aplikasi mata-mata pada telefon mereka secara tidak sengaja. Aplikasi spyware boleh menjadi sangat berbahaya kerana akses mereka boleh ke mesej teks, panggilan, e-mel, sejarah panggilan dan lokasi pada peranti anda.

Oleh itu, anda perlu mengesan aplikasi mata-mata pada telefon anda seawal mungkin dan harus mengikut langkah untuk mengeluarkan spyware.

Tanda-tanda Telefon Anda Terperangkap

Kadang-kadang, aplikasi pengintipan ini lebih pintar dan anda tidak dapat menilai perubahan pada telefon anda. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, ada tanda-tanda yang dapat dilihat dan mungkin selepas suntikan spyware.

Terdapat beberapa tanda yang boleh menjadi isyarat aplikasi mata-mata tetapi ada isu sistematik lain yang juga boleh menyebabkan masalah ini.

1- Saliran Bateri Cepat

Jika anda menyaksikan corak saliran bateri yang tidak teratur maka ia mungkin disebabkan oleh aplikasi mata-mata. Aplikasi sedemikian diketahui untuk meningkatkan penggunaan bateri dengan teruk.

Anda lebih baik dapat mengesan isu ini dan penyebabnya.

Prestasi bateri turun dengan tahun yang berlalu atau corak penggunaan anda juga boleh menyebabkan penggunaan bateri cepat. Sesetengah aplikasi mudah alih tetap berfungsi di latar belakang walaupun anda tidak menggunakannya.

Selain itu, spyware yang berjalan di latar belakang telefon anda cenderung menggunakan lebih banyak bateri.

2- Tidak menentu dan tutup semula telefon

Ia benar-benar umum bahawa telefon anda dimatikan atau dimulakan semula apabila anda melakukannya. Tetapi, dengan malware yang berjalan di telefon bimbit anda, boleh menjadi kuasa mendadak atau aktif.

Anda dapat memahami ini dengan contoh pemasangan perisian PC.

Kadangkala, apabila pemasangan selesai, PC akan dimulakan secara automatik tanpa arahan atau kebenaran anda. Sama berlaku dengan perisian berniat jahat; Walau bagaimanapun, di sini anda juga tidak menyedari tentang aplikasi perisik yang berjalan.

Orang mungkin juga melihat skrin mudah alih menyala seolah-olah ia sedang digunakan. Jika anda melihatnya sekali maka mungkin tidak ada yang membimbangkan tetapi jika ia berlaku agak kerap maka anda harus memberikan pemikiran kedua.

3- Baterai Terlalu Panas Tanpa Mana-mana Bergerak Berfungsi

Rasa hangat mudah alih adalah biasa semasa menggunakan tetapi apabila tidak digunakan, ini boleh menjadi isyarat ke arah fungsi spyware.

Walaupun berfungsi dengan cahaya seperti penggunaan WhatsApp atau Facebook tidak memberikan sedikit perubahan pada suhu bateri. Walau bagaimanapun, jika ia menjadi terlalu panas tanpa apa-apa sebab seperti mengecas, panggilan suara panjang atau permainan panjang, maka ia mungkin disebabkan oleh pemprosesan aplikasi perisian yang tidak diketahui.

4- Latar Belakang Semasa Panggilan

Mendengar buzz atau bunyi bising semasa sedang dalam panggilan? Jika ya, ingatlah sejarah yang bermula dari awal atau tiba-tiba sahaja.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, aplikasi spyware juga dapat mendengar dan merakam panggilan suara anda yang mungkin boleh menyebabkan bunyi yang tidak menentu.

Isu isyarat juga penyebab suara yang tidak jelas atau ditambah tetapi anda boleh mengesahkannya melalui panggilan ujian dari telefon bimbit lain. Atau, jika masalah itu berterusan lama atau menjadi biasa maka lebih baik untuk menjadi waspada.

5- Mesej Aneh

Tawaran promosi, publisiti jenama atau tawaran jualan pada mesej teks boleh menjadi petunjuk untuk menjejaki tetapi ia bukan amaran spyware.

Tetapi jika mesej dibaca seperti ini; # basah $ ssaw244 *& maka apa maksudnya?

Mesej teks pelik (biasanya dengan simbol dan nombor) yang tidak boleh dibaca dan kelihatan kurang ajar boleh menjadi alat spyware. Akibatnya, SMS mudah ini boleh memulakan penjejakan GPS, membolehkan mikrofon, menghidupkan kamera atau boleh memulakan proses pencerobohan yang lain.

6- Penggunaan Data Besar

Kebanyakan orang tidak mempunyai trek pada penggunaan data sehingga had mereka dicapai atau mereka mendapat tagihan. Jika penggunaan data anda tiba-tiba mendapat corak penggunaan biasa dan anda tidak melakukan apa-apa aktiviti itu maka ia boleh menjadi spyware menghantar log ke dan dari telefon anda.

Perisian jahat seperti cenderung untuk mengarahkan telefon anda ke laman web yang tidak sah apabila data atau sambungan Wi-Fi anda dihidupkan.

Secara amnya, sukar untuk mengesan perubahan tetapi anda dapat melihat aktiviti yang mencurigakan melalui mematikan semua data menggunakan aplikasi untuk beberapa waktu.

Sesetengah daripada anda mungkin menyedari isu-isu ini tetapi mereka bukan petunjuk lengkap tentang aplikasi spyware. Walau bagaimanapun, ia adalah benar-benar selamat untuk mendapatkan langkah berjaga-jaga sebelum anda jatuh dalam bahaya yang melampau.

Cara Hapus Spyware (Android dan iPhone)

Telefon Android lebih cenderung kepada serangan spyware berbanding iPhone. Oleh itu, lebih-lebih lagi pengguna Android mempunyai soalan, bagaimana untuk menghentikan seseorang daripada mengintip telefon bimbit saya.

Sekiranya anda telah menyaksikan tanda-tanda aplikasi spyware yang tetap maka lebih baik mengikuti cara-cara ini untuk mengeluarkan aplikasi pengintip dari telefon anda.

1-     Pulihkan Tetapan Kilang

Ini adalah cara paling mudah untuk menyingkirkan mana-mana perisian mata-mata.

Memulihkan tetapan kilang boleh menjadi tidak menyenangkan bagi kebanyakan pemilik mudah alih kerana ia membuang semua data dan fail yang disimpan. Walau bagaimanapun, ia adalah lebih baik daripada memberikan data peribadi anda kepada entiti yang berniat jahat.

Untuk Android

Untuk melakukan tetapan semula kilang anda perlu membuka telefon Tetapan> Backup dan Reset> Reset data kilang> Tetapkan semula telefon. Kemudian, pilih padam semua dan masukkan kod laluan anda jika ada.

Untuk iPhone

Pergi ke iPhone anda Tetapan> Ketua> Tetapkan semula> Padamkan Semua Kandungan dan Tetapan. Untuk mengesahkan proses, masukkan kata laluan anda.

2-     Mengeluarkan Apl secara manual

Cara lain untuk mengalih keluar aplikasi ialah memadamkannya secara manual.

Cara ini agak rumit kerana anda mesti mengenali aplikasi berniat jahat sebelum masuk ke proses penyingkiran. Juga, anda harus ingat bahawa terdapat beberapa aplikasi yang berfungsi bersama untuk membuat satu alat. Oleh itu, anda harus memadam semua aplikasi.

  • Pergi ke Android anda Tetapan aplikasi dan klik Apps.
  • Kini, tatal ke bawah dan cari aplikasi / aplikasi spyware.
  • Klik pada aplikasi dan tekan Nyahpasang.

3-     Kemas kini Sistem Pengendalian Anda

Kaedah ini tidak banyak berkesan dalam mengeluarkan aplikasi pengintip berbanding dengan dua di atas. Walau bagaimanapun, banyak kali ketidaktahuan tentang kemas kini OS juga memberikan malware, akses mudah ke telefon anda.

Jika syarikat mudah alih anda baru-baru ini telah melancarkan kemas kini maka kemungkinan besar mereka telah menaikkan kelemahan keselamatan.

Jika anda telah mengakar telefon android anda maka ia juga akan dikeluarkan dengan kemas kini OS. Kerana perantauan android membolehkan aplikasi yang tidak dikenali dan tidak dikenali untuk dimuat turun, aplikasi berniat jahat juga dapat menguruskan cara mudah ke telefon anda.

Untuk iPhone

Mengemas kini iPhone dengan kemas kini iOS terkini adalah sangat berkesan untuk menghapuskan program pengesanan. Juga, ia akan mengalih keluar jailbreak jika ia digunakan pada iPhone anda.

Untuk mengemas kini iOS, pergi ke Tetapan> Ketua> Kemas kini Perisian.

Perisian jahat tidak boleh dipasang pada iPhone sehingga ia tidak dipecah. Kebanyakan orang jailbreak iPhone sendiri supaya mereka boleh memasang aplikasi dari sumber lain bersama dengan App Store.

Sebaliknya, orang lain juga boleh melakukannya di iPhone dengan akses fizikal.

4-     Memasang Aplikasi Keselamatan

Terdapat banyak perisian anti-spyware yang mengawasi aktiviti berniat jahat dan mencurigakan pada telefon anda.

Apl ini juga memberitahu anda jika mana-mana perisian atau program baru dipasang pada telefon mudah alih anda. Melalui kaedah tersebut, anda boleh mengesan pemasangan yang tidak diarahkan dengan mudah.

Aplikasi keselamatan memberikan ciri imbasan untuk mengetahui perisian palsu yang telah wujud di telefon anda dan sebelum ini dipasang tanpa kebenaran anda.

Sepanjang ciri umum ini, terdapat beberapa ciri membezakan aplikasi berbeza untuk aplikasinya. Sebagai contoh, Avast adalah nama yang popular untuk antivirus dan anti-spyware.

Lebih baik tetap berjaga-jaga dan berjaga-jaga

Bersama-sama dengan semua langkah berjaga-jaga yang dibincangkan, sangat penting untuk menyimpan kata laluan yang kuat pada telefon bimbit anda. Juga, cuba simpan telefon anda di tempat atau di tempat yang selamat.

Terdapat juga alat perisik awal tetapi kebanyakannya dapat dikesan pada bila-bila masa yang anda boleh menjejaki dan mengeluarkannya. Walau bagaimanapun, anda boleh melengkapkan pertahanan sebelum sebarang tanda itu supaya mungkin ada peluang paling kecil untuk telefon anda diserang oleh spyware.