Bagaimana Peranti USB Anda Boleh Menimbulkan Risiko Keselamatan kepada Anda

[ware_item id=33][/ware_item]

Bas Serial Universal - Peranti USB adalah peranti storan data luaran yang berguna. Ia termasuk memori kilat yang boleh menyimpan serendah 256 MB sehingga 256 GB. Bagaimanapun, kayu USB ini boleh menjadi risiko keselamatan utama. Orang ramai mula mempertimbangkan peranti USB sebagai ancaman keselamatan selepas Edward Snowden menggunakannya untuk menyalin rahsia dari Badan Keselamatan Negara AS (NSA).


Langkah-langkah untuk Mengurangkan Risiko Keselamatan Diposkan oleh Peranti USB

Dalam artikel ini, kami memberi tumpuan kepada risiko keselamatan yang berlainan yang boleh berlaku berikutan penyalahgunaan atau pemacu kilat USB.

Keselamatan-risiko-oleh-USB-peranti

Risiko yang anda hadapi termasuk pelbagai insiden keselamatan utama, malware khusus USB, dan virus. Walau bagaimanapun, risiko keselamatan ini dapat dikurangkan dengan menggunakan beberapa amalan keselamatan yang baik. Sangat penting bagi anda untuk mengambil langkah keselamatan untuk pemacu denyar USB anda.

  1. Kehilangan Peranti USB

Risiko keselamatan yang paling biasa yang berkaitan dengan peranti flash USB berlaku secara besar-besaran apabila peranti hilang.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kata laluan yang dilindungi atau, lebih baik lagi, peranti flash USB yang disulitkan maka kebimbangan anda dapat dikurangkan. Selain itu, jika anda mempunyai data anda disandarkan di tempat lain maka anda akan cukup selamat. Jadi, walaupun peranti anda hilang atau dicuri, data anda akan tetap selamat kerana tiada sesiapa yang dapat memecahkan enkripsi yang telah anda tetapkan pada peranti USB anda.

Untuk menyulitkan peranti USB anda maka anda boleh menggunakan perisian penyulitan atau membeli peranti dengan partisyen yang disulitkan.

Artikel yang Disyorkan: Bagaimana untuk menyulitkan pemacu USB anda di Mac

Walau bagaimanapun, kehilangan peranti USB tanpa sebarang kata laluan dan perlindungan penyulitan adalah perkara yang sama sekali. Bergantung kepada pentingnya data yang disimpan pada peranti USB peranti USB yang hilang, anda boleh menanggung kos keseluruhan anda. Walau bagaimanapun, ia hanya resume anda yang disimpan pada peranti USB maka anda tidak perlu terlalu bimbang tetapi jika peranti itu mempunyai dokumen yang sangat peribadi yang tersimpan maka kebimbangan ini akan sangat tinggi.

Oleh itu cara paling mudah untuk mengelakkan kehilangan peranti USB anda adalah memastikan ia disimpan dengan selamat dengan diri anda sendiri. Dimanapun anda meletakkan peranti USB dengan selamat, anda juga harus pastikan ia tidak rosak oleh sebarang kejutan atau tekanan yang berlebihan kerana ia akan menyebabkan rasuah atau pecah data.

  1. Mencari USB Flash Drive

Pemacu kilat USB jika didapati secara tidak wajar maka terdapat hampir 50 peratus kemungkinan bahawa anda akan memasukkannya ke dalam komputer anda. Anda mungkin berfikir bahawa ia adalah barangan percuma jadi mengapa tidak menggunakannya untuk tujuan anda sendiri. Malangnya, pemacu denyar USB ini boleh menjadi perangkap dan boleh menjejaskan anda ke memuat beberapa malware ke dalam komputer anda.

Keselamatan-risiko-oleh-USB-peranti

Satu kecerdasan nontek tidak akan semestinya menyemak kandungan pemacu denyar USB tetapi pakar keselamatan akan melakukannya. Untuk memeriksa kandungan pemacu kilat USB yang tidak dapat ditemui maka pastikan PC dengan perisian keselamatan khusus harus digunakan.

Pelbagai malware autorun boleh dielakkan daripada menjangkiti PC anda jika ada perisian antivirus yang telah melindungi sistem anda. Tetapi ini hanya mungkin jika sistem anda terkini tetapi sebaliknya masih terdapat kemungkinan malware yang menjangkiti sistem anda.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk meninggalkan semata-mata pemacu kilat USB yang anda dapati secara tidak wajar. Anda juga boleh membuat panggilan pada media sosial untuk pemilik peranti yang hilang. Tetapi anda tidak boleh memasukkannya ke dalamnya.

  1. Memberi Peranti USB kepada Rakan

Sekiranya anda mempunyai peranti USB dan anda baru membeli yang baru maka anda mungkin mempunyai pemikiran kedua mengenai USB yang lama anda. Anda mungkin berfikir sama ada untuk menjual peranti USB lama anda atau memberikannya. Perkara penting bagi anda tidak seharusnya menjadi impian untuk mendapatkan keuntungan kecil tetapi anda harus memikirkan tentang keselamatan data. Keselamatan-risiko-oleh-USB-peranti

Apabila menjual atau menyerahkan peranti USB, anda harus memastikan bahawa keseluruhan kandungan telah dipadamkan. Data hendaklah dikeluarkan dengan selamat dan hanya selepas pengesahan lengkap ia harus diserahkan kepada orang asing atau mana-mana rakan.

Selain itu, terdapat beberapa kaedah yang berbeza untuk memadam media berasaskan flash dari pemacu kilat USB. Walau bagaimanapun, setiap kitaran membaca dan menulis akan menyebabkan penuaan cakera. Oleh itu, adalah lebih baik untuk hanya memendekkan cakera yang lebih lama dan lama kerana mereka mungkin tidak hanya bertahan lama di tangan pemilik baru.

  1. Malware Spesifik USB

Di atas, kami telah mempertimbangkan risiko memasukkan peranti USB yang tidak dapat ditemui ke dalam komputer anda. Lebih-lebih lagi, anda juga perlu tahu tentang malware yang boleh dijalankan dengan mudah. Sesetengah malware, Trojans, dan cacing juga boleh didapati secara automatik. Malware ini akan mencapai tahap kejayaan yang baik jika komputer anda tidak dimuatkan dengan perisian keselamatan. Keselamatan-risiko-oleh-USB-peranti

Satu contoh malware seperti BadUSB. Malware yang tidak dapat dikesan ini boleh mengakibatkan rampasan komputer yang disasarkan. BadUSB mensasarkan individu melalui peranti USB yang dijangkiti dan kemudian merampas kawalan komputer peribadi mereka atau di mana sahaja USB yang dijangkiti dimasukkan.

  1. Tahu Peranti USB anda

Peranti USB anda memerlukan tempat yang selamat dan selamat dari mata peretas penggodam dan snoopers. Tetapi ia juga penting bahawa anda mengenalinya dalam satu keadaan walaupun ia hadir dalam jisim besar pelbagai peranti USB. Oleh itu pengiktirafan peranti USB sangat penting.

Keselamatan dan privasi adalah kebimbangan utama yang berputar sepanjang masa di sekitar peranti USB. Oleh itu, adalah penting bahawa anda tidak menyerahkan peranti USB peribadi secara tidak sengaja dan bukannya yang dimaksudkan untuk diserahkan. Sekiranya tidak sengaja anda menyerahkan peranti USB peribadi anda, kemungkinan besar ia mungkin mengandungi data sensitif yang boleh mengakibatkan rasa malu atau mungkin memberi anda kekayaan anda. Oleh itu, anda perlu memisahkan pemacu peribadi anda dari yang anda gunakan di tempat kerja. Selain itu, anda juga harus memeriksa kandungan sebelum menyerahkan sebarang peranti USB. Keselamatan-risiko-oleh-USB-peranti

Sekiranya USB anda seperti mana-mana biasa maka kemungkinan besar anda mungkin tidak dapat membezakannya. Walau bagaimanapun, dengan memberikan reka bentuk yang sangat mencolok atau pintar seperti Lego atau kayu dan lain-lain, anda boleh mengenali peranti USB anda dengan mudah. Anda juga boleh menggunakan beberapa label melekit pada peranti anda tetapi anda masih perlu mempertimbangkan meletakkan peranti USB anda di tempat yang selamat.

Kesimpulannya

Peranti USB diluluskan seperti kad perniagaan silikon kebanyakannya oleh pengguna komputer. Oleh kerana kita sudah biasa dengan USB yang membawa jangkitan malware, kita bergantung kepada pemformatan sekali-sekala dan imbasan anti-virus. Dengan cara ini, kami boleh menyimpan pemacu USB kami dengan selamat daripada menyebabkan wabak digital seterusnya. Walau bagaimanapun, risiko keselamatan yang berkaitan dengan peranti USB berjalan lebih jauh daripada imaginasi kami. Oleh itu, dengan mengamalkan amalan baik yang dinyatakan di atas, anda pasti dapat melindungi diri anda dari risiko keselamatan yang peranti USB anda menimbulkan masalah kepada anda.