Bagaimana untuk Encrypt Telefon anda? (Panduan untuk Telefon yang Disulitkan)

[ware_item id=33][/ware_item]

Penyulitan adalah kaedah untuk melindungi data yang disimpan pada mana-mana peranti anda, komputer riba, PC, telefon pintar atau mana-mana alat lain yang anda gunakan untuk menyimpan data anda. Enkripsi perkataan mungkin kelihatan agak teknikal tetapi hanya bermaksud kata laluan yang melindungi semua data sensitif dan rahsia yang anda tidak mahu berisiko. Dalam kes siasatan kejadian menembak yang mencetuskan pertempuran antara Apple dan FBI yang meningkatkan dan menaikkan keperluan untuk penyulitan, anda mungkin mempunyai pendapat lain mengenai kes itu tetapi anda tidak dapat menafikan kepentingan menjaga data yang selamat dengan penyulitan peribadi kunci yang menyelamatkannya dari mana-mana peretasan, spamming percubaan kecurian data dan walaupun telefon yang dienkripsi anda dicuri atau jatuh ke tangan yang salah, anda mungkin tidak perlu bimbang tentang data anda yang disimpan pada telefon pintar anda yang boleh memasukkan maklumat peribadi anda, akaun e-mel anda yang mana boleh mendapatkan penyata kewangan dan bank anda, butir-butir kad kredit anda, perbualan peribadi, imej, video, kenalan dan sebagainya. Ini akan menjadi mimpi buruk bagi anda jika ia dieksploitasi oleh mana-mana jenayah siber seperti penggodam, spammer atau pengintip lain. Oleh itu, melindungi data anda dengan penyulitan adalah idea terbaik dan pintar untuk menghilangkan semua isu tersebut dan anda harus benar-benar berfikir tentang telefon yang disulitkan.


Apa yang Disulitkan Telefon?

Penyulitan menyimpan data telefon anda dalam kod dan bentuk yang kelihatan tidak boleh dibaca. Apabila anda menghidupkan telefon anda, anda perlu memasukkan PIN atau kata laluan yang dilindungi, yang sama dengan PIN atau kata kunci skrin kunci telefon anda, sebaik sahaja anda memasukkan kunci penyulitan anda, telefon anda menggunakan PIN atau kata laluan anda untuk menyahsulitkan data anda, membuat ia difahami.

Jenis-jenis Enkripsi Telefon

Terdapat tiga penyulitan utama;

  1. Penyulitan untuk Pergerakan Data
  2. Penyulitan akhir-ke-akhir
  3. Penyulitan data untuk berehat

Jenis dua penyulitan pertama - "Enkripsi untuk Gerakan Data" dan "penyulitan akhir-ke-akhir" adalah untuk mesej keluar dan menerima pada telefon dan sasaran yang disulitkan untuk mencegah orang yang tidak dibenarkan membaca komunikasi peranti anda. Jenis penyulitan ketiga - Penyulitan untuk data beristirahat, adalah untuk data yang disimpan pada memori peranti.

Kenapa saya harus menyulitkan telefon saya?

Jutaan orang di seluruh dunia menggunakan telefon pintar pada hari ini dan menyimpan maklumat peribadi dalam telefon mereka dari data peribadi mereka ke sembang, imej dan video peribadi anda, dan bayangkan apabila ribuan telefon dicuri setiap tahun dan jika telefon anda adalah salah satu daripada mereka yang jatuh tangan yang salah yang boleh mendapatkan akses ke semua data peribadi dan maklumat sensitif anda, bukan bunyi menakutkan? Berikut adalah beberapa sebab anda mesti menggunakan telefon yang disulitkan.

Meningkatkan Keselamatan Data

Menyulitkan telefon anda memastikan keselamatan data telefon anda yang walaupun dalam tangan yang salah tidak dapat dieksploitasi dan diedarkan. Anda boleh menyimpan apa-apa maklumat dan data yang anda mahu pada telefon yang disulitkan tanpa bimbang. Menyulitkan data telefon anda mungkin terdengar sukar dan teknikal tetapi ia semudah mengekalkan penyulitan kata laluan untuk fail, folder atau seluruh peranti anda, selepas penyulitan data anda ditukar menjadi kod dikodek, dan bentuk tidak boleh dibaca dilindungi dengan kunci penyulitan yang digunakan untuk mendekripsi data supaya ia hanya diakses oleh orang yang mengetahui kunci penyulitan yang betul, jika tidak, semua data telefon anda adalah selamat dan selamat.

Keselamatan Data, walaupun telefon anda dijual

Apabila anda membuat keputusan untuk menukar telefon lama anda dengan menjualnya dan kemudian mendapatkan telefon baru untuk diri sendiri, adakah anda pernah mengira data yang disimpan dalam memori telefon dan cakera keras yang boleh dikembalikan walaupun selepas pemadaman semua data? Ramai orang tidak menghiraukan fakta ini bahawa sambil melepaskan telefon bimbit mereka selepas menggunakannya untuk masa yang lama boleh menyebabkan maklumat dan data peribadi mereka dapat diakses dan dieksploitasi, bila digunakan oleh orang lain dan jika niat orang itu tidak benar, pastinya tidak boleh untuk memihak kepada anda. Jadi perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah untuk menyulitkan data telefon anda dan tidak pernah risau tentang barangan peribadi anda pada telefon yang disulitkan.

Apa pada Telefon anda boleh disulitkan?

Biasanya segala-galanya pada telefon yang disulitkan yang menggunakan sambungan internet untuk dijalankan boleh disulitkan, jadi bagaimana dengan mesej teks dan panggilan anda? menyulitkan mereka bukanlah tugas yang mudah, tetapi masih ada beberapa aplikasi seperti Silent Phone atau Signal, bahawa panggilan laluan panggilan melalui Internet menggunakan VoIP, dan bahkan lebih banyak aplikasi, seperti iMessages, yang mengubah mesej teks ke mesej segera berasaskan Internet jika orang di bahagian yang lain juga menggunakan aplikasi yang sama untuk mesej teks. E-mel pada telefon mempunyai satu kelemahan, semuanya di dalamnya dari kandungan mesej ke lampiran boleh dienkripsi tetapi alamat penghantar dan penerima masih dapat dilihat oleh sesiapa walaupun e-mel yang disulitkan, bagaimanapun, log e-mel boleh dienkripsi pada telefon anda.

Cara Menculik Telefon?

Secara amnya terdapat dua sistem operasi telefon pintar utama dan paling popular yang digunakan oleh berjuta-juta pengguna di seluruh dunia Android dan iOS (iPhone / iPad) dan di bawah kita akan membincangkan bagaimana anda boleh melaksanakan penyulitan dalam kedua-dua mereka menggunakan ciri terbina dalam dan yang kemudian dalam artikel itu kita akan membincangkan beberapa aplikasi pihak ketiga yang digunakan untuk tujuan penyulitan telefon.

Penyulitan dalam Peranti Android

Kebanyakan telefon dan peranti Android Google tidak disulitkan secara lalai dan pengguna tidak pernah mengganggu untuk mengubah tetapan lalai biasanya, jika anda membaca artikel ini dan memiliki telefon Android maka anda mesti ingin tahu bagaimana untuk menyulitkan telefon android dengan menggunakan beberapa built- dalam ciri-ciri telefon Android, penyulitan yang baik adalah lebih sukar dalam telefon Android daripada di iOS. Sesetengah model telefon Android baharu seperti telefon dan tablet Nexus Google datang dengan penyulitan yang diaktifkan secara lalai. Peranti android baru yang dihantar dengan Android 6.0 Marshmallow, seperti Galaxy S7 dan Galaxy S7 Edge, juga disulitkan dan yang perlu anda lakukan adalah untuk menetapkan kod keselamatan dan penyulitan untuk mengaktifkannya dan kemudian setiap kali anda membuka kunci telefon anda yang disulitkan akan meminta anda untuk menyulitkan kunci penyulitan dan kemudian anda boleh mengakses telefon yang disulitkan dengan memasukkan kunci yang betul. Ikuti langkah mudah ini untuk menetapkan kunci penyulitan dalam telefon Android;
1. Pergi ke Tetapan dari telefon bimbit anda dan kemudian pilih Keselamatan / Kunci Skrin dan Keselamatan.
2. Kemudian pergi ke Tetapan Keselamatan lain dan klik pada Menyulitkan telefon.
3. Sekarang anda akan diminta untuk menetapkan kata laluan, kunci penyulitan dan lain-lain memutuskan gabungan rumit yang sukar ditebak oleh sesiapa sahaja yang mengenali anda dan klik Memohon.
4. Ingatlah untuk memastikan kunci atau kata laluan penyulitan anda selamat dan terjamin dan simpan di tempat yang anda tidak boleh kehilangan jika tidak, anda akan terkunci di luar telefon anda.

bagaimana untuk menyulitkan telefon anda
Penyulitan dalam IOS

Apple memperkenalkan ciri penyulitan peranti dalam iOS 8 pada tahun 2014, yang mudah untuk menyediakan dan memerlukan sekurang-kurangnya empat kod digit untuk ditetapkan dan setiap kali anda membuka kunci telefon anda dengan menambah kod dan peranti itu dengan mudah dienkripsikan, adalah disyorkan untuk menyimpan satu set kompleks nombor sebagai kod laluan anda untuk mengekalkan tahap penyulitan iPhone tinggi. Ikuti langkah mudah ini untuk menetapkan kunci penyulitan dalam iOS 8 dan seterusnya;
1. Pergi ke Tetapan dari iPhone anda dan kemudian pilih ID sentuh & Kod laluan (atau kod laluan untuk peranti yang lebih lama tanpa sensor cap jari).
2. Sekarang klik pada Hidupkan kod laluan pilihan dan masukkan kod laluan atau kata laluan yang kuat.
3. Anda kini mempunyai peranti iOS yang selamat dan disulitkan dan hanya orang yang mengetahui kod laluan anda boleh mengakses peranti anda dan mendekripsi data yang disimpan dalam peranti.

telefon yang disulitkan
Penyulitan Data Mudah Alih menggunakan VPN

Apabila anda menggunakan internet pada peranti mudah alih anda semua aktiviti dalam talian anda dipantau oleh ISP, NSA dan agensi keselamatan dan pengawasan kerajaan yang lain. Selepas pendedahan Edward Snowden, tiada seorang pun di Bumi boleh menafikan fakta-fakta ini. Walau bagaimanapun, anda boleh menyingkirkan gangguan ini dan mengintip oleh penceroboh dengan VPN untuk Android atau iOS anda (iPhone / iPad). Rangkaian Peribadi Maya adalah alat yang menyediakan anda terowong peribadi dan terenkripsi di antara peranti dan pelayan VPN anda dan memancarkan semua data yang anda hantar atau terima menerusi terowong terenkripsi yang selamat ini dari semua mata yang bersurai dan mengintip, dengan high-end tahap penyulitan penyulitan AES-128 bit dan penyulitan bit AES-256. Tahap penyulitan yang disediakan oleh VPN adalah jenis keselamatan dan privasi yang komprehensif, kerana segala-galanya yang anda lakukan di pelayaran internet, melayari, memuat turun, berbual, streaming, mengurai, memuat naik dan lain-lain. Semua aktiviti adalah jauh dari penceroboh dan penjenayah siber yang menjadikan data anda benar-benar selamat.

bagaimana untuk menyulitkan telefon
Apl Penyulitan Atas untuk Android & iOS

Terdapat banyak aplikasi penyulitan pihak ketiga yang boleh dimuat turun di iOS atau telefon Android anda yang menyulitkan semua data, mesej teks, panggilan anda dengan menukar dan mengarahkannya melalui borang yang disulitkan melalui internet. Di bawah adalah senarai aplikasi atas untuk iOS dan telefon Android yang menyediakan penyulitan untuk teks, mesej, sembang, panggilan dan lain-lain.

1. Isyarat:

Aplikasi iOS dan Android percuma memberikan anda panggilan suara yang disulitkan. Isyarat menggunakan nombor telefon anda, tidak memerlukan kata laluan, penemuan hubungannya dengan segera memaparkan mana kenalan anda menggunakan Isyarat dan menyulitkan komunikasi anda secara automatik. Di bawah tudung, ia menggunakan ZRTP, protokol yang diuji dengan baik untuk komunikasi suara yang selamat. Ia hanya melindungi perbualan panggilan peribadi anda dan menghalang NSA dan penyampai kerajaan lain untuk menyusup panggilan suara anda.

2. telefon bimbit:

Jika anda memiliki perniagaan atau jika anda seorang individu yang prihatin terhadap privasi dan keselamatannya maka aplikasi ini dapat menyelesaikan masalah anda. Perisian Telefon Senyap mereka boleh didapati di Android dan iOS dan membolehkan pengguna menelefon dan teks dengan privasi lengkap.

3.Telegram:

Ia juga merupakan aplikasi penyulitan yang hebat untuk menjamin perbualan dengan pengguna Telegram yang lain. Yang terbaik, Telegram adalah aplikasi silang platform yang tidak hanya tersedia pada iOS dan Android, tetapi pada klien untuk Mac dan PC.

4. Tekan Secure:

Aplikasi ini dibangunkan oleh Open Whisper Systems seperti yang disyorkan oleh Snowden sendiri dalam salah satu artikelnya. Teks Secure membolehkan panggilan dan teks suara selamat dan disulitkan. Ia tersedia untuk Android dan iOS.

Kesimpulannya

Di dunia ini di mana kita sangat bergantung pada telefon mudah alih kita untuk semua yang kita lakukan daripada menyimpan maklumat kewangan untuk menyimpan perbualan peribadi dan data peribadi (imej, video dll.) Penyulitan adalah perkara yang tidak boleh diabaikan jika anda tidak mahu data peribadi dan sensitif anda berada dalam tangan yang tidak baik. Ia memberi kita rasa aman dan melegakan walaupun telefon kita dicuri atau dijual data dalam bentuk yang tidak boleh dibaca oleh sesiapa sahaja yang tidak mengetahui kata laluan penyulitan. Kaedah yang ampuh untuk meningkatkan keselamatan anda untuk mengelakkan percubaan kecurian data.