Bagaimanakah Google Melacak Anda dan Bagaimana Mencegah Penjejakan Google?

[ware_item id=33][/ware_item]

Ini bukan fakta tersembunyi yang Google tahu banyak tentang maklumat dan data pengguna. Google adalah unit digital yang tidak dapat dielakkan yang dicerobohi hampir setiap bahagian kehidupan seseorang. Sama ada anda ingin mencari sesuatu di internet, ingin menonton filem atau mana-mana video yang sedang dibicarakan atau ingin melawat mana-mana destinasi baru, Googles tahu tentangnya dengan baik.


Memandangkan kami sangat bergantung pada Google, sukar untuk menghilangkannya dari kehidupan kita. Walau bagaimanapun, kami dapat sekurang-kurangnya mengetahui cara kami boleh mengehadkan kawalannya dari data dan maklumat kami.

Dalam artikel ini, anda akan menemui pelbagai taktik yang membolehkan Google melacak semua aktiviti anda dan bagaimana anda dapat menghalang Google daripada melakukannya. Lihat di bawah!

  1. Lokasi Peta Google:

Ciri ini merupakan salah satu ciri yang paling menarik dan layak yang ditawarkan oleh Google yang mustahil untuk dielakkan. Google sangat pintar menyimpan koordinat lokasi anda setiap kali anda menggunakan ciri peta Google untuk mencari atau pergi ke mana-mana sahaja.

Google menggunakan maklumat ini dalam pelbagai cara, seperti meningkatkan perkhidmatan mereka, mereka menghantar kad pemberitahuan jika anda berada di panggung wayang atau restoran.

Untuk menghalang Google daripada menjejaki aktiviti anda, anda boleh menyahaktifkan pilihan Sejarah Lokasi. Melumpuhkan pilihan ini tidak akan menjejaskan pengalaman anda. Bagaimanapun, anda mungkin kehilangan keupayaan untuk melihat perjalanan yang telah anda ambil di Peta Google. Menonaktifkan opsyen ini akan mengurung Peta Google daripada mengakses lokasi anda.

Juga, anda boleh membatalkan kebenaran GPS untuk Peta Google untuk memastikan ia tidak mengawasi anda tanpa anda dimaklumkan.

Anda juga boleh mematikan Web & Pilihan Aktiviti Apl kerana ia juga membolehkan Google berkongsi data lokasi anda.

Semua pilihan tetapan ini terdapat di satu tempat. Untuk menukar tetapan ini, buka apl Peta Google, sapu dari sebelah kiri ke lukis laci navigasi. Dari sini ketuk Tetapan dan memukul Kandungan Peribadi. Anda mungkin mendapati semua pilihan ini di bawah Tetapan Apl dan Lokasi Lokasi.

  1. Lokasi dari Telefon Android:

Jika anda seorang pengguna Android, Google secara berterusan merakam dan menjejaki pergerakan anda. Untuk tujuan ini, mereka tidak memerlukan ciri peta.

Sekiranya anda mahu menghentikan Google daripada melakukan ini, maka anda perlu mematikan pilihan Aktiviti Web dan Apl dan Sejarah Lokasi.

Jika anda tidak mempunyai aplikasi Peta yang dipasang pada telefon pintar anda dan anda mahu mengakses tetapan privasi, jangan risau. Apa yang anda perlukan adalah pergi ke papan pemuka Aktiviti Saya anda. Dari menu kiri cari Kawalan Aktiviti untuk mendapatkan akses kepada tetapan tersebut.

Sekiranya anda ingin memadamkan maklumat lokasi tertentu, lakukanlah dari laman utama papan pemuka.

  1. Penggunaan Data dari Telefon Android:

Maklumat peribadi dan peribadi pengguna Android berisiko tinggi kerana Google mengekalkan banyak maklumat pengguna. Ia termasuk beberapa maklumat peribadi seperti kenalan, penggunaan aplikasi, dan pelantikan kalendar juga.

Google mengetahui semua penggunaan aplikasi anda seperti berapa lama anda telah menggunakannya dan juga kemas kini untuk sistem anda.

Sekiranya anda ingin menghalangnya, gunakan tetapan Maklumat Peranti yang terdapat pada halaman Kawalan Aktiviti. Jika anda akan memadam entri tertentu semata-mata kembali ke laman utama papan pemuka Aktiviti Saya.

  1. Cari Permintaan dari Google:

Apabila anda mencari apa-apa di Google, itu sangat mempengaruhi algoritma yang bertujuan untuk mencari anda dan keutamaan anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mengawal permintaan carian anda dari tapak Aktiviti Saya.

Sama ada anda boleh memecahkan ciri yang merekodkan sejarah carian atau boleh mengalih keluar mana-mana spesifik dari pangkalan data. Tetapi untuk semua permintaan yang terdahulu, anda perlu mematikan Aktiviti Web dan Apl manakala yang kemudiannya boleh dilakukan dari laman utama.

  1. Sejarah Lihat dan Cari dari YouTube:

Google juga mengetahui perkara yang anda tonton di internet dengan menggunakan pandangan akaun YouTube dan sejarah carian. Ia menjengkelkan apabila sesiapa mengganggu privasi anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menamatkannya.

Pilihan untuk mengubah tetapan hadir di bahagian bawah Halaman Kawalan Aktiviti. Pergi ke Padamkan tab Aktiviti untuk memadamkan sejarah tontonan. Begitu juga, anda juga boleh menyingkirkan sejarah carian dengan hanya memotong sejarah carian.

  1. Sejarah Data dan Penyemakan melalui Google Chrome:

Selain daripada Google, pelayar yang dihasilkannya sendiri, iaitu Google Chrome memainkan peranan penting dalam menjejaki pengguna. Google Chrome memaklumkan pengguna tentang sejarah penyemakan imbas melalui internet dan bukan hanya perkhidmatan tertentu sahaja.

Selain dari sejarah rakaman, Chrome berkongsi data anda, menghantar maklumat sistem, kandungan halaman dan banyak lagi.

Untuk menghalang sejarah Chrome dan aktiviti anda di tapak web yang berlainan, pergi ke Halaman Kawalan Aktiviti. Di bawah Aktiviti Web dan Apl pilihan, nyahaktifkan Termasuk Sejarah Chrome pilihan.

Lebih-lebih lagi, anda mesti nyahtandakan Bantuan membantu menyemak imbas selamat dan menghantar statistik penggunaan secara automatik ke dalam tetapan Chrome. Untuk mengalih keluar entri tertentu dalam log Chrome anda, anda harus melawati papan pemuka Aktiviti Saya.

  1. Rakaman Suara dari Google Pembantu:

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa semua perbualan dan pertanyaan anda dengan Google Assistant dapat dipelihara selamanya. Google melakukan ini untuk memastikan pembantu maya mendengar ketika dipanggil dan boleh meningkatkan algoritma pengenalan ucapannya. Tetapi jika anda tidak selesa dengan ciri ini, anda boleh mematikannya.

Sekiranya anda ingin memadam rakaman dan arahan tertentu, anda perlu mencari halaman Aktiviti Saya.

Walau bagaimanapun, menyahaktifkan tetapan aktiviti suara mungkin berkompromi beberapa ciri Pembantu Google. Ia termasuk berbilang profil di Google Home. Aktiviti Suara dan Audio boleh didapati di tab Kawalan Aktiviti.

  1. Video dan Foto dari Foto Google:

Semua gambar yang disegerakkan anda di Google Foto disusun untuk objek dan pengiktirafan muka. Walau bagaimanapun, yang lain kemudian meninggalkan platform ini, anda tidak boleh berbuat apa-apa.

Kebanyakan ciri penekanan Google Photo memerlukan algoritma menjimatkan foto anda untuk matlamat seperti mengelompokkannya dengan wajah, objek, dan banyak lagi.

 

Sekarang saya fikir ia adalah jelas bagaimana Google menjejaki anda dan menyimpan rekod aktiviti kami. Pasti! Kami tidak boleh berhenti menggunakan Google dengan pasti, tetapi sekurang-kurangnya kami dapat mengadopsi beberapa langkah pencegahan untuk memastikan privasi dan keselamatan dalam talian kami. Pencegahan penjejakan yang dibincangkan di atas adalah mudah dan kurang memakan masa serta mereka hanya memberi kesan kepada aktiviti google.