Cara Beritahu Jika Telefon Anda Telah Dipecah | 12 Tanda

[ware_item id=33][/ware_item]

Dalam telefon pintar zaman moden kini tidak kurang daripada komputer berkuasa. Mereka telah menjadikan semua tugas dan usaha yang kelihatan mustahil beberapa tahun yang lalu. Juga, semua tugas ini dianggap sebagai fiksyen sains.


Keselamatan telefon mudah alih adalah penting kerana ia menyertakan sejumlah data peribadi dan sulit. Maklumat peribadi termasuk kenalan, mesej teks, komunikasi e-mel dan juga akses kepada aplikasi media sosial yang berbeza.

Oleh itu, adalah penting dan perlu untuk melindungi telefon kami dari penggodam. Setiap individu perlu mengambil tindakan segera sekiranya telefon pintar mereka dikompromi atau digodam.

12 Tanda yang menunjukkan bahawa telefon bimbit anda digodam:

Mengekalkan kepentingan keselamatan telefon mudah alih, dalam artikel ini, kami akan membincangkan 12 tanda yang berbeza yang menunjukkan bahawa seseorang telah memotong telefon anda.

Tambahan pula, bagaimana kecerobohan kecil anda dapat memberikan akses hacker ke telefon anda. Tanda-tanda tersebut adalah seperti berikut:

1 - Telefon anda berfungsi lebih lambat berbanding sebelum ini:

Virus dan malware yang berjalan di belakang latar belakang boleh memengaruhi prestasi beberapa aplikasi yang berjalan pada peranti anda. Juga, ia boleh mencetuskan sambungan rangkaian pada masa-masa juga. Oleh itu, adalah penting untuk diperhatikan bahawa mengemas kini sistem operasi mungkin menyebabkan kemudaratan pada peranti.

Jangan kehilangan kawalan atau bimbang jika peranti tidak berfungsi dengan baik walaupun selepas mengemas kini. Begitu juga, jika ingatan dalaman anda penuh kerana pemasangan aplikasi hebat, maka prestasi keseluruhannya terjejas tanpa kehadiran virus atau malware.

2 - Mesej palsu:

Sekiranya rakan anda atau mana-mana orang lain dari kenalan anda mengeluh tentang menerima e-mel atau mesej teks yang anda tidak hantar maka ia menunjukkan bahawa sesuatu tidak betul. Dengan cara yang sama, jika anda menerima beberapa komunikasi yang mencurigakan dan aneh, maka jelaslah bahawa telefon anda telah dikompromi.

3 - Aplikasi palsu:

Adalah jelas bahawa pembuat peranti atau pembekal khidmat anda mungkin memasang aplikasi pada peranti anda tanpa persetujuan anda. Walau bagaimanapun, jika aplikasi berita mula muncul, maka anda mungkin memeriksa sama ada ia sah atau tidak.

Untuk bahagian yang selamat, anda mesti mencari tentang apl di Google dan semak ulasan mereka di pelbagai tapak web teknologi. Kelemahan dalam sistem pengendalian mungkin membiarkan perisian Android dan iOS mendapat lebih banyak intensiti. Ia akan dapat mereka keupayaan untuk mengelakkan ciri-ciri keselamatan yang membolehkan ia merampas data, merekodkan dan menyimpan panggilan dan mesej teks, mencuri sesi sosial-media dan perbankan dalam talian anda, dan membuat segala macam kekacauan.

4 - Aplikasi tidak berfungsi dengan betul:

Sekiranya tiba-tiba aplikasi anda berhenti bekerja yang sebelum ini berfungsi dengan baik maka ia adalah tanda bahawa sesetengah perisian hasad mengintip dengan fungsi aplikasi. Jika masalah sedemikian timbul tidak lama selepas anda melakukan kemas kini ke sistem pengendalian, maka itu adalah kemas kini yang merupakan penyebab sebenar maka malware itu sendiri.

5 - Penggunaan data meningkat:

Jika anda melihat bahawa penggunaan data anda kelihatan jauh lebih penting daripada yang anda harapkan, terutamanya jika kenaikannya dilihat tidak lama selepas kejadian yang mencurigakan. Sememangnya, ia menunjukkan bahawa perisian hasad memindahkan data dari peranti anda kepada beberapa pihak lain.

Anda juga boleh memeriksa penggunaan data anda setiap aplikasi jika mana-mana aplikasi menunjukkan bahawa anda menggunakan terlalu banyak data yang disediakan untuk fungsi tersebut. Ia juga mungkin bahawa anda juga boleh memadam aplikasi yang anda pasang dari kedai aplikasi pihak ketiga. Anda kemudiannya boleh memasang semula aplikasi dari mana-mana sumber yang dipercayai lain. Walau bagaimanapun, jika malware telah menjangkiti peranti anda daripada memasang semula aplikasi tidak akan menyelesaikan masalah.

6 - Penapis spam menyekat e-mel dari peranti anda:

Jika penapis spam tiba-tiba menghalang e-mel anda dan anda tidak dapat menghantar e-mel dari peranti anda, maka ia menunjukkan bahawa tetapan e-mel anda telah diubah suai. Ini adalah petunjuk bahawa beberapa pelayan yang tidak sah mengawal e-mel anda dan pelayan membenarkan beberapa pihak lain untuk membaca mesej anda.

7 - Peranti anda cuba mengakses tapak yang buruk:

Sekiranya anda menggunakan kaedah anda di rangkaian yang menyekat akses kepada semua laman web dan sistem yang mencabar, namun anda masih mengetahui bahawa ia telah cuba mengakses ke laman web tersebut tanpa izin anda. Ini menunjukkan bahawa peranti anda telah dijangkiti beberapa perisian hasad. Juga, semua maklumat peribadi dan peribadi anda telah dikompromi.

8 - Bateri anda memakan banyak kuasa:

Jika telefon anda banyak pemanasan, maka ia menunjukkan masalah dengan bateri. Ia juga bermakna bahawa bateri anda tidak lagi boleh dipercayai dan cukup berdaya tahan. Ia juga boleh membawa kepada bateri yang tidak dibiarkan untuk masa yang lama.

Jika anda menggunakan aplikasi media sosial dan main permainan secara teratur pada telefon anda untuk masa yang lama, maka peranti anda terbuka untuk penyerang dan penggodam. Penyerang boleh masuk melalui spyware yang juga menyebabkan bateri menjadi longkang.

9 - Gangguan perkhidmatan yang luar biasa:

Jika anda menghadapi masalah semasa membuat panggilan pada waktu walaupun kekuatan isyarat cukup baik, atau anda mengalami beberapa bunyi aneh semasa perbualan anda, maka sesuatu yang sangat menarik.

Secara amnya, semua masalah ini mencadangkan beberapa masalah teknikal yang mempunyai kaitan dan kebimbangan terhadap penggodaman, bagaimanapun, kes itu tidak selalu sama. Oleh itu, jika anda melihat semua tanda dan gejala tersebut, maka anda mesti mengambil langkah-langkah pencegahan yang perlu.

10 - Bluetooth:

Bluetooth adalah mod yang memberikan akses kepada penggodam atau penyerang tanpa membiarkan menyentuh telefon anda. Ia adalah sejenis penggodaman yang tetap tidak dapat dikesan oleh pengguna. Ia juga boleh merosakkan dan menjangkiti peranti sekeliling jika mod Bluetooth mereka aktif.

Tahun lepas, sebuah syarikat keselamatan '' Armis 'mengakui satu bentuk serangan baru yang dikenali sebagai' 'BlueBorne' '. Serangan ini saling menggunakan Bluetooth untuk mempunyai akses yang tidak sah dan tidak sah ke telefon bimbit.

Serangan itu menjejaskan hampir 5.3 bilion peranti. Selain itu, ia membolehkan penyerang untuk mengawal peranti dan akses kepada data dan rangkaian organisasi. Syarikat itu melaporkan bahawa separuh daripada serangan itu mengerikan dengan peranti hanya memerlukan mod Bluetooth untuk menjadi aktif. Dengan cara ini, penyerang mendapatkan akses kepada peranti mereka dan menyebarkan perisian hasad.

Oleh itu, pakar menyarankan untuk mematikan Bluetooth apabila tidak diperlukan. Juga, sedar mana-mana pautan undur dan pautan URL dalam e-mel, mesej teks, perkhidmatan utusan, seperti Facebook atau WhatsApp yang boleh menyebabkan kemudaratan kepada telefon anda.

Lebih-lebih lagi, jika anda melihat Bluetooth anda sedang aktif semasa anda tidak melakukannya, kemudian matikan dan laksanakan imbasan.

11 -Bunyi Latar:

Sekiranya anda melihat apa-apa bunyi latar belakang sama ada semasa panggilan telefon atau semasa mendengar audio, ia boleh memberi isyarat bahawa telefon bimbit anda mungkin telah terjejas.

Ada kemungkinan seseorang boleh mengganggu semua perbualan anda. Juga, seseorang telah berupaya masuk ke dalam telefon pintar anda kerana terdapat beberapa perisian atau bug hardware yang mungkin berlaku.

Ia adalah penting untuk memeriksa telefon anda secara berkala untuk memastikan ia dikemas kini dengan sebarang kerosakan.

12 - Wi-Fi awam:

Wi-Fi awam adalah cara lain yang membolehkan penggodam mengakses maklumat peribadi dan peribadi anda. Penggodam melakukannya dengan menggunakan sambungan Wi-Fi telefon pintar anda ke hotspot awam.

Adalah jelas bahawa sambungan ke Wi-Fi awam tidak disulitkan dan penggodam sering menggunakan teknik dan kaedah yang berbeza untuk mendapatkan akses. Penyerang boleh membentangkan anda dengan tapak palsu di mana anda diminta untuk memberi butiran anda. Ia agak mencabar untuk mengenal pasti. Oleh itu, pakar menyarankan agar tidak menggunakan perbankan mudah alih dan membeli-belah melalui Wi-Fi awam.

Penyerang juga boleh menyediakan pusat akses palsu bersama dengan ketersediaan internet percuma, dengan mengambil nama hotspot yang boleh dipercayai. Jika anda melihat mana-mana dua sambungan rangkaian yang serupa, maka adalah tanda yang jelas bahawa telefon anda berisiko. Adalah dinasihatkan supaya tidak berhubung dengan mana-mana rangkaian sedemikian.

Sekiranya anda menggunakan rangkaian Wi-Fi yang anda tidak menyedari bahawa ia mungkin terjejas dengan perisian hasad. Apabila anda mula menggunakan rangkaian Wi-Fi, maka anda harus memantau antara muka dengan betul. Jika ia mempunyai logo yang sedikit berbeza dari yang anda harapkan, maka itu adalah tanda bahawa anda mungkin menggunakan rangkaian Wi-Fi yang salah.

Bagaimana untuk melindungi diri anda?

Melindungi telefon pintar anda dari penggodam memang penting dan penting. Secara umumnya, kami menyediakan anda beberapa petua di mana anda pasti dapat melindungi telefon pintar anda daripada mendapat hack. Langkah-langkah pencegahan adalah seperti ikut:

  1. Jangan buka sebarang mesej dengan pautan URL yang tidak jelas. Jangan buka mesej dengan pautan yang tidak dapat dilihat.
  2. Jangan biarkan telefon anda mengingati kata laluan anda.
  3. Apabila anda mengecas telefon anda oleh komputer yang tidak diketahui, apabila ia menunjukkan pilihan, pilih '' Hanya Mengecas '' satu.
  4. Lumpuhkan sambungan automatik ke ciri rangkaian Wi-Fi awam. Sebagai pengganti, pilihlah mereka
  5. Tambah kata laluan ke telefon bimbit anda.
  6. Jika anda pengguna Android, maka anda mesti memasang program antivirus yang boleh dipercayai.
  7. Jangan membuat sebarang pembelian atau pemindahan dana dalam talian semasa anda menggunakan rangkaian Wi-Fi awam.
  8. Elakkan menggunakan rangkaian yang mempunyai nama yang mencurigakan atau ragu. Sentiasa pilih antara muka yang dilindungi dengan kata laluan terutamanya jika anda berada di suatu kafe atau hotel.

Pemikiran Akhir:

Mengamankan dan melindungi telefon anda daripada penggodam adalah keperluan masa. Walaupun terdapat pelbagai tanda-tanda yang jelas bahawa seseorang telah menggodam telefon anda dengan pasti.

Adalah tugas utama setiap individu untuk mengamalkan langkah-langkah pencegahan yang perlu untuk mengelakkan sebarang keadaan yang tidak pasti dan tidak diingini.