Cara Menculik Cakera di Linux | Penyulitan Cakera Linux 2018

[ware_item id=33][/ware_item]

Penyulitan kini telah menjadi istilah arus perdana sebagai penyelesaian kepada banyak risiko privasi. Penasihat privasi dan penganalisis keselamatan mengesyorkan secara meluas kepada semua individu tanpa mengira intensiti risiko yang mereka rawan. Begitu juga, menyulitkan peranti boleh membantu anda dalam pelbagai cara termasuk keselamatan data dalam kes kecurian peranti anda. Nasib baik, individu-individu dengan peranti Linux mempunyai cara terbaik untuk keluar iaitu penyulitan cakera Linux.


Penyulitan adalah satu kaedah untuk mengamankan data anda dengan mengubahnya menjadi bentuk yang tidak dibaca dilindungi oleh kunci penyulitan, hanya boleh diakses dengan memasukkan kunci penyulitan. Ia mengelakkan ancaman dan bahaya penggodaman, pencerobohan yang berniat jahat, adik-beradik yang menjengkelkan dan di atas semua, ia melindungi identiti anda jika komputer riba Linux atau PC anda hilang.

Apakah Penyulitan Cakera??

Penyulitan cakera adalah satu kaedah untuk perlindungan peranti penyimpanan mutlak dan bukannya pelaksanaan keselamatan pada fail elektronik secara individu. Ia adalah satu kaedah yang luar biasa untuk peranti yang memastikan data anda disimpan dalam bentuk berkod yang tidak boleh dibaca. Akses kepada data yang disulitkan hanya boleh dilakukan untuk orang yang diberi kuasa dengan kunci penyulitan yang tepat.

Oleh itu, semua fail dan folder dan isipadu cakera diperolehi melalui penyulitan dan hanya boleh didekripsi apabila diperlukan oleh pengguna yang diberi kuasa dengan kunci. Terdapat banyak kelebihan penyulitan cakera penuh yang telah kita bahas di bawah.

Kebaikan Penyulitan Cakera

Penyulitan cakera bukan istilah yang tidak diketahui untuk kebanyakan orang pada masa kini. Juga, banyak peranti kini mempunyai ciri penyulitan lalai untuk melindungi data anda yang disimpan pada cakera. Penyulitan cakera mempunyai beberapa kelebihan yang berpotensi;

  • Penyulitan cakera menghalang akses yang tidak dibenarkan kepada data apabila PC terletak di tempat orang tidak boleh dipercayai mengakses PC anda, jika PC anda dicuri, di kedai pembaikan komputer atau apabila anda membuangnya.
  • Penyulitan cakera keseluruhan memastikan perlindungan semua fail, folder, dan fail sementara. Oleh itu setiap dan semua disulitkan pada cakera.
  • Penyulitan Disk Penuh merangkumi setiap fail dan folder, jadi tidak ada peluang apa-apa yang ditinggalkan, ini lebih selamat daripada menyulitkan fail dan folder individu di mana secara kebetulan anda boleh meninggalkan sesuatu yang tidak disengajakan.

Demerit Penyulitan Cakera

  • Penyulitan cakera hanya melindungi anda daripada orang yang tidak boleh dipercayai yang boleh mempunyai akses fizikal ke komputer anda. Ia tidak dapat menyelamatkan anda dari serangan siber, dan komputer anda masih terdedah untuk diserang oleh penggodam yang boleh mengakses peranti anda melalui pemasangan malware.
  • Aplikasi dan laman web yang berniat jahat masih boleh disiarkan, dan sistem anda mungkin dijangkiti virus atau cacing yang terkandung.
  • Penggodam dan penyerang rangkaian masih boleh mengeksploitasi perkhidmatan yang berjalan pada peranti anda, seperti perkongsian fail rangkaian, klien BitTorrent, atau perkongsian senarai main iTunes anda, untuk menamakan beberapa.
  • Agensi pengawasan mata-mata dan pengawasan kerajaan masih dapat mengintip aktiviti internet anda, dan semua maklumat internet anda masih dapat diakses.

Oleh itu, pastikan anda menggunakan beberapa perisian keselamatan internet tambahan, seperti VPN untuk mendapatkan akses internet yang selamat dan selamat kerana penyulitan cakera hanya dapat menghindarkan ancaman akses fisik dari komputer anda, potensi ancaman siber masih ada seperti yang disebutkan di atas.

Proses Penyulitan Cakera di Linux

Kaedah penyulitan cakera Linux dikategorikan kepada dua, mengikut lapisan operasi;

1. Penyulitan sistem fail disusun

Penyelesaian enkripsi sistem fail disusun digunakan sebagai lapisan yang terletak di atas sistem fail yang ada. Ini menjadikan semua fail yang ditulis pada folder yang didayakan penyulitan, disulitkan dalam sekelip mata sebelum sistem fail yang mendasari menulisnya ke cakera dan menyahsulitnya apabila sistem failnya membacanya dari cakera.

Melalui kaedah ini, fail disimpan dalam sistem fail tuan rumah dalam bentuk yang disulitkan (yang bermaksud bahawa kandungan dan nama fail / folder mereka digantikan dengan data rawak yang hampir sama panjangnya). Walau bagaimanapun, selain itu, mereka hadir dalam sistem fail itu kerana mereka tidak mempunyai penyulitan, sebagai fail biasa.

2. Sekat penyulitan peranti

Sebaliknya, kaedah penyulitan peranti Blok beroperasi di bawah lapisan fail sistematik dan memastikan segala sesuatu yang ditulis pada peranti blok tertentu (iaitu cakera keseluruhan, atau partition, atau fail yang berfungsi sebagai peranti penggera maya) disulitkan. Ini bermakna bahawa walaupun peranti blok berada di luar talian, seluruh datanya kelihatan seperti blok data rawak yang besar, tanpa apa-apa cara untuk mengenali bahawa jenis sistem fail dan data yang mengandunginya.

Akses kepada data ini hanya boleh dilakukan sekali lagi, dengan memasang pelindung yang dilindungi (di mana data yang disulitkan disimpan dan dalam kes ini peranti blok) ke lokasi sewenang-wenang dengan cara yang istimewa.

Perisian Penyulitan Cakera Linux

Terdapat banyak perisian pihak ketiga yang tersedia untuk penyulitan cakera Linux yang dapat membantu anda menyulitkan seluruh cakera dan mendekripsinya apabila diperlukan. Ini boleh dilakukan dengan melakukan beberapa langkah memuat turun dan pemasangan mudah, perisian Penyulitan Disk atas Linux adalah;

1. eCryptfs

eCryptfs menyediakan sistem fail penyulitan cakera Linux yang disusun sebenar. Penyulitan oleh eCryptfs disusun pada sistem fail yang sedia ada, dan ia dipasang ke mana-mana direktori sedia ada dan tidak memerlukan partition yang berasingan.

2. EncFS

EncFS adalah perisian yang sangat mudah dan mesra pengguna untuk penyulitan cakera Linux. Ia adalah fail sistem kriptografi stackable pengguna yang mirip dengan eCryptfs, yang bertujuan untuk mendapatkan data tanpa sebarang kekacauan dan kerumitan. Ia menggunakan mekanisme FUSE untuk melancarkan direktori yang disulitkan pada direktori lain yang disebutkan oleh pengguna, dan Ia tidak memerlukan system loopback seperti beberapa sistem sebanding lain.

3. gelung-AES

loop-AES adalah penyelesaian cepat, selamat untuk penyulitan cakera Linux, ia adalah keturunan loop crypto tetapi dianggap kurang user-friendly daripada pilihan lain yang mungkin kerana ia memerlukan sokongan kernel yang tidak standard.

4. Dm-crypt

Crypt-mapper device (Dm-crypt) menawarkan cara generik untuk membuat lapisan virtual peranti blok. Sasaran kriptografi peranti-mapper menawarkan penyulitan peranti blok yang jelas, dan menggunakan API crypto kernel. Pengguna dm-crypt boleh menentukan salah satu penyulitan simetri, kunci (dari sebarang saiz yang dibenarkan), mod generasi iv dan pengguna boleh membuat peranti blok baru dalam menulis / dev ke peranti yang disulitkan dan membaca disahsulit.

5. TrueCrypt

TrueCrypt adalah program penyulitan cakera Linux (OTFE) terbuka pada sumber terbuka percuma. Ia hampir menyulitkan cakera dalam fail yang boleh dipasang sebagai cakera sebenar. Ia mempunyai keupayaan untuk menyulitkan sebahagian besar cakera keras atau peranti penyimpanan. Ia dianggap sebagai penyulitan cakera Linux yang paling selamat setakat ini. Walau bagaimanapun, Truecrypt menamatkan perkembangannya pada bulan Mei 2014, dan tidak ada kemas kini, pembetulan dan versi selanjutnya yang tersedia, pengganti dan pengganti TrueCrypt adalah VeraCrypt.

Langkah-langkah Penyulitan Cakera di Ubuntu (menggunakan ciri Penyulitan Cakera Terbina dalam Ubuntu)

Di Ubuntu, anda boleh menyulitkan seluruh pemacu, kerana ia menawarkan pilihan anda semasa memuat turun dan memasangnya pada PC anda. Oleh itu, jika anda sudah menjalankannya, anda perlu membuat sandaran data anda dan memasangnya semula, dan semasa berbuat demikian, kami akan memberitahu anda bagaimana anda boleh menyulitkan seluruh pemacu dengan langkah-langkah berikut;

1. Masukkan CD pemasangan atau USB Ubuntu dan mulakan boot dan ikuti arahan, apabila anda berada di halaman "Jenis pemasangan", tandakan kotak "Sulitkan pemasangan Ubuntu baru untuk keselamatan," dan kemudian klik Pasang Sekarang.

penyulitan cakera linux2. Sekarang pergi ke halaman seterusnya "Pilih kunci keselamatan," kini masukkan kunci penyulitan anda, yang mesti menjadi frasa kompleks yang hampir mustahil ditebak oleh sesiapa sahaja yang cuba mengakses PC anda.

  1. Sekarang apabila anda selesai dengan menaip yang mengesahkan kunci keselamatan, klik pasang sekarang dan ikuti seluruh arahan. Selain itu, apabila anda berada di halaman '' Siapa anda? '' Masukkan butiran anda dan pilih kata laluan yang kuat dan tidak dapat dipecahkan. Semak kotak yang mengatakan, '' Memerlukan kata laluan saya untuk log masuk '' dan jangan pernah periksa '' Masuk Secara Automatik '' dan biarkan kotak yang berkata, "Sulitkan folder rumah saya" tidak ditandai kerana anda tidak memerlukannya.

penyulitan cakera linux

  1. Kini terus menyelesaikan proses pemasangan dan di sini anda berada, anda kini menjalankan PC Linux yang selamat dan disulitkan, dan tiada siapa yang boleh menghalang data anda dengan akses fizikal dan hanya anda dan orang yang diberi kuasa yang mengetahui kata laluan itu boleh mendapat akses ke PC.

Kesimpulannya

Enkripsi adalah langkah perlindungan yang perlu yang mesti dilaksanakan oleh setiap individu. Ia adalah ciri yang berharga bagi setiap orang kerana tidak pernah yakin bahawa peranti anda tetap dengan anda sentiasa. Sekiranya kehilangan, kecurian atau akses oleh orang yang berniat jahat, maklumat peribadi anda mungkin berada dalam bahaya kerana sebahagian besar daripada kami menyimpan data sensitif dan peribadi selamat ke dalam komputer riba kami.

Tetapi juga penting untuk mengetahui kaedah yang betul untuk diikuti dan juga akibat akibat tidak menyulitkan peranti anda, sekarang anda tahu apa yang akan terjadi pada data anda jika data anda telanjang ke setiap mata yang mendapat akses ke PC anda. Oleh itu, selamat dan disulitkan!