Cara Menyulitkan Folder – Fail Dalam OS Windows (Panduan)

[ware_item id=33][/ware_item]

Apabila kita mengatakan bahawa kita perlu "melindungi kata laluan" folder atau fail, sebenarnya kita merujuk kepada fail dan penyulitan folder yang tidak dapat diakses oleh sebarang akses tanpa izin tanpa kata laluan yang betul. Panduan ini berguna untuk mereka yang biasanya bertanya, cara menyulitkan folder atau fail dalam windows OS?


Penyulitan diperlukan untuk mana-mana peranti yang disambungkan ke internet atau peranti luaran lain seperti pemacu kilat USB, kerana mereka, lebih kerap daripada tidak, bermaksud untuk memanipulasi dan mencuri data peribadi anda. Panduan ini akan menyenaraikan pelbagai cara untuk fail dan penyulitan folder.

Gunakan Arkib Disulitkan

Windows XP lama yang baik membenarkan membuat fail yang disulitkan dengan sambungan .zip. Tetapi selepas pembebasan tingkap 7, kita hanya boleh mengeluarkan fail .zip dan bukannya membuat satu, sekurang-kurangnya bukan kata laluan yang dilindungi.

Untuk mendapatkan fungsi ini dalam windows 7 dan seterusnya, anda boleh memasang perisian penyulitan percuma pihak ketiga seperti 7-Zip dengan penyulitan folder 256-bit dan fungsi canggih.

fail dan penyulitan folder

Selepas anda selesai memasang 7-zip, anda boleh membuat arkib zip sama ada dengan membuka program dan mengklik "Tambah" butang atau, dengan mengklik kanan fail dan folder yang anda mahu menyulitkan dan memilih "Tambah untuk mengarkib" dari menu 7-zip.

Cara Menyulitkan Dokumen Pejabat

Pejabat Microsoft membolehkan anda menyulitkan Dokumen, Pembentangan, dan buku kerja dengan kata laluan. Pejabat Microsoft dari tahun 2007 dan seterusnya, dilengkapi dengan 128-bit AES encryption.

bagaimana untuk menyulitkan dokumen

Anda boleh mengikuti halaman sokongan rasmi Microsoft Office 2007 ini & 2010, dan 2013 dan seterusnya untuk panduan langkah demi langkah yang lengkap.

Opsyen Penyulitan File dan Folder Penyulitan Windows OS

Windows OS mempunyai ciri penyulitan terbina dalamnya sendiri BitLocker dan EFS (Encrypting File System) untuk penyulitan fail dan folder. Tetapi malangnya, pilihan ini hanya tersedia pada versi "Profesional" dan "Enterprise".

BitLocker:

BitLocker membolehkan pengguna menyulitkan keseluruhan jumlah pemacu cakera keras, termasuk pemacu denyar USB. Walau bagaimanapun, ia memerlukan Modul Platform Dipercayai (TPM) pada sistem anda, ciri penyulitan lanjutan yang terbina dalam microchip anda.

penyulitan cakera

Jika tingkap anda tidak menyokong fungsi BitLocker anda boleh menggunakan perisian alternatif yang dipanggil VeraCrypt

VeraCrypt, pengganti kepada TrueCrypt (kerana ia mempunyai masalah keselamatan), berfungsi sama seperti BitLocker. Anda boleh menggunakan VeraCrypt - selain daripada fungsi asas seperti BitLocker - untuk membuat jumlah maya kecil yang disulitkan dalam cakera keras anda untuk meletakkan data peribadi anda di dalamnya.

Menyulitkan Sistem Fail (EFS)

EFS membolehkan penyulitan fail dan folder seperti arkib. Ini adalah pilihan penyulitan folder yang paling banyak digunakan oleh kebanyakan orang. Untuk menjalankan fail dan penyulitan folder dalam versi windows OS berbeza, ikuti langkah berikut:

TIP: Sebelum menyulitkan sebarang fail atau folder, buat sandaran dan tulis kata laluan sekiranya anda kehilangan kata laluan atau folder.

Windows XP (Home Edition)

  1. Pilih folder atau fail yang anda ingin melindungi kata laluan.
  2. Klik kanan dan pilih "Properties".
  3. Klik pada tab "Perkongsian".
  4. Klik pada kotak semak "Buat folder ini swasta".
  5. Pilih "Guna" dan "Ok"

Sekiranya, jika "Buat folder ini swasta" pilihan kelabu, pastikan cakera keras anda diformatkan dalam sistem fail NTFS dan bukan sistem fail Fat32. Anda mempunyai hak untuk mengubah suai fail atau folder tersebut dalam akaun pengguna anda.

Windows XP (Pro), 7, 8 dan 10 edisi

  1. Klik kanan pada folder atau fail.
  2. Pilih Hartanah.
  3. Pada tab Umum, klik pada butang Lanjutan.
  4. Klik pada kotak semak "Sulitkan kandungan untuk mendapatkan data".

Sekiranya, jika pilihan "menyulitkan kandungan untuk mengamankan data" berwarna kelabu, pastikan anda berada di edisi "Profesional" atau "Enterprise" tingkap. Sistem fail anda diformatkan sebagai NTFS, kerana ia adalah prasyarat untuk penyulitan.

Perkara yang perlu diingat

Sentiasa ingat untuk membuat sandaran fail atau folder sebelum membuat kata laluan tersebut dilindungi. Walaupun ia disulitkan tidak bermakna ia tidak boleh dipadamkan (kecuali jika perisian penyulitan menghalangnya daripada memadam).

Simpan kata laluan anda di tempat lain pada fail atau buku nota, sekiranya anda kehilangannya, anda akan menulisnya. Jika tidak, anda akan kehilangan data anda melainkan anda menghabiskan masa memulihkannya.

Tiada perisian sedemikian yang boleh memberikan 100% keselamatan. Terdapat banyak perisian, utiliti dan panduan untuk cara memecahkan penyulitan pada fail. Walau bagaimanapun, kaedah penyulitan yang disenaraikan di atas melindungi anda daripada kebanyakan orang. Sekiranya data anda adalah penting dan sensitif maka anda harus memilih perisian penyulitan komersil.