Cara Tetap Anonymous pada Android atau iPhone anda

[ware_item id=33][/ware_item]

Hari-hari ini, mudah bagi aktiviti dalam talian anda untuk dijejaki. Melayari web secara anonim bukan hanya untuk penjenayah yang ingin menyembunyikan pertanyaan carian mereka dan data lain. Orang lain mungkin mahu melayari web secara tanpa nama untuk mengurangkan iklan yang disasarkan, mengakses laman web yang tidak tersedia di negara mereka, dan juga mengurangkan risiko kecurian identiti. Untuk memastikan privasi Internet anda semasa menyemak imbas pada peranti Android atau iPhone anda, ikuti petua ini.


Sembunyikan Alamat IP anda

Langkah pertama dalam membiarkan talian tanpa nama ialah menyembunyikan alamat IP anda. Alamat IP anda seperti alamat rumah. Ini nombor untuk peranti anda yang memberitahu tapak di mana untuk menghantar data anda supaya halaman web atau fail yang betul tiba di telefon atau tablet yang betul. Alamat IP anda mengandungi maklumat mengenai lokasi geografi anda. Laman rangkaian sosial dan enjin carian boleh menggunakan alamat IP anda untuk menjejaki aktiviti dalam talian anda untuk menyasarkan iklan ke akaun anda.

Yang mengatakan, terdapat banyak cara untuk menyembunyikan alamat IP anda dari tapak yang anda lawati. Antara cara yang lebih umum termasuk:

Gunakan VPN Untuk Menyulitkan Data Anda

VPN, atau rangkaian peribadi maya, adalah perkhidmatan di mana anda menyambung ke pelayan penyedia sebelum menghantar dan menerima data dalam talian. Ia menutup alamat IP anda kerana semua data yang dihantar dari pelayan itu akan menggunakan salah satu daripada alamat IP penyedia anda bukannya milik anda. Sebagai bonus keselamatan tambahan, penyedia VPN terbaik untuk Android dan iPhone menyulitkan data anda. VPN digunakan secara meluas oleh para profesional perniagaan untuk meningkatkan keselamatan dalam talian dan mengurangkan risiko data mereka jatuh ke tangan yang salah. Ia juga bagus untuk meningkatkan keselamatan apabila menyambung ke rangkaian awam dengan meminimumkan risiko digodam. Bermula dengan VPN adalah mudah.

 1. Cari pembekal perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai.
 2. Mendaftarkan mengikut arahan pembekal.
 3. Muat turun apl mudah alih penyedia dan konfigurasikan tetapan anda.
 4. Mula melayari tanpa nama dari telefon anda.

Gunakan Pelayan Proksi

Pelayan proksi adalah serupa dengan VPN, tetapi ia lebih terhad. Yang mengatakan, ia percuma dan berfungsi dengan baik untuk kegunaan sekali dengan menukar alamat IP anda. Untuk menggunakannya:

 1. Cari pelayan proksi dalam talian. Terdapat banyak pilihan percuma, jadi mereka tidak sukar untuk mencari.
 2. Konfigurasikan tetapan pelayar anda untuk bersambung ke pelayan proksi.
 3. Mulakan sesi pelayaran tanpa nama anda.

Nota: Proksi hanya berfungsi dengan penyemak imbas yang anda telah mengkonfigurasinya, jadi ia tidak akan berfungsi dengan aplikasi lain pada telefon anda. Berhati-hati tentang memasukkan data sensitif apabila menggunakan proksi.

Gunakan Pelayar Tor

Tor adalah rangkaian pelayan proksi yang memantul data anda di antara pelayan untuk meningkatkan ketidaksamaan dalam talian. Anda juga boleh menjalankan Tor melalui VPN anda untuk menambah perlindungan tambahan.

 1. Lawati torproject.org atau cari aplikasi di dalam Android atau iOS anda.
 2. Muat turun dan pasang penyemak imbas Tor.
 3. Buka folder yang disebut Pelayar Tor.
 4. Ikut arahan sama ada bersambung terus ke rangkaian Tor atau untuk mengkonfigurasi tetapan anda.
 5. Lancarkan pelayar dan mulailah melayari tanpa nama. Perlu diketahui bahawa Tor tidak menyambung ke aplikasi lain pada peranti anda.

Menyembunyikan alamat IP anda bermakna syarikat tidak boleh menjejaki anda. Ia juga menjadikannya kelihatan seolah-olah lalu lintas Internet anda datang dari tempat lain. Ini berguna jika anda cuba mengakses laman web yang tidak terdapat di negara anda.

Gunakan Enjin Carian Berorientasikan Privasi

Jika anda mengambil berat tentang syarikat yang menjejaki data anda, lebih baik untuk menjauh dari enjin carian yang lebih besar seperti Google dan Bing. Mereka mengesan semua sejarah carian anda untuk menghasilkan hasil carian yang lebih ditargetkan. Ini salah satu sebab yang menyembunyikan alamat IP anda adalah idea yang baik kerana mereka menjejaki aktiviti anda dengan mengikatnya ke IP anda.

Lain-lain enjin carian yang kurang dikenali tidak akan menjejaki kedai data anda, jadi anda boleh menyemak imbas tanpa merasa seperti mengintip seseorang pada anda. StartPage dan DuckDuckGo hanya beberapa enjin carian yang tidak akan menjejaki anda dalam talian. Cuma lawati enjin carian yang anda suka dan mula menyemak imbas!

Hantar E-mel Anonim

Penjelajahan web tidak semestinya satu-satunya kawasan Internet di mana anda ingin kekal tanpa nama. Membuat email tanpa nama anda boleh membantu anda mengelakkan spam dan pengesanan aktiviti. Anda sentiasa boleh mendaftar untuk alamat e-mel baru untuk mendaftar untuk tapak. Pastikan anda tidak memasukkan sebarang maklumat peribadi pada akaun itu. Anda akan mahu menggunakan VPN apabila anda menyediakan akaun baru supaya mereka tidak terikat dengan alamat IP anda.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti ProtonMail yang menyembunyikan maklumat e-mel anda dari carian dan berfungsi melalui rangkaian Tor. Bukan itu sahaja, tetapi ia juga menyulitkan data e-mel anda. Ia juga menampilkan pengesahan dua faktor dan tidak meminta maklumat peribadi anda apabila anda mendaftar, yang menambah lebih banyak keselamatan kepada e-mel anda.

Berhati-hati Dengan Perisian Pihak Ketiga

Satu perkara yang perlu diingat tentang tinggal tanpa nama dengan peranti Android atau iPhone anda ialah setiap aplikasi mengakses maklumat anda secara berbeza. Walaupun anda boleh menyediakan pelayar web anda untuk menjadi tanpa nama, aplikasi anda yang lain boleh mengakses dan menjejaki maklumat peribadi anda. Walaupun pelayar anda tidak dikenali, plugin pelayar pihak ketiga boleh menyimpan maklumat peribadi.

VPN harus berfungsi dengan aplikasi lain, tetapi sama ada cara, penting untuk meneruskan dengan berhati-hati dan mengelakkan memasukkan maklumat peribadi jika anda ingin kekal tanpa nama secara online.

Menginap dalam talian tanpa nama bukan mustahil untuk dilakukan jika anda mengambil berat tentang keselamatan dalam talian. Yang mengatakan, tiada penyelesaian tunggal adalah palsu, jadi sebaiknya menggunakan langkah-langkah keselamatan ini bersama untuk mendapatkan keselamatan yang paling mungkin.

Ini adalah amalan terbaik untuk membantu melindungi identiti anda. Anda boleh mendapatkan lebih banyak sumber yang berguna untuk terus memastikan ketidaksamaan anda dalam talian.