Cegah ISP daripada Melacak Aktiviti Dalam Talian Anda

[ware_item id=33][/ware_item]

Kita sudah biasa sekarang dengan hakikat bahawa ISP telah diberi kuasa untuk mengesan aktiviti dalam talian kami dan dengan itu mendapat wawasan dalam kehidupan seharian kita. Kebebasan ini diberikan kepada ISP selepas Presiden Trump menandatangani undang-undang anti-privasi yang memansuhkan peraturan privasi internet yang ditetapkan oleh FCC. ISP tidak hanya dibenarkan menjejak kami, tetapi mereka juga boleh menjual maklumat kami dan membuat dolar daripada itu. Sebagai pertimbangan kebimbangan keselamatan dan privasi itu, masalah pembakaran bagaimana untuk mencegah penjejakan ISP telah bermula.


Cara Mencegah ISP dari Melacak Aktiviti Dalam Talian Anda?

Tanpa berlengah-lengah lagi, kami ingin memperkenalkan kaedah yang kami anggap berkesan mengelakkan ISP daripada menjejaki aktiviti dalam talian anda:

Gunakan Rangkaian Persendirian Maya - VPN

Rangkaian Peribadi Maya - VPN - berfungsi sebagai alat terbaik untuk mendapatkan privasi dalam talian anda. Ini adalah alat yang paling boleh dipercayai yang boleh anda gunakan untuk mencegah penjejakan ISP. Ia melengkapkan alamat IP anda untuk memberikan perjuangan yang sukar terhadap ISP dan pengiklan pihak ketiga supaya mereka tidak dapat menjejaki anda di web. VPN menyulitkan trafik Internet anda dengan algoritma penyulitan AES 256-bit yang memerlukan 1 bilion tahun untuk memecah menggunakan kekerasan. Kedua-dua tindakan VPN ini membantu anda menyembunyikan sejarah penyemak imbas dan lalu lintas Internet yang inklusif.

mencegah-ISP

Walaupun semua ini, anda harus menyemak dasar privasi dan kaedah pembayaran VPN sebelum memilih satu, kerana anda akan menyampaikan maklumat anda kepada pembekal VPN yang anda pilih. Oleh kerana rang undang-undang anti-privasi ini, banyak penipu telah muncul dan mereka telah mula memerangkap pengguna melalui perkhidmatan VPN palsu. Walau bagaimanapun, beberapa perkhidmatan VPN yang sahih dan terkemuka yang dipercayai oleh Netizens di seluruh dunia termasuk NordVPN, PureVPN, dan ExpressVPN kerana mereka mempunyai ciri-ciri berikut:

  1. Mereka berada di luar bidang kuasa LIMA negara anggota EYES, oleh itu mereka tegas mengikuti dasar Tiada Log.
  2. Mereka menyembunyikan sejarah pelayar dan aktiviti Internet yang lain dengan cekap.
  3. Mereka menyulitkan trafik Internet anda dengan penyulitan AES 256-bit dan protokol keselamatan OpenVPN.
  4. Ciri-ciri keselamatan seperti Split Tunnel (PureVPN) dan Tor-over-VPN (NordVPN) ditawarkan.
  5. Mereka menyediakan pelbagai pelayan untuk dipilih.

Ramai Netizens sering bertanya sama ada ISP boleh mengesan perkhidmatan VPN? Nah, ISP anda dapat melihat bahawa anda mempunyai persediaan sambungan VPN tetapi ia tidak dapat mengesan lalu lintas web anda kerana ia telah dienkripsi.

Gunakan Rangkaian TOR

Pelayar Tor adalah perkhidmatan sukarela yang meningkatkan keselamatan di Internet. Ia memantul trafik Internet anda melalui nod yang berbeza dan dengan itu memberikan masa yang sukar kepada ISP daripada menjejaki aktiviti dalam talian anda. Ia menawarkan kedua-dua kesamaan dan privasi dan menghalang penjejakan ISP. Anda boleh menyambung ke rangkaian Tor melalui penyemak imbas Tor yang tidak hanya berfungsi seperti pelayar lain tetapi juga menambah keselamatan untuk aktiviti penyemakan imbas anda. mencegah-ISP

The anonymity and privacy Tor menawarkan hanya terhad kepada pelayar Tor dan seluruh trafik Internet masih tertakluk kepada bahaya. Perkhidmatan VPN juga boleh dijalankan di latar belakang perkhidmatan Tor yang bertukar keselamatan. Atau jika anda ingin menggunakan Tor tanpa pelayar Tor, maka anda boleh pergi untuk NordVPN yang menyediakan Tor-over-VPN ciri untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian, trafik Internet yang lain, dan sejarah penyemakan imbas.

Ketika bercakap tentang Tor, Marty P. Kamden dari NordVPN berkata kepada BeEncrypted, "Kami memahami kekuatan struktur terdesentralisasi dan kesamaan nama yang diberikan oleh TOR. NordVPN menawarkan Penyelesaian (Tor) penyelesaian unik melalui VPN yang menyulitkan lalu lintas Internet pengguna sebelum memasuki rangkaian TOR, memastikan privasi tambahan. "

Satu-satunya kelemahan menggunakan pelayar Tor adalah bahawa ia boleh membuat penggunanya benar-benar mengecewakan pada masa-masa kerana prestasi lambatnya kerana lalu lintas perlu dipantulkan pada beberapa nod untuk memastikan tidak dikenali.

Gunakan HTTPs Everywhere Extension Browser

HTTPS disingkat untuk Protokol Pemindahan HyperText Secure. HTTP Di mana-mana pelanjutan penyemak imbas menghalang penjejakan ISP dengan mengelakkan pendedahan aktiviti dalam talian anda.

Laman web yang menggunakan pelanjutan HTTP Pelayan di mana-mana, biasanya melindungi anda dari penapisan dan pelbagai jenis pengawasan dengan menyulitkan kandungan laman web dan dengan itu menjadikannya sukar untuk mendapatkan wawasan tentang aktiviti dalam talian anda.

mencegah-ISP

Sama seperti sambungan penyemak imbas HTTPS Everywhere, ada sambungan penyemak imbas yang berbeza seperti Ghostery dan AdBlock juga, yang membantu untuk mencegah penjejakan ISP dengan meliputi jejak digital yang anda tinggalkan selepas aktiviti dalam talian anda.

Walau bagaimanapun, penyemak imbas moden dan pelayan web menggunakan Keselamatan Layer Pengangkutan - TLS - Handshake untuk menubuhkan komunikasi yang disulitkan. Proses ini memerlukan pelayan membuktikan kepada pelayar bahawa ia adalah pihak yang dituntut dan kemudian kedua-duanya menubuhkan algoritma atau kunci yang diperlukan untuk menyulitkan perbincangan. Walau bagaimanapun, bahagian awal proses jabat tangan tidak disulitkan maka ISP dan / atau mana-mana pihak ketiga dapat melihat nama pelayan yang disambungkan oleh penyemak imbas kepada.

Elakkan Wi-Fi Awam yang tidak selamat

Sekarang bahawa anda sudah biasa dengan pelacakan ISP, anda perlu berhati-hati semasa menggunakan rangkaian Wi-Fi awam sebagai kafe, lapangan terbang, perpustakaan, pusat membeli-belah, atau mana-mana tempat lain. Netizens menggunakan Wi-Fi awam lebih cenderung untuk menjejaki ISP berbanding mereka yang menggunakan sambungan selamat. mencegah-ISP

Wi-Fi awam juga boleh membuat anda digodam dengan mudah. Oleh itu, untuk mencegah pengesanan ISP dan menjadi mangsa serangan penggodam, seseorang harus tetap waspada terhadap ancaman tersebut.

Jangan Masuk atau Tag Lokasi Anda

mencegah-ISP

Checkin-in dan / atau penandaan lokasi kami mungkin kelihatan gembira, tetapi tidak berasas untuk mengingatkan anda bahawa lokasi anda sedang dikesan oleh ISP anda! Lokasi anda boleh mendedahkan banyak maklumat peribadi kepada firma pemasaran. Jadi yang terbaik adalah untuk mengelakkan penandaan di mana sahaja anda pergi terutamanya apabila anda 100% pasti bahawa ISP sentiasa menonton anda.

Kesimpulannya

Satu perkara yang pasti bahawa apa sahaja sudut yang anda tetapkan untuk melihat sisi positif dari bil anti-privasi, anda tidak akan dapat mencari satu perkara tunggal yang baik yang keluar darinya. Peraturan yang ditetapkan oleh FCC adalah untuk melindungi Netizens dari penjejakan dan pengawasan tetapi selepas pelanggaran mereka, ISP bebas untuk menjejaki aktiviti dalam talian mereka dan berkongsi (SELL!) Maklumat pengguna. Dalam masa krisis, melanggan perkhidmatan VPN atau menggunakan sambungan penyemak imbas HTTPS nampaknya merupakan penyelesaian segera untuk mencegah ISP menjejaki aktiviti dalam talian anda.