Cum să criptați un dosar – fișier în sistemul de operare Windows (Ghid)

[ware_item id=33][/ware_item]

Când spunem că trebuie să „protejăm parola” un dosar sau un fișier, în realitate ne referim criptarea fișierelor și folderului la care nu se poate accesa niciun acces neautorizat fără parola corectă. Acest ghid este util pentru cei care întreabă de obicei, cum să criptați un folder sau un fișier în sistemul de operare Windows?


Criptarea este necesară pentru orice dispozitiv conectat la internet sau alte dispozitive externe, cum ar fi unitățile flash USB, deoarece acestea sunt, de cele mai multe ori, mijloace pentru a vă manipula și a fura datele personale. Acest ghid va enumera diverse moduri de criptare a fișierelor și folderului.

Folosiți arhive criptate

Windows XP bun vechi a permis crearea unui fișier criptat cu extensia .zip. Dar după lansarea Windows 7, putem extrage fișierul .zip în loc să creăm unul, cel puțin nu unul protejat cu parolă.

Pentru a obține această funcționalitate de la Windows 7 și mai departe, puteți instala un software gratuit de criptare a unei terțe părți, cum ar fi 7-Zip cu criptare de folder de 256 biți și funcționalitate avansată.

criptarea fișierelor și folderului

După ce ați terminat de instalat 7-zip, puteți crea arhivă zip fie prin deschiderea programului, cât și prin clic "Adăuga" butonul sau, făcând clic dreapta pe fișierul și folderul pe care doriți să-l criptați și selectați "Adauga la arhiva" din meniul cu 7 zip.

Cum să criptați documentele Office

Microsoft Office vă permite să criptați documente, prezentări și cărți de lucru cu o parolă. Microsoft Office începând cu 2007, vine cu criptare AES pe 128 de biți.

cum să criptați un document

Puteți urma aceste pagini de asistență oficiale ale Microsoft Office 2007 & 2010 și 2013 în continuare pentru un ghid pas cu pas complet.

Opțiuni de criptare a fișierelor și folderelor încorporate în sistemul de operare Windows

Windows OS are propriile sale funcții de criptare BitLocker și EFS (Encrypting File System) pentru criptarea fișierelor și folderului. Dar, din păcate, aceste opțiuni sunt disponibile doar pentru versiunile „Professional” și „Enterprise”.

BitLocker:

BitLocker permite utilizatorului să cripteze întregul volum al unei unități de disc, inclusiv unități flash USB. Cu toate acestea, este nevoie de un modul de platformă de încredere (TPM) pe sistemul dvs., o funcție avansată de criptare încorporată microcipului dvs..

criptare disc

Dacă Windows-ul dvs. nu acceptă funcționalitatea BitLocker, puteți utiliza un software numit alternativ VeraCrypt

VeraCrypt, succesorul lui TrueCrypt (deoarece are probleme de securitate), funcționează la fel ca BitLocker. Puteți utiliza VeraCrypt - în afară de funcționalitatea de bază, cum ar fi BitLocker - pentru a crea un volum virtual criptat în interiorul hard disk-ului pentru a pune datele personale în el.

Criptarea sistemului de fișiere (EFS)

EFS permite criptarea fișierelor și folderului precum arhivele. Aceasta este cea mai comună opțiune de criptare a folderului folosită de majoritatea oamenilor. Pentru a efectua criptarea fișierelor și folderului în diferite versiuni ale sistemului de operare Windows, urmați acești pași:

BACSIS: Înainte de a cripta orice fișier sau folder, creați o copie de rezervă și scrieți parola în cazul în care pierdeți parola sau folderul.

Windows XP (Home Edition)

  1. Selectați folderul sau fișierul pe care doriți să îl protejați prin parolă.
  2. Faceți clic dreapta și selectați „Proprietăți”.
  3. Faceți clic pe fila „Distribuire”.
  4. Faceți clic pe caseta de selectare „Faceți acest dosar privat”.
  5. Selectați „Aplicați” și „OK”

În cazul în care opțiunea „Faceți acest dosar privat” este decolorată, asigurați-vă că hard disk-ul dvs. este formatat în sistemul de fișiere NTFS în loc de sistemul de fișiere Fat32. Aveți dreptul de a modifica un astfel de fișier sau folder în contul de utilizator.

Windows XP (Pro), 7, 8 și 10 ediții

  1. Faceți clic dreapta pe dosar sau fișier.
  2. Selectați Proprietăți.
  3. În fila General, faceți clic pe butonul Advanced.
  4. Faceți clic pe caseta de selectare „Criptați conținutul pentru a securiza datele”.

În cazul în care opțiunile „criptați conținutul pentru a securiza date” sunt închise la culoare, asigurați-vă că sunteți în edițiile „Professional” sau „Enterprise” din Windows. Sistemul dvs. de fișiere este formatat ca NTFS, deoarece este condiția necesară pentru criptare.

Lucruri de amintit

Amintiți-vă întotdeauna să faceți backup pentru fișierul sau folderul dvs. înainte de al proteja cu parola. Chiar dacă este criptat nu înseamnă că nu poate fi șters (cu excepția cazului în care software-ul criptat împiedică ștergerea acestuia).

Salvați parola în altă parte pe un fișier sau caiet, doar în cazul în care ați pierdut-o veți avea scris. În caz contrar, veți pierde datele dvs. decât dacă veți petrece timp recuperându-le.

Nu există un astfel de software care să ofere 100% securitate. Există numeroase programe, utilități și ghiduri pentru a rupe criptarea fișierelor. Cu toate acestea, metodele de criptare enumerate mai sus te protejează de majoritatea oamenilor. Dacă datele dvs. sunt mult mai importante și sensibile, atunci ar trebui să optați pentru software comercial de criptare.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me