Een map coderen – Bestand in Windows OS (gids)

[ware_item id=33][/ware_item]

Als we zeggen dat we een map of bestand moeten 'beveiligen met een wachtwoord', hebben we het hier eigenlijk over bestands- en mapversleuteling die niet toegankelijk is voor onbevoegden zonder het juiste wachtwoord. Deze gids is handig voor degenen die gewoonlijk vragen hoe ze een map of bestand in Windows OS kunnen coderen?


Versleuteling is noodzakelijk voor elk apparaat dat is verbonden met internet of andere externe apparaten zoals USB-flashstations, aangezien dit meestal een middel is om uw persoonlijke gegevens te manipuleren en te stelen. Deze gids geeft verschillende manieren om bestanden en mappen te versleutelen.

Gebruik gecodeerde archieven

Bij goede oude Windows XP kon een gecodeerd bestand met de extensie .zip worden gemaakt. Maar na de release van Windows 7 kunnen we alleen .zip-bestanden extraheren in plaats van er een te maken, althans niet met een wachtwoord beveiligd.

Om deze functionaliteit van Windows 7 en hoger te krijgen, kunt u gratis externe coderingssoftware installeren, zoals 7-Zip met 256-bit mapversleuteling en geavanceerde functionaliteit.

bestands- en mapversleuteling

Nadat u klaar bent met het installeren van 7-zip, kunt u een ziparchief maken door het programma te openen en te klikken "Toevoegen" of door met de rechtermuisknop te klikken op het bestand en de map die u wilt coderen en te selecteren "Toevoegen aan archief" uit het 7-zip-menu.

Hoe Office-documenten te coderen

Met Microsoft Office kunt u codeer documenten, presentaties en werkmappen met een wachtwoord. Microsoft Office vanaf 2007, wordt geleverd met 128-bit AES-codering.

hoe een document te coderen

U kunt deze officiële ondersteuningspagina's van Microsoft Office 2007 volgen & 2010 en 2013 en verder voor een complete stapsgewijze handleiding.

Windows OS ingebouwde bestands- en mapversleutelingsopties

Windows OS heeft zijn eigen ingebouwde coderingsfuncties BitLocker en EFS (Encrypting File System) voor bestands- en mapversleuteling. Maar helaas zijn deze opties alleen beschikbaar op de versies "Professional" en "Enterprise".

BitLocker:

Met BitLocker kan een gebruiker het volledige volume van een harde schijf coderen, inclusief USB-flashstations. Het vereist echter een Trusted Platform Module (TPM) op uw systeem, een geavanceerde coderingsfunctie ingebouwd in uw microchip.

schijf encryptie

Als uw Windows geen BitLocker-functionaliteit ondersteunt, kunt u alternatieve software gebruiken VeraCrypt

VeraCrypt, opvolger van TrueCrypt (omdat het beveiligingsproblemen heeft), werkt hetzelfde als BitLocker. U kunt VeraCrypt gebruiken - afgezien van basisfunctionaliteit zoals BitLocker - om een ​​klein gecodeerd virtueel volume op uw harde schijf te maken om uw persoonlijke gegevens erin te plaatsen.

Encrypting File System (EFS)

EFS staat bestands- en mapversleuteling toe zoals de archieven. Dit is de meest voorkomende optie voor mapversleuteling die door de meeste mensen wordt gebruikt. Volg deze stappen om bestanden en mapversleuteling in verschillende versies van Windows OS uit te voeren:

TIP: Voordat u een bestand of map codeert, maakt u een back-up en noteert u het wachtwoord voor het geval u het wachtwoord of de map verliest.

Windows XP (Home-editie)

  1. Selecteer de map of het bestand dat u met een wachtwoord wilt beveiligen.
  2. Klik met de rechtermuisknop en selecteer "Eigenschappen".
  3. Klik op het tabblad 'Delen'.
  4. Schakel het selectievakje 'Deze map privé maken' in.
  5. Selecteer "Toepassen" en "Ok"

Als de optie "Deze map privé maken" grijs wordt weergegeven, moet u ervoor zorgen dat uw harde schijf is geformatteerd in het NTFS-bestandssysteem in plaats van het Fat32-bestandssysteem. U hebt het recht om zo'n bestand of map in uw gebruikersaccount te wijzigen.

Windows XP (Pro), 7, 8 en 10 edities

  1. Klik met de rechtermuisknop op de map of het bestand.
  2. Selecteer Eigenschappen.
  3. Klik op het tabblad Algemeen op de knop Geavanceerd.
  4. Schakel het selectievakje "Inhoud coderen om gegevens te beveiligen" in.

Als de opties voor "inhoud versleutelen om gegevens te beveiligen" grijs zijn, zorg er dan voor dat u de versies "Professional" of "Enterprise" van Windows gebruikt. Uw bestandssysteem is geformatteerd als NTFS, omdat het de voorwaarde is voor de codering.

Dingen om te onthouden

Denk eraan altijd een back-up van uw bestand of map te maken voordat u deze met een wachtwoord beveiligt. Hoewel het gecodeerd is, betekent dit niet dat het niet kan worden verwijderd (tenzij de coderingssoftware voorkomt dat het wordt verwijderd).

Bewaar uw wachtwoord ergens anders in een bestand of notitieblok, voor het geval u het kwijt bent. Anders verliest u uw gegevens tenzij u tijd besteedt aan het herstellen ervan.

Dergelijke software bestaat niet voor 100% beveiliging. Er zijn tal van software, hulpprogramma's en handleidingen voor het breken van codering van bestanden. De hierboven vermelde versleutelingsmethoden beschermen u echter tegen de meeste mensen. Als uw gegevens veel belangrijk en gevoelig zijn, moet u kiezen voor commerciële coderingssoftware.