Enkripsi E-mel: Bagaimana untuk Mengecryg E-mel anda?

[ware_item id=33][/ware_item]

Dengan meningkatkan ancaman privasi melalui internet seperti pemantauan NSA. Semua aktiviti dan ancaman penjenayah siber anda mesti memikirkan langkah perlindungan privasi dan keselamatan anda.


Pada hari ini, kami berkongsi maklumat sensitif melalui e-mel seperti maklumat akaun bank kami. Akaun Paypal disambungkan ke e-mel, perbualan peribadi anda dengan rakan dan keluarga. Dan walaupun anda tidak menghantar e-mel maklumat rahsia dan sensitif seperti nombor keselamatan sosial, maklumat perbankan, rahsia perniagaan, dan sebagainya, walaupun anda perlu melindungi data e-mel anda.

Jadi, jika anda rasa takut untuk mendapatkan semua maklumat ini dalam tangan yang salah, maka anda mesti memerlukan perkhidmatan atau program e-mel yang disulitkan dan sekarang anda boleh melakukannya di sini sekarang.

Kenapa Anda Perlu Menyulitkan E-mel Anda?

Dengan peningkatan keselamatan dan ancaman privasi. Sama ada oleh NSA dan agensi keselamatan kerajaan lain yang membaca perbualan e-mel peribadi anda, memantau aktiviti internet anda dan sebagainya.

Perkara terbaik untuk melindungi privasi anda dan dienkripsi. Enkripsi adalah idea yang bijak di dunia sedemikian dimana kerajaan dan agensi pengawasan tidak sabar-sabar dan berminat untuk tidak menyimpan konsep privasi individu.

Ia pasti akan memastikan data penting anda selamat dan terjamin dengan kata laluan atau kunci penyulitan yang selamat dalam diri anda atau orang yang anda percayai dan memelihara anda dan jauh dari mata pengintip snoopers atau penjenayah siber.

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda bagaimana anda boleh menyulitkan perbualan e-mel anda menggunakan klien desktop seperti Thunderbird dan Postbox dan bagaimana untuk menyulitkan semua pembekal e-mel yang anda gunakan (Gmail, Outlook, Yahoo, Google Apps dll)

Apa yang hendak disulitkan?

Untuk memastikan e-mel anda selamat dan peribadi dan untuk menjauhkannya dari akses mana-mana snooper anda perlu menyulitkannya dalam tiga cara; sambungan dari penyedia khidmat e-mel anda, mesej e-mel sebenar semasa anda; dan mesej e-mel yang disimpan atau disimpan.

Jika anda tidak menyulitkan sambungan pembekal e-mel anda dan terus menyemak dan menghantar mesej pengguna lain di rangkaian anda, boleh mencuri kelayakan login e-mel anda.

Dan apa-apa mesej yang anda hantar atau terima terutamanya apabila anda kerap menggunakan Wi-Fi awam semasa duduk di pusat membeli-belah atau restoran terdapat risiko besar bahawa penggodam, spammer atau pengintip lain mungkin menyerang dan mencuri maklumat sensitif anda sehingga penyulitan menyelamatkan anda dari ancaman keselamatan yang serius.

Mesej e-mel anda adalah ancaman besar semasa mereka melakukan perjalanan melalui internet yang mungkin dipintas oleh mana-mana jenayah siber seperti penggodam atau spammer dan maklumat sensitif anda boleh berada dalam tangan yang salah sehingga menyulitkan perbualan e-mel sebelum menghantarnya kepada penerima menjadikannya tidak boleh dibaca walaupun dipintas atau dicuri.

Mesej yang disimpan atau mesej mel cache yang disimpan dalam memori peranti anda juga mesti disulitkan supaya orang lain menggunakan komputer atau telefon bimbit anda tidak dapat memperoleh akses ke maklumat sensitif anda yang boleh menjadi ancaman utama bagi anda.

Cara Menculik E-mel anda?

Apabila anda menghantar mesej e-mel, mereka bergerak dari banyak rangkaian sebelum penerima sebenar.

Rangkaian ini boleh kadang-kadang tidak dilindungi dan terbuka atau mungkin berada di tangan yang salah dan data yang anda terima atau hantar atau ia boleh dibaca oleh NSA dan agensi pengawasan dan keselamatan kerajaan yang lain untuk memastikan penyulitan e-mel lengkap dan komprehensif anda mempunyai dua pilihan sama ada untuk dilakukan ia sendiri atau gunakan perisian pihak ketiga. Mari kita pelajari terlebih dahulu tentang bagaimana anda boleh menyulitkan mesej e-mel anda sendiri. Oleh itu, anda perlu mempelajari tiga lapisan penyulitan yang anda perlu melaksanakan prosedur enkripsi e-mel yang komprehensif dan itu;

  1. Menyulitkan Sambungan E-mel
  2. Menyulitkan Mesej E-mel
  3. Menyulitkan E-mel Disimpan

Mari kita mula belajar bagaimana melakukan semuanya dan selamatkan semua perbualan e-mel anda.

Cara Menculik Sambungan E-mel?

Apabila anda mengakses halaman maklumat sensitif seperti akaun bank anda atau halaman pembayaran dalam talian, anda menggunakan penyulitan Secure Socket Layer (SSL) dan Transport Layer Security (TLS), sama seperti anda perlu menyulitkan e-mel dan melindungi sambungan antara pembekal e-mel anda dan komputer anda atau peranti lain, anda mesti memastikan bahawa penyulitan SSL / TLS aktif. Sekiranya demikian, alamat laman web (URL) akan bermula dengan HTTP dan bukannya HTTP; bergantung pada penyemak imbas anda, beberapa petunjuk lain mengenai sambungan yang selamat dan disulitkan adalah, pemberitahuan di sebelah bar alamat atau ikon gembok kuning kecil pada bar status di bawah tetingkap penyemak imbas. Jika anda tidak dapat melihat ini, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah ini;

  • Taip aksara watak "s" di hujung 'HTTP' dan ketik Enter
  • Jika pembekal e-mel anda menyokong SSL / TLS, arahan itu biasanya akan mengalihkannya ke pelayan yang disulitkan.
  • Kemudian semak imbas anda tetapan akaun untuk melihat sama ada anda boleh mengaktifkan penyulitan secara lalai untuk log masuk pada masa hadapan.
  • Sekiranya anda tidak dapat memaksa penyulitan, semak dengan pembekal anda kerana mereka mungkin tidak menyokong SSL / TLS.

Cara Menculik Mesej E-mel?

Jika anda mahu mesej e-mel yang anda hantar atau terima untuk dilindungi atau dienkripsikan, anda mesti melakukan beberapa tugas sebelum masa dan bukan sahaja anda tetapi penerima yang anda hantar mesej juga perlu melakukan beberapa langkah dari masa ke masa. Untuk itu, anda boleh menggunakan ciri penyulitan yang dibina ke dalam perkhidmatan e-mel anda, atau anda boleh memuat turun program penyulitan atau add-on klien (mis. Yang menggunakan OpenPGP) untuk e-mel yang disulitkan. Dalam secubit, anda boleh menggunakan perkhidmatan e-mel yang disulitkan berasaskan Web seperti '"JumbleMe" atau yang lain "Sendinc", tetapi berbuat demikian akan memaksa anda untuk mempercayai syarikat pihak ketiga.

Cara Menyulitkan E-mel Disimpan

Perbualan e-mel yang anda hantar atau terima akan disimpan di dalam komputer atau peranti mudah alih yang anda gunakan untuk memastikan tahap privasi mesej tersebut anda boleh menggunakan ciri terbina dalam pembekal e-mel yang anda gunakan atau anda boleh menggunakan penyulitan pihak ketiga perisian yang akan memberikan perlindungan kepada mesej e-mel yang disokong anda dan memastikan ia selamat dan jauh dari pengintip dan penggodam dsb. Walau bagaimanapun, sangat disyorkan dan penyelesaian terbaik untuk melaksanakan penyulitan ke seluruh komputer atau komputer riba.

Penyedia E-mel Disulitkan

Protonmail

Protonmail adalah aplikasi mel selamat dan disulitkan yang terkenal yang bebas dan mudah digunakan. Ia menyediakan penyulitan akhir-ke-akhir untuk meningkatkan privasi untuk mesej e-mel anda. Ia menawarkan Reka Bentuk Inbox Moden untuk mudah digunakan dan mengatur mesej pukal dengan keselamatan high-end. Ia menyediakan ciri-ciri berikut; Keselamatan Data dan Neutraliti, Keselamatan E-mel Automatik, E-mel Selamat, Keselamatan tanpa masalah, Lindungi Privasi Anda dan Keselamatan dengan Produktiviti.

Hushmail

Hushmail adalah salah satu pembekal perkhidmatan e-mel yang disulitkan. Setelah mencipta akaun Hushmail, mesej e-mel anda disimpan dalam bentuk yang disulitkan dan diekripsi dengan kata laluan anda. E-mel yang dipindahkan antara pengguna Hushmail disulitkan dan didekripsi secara automatik. Jika anda menghantar e-mel, anda boleh menggunakan soalan rahsia untuk orang itu, dan dia mesti menjawab untuk menyahsulit e-mel anda.


VaultletMail

VaultletMail, sebahagian daripada program VaultletSuite, adalah program pemasang OS yang berasingan dan bukan aplikasi web. Jika kedua-dua pengguna menggunakan akaun VaultletMail, mesej e-mel sepenuhnya disulitkan semasa penghantaran. Jika anda menghantar e-mel kepada pengguna menggunakan perkhidmatan e-mel yang disulitkan, anda boleh menggunakan ciri sistem penghantaran khas VaultletMail.

Enigmail

Enigmail adalah sambungan percuma untuk Mozilla Thunderbird seperti pemalam yang berbeza yang tersedia untuk program e-mel yang popular. Untuk menggunakan Enigmail, anda perlu memasang Extension Enigmail pada Thunderbird dan perisian Pengawal Privasi GNU baik untuk sistem pengendalian anda.


Penyedia E-mel tidak disulitkan

Beberapa pembekal e-mel seperti Gmail, Yahoo, dan Outlook dan lain-lain tidak mempunyai model penyulitan khusus tetapi menyokong beberapa ciri penyulitan dalam e-mel mereka yang dibincangkan di bawah secara terperinci.

Penyulitan dalam Gmail

Pada tahun 2014, Google merancang ciri penyulitan e-mel dan mendakwa bahawa semua e-mel yang anda hantar menggunakan akaun Gmail disulitkan secara automatik, tetapi hanya jika penerima yang menghantar e-mel anda menggunakan Gmail jika mereka menggunakan mana-mana pembekal e-mel lain seperti Outlook, Yahoo dll mesej dihantar tidak dienkripsi. Untuk menghantar e-mel yang disulitkan, anda perlu memasang klien penyulitan e-mel pihak ketiga dan kemudian ikut arahan. Anda boleh memasang pelanjutan pihak ketiga pada krom seperti surat sampul surat untuk menghantar e-mel yang disulitkan.

bagaimana untuk menyulitkan e-mel anda
Penyulitan dalam mel Yahoo

Mel Yahoo tidak menyediakan penyulitan e-mel automatik selama beberapa tahun dan pada masa lalu pengguna terpaksa memilih ciri penyulitan, tetapi pada tahun 2014 Yahoo diaktifkan penyulitan e-mel. '' Bila-bila masa anda menggunakan Yahoo Mail-sama ada di web, web mudah alih , aplikasi mudah alih, atau melalui IMAP, SMTP atau POP - ia benar-benar 100% disulitkan secara lalai dan dilindungi dengan sijil 2,048 bit, "kata Jeff Vice, presiden kanan produk komunikasi di Yahoo, dalam catatan blog. "Penyulitan ini meliputi e-mel, lampiran, kenalan, serta Kalendar dan Messenger dalam Mail anda."

cara e-mel yang disulitkan

Penyulitan dalam Outlook

Outlook aplikasi e-mel Microsoft mempunyai prosedur persediaan yang sangat rumit untuk penyulitan e-mel yang perlu anda lakukan ialah menukar tandatangan digital dengan penerima anda untuk menyahsulitan mesej. Untuk membuat ini, anda perlu mengikuti mesej e-mel Secure dengan menggunakan panduan tandatangan digital di laman Microsoft, selepas itu anda perlu mengikuti beberapa langkah ini;
Apabila anda selesai menulis e-mel anda kemudian sebelum memukul butang hantar pergi ke "Pilihan" tetapan kemudian pilih "Lebih Banyak Pilihan " >Pilihan Mesej>Tetapan keselamatan>Sulitkan kandungan mesej dan lampiran.
Mesej e-mel anda kini disulitkan dan hanya boleh dibaca oleh penerima yang anda berkongsi kunci penyulitan dan sijil keselamatan yang disebut di atas.

e-mel yang disulitkan

Alat Penyulitan Windows untuk e-mel

Terdapat beberapa ciri Windows terbina dalam dengan mana anda boleh memampatkan dokumen atau fail dalam folder yang disulitkan dan kemudian boleh menghantar e-mel kepada sesiapa sahaja yang anda mahukan dan berkongsi kunci penyulitan hanya dengan cara ini dengan cara ini fail khusus anda dalam folder itu tetap selamat dan boleh tidak dapat dilihat atau dibaca oleh sesiapa yang mengaksesnya tanpa kata laluan penyulitan. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan;

WinZip & WinRar

WinZip dan WinRar adalah utiliti berasaskan Windows yang dapat menjimatkan ruang cakera, dengan memampatkannya dan menjadikannya tersedia dengan ruang penyimpanan yang kurang ia juga menyediakan ciri untuk memasukkan kata laluan supaya tidak ada orang yang tidak dibenarkan mengakses fail tersebut pada sistem anda atau bahkan ketika dikongsi melalui e-mel, tetapi kedua-duanya juga boleh digunakan untuk memindahkan imej peribadi, video, dokumen sensitif atau fail peribadi lain yang dimampatkan dan zip dan dilindungi kata laluan kemudian dilampirkan dan hantar kepada orang yang anda ingin berkongsi maklumat dengannya, pastikan anda mesti berkongsi kata laluan anda menetapkan pada folder yang anda kongsi melalui e-mel dengan penerima yang anda hantar e-mel ke.

Kesimpulannya

Penyulitan e-mel adalah kaedah yang berkuasa untuk memastikan privasi dan keselamatan yang komprehensif. Mesej dan fail sensitif anda melalui perbualan e-mel. Memandangkan ia melindungi maklumat kewangan dan maklumat peribadi anda untuk memastikan. Dan walaupun dikongsi dengan orang yang salah secara tidak sengaja. ia dilindungi dan tidak boleh dibaca, jadi melindungi semua mesej e-mel anda boleh menjadi sedikit kerja yang memerlukan sedikit perhatian juga tetapi faedahnya tidak dapat dijelaskan dan itu adalah keperluan masa kini untuk berada di sisi yang selamat selalu.