Как да останете анонимни на вашия Android или iPhone

[ware_item id=33][/ware_item]

Тези дни е лесно да се проследява онлайн активността ви. Анонимното сърфиране в мрежата не е само за престъпници, които искат да скрият своите заявки за търсене и други данни. Други хора може да искат да анонимно да сърфират в мрежата, за да намалят насочените реклами, да имат достъп до сайтове, които не са налични в тяхната държава, и дори да намалят риска от кражба на самоличност. За да осигурите поверителността си в Интернет при сърфиране на вашето устройство с Android или iPhone, следвайте тези съвети.


Скрийте своя IP адрес

Първата стъпка в оставането на анонимен онлайн е да скриете своя IP адрес. Вашият IP адрес е като домашен адрес. Това е номер за вашето устройство, който казва на сайтовете къде да изпращате вашите данни, така че правилните уеб страници или файлове да пристигат на подходящия телефон или таблет. Вашият IP адрес съдържа информация за вашето географско местоположение. Сайтовете за социални мрежи и търсачките могат да използват вашия IP адрес, за да проследяват вашата онлайн активност, за да насочват реклами към вашите акаунти.

Въпреки това има много начини да скриете вашия IP адрес от сайтове, които посещавате. Някои от по-често срещаните начини включват:

Използвайте VPN за шифроване на вашите данни

VPN или виртуална частна мрежа е услуга, при която се свързвате със сървърите на доставчика, преди да изпращате и получавате данни онлайн. Той маскира вашия IP адрес, защото всички данни, изпратени от този сървър, ще използват един от IP адресите на вашия доставчик вместо вашия. Като допълнителен бонус за сигурност, най-добрите доставчици на VPN за Android и iPhone криптират данните ви. VPN се използват широко от бизнес професионалистите за повишаване на сигурността в мрежата и за намаляване на риска от попадане на техните данни в грешни ръце. Освен това е чудесно за подобряване на сигурността при свързване към обществени мрежи, като свежда до минимум риска от хакване. Започнете с VPN е лесно.

 1. Намерете надежден доставчик на VPN услуги.
 2. Регистрирайте се според инструкциите на доставчика.
 3. Изтеглете мобилното приложение на доставчика и конфигурирайте вашите настройки.
 4. Започнете да разглеждате анонимно от телефона си.

Използвайте прокси сървър

Прокси сървърът е подобен на VPN, но е по-ограничен. Въпреки това, той е безплатен и работи добре за еднократна употреба чрез промяна на вашия IP адрес. За да го използвате:

 1. Търсете онлайн прокси сървъри. Има много безплатни опции, така че не е трудно да ги намерите.
 2. Конфигурирайте настройките на браузъра си, за да се свържете с прокси сървъра.
 3. Започнете своята анонимна сесия за сърфиране.

Забележка: Проксите работят само с браузъра, за който сте го конфигурирали, така че няма да работи с други приложения на вашия телефон. Бъдете внимателни при въвеждането на чувствителни данни, когато използвате прокси.

Използвайте браузъра Tor

Tor е мрежа от прокси сървъри, която прескача вашите данни между сървърите, за да увеличи анонимността онлайн. Можете дори да стартирате Tor през вашата VPN, за да добавите допълнителен слой защита.

 1. Посетете torproject.org или намерете приложението във вашия Android или iOS магазин.
 2. Изтеглете и инсталирайте браузъра Tor.
 3. Отворете папката, наречена Tor Browser.
 4. Следвайте инструкциите, за да се свържете директно към мрежата Tor или да конфигурирате вашите настройки.
 5. Стартирайте браузъра и започнете да разглеждате анонимно. Имайте предвид, че Tor не се свързва с други приложения на вашето устройство.

Скриването на вашия IP адрес означава, че компаниите не могат да ви проследят. Освен това изглежда, че вашият интернет трафик идва от някъде другаде. Това може да бъде полезно, ако се опитвате да получите достъп до уебсайт, който не е наличен във вашата страна.

Използвайте търсачка, ориентирана към поверителност

Ако се притеснявате от компаниите, проследяващи вашите данни, най-добре е да стоите далеч от по-големите търсачки като Google и Bing. Те проследяват цялата ви история на търсенето, за да предоставят по-насочени резултати от търсенето. Това е една от причините да се скрие вашият IP адрес е добра идея, тъй като те проследяват вашата активност, свързвайки я с вашия IP.

Други по-малко известни търсачки няма да проследяват данните ви в магазина, така че можете да разглеждате, без да се чувствате като някой да ви шпионира. StartPage и DuckDuckGo са само част от тези търсачки, които няма да ви проследят онлайн. Просто посетете търсещата машина, която харесвате и започнете да разглеждате!

Изпращане на анонимни имейли

Сърфирането в интернет не е непременно единствената област в Интернет, където искате да останете анонимни. Анонимността на имейла ви може да ви помогне да избегнете проследяване на спам и активност. Винаги можете да се регистрирате за нови имейл адреси, за да се регистрирате за сайтове. Уверете се, че не включвате никаква лична информация в този акаунт. Ще искате да използвате VPN, когато настройвате нови акаунти, така че да не са обвързани с вашия IP адрес.

Като алтернатива можете да използвате услуги като ProtonMail, които крият вашата имейл информация от търсения и работи през мрежата Tor. Не само това, но и криптира вашите имейл данни. Той също така включва двуфакторно удостоверяване и не изисква личната ви информация, когато се регистрирате, което добавя още повече сигурност към имейлите ви..

Бъдете внимателни със софтуер на трети страни

Едно нещо, което трябва да запомните, за да останете анонимни с вашето Android устройство или iPhone, е, че всяко приложение има достъп до вашата информация по различен начин. Въпреки че можете да настроите уеб браузъра си да бъде анонимен, другите ви приложения може да имат достъп и да проследяват личната ви информация. Дори ако вашият браузър е анонимен, приставките на браузър на трети страни могат да съхраняват лична информация.

VPN трябва да работи с други приложения, но така или иначе е важно да продължите с повишено внимание и да избягвате въвеждането на лична информация, ако искате да останете анонимни онлайн.

Да останете анонимни онлайн не е невъзможно да направите, ако се притеснявате за сигурността в мрежата. Това каза, че нито едно решение не е глупаво, така че е най-добре да използвате заедно тези видове мерки за сигурност, за да получите възможно най-голяма сигурност.

Това са най-добрите практики за защита на вашата идентичност. Можете да намерите още полезни ресурси, за да осигурите анонимността си онлайн.