Как да разбера дали телефонът ви е хакнат | 12 знака

[ware_item id=33][/ware_item]

В днешната модерна епоха мобилните телефони не са по-малко от мощните компютри. Те направиха възможни всички онези задачи и усилия, което изглежда невъзможно преди няколко години. Освен това всички тези задачи се разглеждаха като научна фантастика.


Сигурността на мобилния телефон е от съществено значение, тъй като обхваща значителен обем от лични и поверителни данни. Личната информация включва контакти, текстови съобщения, имейл комуникация, както и достъп до различни приложения за социални медии.

Следователно е изключително важно и необходимо да защитим нашите телефони от хакери. Всеки индивид трябва да предприеме незабавни действия, ако техните смартфони са компрометирани или са хакнали.

12 знака което показва, че мобилният ви телефон е хакнат:

Имайки предвид значението на сигурността на мобилните телефони, в тази статия бихме обсъждали 12 различни знака, които показват, че някой е отрязал телефона ви.

Освен това, как вашата малка небрежност може да даде на хакерите достъп до вашия телефон. Знаците са следните:

1 - Телефонът ви работи по-бавно от преди:

Вирусите и зловредният софтуер, работещи зад фона, могат сериозно да повлияят на производителността на няколко приложения, работещи на вашето устройство. Освен това може да задейства мрежовата връзка и на моменти. По този начин е важно да се отбележи, че актуализирането на операционната система може да причини вреда на устройството.

Не губете контрол и не се тревожете, ако устройството не работи добре дори след актуализирането му. По същия начин, ако вътрешната ви памет се запълни поради инсталирането на страхотни приложения, тогава цялостната производителност се влияе без наличието на вирус или зловреден софтуер.

2 - Фалшиви съобщения:

В случай че вашите приятели или някой друг човек от вашите контакти се оплаква от получаване на имейл или текстово съобщение, което не сте изпратили, това показва, че нещо е неправилно. По същия начин, ако получавате някакви подозрителни и странни комуникации, тогава е ясно, че телефонът ви е компрометиран.

3 - Фалшиви приложения:

Очевидно е, че вашият производител или доставчик на услуги може да инсталира приложения на вашето устройство без вашето съгласие. Ако обаче започнат да се показват приложения за новини, можете да проверите дали са легални или не.

За сигурната страна трябва да потърсите приложенията в Google и да проверите техните отзиви в уебсайтове с различни технологии. Възприемчивостта в операционната система може да позволи на Android и iOS зловреден софтуер да придобие по-голяма интензивност. Тя ще им спечели възможността да избягват защитни функции, които му позволяват да ограбва данни, да записва и задържа разговори и текстови съобщения, да открадне вашите социални медии и онлайн банкиране и да създава всякакъв вид хаос.

4 - Приложенията не работят правилно:

Ако внезапно вашите приложения престанат да работят, което по-рано работи добре, това е знак, че някой злонамерен софтуер се просмуква с функционалността на приложението. Ако такъв проблем възникне скоро след като извършите актуализация на операционната система, тогава актуализацията е истинският виновник, а след това самия зловреден софтуер.

5 - Повишено използване на данни:

Ако забележите, че използването на вашите данни изглежда много по-значително, отколкото очаквате, главно ако покачването се наблюдава скоро след някакво подозрително събитие. Естествено, това показва, че злонамерен софтуер прехвърля данни от вашето устройство към други страни.

Можете също да проверите използването на вашите данни за приложение, ако някое приложение показва, че използвате твърде много данни, които предоставя за функционалността. Възможно е също така да можете да изтриете приложението, което сте инсталирали от магазина за приложения на трети страни. По-късно можете да инсталирате отново приложението от всеки друг надежден източник. Ако обаче злонамерен софтуер е заразил вашето устройство, преинсталирането на приложението няма да реши проблема.

6 - Спам филтри блокират имейли от вашето устройство:

Ако филтрите за спам изведнъж блокират имейла ви и не можете да изпращате имейли от устройството си, това показва, че настройките на вашата електронна поща са се променили. Това е индикация, че някой неоторизиран сървър контролира имейла ви и сървърът позволява на други страни да четат вашите съобщения.

7 - Устройството ви се опитва да получи достъп до неблагоприятни сайтове:

Ако използвате вашия метод в мрежа, която блокира достъпа до всички известни предизвикателни уебсайтове и системи, все пак откривате, че той се е опитвал да получи достъп до такива сайтове без вашето съгласие. Това показва, че вашето устройство се е заразило с някакъв зловреден софтуер. Също така цялата ви лична и лична информация е компрометирана.

8 - Батерията ви консумира много енергия:

Ако телефонът ви се нагрява много, това показва проблем с батерията. Това означава също, че батерията ви вече не е достатъчно надеждна и еластична. Това също може да доведе до това, че батерията не остава заредена доста дълго време.

Ако използвате приложения за социални медии и редовно играете игри на телефона си от доста време, тогава устройството ви е отворено за нападатели и хакери. Нападателите могат да влязат чрез шпионски софтуер, което също води до източване на батерията.

9 - Необичайни прекъсвания на услугата:

Ако имате проблеми с провеждането на разговори в моменти, дори когато силата на сигнала е достатъчно добра или имате някакви странни шумове по време на разговора си, тогава нещо е риболовно със сигурност.

Като цяло всички тези проблеми предполагат някои технически проблеми, които имат връзка и се отнасят до хакването, но случаят не винаги е един и същ. По този начин, ако забележите всички подобни признаци и симптоми, тогава трябва да вземете необходимите превантивни мерки.

10 - Bluetooth:

Bluetooth е режим, който дава достъп до хакер или нападател, без да позволява да докосва телефона ви. Това е вид хакване, което остава незабележимо от потребителите. Той дори може да навреди и да зарази околните устройства, ако техният Bluetooth режим е включен.

Предишната година охранителна компания „Армис“ разпозна нова форма на атака, известна като „BlueBorne“. Атаката взаимно използва Bluetooth, за да има нелегален и неоторизиран достъп до мобилни телефони.

Атаката засегна близо 5,3 милиарда устройства. Освен това, той позволява на нападателите да получат контрол върху устройствата и достъп до данните и мрежите на организацията. Компанията съобщи, че половината от атаките са били тежки с устройства, които просто се нуждаят от Bluetooth режим, за да бъдат активни. По този начин нападателите получават достъп до своите устройства и разпространяват зловреден софтуер.

По този начин експертите предлагат да изключите Bluetooth, когато не е необходимо. Също така, имайте предвид всякакви съмнителни файлове за изтегляне и връзки към URL адреси в имейли, текстови съобщения, месинджър услуги, като Facebook или WhatsApp, които могат да навредят на телефона.

Освен това, ако наблюдавате, че вашият Bluetooth е включен, докато не сте го направили, изключете го и също стартирайте сканиране.

11 -Фон шумове:

Ако забележите някакви шумове на фона или по време на телефонни разговори или докато слушате аудио, това може да сигнализира, че мобилният ви телефон може да е компрометиран.

Има вероятност някой да прекъсне всичките ви разговори. Освен това някой е могъл да влезе във вашия смартфон поради някакъв софтуер или хардуерна грешка, която може да е възникнала.

Важно е да проверявате телефона си редовно, за да го поддържате в крак с евентуални неизправности.

12 - Обществен Wi-Fi:

Общественият Wi-Fi е друг начин, по който хакерите получават достъп до вашата лична и лична информация. Хакерите правят това, като използват Wi-Fi връзката на вашия смартфон до обществена точка.

Съвсем очевидно е, че връзката с обществения Wi-Fi не е кодирана и хакерите често използват различни техники и методи, за да получат достъп. Нападателите могат да ви представят фалшив сайт, на който сте помолени да дадете своите данни. Може да бъде доста предизвикателно да се идентифицира. По този начин експертите предлагат да не се използва мобилно банкиране и пазаруване чрез публичен Wi-Fi.

Нападателите могат също така да създадат фалшива точка за достъп, заедно с безплатна интернет достъп, като вземат името на надеждна гореща точка. Ако видите някакви две подобни мрежови връзки, това е ясен знак, че телефонът ви е изложен на риск. Препоръчва се да не се свързвате с никоя такава мрежа.

Ако използвате Wi-Fi мрежа, с която не сте наясно, че това може да бъде засегнато от злонамерен софтуер. Когато започнете да използвате Wi-Fi мрежа, тогава трябва да следите правилно интерфейса. Ако има лого, което е малко по-различно от това, което очаквате, то това е знак, че може да използвате неправилна Wi-Fi мрежа.

Как да се защитим?

Защитата на вашия смартфон от хакери наистина е важно и жизненоважно нещо. По принцип ние ви предоставяме няколко съвета, чрез които със сигурност можете да защитите смартфона си от хакване. Превантивните мерки са като следва:

  1. Не отваряйте съобщение с URL връзка, което не е ясно. Никога не отваряйте съобщения с връзка, която не можете да видите.
  2. Не позволявайте на телефона ви да помни вашите пароли.
  3. Когато зареждате телефона си от непознат компютър, когато той показва опциите, изберете „Само зареждане“.
  4. Деактивирайте автоматичната връзка с функцията за обществена Wi-Fi мрежа. Като заместител, изберете ги
  5. Добавете парола към мобилния си телефон.
  6. Ако сте потребител на Android, трябва да инсталирате надеждна антивирусна програма.
  7. Не правете никакви онлайн покупки или прехвърляйте средства, докато използвате обществена Wi-Fi мрежа.
  8. Избягвайте използването на мрежи, които имат съмнителни или съмнителни имена. Винаги избирайте интерфейс, който е защитен с парола, особено ако някъде харесвате в кафене или хотел.

Финални мисли:

Сигурността и защитата на вашите телефони от хакери е необходимостта от време. Въпреки че има различни знаци, чрез които е ясно, че някой е хакнал телефона ви със сигурност.

Основно задължение на всеки човек е да предприеме необходимите превантивни мерки, за да избегне всяка несигурна и нежелана ситуация.