Как да шифровате папка – файл в Windows OS (Ръководство)

[ware_item id=33][/ware_item]

Когато казваме, че трябва да „защитим с парола“ папка или файл, всъщност се отнасяме за криптиране на файлове и папки които не могат да бъдат достъпни чрез неоторизиран достъп без точната парола. Това ръководство е полезно за тези, които обикновено питат как да криптират папка или файл в Windows OS?


Шифроването е необходимо за всяко устройство, свързано към интернет или други външни устройства като USB флаш устройства, тъй като те по-често, отколкото не, означават манипулиране и кражба на вашите лични данни. Това ръководство ще изброява различни начини за криптиране на файлове и папки.

Използвайте криптирани архиви

Добрият стар Windows XP позволи създаването на криптиран файл с разширение .zip. Но след освобождаването на Windows 7, можем да извлечем само .zip файл, вместо да създадем такъв, поне не защитен с парола.

За да получите тази функционалност на Windows 7 и по-нататък, можете да инсталирате безплатен софтуер за криптиране на трети страни като 7-Zip с шифроване на 256-битови папки и разширена функционалност.

криптиране на файлове и папки

След като приключите с инсталирането на 7-zip, можете да създадете zip архив или като отворите програмата и щракнете "Добави" бутон или, като щракнете с десния бутон на мишката върху файла и папката, които искате да шифровате и изберете "Добави към Архив" от 7-цип менюто.

Как да шифроваме документите в Office

Офисът на Microsoft ви позволява да криптиране на документи, презентации и работни книги с парола. Офисът на Microsoft от 2007 г. нататък се предлага с 128-битово AES криптиране.

как да шифроваме документ

Можете да следвате тези официални страници за поддръжка на Microsoft Office 2007 & 2010 и 2013 г. нататък за пълно ръководство стъпка по стъпка.

Опции за шифроване на файлове и папки на Windows OS

Windows OS има собствени вградени функции за криптиране BitLocker и EFS (Encrypting File System) за криптиране на файлове и папки. За съжаление, тези опции са достъпни само за версии „Професионално“ и „Предприятие“.

BitLocker:

BitLocker позволява на потребителя да криптира целия обем на твърдия диск, включително USB флаш устройства. Той обаче изисква модул на надеждна платформа (TPM) на вашата система, разширена функция за криптиране, вградена във вашия микрочип.

криптиране на диска

Ако вашите Windows не поддържа BitLocker функционалност, можете да използвате алтернативен софтуер, наречен VeraCrypt

VeraCrypt, наследник на TrueCrypt (тъй като има проблеми със сигурността), работи същото като BitLocker. Можете да използвате VeraCrypt - освен основна функционалност като BitLocker - за да създадете малък криптиран виртуален обем във вашия твърд диск, за да поставите личните си данни в него.

Шифроване на файловата система (EFS)

EFS позволява криптиране на файлове и папки като архивите. Това е най-често срещаната опция за криптиране на папките, използвана от повечето хора. За да извършите криптиране на файлове и папки в различни версии на Windows OS, изпълнете следните стъпки:

БАКШИШ: Преди да шифровате всеки файл или папка, създайте резервно копие и запишете паролата в случай, че загубите паролата или папката.

Windows XP (Домашно издание)

  1. Изберете папката или файла, който искате да защитите с парола.
  2. Щракнете с десния бутон и изберете „Свойства“.
  3. Кликнете върху раздела „Споделяне“.
  4. Щракнете върху квадратчето „Направете тази папка частна“.
  5. Изберете „Прилагане“ и „Ок“

В случай, че опцията „Направете тази папка частна“ е оцветена в сиво, уверете се, че твърдият ви диск е форматиран във файлова система NTFS вместо файлова система Fat32. Имате право да променяте такъв файл или папка в потребителския си акаунт.

Windows XP (Pro), 7, 8 и 10 издания

  1. Щракнете с десния бутон върху папката или файла.
  2. Изберете Свойства.
  3. В раздела Общи щракнете върху бутона Разширени.
  4. Кликнете върху квадратчето за отметка „Шифроване на съдържание за защита на данните“.

В случай, че опциите за „криптиране на съдържание за защита на данни“ са отпуснати, уверете се, че сте на „Професионални“ или „Корпоративни“ издания на Windows. Вашата файлова система е форматирана като NTFS, тъй като това е предпоставка за криптирането.

Неща, които трябва да запомните

Винаги не забравяйте да архивирате файла или папката си, преди да я направите защитена с парола. Въпреки че е криптиран, това не означава, че не може да бъде изтрит (освен ако криптиращият софтуер не му позволява да изтрие).

Запишете паролата си някъде другаде във файл или бележник, само в случай, че ако я загубите, ще бъде написана. В противен случай ще загубите данните си, освен ако не отделите време за възстановяването им.

Няма такъв софтуер, който би могъл да осигури 100% сигурност. Има множество софтуер, помощни програми и ръководства за това как да разбиете криптирането на файловете. Изброените по-горе методи за криптиране обаче ви предпазват от повечето хора. Ако вашите данни са много важни и чувствителни, тогава трябва да изберете комерсиален софтуер за криптиране.