Как да шифровате телефона си? (Ръководство за шифрован телефон)

[ware_item id=33][/ware_item]

Шифроването е метод за защита на данните, съхранявани на всяко ваше устройство, лаптоп, компютър, смартфон или друга джаджа, която използвате за съхраняване на вашите данни. Думата Encryption може да изглежда малко технична, но просто означава, че паролата защитава всички ваши чувствителни и поверителни данни, които не искате да излагате на риск. В случая на разследване на инцидент със стрелба, който води битка между Apple и FBI, което засили и повдигна нуждата от криптиране, може да имате друго мнение за случая, но не можете да отречете важността да запазите данните защитени с персонализирано криптиране. ключ, който го спасява от всеки хакерски, спам на опит за кражба на данни и дори ако шифрованият ви телефон е откраднат или попадне в неправилни ръце, може да не се притеснявате за данните си, съхранени на вашия смартфон, които могат да включват вашата лична информация, вашите имейл акаунти, които може да има вашите финансови и банкови извлечения, данни за кредитната ви карта, личния ви разговор, изображения, видеоклипове, контакти и т.н. и това би било кошмар за вас, ако бъде експлоатиран от всеки киберпрестъпник като хакер, спамер или друг снудър. Така че, защитата на вашите данни с криптиране е най-добрата и интелигентна идея, за да се отървете от всички подобни проблеми и наистина трябва да помислите за криптиран телефон.


Какво е шифрован телефон?

Шифроването съхранява данните на телефона ви в кодирана и нечетлива на пръв поглед форма. Когато включите телефона си, трябва да въведете ПИН или защитена парола, която е същата като ПИН или парола на заключения екран на вашия телефон, след като въведете този ключ за шифроване, телефонът ви използва ПИН или парола, за да декриптира вашите данни, разбираемо.

Видове шифроване на телефона

Има три основни вида криптиране;

  1. Шифроване на Данни в движение
  2. Шифроване от край до край
  3. Криптиране на данни в покой

Първите два типа криптиране - „Шифроване на данните в движение“ и „Шифроване от край до край“ са за изходящите и получаващи съобщения на вашия шифрован телефон и целта, за да се предотврати всяко неоторизирано лице да чете комуникацията на вашето устройство. Третият тип криптиране - Шифроване на данни в покой, е за съхранените данни в паметта на устройството.

Защо трябва да шифровам телефона си?

Милиони хора по целия свят използват смартфони в наши дни и съхраняват лична информация в телефона си от личните си данни до личните ви чатове, изображения и видеоклипове и си представете кога хиляди телефони са откраднати всяка година и дали вашият телефон е един от тях, който попада в грешни ръце, които биха могли да получат достъп до всички ваши лични данни и чувствителна информация, не звучи ли страшно? Ето някои причини, които трябва да използвате шифрован телефон.

Увеличете сигурността на данните

Шифроването на телефона ви гарантира сигурността на данните на вашия телефон, които дори в неправилни ръце не могат да бъдат експлоатирани и разпространени. Можете да съхранявате каквато и да е информация и данни, които искате на своя криптиран телефон, без да се притеснявате. Шифроването на вашите телефонни данни може да звучи трудно и технически, но е толкова лесно, колкото запазването на криптиране на паролата за вашия файл, папка или цяло устройство, след криптиране вашите данни се преобразуват в кодирана, кодирана и нечетлива форма, защитена с ключ за кодиране, който е използва се за дешифриране на данните, така че достъпът до тях е само от човек, който знае правилния ключ за криптиране, в противен случай всичките ви данни на телефона са сигурни и безопасни.

Безопасност на данните, дори ако телефонът ви се продава

Когато решите да промените стария си телефон, като го продадете и след това вземете нов телефон за себе си, мислили ли сте някога за данните, съхранявани в паметта на вашия телефон и твърдия диск, които могат да бъдат извлечени дори след изтриване на всички данни? Много хора пренебрегват този факт, че докато отдадете мобилния си телефон, след като го използвате за дълго време, може да доведе до достъп до личната им информация и данни, когато се използва от друго лице и ако намерението на този човек не е правилно, определено не може да бъде в ваша полза. Затова най-доброто нещо, което трябва да направите, е да шифровате данните на телефона си и никога да не се притеснявате за личните си неща на криптиран телефон.

Какво на вашия телефон може да бъде криптирано?

Обикновено всичко на вашия криптиран телефон, който използва интернет връзка за стартиране, може да бъде криптирано, така че какво ще кажете за вашите текстови съобщения и обаждане? криптирането им не е лесна задача, но все пак има някои приложения като Silent Phone или Signal, които насочват гласови повиквания през интернет с помощта на VoIP и още повече приложения, като iMessages, които превръщат текстови съобщения в незабавни съобщения, базирани в Интернет, ако лицето от другия край също използва същото приложение за текстови съобщения. Имейлите на телефоните имат един недостатък, всичко в него, от съдържанието на съобщението до прикачени файлове, може да бъде криптирано, но адресите на изпращача и получателя са все още видими за всеки, въпреки шифрования имейл, обаче, имейл дневниците могат да бъдат криптирани на вашия телефон.

Как да шифроваме телефон?

Като цяло има две основни и най-популярните операционни системи за смартфони, използвани от милиони потребители по целия свят Android и iOS (iPhone / iPad) и по-долу ще обсъдим как можете да внедрите криптирането и в двете, като използвате вградените функции и по-късно в статията ще обсъдим някои приложения на трети страни, използвани за целите на криптирането на телефона.

Шифроване в Android устройства

Повечето телефони на Android и устройства на Google не са кодирани по подразбиране и потребителите никога не си правят труда да променят настройката по подразбиране обикновено, ако четете тази статия и притежавате телефон с Android, тогава трябва да ви е любопитно как да шифровате Android телефона, като използвате някои вградени- в характеристики на телефони с Android, криптирането на добре е по-трудно в телефоните с Android, отколкото в iOS. Някои нови модели телефони с Android като телефони и таблети на Nexus на Google се предлагат с активирано шифроване по подразбиране. Новите андроид устройства, които се доставят с Android 6.0 Marshmallow, като Galaxy S7 и Galaxy S7 Edge, също са шифровани и всичко, което трябва да направите, е да зададете код за защита и криптиране, за да го активирате и след това всеки път, когато отключите шифрования си телефон го ще ви помоли за предварително зададения ключ за криптиране и след това можете да получите достъп до шифрования телефон, като въведете правилния ключ. Следвайте тези прости стъпки, за да настроите ключа за криптиране в телефоните с Android;
1. Отидете на Настройки от вашия мобилен телефон и след това изберете Сигурност / заключен екран и защита.
2. След това отидете на други настройки за сигурност и кликнете върху Encrypt телефон.
3. Сега ще бъдете помолени да зададете парола, ключ за криптиране и т.н. решава сложна комбинация, трудно да се познае от всеки, който ви познава, и щракнете върху Приложи.
4. Не забравяйте да запазите и защитите вашия ключ за шифроване или парола и да го съхранявате някъде, никога не можете да го загубите, в противен случай ще бъдете заключени от телефона си.

как да шифровате телефона си
Шифроване в iOS

Apple въведе функцията за криптиране на устройството в iOS 8 през 2014 г., която беше лесна за настройка и изисква минимум четирицифрен код за настройка и всеки път, когато отключите телефона си, като добавите кода и устройството лесно се дешифрира, препоръчва се да запазите сложен набор от числа като вашият парола, за да поддържате нивото на криптиране на iPhone високо. Следвайте тези прости стъпки, за да настроите ключа за криптиране в iOS 8 нататък;
1. Отидете на Настройки на вашия iPhone и след това изберете Touch ID & Passcode (или парола за по-стари устройства без сензор за пръстови отпечатъци).
2. Сега кликнете върху Включете парола опция и въведете силен парола или парола.
3. Вече имате защитено и криптирано устройство за iOS и само човек, който знае вашия парола, може да получи достъп до вашето устройство и да декриптира данните, съхранявани в устройството.

криптиран телефон
Шифроване на мобилни данни с помощта на VPN

Когато използвате интернет на мобилното си устройство, всички ваши онлайн дейности се наблюдават от вашия доставчик на интернет услуги, NSA и други държавни агенции за сигурност и наблюдение. След разкритията на Едуард Сноудън никой на Земята не може да отрече тези факти. Можете обаче да се отървете от това раздразнение и подхранване от натрапници с VPN за вашия Android или iOS (iPhone / iPad). Виртуалната частна мрежа е инструмент, който ви предоставя частен и криптиран тунел между вашето устройство и VPN сървър и прехвърля всички данни, които изпращате или получавате през този защитен криптиран тунел, далеч от всички любопитни и шпиониращи очи, с високия клас ниво на криптиране на AES-128 битово криптиране и AES-256 битово криптиране. Това ниво на криптиране, предоставено от VPN, е всеобхватен вид сигурност и поверителност, тъй като поради това всичко, което правите в интернет сърфиране, сърфиране, изтегляне, чат, стрийминг, торент, качване и т.н., всички дейности са далеч от натрапниците и киберпрестъпници, които правят вашите данни абсолютно сигурни.

как да шифровате телефона
Най-добри приложения за шифроване за Android & IOS

Има много приложения за криптиране на трети страни, които могат да бъдат изтеглени на вашия iOS или Android телефон, които криптират всичките ви данни, текстови съобщения, обаждания, като ги преобразувате и маршрутизирате чрез шифрована форма чрез интернет. По-долу е списъкът с най-добрите приложения за iOS и Android телефони, които предоставят криптиране за текстове, съобщения, чатове, разговори и т.н..

1. Сигнал:

Безплатното приложение за iOS и Android ви предоставя абсолютно криптирани гласови повиквания. Сигналът използва вашия телефонен номер, не изисква парола, откриването му на контакт, за да се покаже незабавно кои от вашите контакти използват Сигнал и автоматично шифрира комуникацията ви. Под капака той използва ZRTP, добре тестван протокол за сигурна гласова комуникация. Той просто защитава вашите лични разговори и не позволява на НСА и други правителствени снудъри да проникнат в гласовите ви разговори.

2.Нишен телефон:

Ако сте собственик на бизнес или ако сте физическо лице, което е загрижено за неговата / нейната поверителност и сигурност, тогава това приложение може да реши проблема ви. Техният софтуер Silent Phone е достъпен за Android и iOS и позволява на потребителите да се обаждат и да изпращат SMS с пълна поверителност.

3.Telegram:

Освен това е чудесно приложение за криптиране, за да осигурите разговори с други потребители на Telegram. Най-доброто от всичко е, че Telegram е кросплатформно приложение, което не е достъпно само за iOS и Android, но и за клиенти за Mac и PC.

4.Text Secure:

Това приложение е разработено от Open Whisper Systems, както е препоръчано от самия Snowden в една от статиите му. Text Secure позволява сигурни и криптирани гласови повиквания и текстове. Предлага се за Android и iOS.

заключение

В този свят, където ние сме толкова зависими от мобилните си телефони за всичко, което правим - от запазване на финансова информация до съхраняване на лични разговори и лични данни (изображения, видеоклипове и т.н.), криптирането е нещо, което не може да бъде пренебрегнато, ако не го направите искате вашите лични и чувствителни данни да са в лоши ръце. Това ни дава усещане за сигурност и облекчение, дори телефонът ни да бъде откраднат или продаден, данните са под формата, която не може да се чете от всеки, който не знае паролата за криптиране. Мощен метод за повишаване на сигурността ви, за да избегнете опит за кражба на данни.