Как да спрем някой да шпионира на мобилния си телефон

[ware_item id=33][/ware_item]

Шпионският софтуер в мобилен телефон се превърна в често срещан проблем в наши дни. Но да мислите за това твърде много или да се притеснявате от всеки знак, че телефонът ви е подслушван, може да ви направи параноичен.


Някои от шпионския софтуер са инсталирани дистанционно на вашия телефон, но обикновено те са измами и не работят както се рекламира.

Но за обикновените шпионски приложения хакерът трябва да има физически достъп до телефона ви. Следователно, най-важната предпазна мярка е да държите телефона си със себе си или на безопасно място.

За съжаление, най-често се случва потребителят да изтегли неволно шпионското приложение на телефона си. Приложенията за шпионски софтуер могат да бъдат изключително опасни, тъй като достъпът им може да бъде до текстовите съобщения, обажданията, имейлите, историята на обажданията и местоположението на вашето устройство.

Така че, трябва да откриете шпионското приложение на телефона си възможно най-рано и да следвате мярка за премахване на шпионския софтуер.

Знаци, че телефонът ви е в капан

Понякога тези приложения за шпиониране са по-умни и не можете да прецените промените в телефона си. Въпреки това, в повечето случаи има някои видими и вероятни признаци след инжектиране на шпионски софтуер.

Има някои признаци, които могат да бъдат сигнал за шпионско приложение, но има и други системни проблеми, които могат да причинят тези проблеми.

1- Бързо източване на батерията

Ако сте свидетели на неправилни модели на източване на батерията, тогава това може да се дължи на шпионско приложение. Известно е, че подобни приложения значително увеличават разхода на батерията.

Можете по-добре да откриете този проблем и неговата причина.

Производителността на батерията намалява с изминалите години или моделите ви на използване също могат да бъдат причина за бърза консумация на батерията. Някои мобилни приложения остават да функционират във фонов режим, дори когато не ги използвате.

Освен това шпионски софтуер, работещ във фонов режим на вашия телефон, обикновено изразходва повече батерия.

2- Несигурно изключване и рестартиране на телефона

Наистина е обикновено телефонът ви да се изключи или рестартира, когато го направите. Но при наличие на злонамерен софтуер в мобилния ви телефон може да има внезапно изключване или включване.

Можете да разберете това с примера за инсталиране на софтуер за компютър.

Понякога, когато инсталацията приключи, компютърът се рестартира автоматично без ваша команда или разрешение. Същото би могло да се случи и със злонамерен софтуер; обаче тук също не сте наясно с работещото приложение за шпионин.

Може също така да забележите, че мобилният екран светва, сякаш се използва. Ако го видите веднъж, вероятно няма нищо тревожно, но ако се случва доста често, тогава трябва да го помислите.

3- Батерията е прекалено гореща без тежки функции

Усещането за мобилност на топло е често срещано, докато използвате, но когато не се използва, това може да е сигнал за функциониране на шпионски софтуер.

Дори и с леко функциониране като използване на WhatsApp или Facebook наистина се променя леко температурата на батерията. Ако обаче ви стане прекалено горещо без причина, като например зареждане, дълги гласови разговори или продължителна игра на филми, това може да се дължи на неизвестна обработка на софтуерно приложение.

4- Фонови шумове при разговор

Чухте ли някакво странно бръмчене или шум, докато сте на повикване? Ако да, тогава припомнете историята, която е от началото или е просто внезапна.

Както споменахме по-рано, шпионските приложения също могат да слушат и записват гласовото ви повикване, което вероятно може да причини несигурни шумове.

Проблемите със сигнала също са причина за неясни или добавени гласове, но можете да го потвърдите чрез пробно повикване от друг мобилен телефон. Или, ако проблемът продължава дълго или става редовен, тогава е по-добре да сте бдителни.

5- Странни съобщения

Промоционални оферти, публичност на марката или оферта за продажба на текстово съобщение може да бъде индикация за проследяване, но не е предупреждение за шпионски софтуер.

Но ако съобщение се чете така; # Мокро $ ssaw244 *& тогава какво означава това?

Странни текстови съобщения (обикновено със символи и цифри), които не могат да се четат и изглеждат безсмислени, могат да бъдат шпионски инструмент. В резултат на това този прост SMS може да започне проследяване на GPS, да активира микрофон, да включи камерата или да стартира други натрапчиви процеси.

6- Огромно използване на данни

Повечето хора нямат песен за използването на данни, докато не бъде достигнат лимитът им или не получат сметка. Ако използването на вашите данни внезапно преодолее обичайния модел на използване и не сте извършили такава дейност, тогава може да бъде шпионски софтуер, който изпраща регистрационни файлове до и от вашия телефон.

Подобни видове злонамерен софтуер са склонни да насочват телефона ви към неаутентичните уебсайтове, когато вашите данни или Wi-Fi връзка са включени.

По принцип е трудно да се открие промяната, но можете да забележите подозрителната активност чрез изключване на всички данни с помощта на приложения за известно време.

Някои от вас може би са забелязали тези проблеми, но те не са пълната индикация за шпионски софтуер. Наистина е безопасно да получите предпазни мерки, преди да изпаднете в крайна опасност.

Начини за премахване на шпионски софтуер (Android и iPhone)

Телефоните с Android са по-предразположени към атака на шпионски софтуер в сравнение с iPhone. Затова е по-вероятно потребителите на Android да имат въпрос, как да спрат някой да не шпионира за мобилния ми телефон.

Ако сте ставали свидетели на редовни признаци на приложение за шпионски софтуер, тогава е по-добре да следвате тези начини, за да премахнете шпионското приложение от телефона си.

1-     Възстановете фабричните настройки

Това е най-лесният метод да се отървете от всеки шпионски софтуер.

Възстановяването на фабричните настройки може да бъде неприятно за повечето собственици на мобилни устройства, тъй като премахва всички данни и съхранени файлове. Това обаче е много по-добре от това да давате личните си данни на злонамерено образувание.

За Android

За да извършите фабрично нулиране, трябва да отворите телефона Настройки> Архивиране и нулиране> Връщане към фабрични настройки> Нулиране на телефона. След това изберете изтрийте всичко и въведете своя парола, ако има такъв.

За iPhone

Отидете до вашия iPhone Настройки> Общ> Нулиране> Изтрийте цялото съдържание и настройки. За да потвърдите процеса, въведете вашата парола.

2-     Ръчно премахване на приложението

Друг начин за премахване на приложението е да го изтриете ръчно.

Този начин е малко труден, тъй като трябва да разпознаете злонамереното приложение, преди да влезете в процеса на премахване. Освен това трябва да имате предвид, че може да има няколко приложения, които работят заедно, за да съставят един инструмент. Затова трябва да изтриете всички приложения.

  • Отидете на вашия Android Настройки приложение и щракнете Apps.
  • Сега превъртете надолу и намерете приложението / приложенията за шпионски софтуер.
  • Кликнете върху приложението и натиснете Uninstall.

3-     Актуализирайте вашата операционна система

Този метод не е много ефективен за премахване на шпионското приложение в сравнение с горните две. Въпреки това, много пъти незнанието за актуализацията на операционната система дава също така злонамерен софтуер, лесен достъп до телефона ви.

Ако вашата мобилна компания наскоро пусна актуализация, тогава е най-вероятно те да са залепили вратичките за сигурност.

Ако сте вкоренили вашия Android телефон, той също ще бъде премахнат с актуализацията на ОС. Тъй като андроид вкореняването позволява на непознатите и непознати приложения за изтегляне, злонамерените приложения също могат да управляват лесен начин до вашия телефон.

За iPhone

Актуализирането на iPhone с най-новата актуализация на iOS е наистина ефективно за премахване на проследяващите програми. Също така, той ще премахне джейлбрейка, ако е приложен на вашия iPhone.

За да актуализирате iOS, отидете на Настройки> Общ> Актуализация на софтуера.

Зловредният софтуер никога не би могъл да бъде инсталиран на iPhone, докато не стане джейлбрейк. Повечето хора са в джейлбрейк самите iPhone, така че да могат да инсталират приложения от други източници, заедно с App Store.

От друга страна, всеки друг би могъл да го направи и на вашия iPhone с физически достъп.

4-     Инсталиране на приложение за сигурност

Има много анти-шпионски софтуер, който следи злонамерената и подозрителна дейност на вашия телефон.

Тези приложения също ви уведомяват, ако на вашия мобилен телефон е инсталиран нов софтуер или програма. Чрез такива методи лесно бихте могли да откриете ненасочена инсталация.

Приложенията за сигурност дават функция за сканиране, за да разберат измамния софтуер, който вече съществува на вашия телефон и преди това е бил инсталиран без вашето съгласие.

Покрай тези общи характеристики има някои отличителни характеристики, които варират приложението към приложението. Например, Avast е популярно име за антивирусни и антишпионски софтуер.

По-добре оставайте бдителни и предпазни

Наред с всички обсъждани предпазни мерки наистина е необходимо да поддържате силна парола на мобилните си телефони. Също така, опитайте се да поддържате телефона си заедно или на безопасно място.

Има и предварително шпионски софтуер, но повечето от тях се откриват във всеки момент, с който можете да ги проследявате и премахвате. Въпреки това, можете да оборудвате защита преди всеки такъв знак, така че да има най-малък шанс телефонът ви да бъде нападнат от шпионски софтуер.