Как може вашето USB устройство да крие рискове за сигурността за вас

[ware_item id=33][/ware_item]

Универсална серийна шина - USB устройството е полезно външно устройство за съхранение на данни. Тя включва флаш памет, която може да съхранява от 256 MB до 256 GB. Този USB флаш обаче може да се окаже основен риск за сигурността. Хората започнаха да разглеждат USB устройствата като заплаха за сигурността, след като Едуард Сноудън го използва за копиране на тайни от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA).


Стъпки за облекчаване на рисковете за сигурността, породени от USB устройство

В тази статия се фокусираме върху различните рискове за сигурността, които могат да възникнат след неправилна употреба или USB флаш устройство.

Сигурност рискове по USB-устройство

Рисковете, с които се сблъсквате, включват различни големи инциденти със сигурността, специфичен за USB злонамерен софтуер и вируси. Тези рискове за сигурността обаче могат да бъдат облекчени, като се използват някои добри практики за сигурност. Изключително важно е да предприемете мерки за сигурност за вашето USB флаш устройство.

  1. Загуба на USB устройство

Най-често срещаните рискове за сигурността, свързани с USB флаш устройствата, възникват основно при загуба на устройството.

Ако обаче имате защитена с парола или, още по-добре, криптирано USB флаш устройство, тогава притесненията ви могат да бъдат сведени до минимум. Освен това, ако имате данните си архивирани някъде другаде, тогава ще бъдете достатъчно сигурни. Така че дори ако вашето устройство бъде изгубено или откраднато, вашите данни ще останат в безопасност, тъй като никой няма да може да наруши криптирането, което сте задали на вашето USB устройство.

За да криптирате вашето USB устройство, тогава можете да използвате софтуер за криптиране или да купите устройство с криптиран дял.

Препоръчителна статия: Как да шифровате USB устройството си в Mac

Въпреки това загубата на USB устройство без защита от парола и криптиране е съвсем друг въпрос. В зависимост от важността на данните, съхранявани на USB устройството, вашето изгубено USB устройство може да ви струва цялото богатство. Въпреки това, това е само вашето резюме, което се съхранява на USB устройството, тогава не трябва да се притеснявате прекалено, но ако това устройство има много лични документи, тогава тези опасения ще бъдат много.

Следователно най-простият начин да избегнете загубата на вашето USB устройство е да се уверите, че то се съхранява сигурно със собственото ви аз. Където и да поставите USB устройството сигурно, трябва също така да се уверите, че то не трябва да се повреди от прекомерен удар или натиск, тъй като това ще доведе до повреда или счупване на данни.

  1. Намиране на USB флаш устройство

USB флаш устройство, ако бъде открито неестествено, има почти 50 процента вероятност да го поставите в компютъра си. Може би си мислите, че това са безплатни неща, така че защо да не го използвате за собствените си цели. За съжаление, това USB флаш устройство може да бъде и капан и лесно може да ви хване за зареждане на някои злонамерен софтуер във вашия компютър.

Сигурност рискове по USB-устройство

Нетехнологичен никога няма да провери съдържанието на USB флаш устройство, но експерт по сигурността ще го направи. За да проверите съдържанието на такова неестествено намерено USB флаш устройство, тогава трябва да се използват защитени компютри със специализиран софтуер за сигурност.

Различен зловреден софтуер за автозапускане може да бъде избегнат от заразяване на вашия компютър, ако някой антивирусен софтуер вече защитава вашата система. Но това е възможно само ако вашата система е актуализирана в противен случай, все още има шанс злонамерен софтуер да зарази вашата система.

Затова е по-добре да оставите на мира всяко USB флаш устройство, което откриете за неестествено. Можете също да отправите повикване в социалната медия за собственика на изгубеното устройство. Но никога не трябва да го включвате.

  1. Предоставяне на USB устройство на приятел

Ако имате USB устройство и току-що сте закупили ново, тогава може да имате втори мисли за по-стария си USB. Може би мислите или да продадете по-старото си USB устройство, или да го подарите. Важното за вас не трябва да са мечтите да печелите малка печалба, а трябва да мислите за сигурността на данните. Сигурност рискове по USB-устройство

Когато продавате или раздавате USB устройство, трябва да се уверите, че цялото съдържание е изтрито. Данните трябва да бъдат премахнати безопасно и едва след пълна валидация трябва да бъдат предадени на непознат или друг приятел.

Освен това има няколко различни метода за сигурно изтриване на флаш-базирани носители от USB флаш устройство. Всеки цикъл на четене и запис обаче ще доведе до стареене на диска. Следователно, най-добре е просто да избършете и съберете по-стари дискове, тъй като може да не останат достатъчно дълго в ръцете на новия собственик.

  1. Специфичен за USB зловреден софтуер

По-горе сме разгледали рисковете от поставяне на неестествено намерено USB устройство в компютъра ви. Освен това, вие също трябва да знаете за зловредния софтуер, който може да се изпълнява лесно. Някои злонамерен софтуер, троянски коне и червеи могат да бъдат намерени и автоматично. Този зловреден софтуер ще постигне добро ниво на успех, ако компютърът ви не е зареден със софтуер за сигурност. Сигурност рискове по USB-устройство

Пример за такъв злонамерен софтуер е BadUSB. Този практически неоткриваем злонамерен софтуер може да доведе до отвличане на целеви компютри. BadUSB се насочва към дадено лице чрез заразено USB устройство и след това изземва контрола над личния си компютър или където и да е поставен заразеният USB.

  1. Познайте вашето USB устройство

Вашето USB устройство изисква сигурно и сигурно място от любопитни очи на хакери и снайперисти. Но също така е важно да го разпознаете в екземпляр, дори ако той присъства в огромна маса от различни USB устройства. По този начин разпознаването на USB устройство е изключително важно.

Сигурността и поверителността са основни проблеми, които се въртят денонощно около USB устройство. Затова е много важно случайно да не предадете вашето лично USB устройство, вместо това, което е предназначено да бъде предадено. Ако случайно предадете вашето лично USB устройство, тогава има вероятност то да съдържа чувствителни данни, които могат да доведат до смут или да ви струват цяло състояние. Затова трябва да държите личните си дискове отделени от тези, които използвате на работа. Освен това трябва да проверите съдържанието, преди да предадете което и да е USB устройство. Сигурност рискове по USB-устройство

Ако вашият USB е като всеки обикновен, тогава шансовете са големи, че може да не успеете да ги разграничите. Въпреки това, като придадете особено блестящ или ефектен дизайн като Lego или дърво и т.н., можете лесно да разпознаете вашето USB устройство. Можете също да приложите някои лепкави етикети на устройството си, но все пак трябва да помислите да поставите USB устройството си на сигурно място.

заключение

USB устройствата се предават наоколо като силиконови визитки предимно от компютърни потребители. Тъй като ние сме запознати с USB носители на злонамерен софтуер, така зависим от случайно преформатиране, както и антивирусни сканирания. По този начин можем сигурно да запазим USB устройствата си да не причинят следващата цифрова епидемия. Въпреки това, рисковете за сигурността, свързани с USB устройства, излизат по-дълбоко от нашето въображение. Ето защо, приемайки гореспоменатите добри практики, със сигурност можете да се предпазите от рисковете за сигурността, които вашето USB устройство представлява пред вас.