Kako šifrirati mapo – datoteka v operacijskem sistemu Windows (Vodnik)

[ware_item id=33][/ware_item]

Ko rečemo, da moramo mapo ali datoteko "zaščititi z geslom", v resnici navajamo šifriranje datotek in map do katerega ni dostopen nepooblaščen dostop brez pravega gesla. Ta vodnik je koristen za tiste, ki se običajno sprašujejo, kako šifrirati mapo ali datoteko v operacijskem sistemu Windows?


Šifriranje je potrebno za katero koli napravo, povezano z internetom ali drugimi zunanjimi napravami, kot so USB bliskovni diski, saj ti pogosteje pomenijo manipuliranje in krajo vaših osebnih podatkov. V tem priročniku bodo navedeni različni načini šifriranja datotek in map.

Uporabite šifrirane arhive

Dober stari Windows XP je omogočil ustvarjanje šifrirane datoteke s pripono .zip. Toda po izdaji sistema Windows 7 lahko izvlečemo samo datoteko .zip, namesto da bi ustvarili eno, vsaj ne zaščiteno z geslom.

Če želite pridobiti to funkcionalnost v operacijskem sistemu Windows 7 in naprej, lahko namestite brezplačno programsko opremo za šifriranje drugih proizvajalcev, kot je 7-Zip s šifriranjem 256-bitnih map in napredno funkcijo.

šifriranje datotek in map

Ko končate z namestitvijo 7-zip, lahko ustvarite arhiv zip tako, da odprete program in kliknete »Dodaj« ali z desnim klikom datoteke in mape, ki jo želite šifrirati in izbrati "Dodaj v arhiv" iz 7-zadnjega menija.

Kako šifrirati pisarniške dokumente

Microsoftova pisarna vam omogoča šifriranje dokumentov, predstavitev in delovnih zvezkov z geslom. Microsoftova pisarna od leta 2007 dalje ponuja 128-bitno šifriranje AES.

kako šifrirati dokument

Spremljate lahko te uradne strani za podporo programa Microsoft Office 2007 & 2010 in 2013 naprej za popoln vodnik po korakih.

Možnosti šifriranja datotek in map Windows OS

Windows OS ima lastne vgrajene funkcije za šifriranje BitLocker in EFS (šifriranje datotečnega sistema) za šifriranje datotek in map. Na žalost so te možnosti na voljo samo v različicah "Professional" in "Enterprise".

BitLocker:

BitLocker uporabniku omogoča šifriranje celotne prostornine pogona trdega diska, vključno s bliskovnimi pogoni USB. Vendar pa v vašem sistemu potrebuje modul zaupanja vredne platforme (TPM), vgrajen v vaš mikročip napredna funkcija šifriranja..

šifriranje diska

Če vaša okna ne podpirajo funkcije BitLocker, lahko uporabite alternativno programsko opremo, imenovano VeraCrypt

VeraCrypt, naslednik TrueCrypta (saj ima varnostne težave), deluje enako kot BitLocker. VeraCrypt lahko poleg osnovne funkcionalnosti, kot je BitLocker, ustvarite majhen šifriran navidezni volumen znotraj vašega trdega diska, tako da vanj vstavite svoje osebne podatke.

Šifriranje datotečnega sistema (EFS)

EFS omogoča šifriranje datotek in map, kot so arhivi. To je najpogostejša možnost šifriranja map, ki jo uporablja večina ljudi. Če želite izvesti šifriranje datotek in map v različnih različicah operacijskega sistema Windows, sledite tem korakom:

NASVET: Pred šifriranjem katere koli datoteke ali mape ustvarite varnostno kopijo in zapišite geslo, če izgubite geslo ali mapo.

Windows XP (domača izdaja)

  1. Izberite mapo ali datoteko, ki jo želite zaščititi z geslom.
  2. Z desno tipko miške kliknite in izberite »Lastnosti«.
  3. Kliknite zavihek »Skupna raba«.
  4. Kliknite potrditveno polje "Naredi to mapo zasebno".
  5. Izberite »Uporabi« in »V redu«

V primeru, da je možnost »Naj bo ta mapa zasebna« zasičena, preverite, ali je trdi disk formatiran v datotečnem sistemu NTFS namesto v datotečnem sistemu Fat32. Imate pravico spremeniti takšno datoteko ali mapo v svojem uporabniškem računu.

Windows XP (Pro), 7, 8 in 10 izdaja

  1. Z desno miškino tipko kliknite mapo ali datoteko.
  2. Izberite Lastnosti.
  3. Na zavihku Splošno kliknite na gumb Napredno.
  4. Kliknite potrditveno polje »Šifriraj vsebino za zaščito podatkov«.

Če so možnosti „šifriranja vsebine za zaščito podatkov“ neprimerne, preverite, da ste v oknih „Professional“ ali „Enterprise“. Vaš datotečni sistem je oblikovan kot NTFS, saj je to predpogoj za šifriranje.

Stvari, ki si jih je zapomniti

Vedno ne pozabite varnostno kopirati datoteko ali mapo, preden jo zaščitite z geslom. Čeprav je šifrirano, še ne pomeni, da ga ni mogoče izbrisati (razen če programska oprema za šifriranje prepreči njegovo brisanje).

Geslo shranite nekje drugje v datoteko ali zvezek, samo v primeru, da ste ga izgubili, ga boste napisali. V nasprotnem primeru boste izgubili svoje podatke, razen če boste porabili čas za njihovo obnovitev.

Ni takšne programske opreme, ki bi lahko zagotavljala stoodstotno varnost. Obstajajo številne programske opreme, pripomočkov in vodnikov za prekinitev šifriranja datotek. Vendar zgoraj našteti načini šifriranja vas ščitijo pred večino ljudi. Če so vaši podatki zelo pomembni in občutljivi, se raje odločite za komercialno programsko opremo za šifriranje.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me