Kako lahko vaša USB-naprava predstavlja varnostna tveganja za vas

[ware_item id=33][/ware_item]

Univerzalna serijska vodila - USB naprava je koristna zunanja naprava za shranjevanje podatkov. Vključuje bliskovni pomnilnik, ki lahko shrani do 256 MB do 256 GB. Vendar se lahko ta ključ USB izkaže za veliko varnostno tveganje. Ljudje so USB naprave začeli obravnavati kot varnostno grožnjo, potem ko jo je Edward Snowden uporabil za kopiranje skrivnosti iz ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA).


Koraki za ublažitev varnostnih tveganj, ki jih predstavlja naprava USB

V tem članku se osredotočamo na različna varnostna tveganja, do katerih lahko pride zaradi zlorabe ali bliskovnega pogona USB.

Varnostna tveganja naprave USB

Tveganja, s katerimi se srečujete, vključujejo različne večje varnostne incidente, zlonamerno programsko opremo, specifično za USB, in viruse. Vendar pa je mogoče ta varnostna tveganja omiliti z uporabo nekaterih dobrih varnostnih praks. Zelo pomembno je, da izvedete varnostne ukrepe za svoj USB bliskovni pogon.

  1. Izguba USB naprave

Najpogostejša varnostna tveganja, povezana s pomnilniškimi napravami USB, se pojavijo večinoma ob izgubi naprave.

Če pa imate zaščiteno z geslom ali še bolje, šifrirano bliskavico USB, potem lahko vaše skrbi zmanjšate. Če imate podatke varnostno kopirane kje drugje, boste dovolj varni. Tudi če je vaša naprava izgubljena ali ukradena, bodo vaši podatki ostali varni, saj nihče ne bo mogel prebiti šifriranja, ki ste ga nastavili na napravi USB.

Za šifriranje naprave USB lahko uporabite programsko opremo za šifriranje ali kupite napravo s šifrirano particijo.

Priporočen članek: Kako šifrirati USB-pogon v Macu

Vendar je izguba naprave USB brez zaščite z geslom in šifriranjem povsem druga stvar. Glede na pomembnost podatkov, shranjenih na napravi USB, vas lahko izgubljena naprava USB stane celotno bogastvo. Vendar je samo vaš življenjepis shranjen na napravi USB, potem ne smete biti pretirano zaskrbljeni, če pa ima ta naprava shranjene zelo osebne dokumente, bodo te skrbi zelo velike.

Zato je najpreprostejši način, kako se izogniti izgubi naprave USB, zagotoviti, da je varno shranjena s svojim. Kjer koli varno postavite USB napravo, se prepričajte tudi, da je ne smete poškodovati kakšen pretiran šok ali pritisk, ker lahko pride do poškodbe ali zloma podatkov.

  1. Iskanje pogona USB

USB-bliskovni pogon, če ga najdete nenaravno, obstaja skoraj 50 odstotkov možnosti, da ga vstavite v računalnik. Morda razmišljate, da gre za brezplačne stvari, zakaj jih potem ne bi uporabili za svoj namen. Na žalost je ta bliskovni pogon USB lahko tudi past in vas zlahka ujame v nalaganje nekaj zlonamerne programske opreme v računalnik.

Varnostna tveganja naprave USB

Netehnični strokovnjaki nikoli ne bi preverili vsebine bliskovnega pogona USB, vendar bi to storil varnostni strokovnjak. Če želite preveriti vsebino nenaravno najdenega bliskovnega pogona USB, je treba uporabiti varne osebne računalnike s specializirano varnostno programsko opremo.

Če se katera koli protivirusna programska oprema že zaščiti vašega sistema, se lahko okuži z različnimi zlonamernimi programskimi programi. Toda to je mogoče le, če je vaš sistem posodobljen, sicer še vedno obstaja možnost, da zlonamerna programska oprema okuži vaš sistem.

Zato je bolje, da pustite pri miru vsak bliskovni pogon USB, ki se vam zdi nenavaden. Na družbenem omrežju lahko tudi pokličete lastnika izgubljene naprave. Nikoli pa je ne smete vtikati.

  1. Če USB napravo daste prijatelju

Če imate USB napravo in ste pravkar kupili novo, boste morda razmišljali o starejši USB. Morda razmišljate o prodaji starejše naprave USB ali o oddaji. Najpomembnejše za vas ne bi bile sanje o zaslužku majhnega dobička, ampak bi morali razmišljati o varnosti podatkov. Varnostna tveganja naprave USB

Pri prodaji ali oddaji USB naprave se prepričajte, da je celotna vsebina izbrisana. Podatke je treba varno odstraniti in šele po popolni potrditvi jih je treba izročiti neznancu ali drugemu prijatelju.

Poleg tega je na voljo več različnih načinov za varno brisanje bliskovnih medijev s bliskovnega pogona USB. Vendar pa bo vsak cikel branja in pisanja povzročil staranje diska. Zato je najbolje, da starejše pogone preprosto obrišete in posodite, saj morda ne bodo dovolj dolgo zdržali v rokah novega lastnika.

  1. Zlonamerna programska oprema, specifična za USB

Zgoraj smo preučili tveganja, kako v računalnik vstaviti nenavadno USB napravo. Poleg tega morate vedeti tudi o zlonamerni programski opremi, ki jo je mogoče enostavno zagnati. Nekatere zlonamerne programske opreme, trojanskih programov in črvov je mogoče najti tudi samodejno zagnane. Ta zlonamerna programska oprema bo dosegla dobro raven, če računalnik ni naložen z varnostno programsko opremo. Varnostna tveganja naprave USB

Primer take zlonamerne programske opreme je BadUSB. Ta praktično neodkrita zlonamerna programska oprema lahko povzroči ugrabitev ciljnih računalnikov. BadUSB cilja na posameznika prek okužene naprave USB in nato nadzoruje njegov osebni računalnik ali kamor koli vstavljen okuženi USB.

  1. Poznajte svojo USB napravo

Vaša USB naprava zahteva varno in varno mesto pred radovednimi očmi hekerjev in ostrostrelcev. Pomembno pa je tudi, da ga prepoznate na primer, tudi če je prisoten v ogromni množici različnih USB naprav. Tako je prepoznavanje USB naprave izredno pomembno.

Varnost in zasebnost sta glavna vprašanja, ki se vrtijo okoli ure okoli USB naprave. Zato je zelo pomembno, da osebne naprave USB slučajno ne predate namesto tiste, ki naj bi jo predali. Če slučajno izročite osebno napravo USB, obstaja velika verjetnost, da lahko vsebuje občutljive podatke, ki lahko povzročijo zadrego ali pa tudi stanejo vaše bogastvo. Zato naj bodo vaši osebni pogoni ločeni od tistih, ki jih uporabljate v službi. Poleg tega pred prenosom katere koli USB naprave preverite tudi vsebino. Varnostna tveganja naprave USB

Če je vaš USB podoben vsakemu navadnemu, so velike možnosti, da jih morda ne boste mogli razločiti. Vendar lahko s posebno bliskovito ali razgibano zasnovo, kot je Lego ali les itd., Preprosto prepoznate svojo USB napravo. Na napravo lahko nanesete tudi nekaj lepljivih nalepk, vendar morate kljub temu razmisliti o namestitvi USB naprave na varno mesto.

Zaključek

Naprave USB so naokoli, kot silikonske vizitke, večinoma uporabniki računalnikov. Ker poznamo USB-je, ki prenašajo okužbo z zlonamerno programsko opremo, smo zato odvisni od občasnega preoblikovanja in tudi protivirusnega skeniranja. Tako lahko varno preprečimo, da bi naši USB pogoni povzročili naslednjo digitalno epidemijo. Vendar varnostna tveganja, povezana z napravami USB, segajo globlje od naše domišljije. Zato se s sprejetjem zgoraj navedenih dobrih praks zagotovo zaščitite pred varnostnimi tveganji, ki vam jih predstavlja vaša USB naprava.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me