Kako vas lahko Google spremlja in kako preprečiti sledenje Googlu?

[ware_item id=33][/ware_item]

Ne skriva dejstva, da Google ve veliko o podatkih in podatkih o uporabnikih. Google je neizogibna digitalna enota, ki se je pretakala v skoraj vse dele življenja posameznika. Če želite nekaj poiskati na internetu, si želi ogledati film ali videoposnetek, o katerem kdo govori, ali želi obiskati katero koli novo destinacijo, Googles to ve zelo dobro.


Ker se na to zelo zanašamo na Google, ga je težko izločiti iz svojega življenja. Lahko pa vsaj ugotovimo načine, s katerimi lahko omejimo njegov nadzor iz naših podatkov in informacij.

V tem članku boste našli različne taktike, s katerimi lahko Google izsledi vse vaše dejavnosti in kako lahko Googlu to preprečite. Oglejte si spodaj!

  1. Lokacija Google Maps:

Ta funkcija je ena najbolj vznemirljivih in dostojnih funkcij, ki jo ponuja Google, ki se ji je nemogoče izogniti. Google zelo spretno shranjuje koordinate vaše lokacije, kadar koli uporabite funkcijo Google Maps za iskanje ali za pot kamor koli.

Google te podatke uporablja na več načinov, na primer poleg izboljšanja njihovih storitev pošljejo obvestilno kartico, če ste v kinu ali restavraciji.

Če želite preprečiti Googlu, da bi spremljal vašo dejavnost, lahko deaktivirate možnost Zgodovina lokacij. Onemogočanje te možnosti ne bo vplivalo na vašo izkušnjo. Vendar boste morda izgubili možnost ogleda potovanj, ki ste jih opravili v Google Zemljevidih. Če onemogočite to možnost, bo Google Maps omejilo dostop do vaše lokacije.

Prav tako lahko prekličete dovoljenje GPS za Google Zemljevide in se prepričate, da vas ne spremlja, ne da bi bili obveščeni.

Splet lahko tudi onemogočite & Možnost Dejavnost v aplikaciji, saj Google omogoča tudi skupno rabo podatkov o vaši lokaciji.

Vse te možnosti nastavitve so prisotne na enem mestu. Če želite spremeniti te nastavitve, odprite aplikacijo Google Maps, povlecite z leve strani na narišite predal za navigacijo. Od tod tapnite Nastavitve in hit osebne vsebine. Vse te možnosti najdete pod Zgodovina aplikacij in nastavitve lokacije.

  1. Lokacija iz telefonov Android:

Če ste uporabnik sistema Android, Google stalno beleži in spremlja vsako vaše gibanje. V ta namen sploh ne potrebujejo zemljevidov.

Če želite Googlu preprečiti, da bi to storil, morate onemogočiti tako spletno kot aplikacijsko dejavnost ter možnost Zgodovina lokacij.

Če na pametnem telefonu nimate nameščene aplikacije Maps in želite dostopati do nastavitev zasebnosti, ne skrbite. Vse kar potrebuješ je pojdite na nadzorno ploščo Moja aktivnost. V levem meniju iskanje nadzorov dejavnosti pridobiti dostop do teh nastavitev.

Če želite tako izbrisati določene podatke o lokaciji, to storite z domače strani nadzorne plošče.

  1. Uporaba podatkov iz telefonov Android:

Osebne in zasebne informacije uporabnika Android so zelo ogrožene, ker Google hrani veliko uporabnikovih podatkov. Vključuje tudi nekatere osebne podatke, kot so stiki, uporaba aplikacij in koledarske sestanke.

Google ve vse o vaši uporabi aplikacije, na primer, kako dolgo jo uporabljate, in tudi o posodobitvah sistema.

Če želite to preprečiti, uporabite nastavitev Informacije o napravi na strani Nadzor aktivnosti. Če boste izbrisali določen vnos, se vrnite na domačo stran nadzorne plošče Moje dejavnosti.

  1. Googlove zahteve za iskanje:

Če tako iščete v Googlu, znatno vpliva na algoritme, ki želijo najti vas in vaše želje. Vendar lahko nadzirate svoje iskalne zahteve na spletnem mestu Moja aktivnost.

Lahko prekinete funkcijo, ki beleži zgodovino iskanja, ali pa iz baze podatkov odstranite katero koli določeno. Toda za vse prejšnje zahteve morate izklopiti spletno in aplikacijsko dejavnost, medtem ko je kasnejše mogoče storiti na domači strani.

  1. Ogled in zgodovina iskanja z YouTuba:

Google prav tako ve, katere stvari si ogledujete v internetu z uporabo YouTube računa in zgodovine iskanja. Moteče je, ko kdo prekine vašo zasebnost. Vendar pa lahko temu končate.

Možnosti za spreminjanje nastavitev so na dnu Stran nadzora dejavnosti. Pojdi na Zavihek Izbriši dejavnost za brisanje zgodovine ogledov. Podobno se lahko znebite zgodovine iskanja tudi tako, da samo izbrišete zgodovino iskanja.

  1. Podatki in zgodovina brskanja prek Google Chroma:

Poleg Googla ima njegov domači brskalnik, tj. Google Chrome ključno vlogo pri sledenju uporabnikom. Google Chrome uporabnike obvešča o zgodovini brskanja po internetu in ne le o določeni storitvi.

Poleg zgodovine snemanja Chrome deli vaše podatke, pošilja podatke o sistemu, vsebino strani in še veliko več.

Če želite preprečiti zgodovino Chroma in svojo dejavnost na različnih spletnih mestih, pojdite na stran Stran z nadzorom dejavnosti. Pod Dejavnost v spletu in aplikacijah možnost, deaktivirajte Vključi zgodovino Chroma možnost.

Poleg tega prekličite funkcijo Pomoč za izboljšanje varnega brskanja in samodejno pošljite statistične podatke o uporabi, ki so prisotni v nastavitvah Chroma. Če želite odstraniti določen vnos v svojih dnevnikih za Chrome, obiščite nadzorno ploščo Moja aktivnost.

  1. Glasovni posnetki Googlovega pomočnika:

Pomembno je upoštevati, da se vsi vaši pogovori in poizvedbe z Googlovim pomočnikom ohranjajo za vedno. Google to stori, da navidezni asistent posluša, ko ga pokliče, in lahko izboljša svoje algoritme za prepoznavanje govora. Če pa vam ta funkcija ni ustrezna, jo lahko onemogočite.

Če želite izbrisati določeno snemanje in ukaz, morate poiskati stran Moja aktivnost.

Vendar lahko izklop nastavitve govorne aktivnosti ogrozi nekaj funkcij Google Assistant. Vključuje več profilov v Googlovem domu. Glasovna in zvočna aktivnost je na voljo na zavihku Nadzor dejavnosti.

  1. Videoposnetki in fotografije iz Google Foto:

Vse vaše sinhronizirane slike v storitvi Google Photos so razvrščene po prepoznavanju predmetov in obrazov. Vendar, če zapustite to platformo, ne morete storiti ničesar.

Večina poudarjenih funkcij Google Photo potrebuje algoritme, ki fotografirajo za cilje, kot so razvrščanje po obrazih, predmetih in še veliko več.

 

Do zdaj mislim, da je povsem jasno, kako vas Google spremlja in vodi evidenco naših dejavnosti. Definitivno! Googla ne moremo prenehati uporabljati zagotovo, vendar lahko vsaj sprejmemo nekatere preventivne ukrepe za zagotovitev naše zasebnosti in spletne varnosti. Zgoraj opisana preventiva za sledenje je enostavna in manj zamudna, saj zgolj vpliva na google dejavnost.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me