Lumpuhkan WebRTC pada Firefox, Chrome dan Opera – 2018 Dikemaskini

[ware_item id=33][/ware_item]

WebRTC adalah ciri yang menjadi popular pada tahun 2008 dan tidak lama lagi pelayar terkenal telah menggunakannya sebagai ciri lalai untuk pengguna mereka. Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan tertentu mengenai privasi yang mungkin dikompromi kerana ini dan oleh itu pengguna sedang mencari cara untuk melumpuhkan WebRTC.


Dalam artikel ini, anda akan mendapat beberapa cara mudah untuk melumpuhkan WebRTc dengan lebih mendalam tentang teknologi.

Bagaimana Menguji Jika Webrtc Anda Membolehkan atau Melumpuhkan?

Terdapat banyak cara untuk menguji jika Webrtc anda membolehkan atau melumpuhkan dalam penyemak imbas anda tetapi sangat disyorkan untuk menggunakan Alat ujian kebocoran webRTC untuk menyemak dan melumpuhkan WebRTC dengan pantas dalam penyemak imbas anda.

Apa itu WebRTC?

Dengan penjelasan yang paling mudah, WebRTC menawarkan komunikasi masa nyata dalam pelayar; oleh itu, ia dinamakan sebagai "Web Real-Time Communication (WebRTC)". Ia pada asasnya membolehkan pengguna untuk panggilan suara, sembang video, dan perkongsian fail P2P tanpa sebarang tambahan pelanjutan atau plugin tambahan.

WebRTC menggunakan pelbagai API tanpa plugin yang boleh digunakan dalam desktop dan juga penyemak imbas mudah alih. Teknologi pelayar web moden kini telah digunakan oleh kebanyakan pelayar popular. Walau bagaimanapun, prestasi yang dipertingkatkan itu hanya mungkin dengan pemalam luaran apabila WebRTC tidak berada di sana.

Kerja WebRTC

WebRTC boleh digambarkan sebagai enjin media yang mempunyai Javascript di atasnya supaya setiap individu mengetahui penggunaannya.

Katakan anda menunjuk pelayar anda ke URL dan kemudian dapatkan mana-mana orang lain untuk menunjuk pelayarnya ke URL itu. Secara ajaib, anda berdua akan dapat melihat satu sama lain semasa berada di pelayar yang berbeza dan ini hanya kerana WebRTC.

Di sini kita akan memberitahu anda tentang kerja pelayar web dengan cara yang paling mudah.

Memikirkan aplikasi web akan menghasilkan dua elemen, klien, dan pelayan. Pelanggan yang merupakan pelayar akan menyambung ke pelayan dan menuntut permintaan HTTP. Sebaliknya, pelayan terikat untuk memberikan respons. Kami telah menggunakan teknologi yang sama iaitu WebSockets. Terdapat kerja seperti pejabat pos di mana pelayar memindahkan mesej ke pelayan dan dari sana ia dipindahkan ke orang yang ditetapkan.

Sekarang jika penyemak imbas mempunyai ciri WebRTC di dalamnya, mesej boleh dihantar terus dari satu pelayar ke yang lain tanpa pelayan di antara. Walau bagaimanapun, hubungan seperti itu dibangunkan selepas proses isyarat yang singkat di mana pelayar mencari satu sama lain. Inilah sebabnya mengapa ia menjadi popular sebagai teknologi peer-to-peer yang cekap.

Bagaimana WebRTC Boleh Kerentanan?

Walaupun inovasi ini adalah kecekapan penyemak imbas, ia juga boleh menjadi ancaman kepada privasi pengguna walaupun ia berada di belakang elemen yang selamat seperti VPN. Walau bagaimanapun, banyak penyemak imbas memilikinya sebagai lalai yang anda perlukan untuk melumpuhkan WebRTC.

Para pakar keselamatan dan penyelidik telah menemui kelemahan kritis di WebRTC yang membolehkan pemilik laman web untuk melihat alamat IP sebenar pengguna. Kekurangan privasi tersebut dapat memasukkan kelemahan ke dalam kerja sistem operasi Windows; jika tidak, pengguna Linux dan Mac OS X selamat dari ancaman privasi sedemikian dan tidak perlu bagi mereka untuk melumpuhkan WebRTC dari pelayar Firefox dan Chrome.

Apa yang menjadikan WebRTC terdedah?

WebRTC berfungsi dengan cara yang membolehkan permintaan kepada pelayan STUN (Session Traversal Utilities untuk NAT) yang menyampaikan alamat IP awam atau "tersembunyi" IP dalam kes VPN serta menghantar alamat IP tempatan sistem, pengguna sedang menggunakan.

Penemuan permintaan boleh didapati dengan menggunakan JavaScript tetapi berada di luar prosedur permintaan XML / HTTP biasa, mereka tidak dapat dilihat dalam konsol pemaju. Oleh itu, satu-satunya cara untuk berfungsi ialah sokongan WebRTC dalam pelayar atau JavaScript.

Untuk memastikan kelemahan itu, cara terbaik adalah untuk melumpuhkan WebRTC dalam pelayar Firefox dan Chrome anda.

Lumpuhkan Penyelesaian WebRTC

  • Seperti yang telah saya sebutkan tadi, penyelesaian pintar adalah lumpuhkan WebRTC yang mana anda perlu mengikuti beberapa langkah yang dijelaskan di bawah.
  • Selain itu, anda juga boleh menggunakan penyemak imbas tambahan dan sambungan jika anda tidak dapat melumpuhkan WebRTC untuk beberapa sebab.
  • Gunakan yang asli VPN yang cukup selamat untuk melindungi anda daripada kebocoran WebRTC.

Bagaimana untuk Nonaktifkan WebRTC di Firefox dan Chrome

WebRTC dianggap sebagai cacat dalam penyemak imbas dan bukannya VPN atau sistem rangkaian anda. Oleh itu, beberapa perubahan kepada tetapan penyemak imbas dapat membantu anda melumpuhkan WebRTC dan kemudian anda boleh menyemak imbas tanpa kerepotan dan kebimbangan yang terkena.

Lumpuhkan WebRTC di Firefox

lumpuhkan-webrtc-firefox-asal

  • Pertama, pergi ke bar URL di halaman utama dan taipkan "Perihal: config" dan tekan enter. lumpuhkan-webrtc-firefox
  • Kemudian anda akan dibentangkan dengan mesej amaran dan di sana anda dikehendaki untuk menekan "Saya menerima risiko"Pilihan yang ditunjukkan di bahagian bawah. lumpuhkan-webrtc-firefox-2
  • Hanya di bawah kotak URL, terdapat ruang carian. Taipkan "peerconnection.enabled"Di sana dan klik dua kali nama pilihan untuk menukar nilai kepada"salah" Lumpuhkan WebRTC pada Firefox, Chrome dan Opera - 2018 Dikemaskini

Akhir sekali, anda terpulang kepada penyemak imbas Firefox yang tanpa ciri WebRTC didayakan di dalamnya.

Lumpuhkan WebRTC dalam Chrome

Desktop

Anda tidak dapat melumpuhkan WebRTC pada penyemak imbas Chrome pada desktop anda dengan mengubah tetapan privasi. Oleh itu, anda hanya dibiarkan dengan pilihan untuk memuat turun sambungan Chrome. Sekiranya anda pengguna Google Chrome atau penyemak imbas berasaskan Chromium daripada WebRTC Leak Prevent boleh menjadi pilihan pintar.

lumpuhkan-webrtc-chrome

Mobile

Pada peranti Android anda, ketik URL chrome: // flags / # disable-webrtc pada aplikasi Chrome. Terdapat pilihan untuk "Tandukan asal STUN WebRTC"Dari senarai yang muncul dan kemudian matikannya. Sebagai langkah keselamatan tambahan, anda juga boleh mematikan Pengekodan / Decoding Video Perkakasan WebRTC pilihan.

Cara Semak Kebocoran WebRTC anda

Kebanyakan pengguna mungkin akan bimbang dan bimbang tentang kebocoran WebRTC walaupun dia telah melumpuhkan WebRTC dalam pelayarnya.

Cara mudah untuk memeriksa kebocoran WebRTC adalah untuk melawat http://ipleak.net tapak. Sama ada anda telah mendayakan VPN atau telah melumpuhkan WebRTC daripada tetapan penyemak imbas, anda mesti melihat keputusan seperti ditunjukkan di bawah;

Lumpuhkan WebRTC pada Firefox, Chrome dan Opera - 2018 Dikemaskini

Bagaimanapun, jika pelayar anda terjejas daripada anda akan dipaparkan dengan hasil memaparkan alamat IP sebenar anda.