Mappa titkosítása – fájl a Windows operációs rendszerben (Útmutató)

[ware_item id=33][/ware_item]

Amikor azt mondjuk, hogy egy mappát vagy fájlt “jelszóval védenünk kell”, valójában erre utalunk fájl- és mappatitkosítás amelyhez jogosulatlan hozzáférés nem érhető el a megfelelő jelszó nélkül. Ez az útmutató hasznos azok számára, akik általában egy mappát vagy fájlt titkosítanak a Windows operációs rendszerben?


A titkosításhoz minden olyan eszközt szükség van, amely csatlakozik az internethez vagy más külső eszközhöz, például az USB flash meghajtókhoz, mivel ezek többnyire a személyes adatok kezelésére és ellopására szolgálnak. Ez az útmutató felsorolja a fájlok és mappák titkosításának különféle módjait.

Használjon titkosított archívumokat

A régi jó Windows XP lehetővé tette egy titkosított fájl létrehozását .zip kiterjesztéssel. De a Windows 7 kiadása után csak .zip fájlt tudunk kibontani ahelyett, hogy létrehoznánk, legalábbis nem jelszóval védett fájlt.

A Windows 7 és későbbi funkcionalitásainak eléréséhez telepíthet egy harmadik féltől származó ingyenes titkosítási szoftvert, például a 7-Zip-et 256 bites mappatitkosítással és fejlett funkciókkal..

fájl- és mappatitkosítás

Miután befejezte a 7-zip telepítését, zip archívumot hozhat létre a program megnyitásával és a kattintással „Add” gombot, vagy a jobb egérgombbal kattintva a titkosítani kívánt fájlra és mappára, és kiválasztva "Hozzáadás az archívumhoz" a 7-zip menüből.

Az Office dokumentumok titkosítása

A Microsoft Office lehetővé teszi titkosítsa a dokumentumokat, prezentációkat és munkafüzeteket jelszóval. A Microsoft Office 2007-től kezdve 128 bites AES titkosítással rendelkezik.

hogyan lehet titkosítani egy dokumentumot

A Microsoft Office 2007 hivatalos támogatási oldalait követheti & 2010 és 2013 kezdve a teljes lépésről lépésre.

A Windows OS beépített fájl- és mappatitkosítási lehetőségei

A Windows operációs rendszernek saját beépített titkosítási szolgáltatásai vannak a BitLocker és az EFS (titkosító fájlrendszer) fájl- és mappatitkosításhoz. Sajnos ezek a lehetőségek csak a „Professional” és az „Enterprise” verziókban érhetők el.

BitLocker:

A BitLocker lehetővé teszi a felhasználó számára a merevlemez-meghajtó teljes köteteinek titkosítását, beleértve az USB flash meghajtókat. Szüksége van azonban a rendszer megbízható platformmoduljára (TPM), a mikrochipbe beépített fejlett titkosítási funkcióra..

lemez titkosítása

Ha a Windows nem támogatja a BitLocker funkciókat, használhat egy alternatív szoftvert, az úgynevezett VeraCrypt

A VeraCrypt, a TrueCrypt utódja (mivel biztonsági problémákkal jár) ugyanúgy működik, mint a BitLocker. A VeraCrypt segítségével - az olyan alapvető funkcióktól eltekintve, mint például a BitLocker - kicsi titkosított virtuális kötetet hozhat létre a merevlemezén, amelybe személyes adatait beillesztheti..

Titkosító fájlrendszer (EFS)

Az EFS lehetővé teszi a fájlok és mappák titkosítását, mint például az archívumok. Ez a legtöbb ember által használt mappatitkosítás leggyakoribb lehetősége. Fájlok és mappák titkosításának végrehajtásához a Windows OS különböző verzióiban hajtsa végre az alábbi lépéseket:

TIPP: Bármely fájl vagy mappa titkosítása előtt készítsen biztonsági másolatot, és írja le a jelszót arra az esetre, ha elveszíti a jelszót vagy mappát.

Windows XP (Home Edition)

  1. Válassza ki a mappát vagy fájlt, amelyet jelszóval védeni szeretne.
  2. Kattintson a jobb gombbal, és válassza a „Tulajdonságok” lehetőséget..
  3. Kattintson a „Megosztás” fülre.
  4. Kattintson a „Biztonságosítsa ezt a mappát” jelölőnégyzetre.
  5. Válassza az „Alkalmaz” és az „Ok” lehetőséget.

Abban az esetben, ha az „A mappát privátnak” opció szürkén jelenik meg, akkor ellenőrizze, hogy a merevlemez-meghajtó NTFS fájlrendszerben van-e formázva, a Fat32 fájlrendszer helyett. Önnek joga van ilyen fájlt vagy mappát módosítani a felhasználói fiókjában.

Windows XP (Pro), 7, 8 és 10 kiadás

  1. Kattintson a jobb gombbal a mappára vagy a fájlra.
  2. Válassza a Tulajdonságok lehetőséget.
  3. Az Általános lapon kattintson a Speciális gombra.
  4. Kattintson a „Tartalom titkosítása az adatok biztonságához” jelölőnégyzetre..

Abban az esetben, ha a „tartalom titkosítása az adatok biztonságossá tétele érdekében” szürkén jelenik meg, akkor ellenőrizze, hogy a Windows „Professional” vagy „Enterprise” verziója van-e. A fájlrendszer NTFS formátumban van formázva, mivel ez a titkosítás előfeltétele.

Dolgok, amikre emlékezni kell

Mindig emlékezzen biztonsági másolatot készíteni a fájlról vagy mappáról, mielőtt jelszóval védetté tenné. Annak ellenére, hogy titkosítva, még nem jelenti azt, hogy nem lehet törölni (kivéve, ha a titkosító szoftver megakadályozza a törlést).

Mentse el jelszavát valahol máshol egy fájlban vagy egy notebook-ban, csak arra az esetre, ha elvesztette, akkor meg is írja. Ellenkező esetben el fogja veszíteni az adatait, kivéve, ha időt töltene azok helyreállítására.

Nincs olyan szoftver, amely 100% biztonságot nyújtana. Számos szoftver, segédprogram és útmutató található a fájlok titkosításának megtörésére. A fent felsorolt ​​titkosítási módszerek mindazonáltal védik a legtöbb embertől. Ha adatai sokkal fontosabbak és érzékenyek, akkor a kereskedelmi titkosító szoftvert kell választania.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me