Πώς να σταματήσει κάποιος από την κατασκοπεία στο κινητό μου τηλέφωνο

[ware_item id=33][/ware_item]

Spyware σε ένα κινητό τηλέφωνο έχει γίνει ένα κοινό ζήτημα αυτές τις μέρες. Αλλά να το σκεφτείτε πάρα πολύ ή να ανησυχείτε για κάθε σημάδι ότι το τηλέφωνό σας είναι καλυμμένο, θα μπορούσε να σας κάνει παρανοϊκούς.


Μερικά από τα spyware εγκαθίστανται εξ 'αποστάσεως στο τηλέφωνό σας, αλλά είναι συνήθως απάτες και δεν λειτουργούν όπως διαφημίζονται.

Αλλά, για τις κανονικές εφαρμογές κατασκοπείας, ο χάκερ πρέπει να έχει φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σας. Ως εκ τούτου, η πιο σημαντική προφύλαξη είναι να διατηρήσετε το τηλέφωνό σας με τον εαυτό σας ή σε ασφαλές μέρος.

Δυστυχώς, είναι πολύ συνηθισμένο ότι ο χρήστης κατεβάζει ακούσια την εφαρμογή κατασκοπείας στο τηλέφωνό τους. Οι εφαρμογές υποκλοπής spyware θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς η πρόσβασή τους θα μπορούσε να είναι στα μηνύματα κειμένου, κλήσεις, e-mail, ιστορικό κλήσεων και τοποθεσία στη συσκευή σας.

Επομένως, θα πρέπει να εντοπίσετε την εφαρμογή κατασκοπείας στο τηλέφωνό σας το συντομότερο δυνατόν και θα πρέπει να ακολουθήσετε μέτρα για την κατάργηση του spyware.

Σημάδια ότι το τηλέφωνό σας είναι παγιδευμένο

Μερικές φορές, αυτές οι κατασκοπευτικές εφαρμογές είναι πιο έξυπνες και δεν μπορείτε να κρίνετε τις αλλαγές στο τηλέφωνό σας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν κάποιες ορατές και πιθανές ενδείξεις μετά από μια ένεση spyware.

Υπάρχουν μερικά σημάδια που θα μπορούσαν να είναι ένα σήμα της εφαρμογής κατάσκοπος, αλλά υπάρχουν και άλλα συστηματικά θέματα που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα προβλήματα.

1- Γρήγορη αποχέτευση μπαταρίας

Εάν είστε μάρτυρες των ακανόνιστων μοτίβων αποστράγγισης της μπαταρίας τότε θα μπορούσε να οφείλεται σε μια εφαρμογή κατασκοπείας. Τέτοιες εφαρμογές είναι γνωστό ότι αυξάνουν σοβαρά τη χρήση της μπαταρίας.

Μπορείτε να εντοπίσετε καλύτερα αυτό το ζήτημα και την αιτία του.

Η απόδοση της μπαταρίας μειώνεται με το πέρασμα των ετών ή τα πρότυπα χρήσης μπορεί επίσης να είναι η αιτία της γρήγορης κατανάλωσης μπαταρίας. Ορισμένες εφαρμογές για κινητά εξακολουθούν να λειτουργούν στο παρασκήνιο ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Εκτός από αυτό, ένα λογισμικό υποκλοπής spyware που τρέχει στο παρασκήνιο του τηλεφώνου σας τείνει να καταναλώνει περισσότερη μπαταρία.

2- Αβέβαιος τερματισμός τηλεφώνου και επανεκκίνηση

Είναι πραγματικά γενικό ότι το τηλέφωνό σας απενεργοποιείται ή γίνεται επανεκκίνηση όταν το κάνετε. Αλλά, με ένα κακόβουλο λογισμικό που εκτελείται στο κινητό σας, θα μπορούσε να υπάρξει ξαφνική διακοπή λειτουργίας ή διακοπή λειτουργίας.

Θα μπορούσατε να το καταλάβετε με το παράδειγμα εγκατάστασης λογισμικού PC.

Μερικές φορές, όταν ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση, ο υπολογιστής επανεκκινείται αυτόματα χωρίς εντολή ή εξουσιοδότηση. Ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει και με το κακόβουλο λογισμικό. Ωστόσο, εδώ δεν γνωρίζετε επίσης την εφαρμογή Spy Run.

Κάποιος μπορεί επίσης να παρατηρήσει ότι η οθόνη του κινητού ανάβει σαν να είναι σε χρήση. Αν το βλέπετε μία φορά, τότε πιθανόν να μην υπάρχει τίποτα ανησυχητικό, αλλά αν αυτό συμβεί αρκετά συχνά τότε θα πρέπει να το δώσετε μια δεύτερη σκέψη.

3- Η μπαταρία είναι πολύ ζεστή χωρίς καμία βαριά λειτουργία

Το αίσθημα του κινητού ζεστού είναι συνηθισμένο κατά τη χρήση, αλλά όταν δεν χρησιμοποιείται, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σήμα για τη λειτουργία του spyware.

Ακόμη και με το φως που λειτουργεί, όπως η χρήση του WhatsApp ή του Facebook, δίνει μια μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία της μπαταρίας. Ωστόσο, αν γίνει πολύ ζεστό χωρίς κανένα λόγο όπως φόρτιση, μακρινές φωνητικές κλήσεις ή μακρά αναπαραγωγή ταινιών, τότε μπορεί να οφείλεται σε άγνωστες επεξεργασίες εφαρμογών λογισμικού.

4- Θόρυβοι φόντου κατά την κλήση

Έχετε ακούσει κάποιο παράξενο buzz ή θόρυβο κατά τη διάρκεια της κλήσης; Αν ναι, τότε ανακαλέστε την ιστορία που είναι από την αρχή ή είναι απλώς ξαφνική.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι εφαρμογές spyware είναι επίσης σε θέση να ακούσουν και να καταγράψουν τη φωνητική σας κλήση η οποία θα μπορούσε πιθανότατα να προκαλέσει αβέβαιους θορύβους.

Τα ζητήματα σήματος είναι επίσης αιτία ασαφούς ή προστιθέμενης φωνής, αλλά μπορείτε να την επιβεβαιώσετε μέσω δοκιμαστικής κλήσης από άλλο κινητό. Ή, εάν το πρόβλημα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή γίνεται κανονικό τότε είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί.

5- Παράξενα μηνύματα

Οι διαφημιστικές προσφορές, η διαφημιστική μάρκα ή η προσφορά πώλησης στο μήνυμα κειμένου θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για την παρακολούθηση, αλλά δεν είναι προειδοποίηση spyware.

Αλλά αν ένα μήνυμα διαβάσει έτσι? # υγρό $ ssaw244 *& τότε τι σημαίνει αυτό?

Τα παράξενα μηνύματα κειμένου (συνήθως με σύμβολα και αριθμούς) τα οποία είναι ακατάλληλα για ανάγνωση και φαίνονται αβάσιμα θα μπορούσαν να είναι ένα εργαλείο υποκλοπής spyware. Ως αποτέλεσμα, αυτό το απλό SMS θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την παρακολούθηση GPS, να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο, να ενεργοποιήσει την κάμερα ή να ξεκινήσει άλλες παρεμβατικές διαδικασίες.

6- Τεράστια Χρήση Δεδομένων

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους δεν έχουν κομμάτι στη χρήση των δεδομένων μέχρι να φτάσουν το όριο τους ή να πάρουν ένα λογαριασμό. Αν η χρήση δεδομένων σας ξαφνικά υπερβεί το πρότυπο συνήθους χρήσης και δεν έχετε πραγματοποιήσει κάποια τέτοια δραστηριότητα, τότε θα μπορούσε να είναι το λογισμικό υποκλοπής spyware να αποστέλλει αρχεία καταγραφής από και προς το τηλέφωνό σας.

Αυτά τα είδη κακόβουλου λογισμικού τείνουν να κατευθύνουν το τηλέφωνό σας στους μη αυθεντικούς ιστότοπους όταν είναι ενεργοποιημένα τα δεδομένα ή η σύνδεση Wi-Fi.

Γενικά, είναι δύσκολο να εντοπίσετε την αλλαγή, αλλά μπορείτε να εντοπίσετε την ύποπτη δραστηριότητα απενεργοποιώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα όλα τα δεδομένα χρησιμοποιώντας εφαρμογές.

Μερικοί από εσάς ίσως έχετε παρατηρήσει αυτά τα θέματα, αλλά δεν είναι η πλήρης ένδειξη της εφαρμογής spyware. Ωστόσο, είναι πραγματικά ασφαλές να λάβετε προφυλάξεις προτού να πέσετε σε εξαιρετικό κίνδυνο.

Τρόποι κατάργησης του λογισμικού υποκλοπής spyware (Android και iPhone)

Τα τηλέφωνα Android είναι πιο επιρρεπή στην επίθεση κατά του spyware σε σύγκριση με το iPhone. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό ότι οι χρήστες Android έχουν μια ερώτηση, πώς να σταματήσει κάποιος από την κατασκοπεία στο κινητό μου τηλέφωνο.

Εάν έχετε δει τακτικά σημάδια εφαρμογής spyware τότε είναι καλύτερα να ακολουθήσετε αυτούς τους τρόπους για να αφαιρέσετε την εφαρμογή κατασκοπείας από το τηλέφωνό σας.

1-     Επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Αυτή είναι η πιο εύκολη μέθοδος για να απαλλαγείτε από κάθε λογισμικό κατασκοπείας.

Η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων μπορεί να είναι δυσάρεστη για τους περισσότερους κατόχους κινητών τηλεφώνων καθώς αφαιρεί όλα τα δεδομένα και τα αποθηκευμένα αρχεία. Ωστόσο, είναι πολύ καλύτερο από το να δώσετε τα προσωπικά σας δεδομένα σε μια κακόβουλη οντότητα.

Για αντρόιντ

Για να εκτελέσετε επαναφορά από το εργοστάσιο, πρέπει να ανοίξετε το τηλέφωνο Ρυθμίσεις> Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά> Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων> Επαναφορά τηλεφώνου. Στη συνέχεια, επιλέξτε διαγραφή όλων και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας, εάν υπάρχει.

Για το iPhone

Πηγαίνετε στο iPhone σας Ρυθμίσεις> Γενικός> Επαναφορά> Διαγράψτε όλο το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις. Για να επιβεβαιώσετε τη διαδικασία, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης.

2-     Μη αυτόματη κατάργηση της εφαρμογής

Ένας άλλος τρόπος για να καταργήσετε την εφαρμογή είναι να τη διαγράψετε με μη αυτόματο τρόπο.

Αυτός ο τρόπος είναι λίγο δύσκολος καθώς πρέπει να αναγνωρίσετε την κακόβουλη εφαρμογή πριν μπείτε στη διαδικασία αφαίρεσης. Επίσης, πρέπει να έχετε κατά νου ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα μόνο εργαλείο. Επομένως, πρέπει να διαγράψετε όλες τις εφαρμογές.

  • Πηγαίνετε στο Android σας Ρυθμίσεις app και πατήστε Εφαρμογές.
  • Τώρα, μετακινηθείτε προς τα κάτω και εντοπίστε την εφαρμογή / εφαρμογές spyware.
  • Κάντε κλικ στην εφαρμογή και πατήστε Καταργήστε την εγκατάσταση.

3-     Ενημερώστε το λειτουργικό σας σύστημα

Αυτή η μέθοδος δεν είναι πολύ αποτελεσματική για την αφαίρεση της εφαρμογής κατάσκοπος σε σύγκριση με τα δύο παραπάνω. Ωστόσο, πολλές φορές η άγνοια της ενημέρωσης του λειτουργικού συστήματος δίνει επίσης κακόβουλο λογισμικό, μια εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνό σας.

Αν η εταιρία κινητής τηλεφωνίας σας ξεκίνησε πρόσφατα μια ενημερωμένη έκδοση, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν επιδιορθώσει τα κενά ασφαλείας.

Εάν έχετε ριζώσει το Android τηλέφωνο σας, τότε θα αφαιρεθεί και με την ενημέρωση λειτουργικού συστήματος. Επειδή οι ριζοβολίες Android επιτρέπουν τις άγνωστες και ξένες εφαρμογές για λήψη, οι κακόβουλες εφαρμογές θα μπορούσαν επίσης να διαχειριστούν έναν εύκολο τρόπο στο τηλέφωνό σας.

Για το iPhone

Η ενημέρωση του iPhone με την τελευταία έκδοση του iOS είναι πραγματικά αποτελεσματική για την αφαίρεση των προγραμμάτων παρακολούθησης. Επίσης, θα αφαιρέσει το jailbreak εάν εφαρμοστεί στο iPhone σας.

Για να ενημερώσετε το iOS, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις> Γενικός> Αναβάθμιση λογισμικού.

Το κακόβουλο λογισμικό δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκατασταθεί στο iPhone μέχρι να μην είναι jailbroken. Οι περισσότεροι άνθρωποι jailbreak το iPhone τους έτσι ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές από άλλες πηγές μαζί με το App Store.

Από την άλλη πλευρά, οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να το κάνει και στο iPhone σας με φυσική πρόσβαση.

4-     Εγκατάσταση μιας εφαρμογής ασφαλείας

Υπάρχουν πολλά λογισμικά κατά του κατασκοπευτικού λογισμικού που παρακολουθούν κακόβουλη και ύποπτη δραστηριότητα στο τηλέφωνό σας.

Αυτές οι εφαρμογές σας ειδοποιούν επίσης αν έχει εγκατασταθεί νέο λογισμικό ή πρόγραμμα στο κινητό σας τηλέφωνο. Μέσω τέτοιων μεθόδων, θα μπορούσατε εύκολα να εντοπίσετε μια μη κατευθυνόμενη εγκατάσταση.

Οι εφαρμογές ασφαλείας δίνουν μια δυνατότητα σάρωσης για να καταλάβετε το πλαστό λογισμικό που υπάρχει ήδη στο τηλέφωνό σας και έχει εγκατασταθεί προηγουμένως χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Σε αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν ορισμένα διακριτικά χαρακτηριστικά που ποικίλουν ανάλογα με την εφαρμογή. Για παράδειγμα, το Avast είναι ένα δημοφιλές όνομα για τα antivirus και anti-spyware.

Καλύτερα να παραμείνουν αβλαβείς και προληπτικοί

Μαζί με όλες τις προτεινόμενες προφυλάξεις, είναι πραγματικά απαραίτητο να διατηρήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης στα κινητά τηλέφωνά σας. Επίσης, προσπαθήστε να κρατήσετε το τηλέφωνό σας μαζί ή σε ασφαλές μέρος.

Υπάρχουν spyware εκ των προτέρων πάρα πολύ, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι ανιχνεύσιμα σε οποιοδήποτε σημείο με το οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε και να τα αφαιρέσετε. Ωστόσο, θα μπορούσατε να εξοπλίσετε την άμυνα πριν από οποιοδήποτε τέτοιο σημάδι, έτσι ώστε να υπάρχει η μικρότερη πιθανότητα το τηλέφωνό σας να επιτεθεί από ένα spyware.