Panduan Mac Encryption FileVault

[ware_item id=33][/ware_item]

FileVault - program enkripsi untuk Mac, digunakan untuk menyimpan data anda jika mac anda pernah dicuri atau salah letak, melalui penyulitan cakera keras. Jadi, Mac yang tidak dijangka tidak perlu dibimbangkan. FileVault adalah penyulitan keseluruhan cakera yang menjamin Mac dengan menyulitkan semua data pada rehat pada cakera kerasnya.


Tetapi bagi mereka yang tidak biasa dengan penyulitan FileVault, artikel ini akan membantu mereka memahaminya.

Apakah Mac Penyulitan FileVault??

Filevault adalah istilah yang digunakan untuk penyulitan cakera yang dinyatakan untuk Mac. Ia diperkenalkan dengan Mac OS X Panther (10.3) dan sejak OS X 10.7 "Lion" dilancarkan, ia berada dalam penjelmaan semasa. Menggunakan teknologi cip blok XTS-AES 128, FileVault menjamin cakera keras Mac anda. Apabila Mac anda dimulakan, anda dikehendaki memasukkan kata laluan jika FileVault dibuka. Tanpa memasukkan kata laluan yang diperlukan, data tidak diiktiraf.

Pada masa penyulitan cakera FileVault, kata laluan dan kunci pemulihan diberikan untuk masuk dalam Mac anda. Tanpa kata laluan ini, tiada siapa yang boleh mengakses data asal dari pemacu, walaupun anda sendiri tidak dapat mencapai data.

Walau bagaimanapun, OS X versi terkini telah memberi pengguna peluang untuk mengakses data mereka menggunakan akaun iCloud.

Oleh itu, jika anda prihatin tentang penyulitan data peribadi anda, FileVault memberikan anda cara yang selamat untuk melindungi data jika Mac anda hilang atau dicuri. Satu lagi sebab yang hebat untuk mana epal juga mengesyorkan menggunakan FileVault adalah peluang untuk memotong data dengan selamat dari Mac yang dilengkapi dengan SSD setiap kali anda berhenti menggunakannya.

Sekiranya saya menggunakan FileVault?

Apabila anda disambungkan ke komputer atau mengakses data melalui penyemakan imbas kami, enkripsi FileVault Mac memberikan anda perasaan yang selamat, melindungi data anda dari gangguan yang ganas.

Konsep bahawa penyulitan Filevault di Mac memerlukan kata laluan yang memerlukan hafalan untuk sampai ke pemacu, menjadikan pemprosesan komputer lebih kompleks. Jadi jika anda tidak mengingati kata laluan atau anda tidak mahu mengganggu, pertimbangkan pendekatan anda sama ada ia bernilai kesannya.

Membuat FileVault beroperasi lebih pantas, ciri-ciri enkripsi perkakasan dimasukkan ke dalam CPU. Juga, flash Drive Pepejal Negeri (SSD) digunakan bukannya cakera keras berputar di Mac yang lebih baru, yang membuat perbezaan prestasi juga. Inilah sebab mengapa epal bertukar menjadi Filevault secara lalai dan bukannya mematikannya.

Jika anda masih menggunakan Mac dengan cakera keras, anda akan mendapati perbezaan besar dalam Mac yang dienkripsi FileVault dan yang lebih lama. Tetapi sebelum menghidupkan FileVault pastikan Mac anda sehingga tanda.

Sebelum menggunakan penyulitan FileVault di Mac?

Terdapat amaran tertentu yang perlu diingat sebelum pergi ke penyulitan FileVault untuk Mac anda.

Anda harus sentiasa menyedari hakikat bahawa proses penyulitan dan penyahsulitan awal akan mengambil masa. Walau bagaimanapun, anda akan dapat menggunakan anda, Mac, sementara FileVault sedang disiapkan, kerana proses penyulitan dilakukan di latar belakang. Oleh itu pengguna Mac perlu meletakkan komputer riba mereka dipasang dan berjalan sementara proses penyulitan FileVault selesai.

Kedua, diperhatikan bahawa FileVault dengan cakera keras tetap lebih mencabar berbanding FailVault dengan storan berasaskan flash. Oleh itu, jika Mac lama anda masih dilengkapi dengan pemacu berputar, anda mungkin ingin meningkatkan Filevault anda.

Selain itu, Mac yang disulitkan FileVault memerlukan kata laluan, jadi pastikan anda mengamankannya yang memberi anda akses kepada data anda dan tanpa kunci yang disulitkan, kata laluan anda akan hilang dan tidak dapat dicapai. Tetapi jika anda menggunakan OS X 10.10 "Yosemite" atau yang lebih baru, anda mempunyai peluang untuk memulihkan data dengan memasukkan maklumat akaun iCloud anda pada masa keperluan.

Akhir sekali, anda perlu tahu bahawa FileVault adalah penyulitan keseluruhan cakera yang membolehkan pengguna secara individu supaya mereka boleh membuka cakera dengan memasukkan kata laluan mereka.

Cara Menghidupkan Penyulitan FileVault Di Mac?

Kini jika anda berfikir untuk mendapatkan FileVault untuk penyulitan cakera, anda boleh mengikuti langkah-langkah tertentu untuk mendapatkannya.

  1. Klik pada  menu.
  2. Klik pada Keutamaan Sistem.

Panduan Mac Encryption FileVault

3. Klik pada Keselamatan & Privasi.

Panduan Mac Encryption FileVault

4. Klik pada FileVault tab.

Panduan Mac Encryption FileVault

5. Klik kunci di sudut kanan bawah.

Panduan Mac Encryption FileVault

6. Masukkan kata laluan pentadbir anda.

7.Klik butang Buka kunci butang.

Panduan Mac Encryption FileVault

8. Klik pada Hidupkan FileVault butang

9. Jika anda mahu menetapkan semula kata laluan anda atau buka kunci cakera anda, Apple menghubungkan FileVault anda dengan akaun iCloud anda. Satu lagi pilihan FileVault memberi anda kunci pemulihan yang perlu anda simpan selamat sekiranya ada masalah dengan kata laluan. Pilih pilihan kemudian klik Teruskan butang.

Panduan Mac Encryption FileVault

10. Klik butang Semula untuk memulakan semula Mac anda dan mulakan proses penyulitan FileVault. Oleh kerana menulis semula hubungan pemacu oleh komputer anda, proses itu akan mengambil sedikit masa. Mac akan terus beroperasi semasa ia berjalan.

Panduan Mac Encryption FileVault

FileVault adalah persediaan, sekarang?

Selepas FailVault menyulitkan cakera keras Mac anda, anda perlu memasukkan kata laluan setiap kali anda memulakan Mac anda. Walau bagaimanapun, FileVault memerlukan kata laluan untuk menyahsulit pemacu, jadi jika anda menyesuaikannya ke log masuk automatik untuk pengguna tertentu atau akaun pentadbir, ia tidak akan memerlukan kata laluan.

Mac anda akan berjalan dengan normal, sebaik sahaja kata laluan dimasukkan kecuali perkara yang mana-mana data apabila ditulis ke sistem storan utama (SSD atau cakera keras dalamannya) Mac, data akan disulitkan dan didekript semula dengan cepat. Walau bagaimanapun, proses lain seperti menyalin maklumat melalui rangkaian, memuat naik fail ke Internet, atau memindahkan fail ke peranti luaran seperti pemacu ibu jari USB, pemacu cakera keras luaran, atau peranti NAS, akan tetap sama.

Kesimpulannya  

Menyediakan ciri-ciri keselamatan yang tidak dapat diberikan oleh teknologi lain, enkripsi FileVault untuk Mac sesuai dengan tepat untuk carian anda untuk menggunakan enkripsi cakera keseluruhan yang licin dan mudah digunakan.

Data pada cakera keras anda disulitkan dengan selamat pada Mac menggunakan FileVault, jadi jika Mac anda hilang atau dicuri, anda tidak perlu bimbang tentang keselamatan data anda.

Hanya perkara yang anda perlu pastikan adalah bersedia untuk yang tidak dijangka dan sentiasa sandarkan Mac anda sebelum mengaktifkan enkripsi cakera FileVault.