Pelayaran Web Anonymous Kini Mudah

[ware_item id=33][/ware_item]

Aktiviti pelacakan, amalan pengawasan oleh kebanyakan kerajaan dan serangan siber berkuasa yang semakin meningkat seperti WannaCry, NotPetya Ransomware, pelanggaran Equifax, dan lain-lain, telah mencipta keperluan untuk alat yang dapat mengelakkan risiko sedemikian dan memberi anda pelayaran peribadi dan tanpa nama.


Terdapat banyak alat di luar sana untuk melayari tanpa nama; Walau bagaimanapun, kebimbangan yang paling penting adalah; adakah mereka semua bekerja? Adakah semua ini selamat dan bernilai dipertimbangkan?

Terdapat pelbagai faktor terdedah yang hadir dalam talian yang tidak diketahui oleh banyak pengguna internet. Oleh itu, sebelum mempertimbangkan alat keselamatan yang membuat anda selamat dari penjejakan dalam talian, anda mesti tahu bagaimana cara data anda berisiko.

Teknik yang digunakan untuk mengesan pengguna semasa menyemak imbas

Terdapat pelbagai kaedah yang digunakan oleh ISP, kerajaan, pengintip data dan juga laman web untuk mengesan butiran pelayaran anda. Tetapi, yang paling umum yang hampir setiap individu terdedah dibincangkan di bawah.

alamat IP

Alamat IP sesebuah peranti sentiasa terdedah sehingga ia tidak terjamin oleh sebarang alat seperti VPN atau yang lain. Melalui ini, sesiapa sahaja boleh mengeluarkan maklumat dari lokasi anda, laman web yang anda lawati dan data penyemakan imbas yang lain.

IP adalah identiti pengguna internet yang diberikan kepada mereka oleh penyedia internet mereka. Nombor nombor ini berbeza untuk setiap individu. Oleh itu, orang yang melawat tapak tertentu dengan mudah boleh dijejaki oleh ISP.

Akaun Dalam Talian Laman Web

Apabila anda melog masuk ke laman web seperti Google atau Facebook daripada syarikat-syarikat di laman web tersebut boleh menjejaki anda. Juga, butang atau ciri seperti analisis Google boleh menjadi sumber penjejakan bagi syarikat-syarikat tersebut dan halangan untuk melayari tanpa nama.

Fingerprints Dalam Talian Pengguna

Cap jari dalam talian adalah maklumat mengenai pengguna semasa meminta tapak yang dihantar ke pelayan web. Ia melaporkan mengenai laman web yang anda lawati, pelayar dari mana anda mengakses tapak, sistem pengendalian anda, dan juga resolusi anda. Walaupun maklumat anda tidak semestinya berbeza dari yang lain, namun, ia dapat digunakan untuk menjejaki anda.

Kuki Laman Web

Setiap tapak web yang anda lawati mempunyai kuki yang menyimpan aktiviti tapak web anda termasuk maklumat mengenai keutamaan anda. Ini sering membantu semasa melayari tetapi ia juga digunakan untuk mengesan anda untuk iklan yang disasarkan dan mengambil semua data anda yang merupakan teknik dominan untuk menghilangkan pelayaran tanpa nama.

Pelayaran Web Anonymous Kini Mudah

Sesetengah laman web untuk memaklumkan kepada pengguna mengenai kuki penjejakan mereka, ramai yang menyimpannya sebagai rahsia.

4 Alat Canggih Untuk Pelayaran Tanpa Nama

Sebagaimana diberitahu sebelumnya, setiap alat mempunyai penyelesaian sasaran yang berbeza yang dalam aspek lain tidak mempunyai kecekapan. Walau bagaimanapun, pengguna internet boleh memilih alat penyemakan tanpa nama ini mengikut keperluan mereka dan untuk itu; mereka perlu mempunyai pengetahuan yang tepat mengenainya. Berikut adalah beberapa teknik yang digunakan oleh pencari kegembiraan untuk melayari peribadi.

Penyemak Imbas Swasta

Penjelajahan peribadi ialah apabila pengguna membuka tetingkap berasingan baru dari penyemak imbasnya yang disambungkan. Setiap penyemak imbas mempunyai nama yang berbeza untuk penyemakan imbas peribadi seperti mod Inkognito pada Chrome atau Secara peribadi untuk Internet Explorer. Ini semua berfungsi dengan cara yang sama iaitu, mereka berhenti menjejaki tapak web yang anda lawati dan tidak menambahnya pada sejarah penyemak imbas.

Pelayaran Web Anonymous Kini Mudah

Apabila anda berada dalam penyemakan tanpa nama, akaun anda yang dilog masuk dari tingkap pelayar lain tidak akan disambungkan ke atasnya. Oleh itu, penyemak imbas peribadi tidak menjejaki anda di tapak yang anda lawati, dan kuki anda tidak kelihatan semasa menyemak imbas.

Walau bagaimanapun, beberapa penyemak imbas yang paling selamat boleh menjadi penyelesaian yang lebih baik untuk penyemakan imbas peribadi kerana mereka dilengkapi dengan banyak ciri tambahan berbanding mod peribadi pelayar biasa anda.

Hentikan Penjejakan Laman Web

Kebanyakan pengguna menghidupkan pilihan untuk 'tidak menjejaki' dari tetapan penyemak imbas. Walau bagaimanapun, membolehkan ciri ini tidak memastikan bahawa tapak tidak akan menjejaki aktiviti dalam talian anda. Peluang diberikan kepada pengguna yang bersedia untuk kekal tanpa nama melalui kawalan opsional tersebut, untuk memilih privasi mereka.

Malangnya, tapak yang mengambil berat tentang pilihan pengguna sangat sedikit. Juga, ciri ini tidak banyak membantu dalam memberikan privasi melayari.

Sedangkan, beberapa sambungan privasi seperti Ghostery dan kerahsiaan privasi boleh menghalang pengesanan. Melaluinya, pengguna boleh menyekat pelacak tersebut atas kehendak mereka sendiri.

Penyelesaian VPN - Alat Hebat

VPN adalah penyelesaian privasi yang paling berkesan yang bukan hanya menyediakan anda dengan melayari tanpa nama tetapi juga menyulitkan data anda, membuka sekatan laman web dan kandungan terhad, membolehkan torrenting dan perkongsian fail P2P bersama-sama dengan lebih banyak faedah.

Penyulitan data melindungi anda daripada serangan siber dan penyampai data. Lalu lintas Internet pengguna melewati pelayan VPN, sehingga mengubah IP dan menyulitkan trafik internet. Oleh itu, ramai pengguna VPN dengan alamat IP yang sama tidak dapat dikesan melalui IP mereka.

Alamat IP pengguna internet adalah alat yang membolehkan semua aktiviti dalam taliannya dapat dipantau oleh ISP atau mana-mana data lain yang ada. Walau bagaimanapun, alamat IP diperlukan jika tidak individu tidak dapat melayari atau mengendalikan internet. Oleh itu, VPN memberikan anda tidak mahu dikenali melalui menampal alamat IP sebenar anda dari yang palsu.

Walau bagaimanapun, ia tidak menghalang pengesanan sepenuhnya. Jika anda masuk ke akaun dalam talian seperti di Google atau Facebook, maka syarikat-syarikat ini boleh mengikuti aktiviti anda melalui akaun itu. Juga, kuki laman web boleh berfungsi dengan kehadiran VPN.

Pelayaran Web Anonymous Kini Mudah

Banyak perkhidmatan VPN kini tersedia untuk pengguna internet dengan lebih kurang sama ciri. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada mereka berbeza mengenai ketat tiada dasar log dan ciri keselamatan yang cekap. Perkhidmatan VPN tersebut termasuk NordVPN, ExpressVPN, dan PureVPN yang popular di kalangan pelanggan. Bagaimanapun, setiap individu perlu berhati-hati dan berhati-hati semasa memilih perkhidmatan VPN.

Pelayar TOR

Pelayaran Web Anonymous Kini Mudah

Seperti VPN, penyemak imbas TOR juga menyediakan pelayaran tanpa nama walaupun menyembunyikan alamat IP anda. Pelayar TOR melayari trafik internet anda melalui nod yang berbeza dan menyulitkannya pada setiap titik. Ini menjadikan data anda hampir tidak boleh dipercayai untuk para pelacak.

Apabila anda memerlukan privasi melalui mengaburi alamat IP anda, maka anda mesti memuat turun pelayar TOR yang merupakan versi diubahsuai Firefox. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh aktiviti tertentu, organisasi kerajaan dan mata prying dapat mengesan pengguna TOR. Aktiviti yang boleh menjejaskan anda semasa menggunakan penyemak imbas TOR adalah;

  • Memuat turun Torrents boleh mendedahkan alamat IP anda kepada para pelacak. Oleh itu, elakkan muat turun torrents apabila disambungkan ke penyemak imbas TOR.
  • Pelayaran Versi Web Enkripsi boleh menyimpan lalu lintas anda disulitkan, kerana pelayar TOR datang dengan HTTPS di mana-mana. Oleh itu, ia boleh mengekalkan keselamatan data di tapak yang disulitkan.
  • Plugin Penyemak Imbas seperti pemain Adobe Flash diketahui untuk mendedahkan alamat IP, oleh itu, semasa menggunakan TOR elakkan membolehkan pemalam tersebut.
  • Dokumen Dikemaskini Melalui TOR tidak boleh dibuka sekurang-kurangnya apabila anda berada dalam talian. Ia mungkin akan membahayakan privasi anda kerana berbuat demikian boleh mengakses internet di luar TOR.

Jika anda mengikuti semua langkah-langkah privasi ini semasa menggunakan TOR bahawa ia adalah alat yang hebat dan ia akan memberikan anda tidak dikenali. Walau bagaimanapun, TOR itu tidak memberikan anda tidak dikenali di luarnya.

Kesimpulannya

Pemikiran teknik-teknik ini semata-mata juga boleh memberikan pelayaran tanpa nama, tetapi seperti yang telah kita katakan sebelum ini, mereka boleh digabungkan mengikut keperluan anda untuk mewujudkan penghalang privasi terbaik. Beberapa kombinasi yang dapat membuktikan menjadi yang terbaik untuk melihat sendiri adalah;

  • Menggunakan TOR dengan VPN akan memastikan keselamatan yang sangat baik dan tanpa nama semasa pelayaran web. Ia hampir menjadi mustahil untuk mengintai untuk mengesan anda Selain itu, pelayar peribadi akan menambah pada lapisan perlindungan keselamatan.
  • VPN dengan Sambungan Penyemak Imbas boleh menyulitkan data anda dan ia akan berhenti menjejaki melalui penyamaran IP dan storan data yang disasarkan.
  • TOR dengan Pelayar Persendirian akan memberikan anda privasi tambahan semasa pelayaran web.
  • VPN dengan Penyemak Imbas Swasta akan membantu anda meninjau secara peribadi melalui alamat IP masking, melumpuhkan pengesanan cookie dan log masuk.

Dengan semua kombinasi ini, anda boleh membuat penjelajahan tanpa nama jauh lebih baik daripada sebelumnya. Walau bagaimanapun, sesetengah kesilapan pengguna juga perlu dihapuskan untuk menghilangkan risiko pengesanan sepenuhnya. Oleh itu, anda mesti memastikan menggunakan sambungan WiFi yang disulitkan yang menghalang lalu lintas keluar.

Oleh itu, alat-alat ini akan membantu anda tetapi jika anda mahu mereka tetap cekap dan bekerja untuk masa yang lama maka pastikan untuk mengekalkan perisian dan peranti anda melalui versi yang dikemaskini.