Pengekalan Data Australia Berada Dalam Kesan – Inilah Cara Melindungi Diri Anda

[ware_item id=33][/ware_item]

Undur 'pengawasan data mengganggu' telah tamat tempoh selepas tarikh akhir 18 bulan dan dari hari ini ke hadapan setiap ISP dan Telco di Australia akan terikat untuk melakukan pengekalan meta-data setiap pelanggan tunggal di Australia selama sekurang-kurangnya 2 tahun.


Pada Oktober 2015 parlimen Australia meluluskan bil pengekalan metadata dan memberikan semua ISP dan Telco dalam industri 18 bulan untuk merumuskan strategi untuk melaksanakan dan mematuhi pesanan. Perintah itu datang sebagai 'langkah berjaga-jaga' untuk keselamatan negara untuk memerangi keganasan, yang hanya bersifat palsu dalam pandangan penyokong privasi.

Sebab untuk pergi sejauh ini adalah untuk menyimpan tab pada setiap orang di Australia menerusi entiti penguat kuasa undang-undang tanpa sebarang waran. Tahun lepas, saya membahas cerita progresif mengenai pengekalan data Australia bahawa jabatan-jabatan Persekutuan, yang tidak dibenarkan untuk mengakses metadata, mengelakkan sekatan bil pengekalan data dengan meminta Polis Persekutuan Australia (AFP) untuk melakukan kerja untuk mereka.

Maksudnya, lebih daripada 2500 pejabat yang dilantik daripada 21 agensi penguatkuasa undang-undang serta jabatan persekutuan yang tidak dibenarkan boleh mengakses maklumat peribadi anda sepanjang masa untuk jenayah ubat sebagai ganti operasi keselamatan, seperti yang didakwa oleh Dr. Robb Nicholls dari University of NSW.

Apa MetaData anda kelihatan seperti?

Oleh kerana Telco dan ISP kedua-duanya diwajibkan untuk pengekalan data di Australia maka maklumat anda boleh termasuk:

#GetaVPN Metadata apa yang kelihatan seperti https://t.co/WxoF7VjMXX pic.twitter.com/pT2JNbG7nx

- Rosie Williams (@Info_Aus) 13 April 2017

 • Nama dan alamat anda.
 • Semua butiran telefon dan apl termasuk nombor mudah alih SIM anda.
 • Tarikh dan cap waktu mana-mana komunikasi melalui E-mel, VoIP, Media Sosial, aplikasi Pesanan, Laman Web, Telefon.
 • Penerima komunikasi anda.
 • Semua butiran e-mel kecuali kandungan badan.
 • Lokasi peranti bersambung Internet anda (termasuk Menara Sel dan Wi-Fi hotspot) dan banyak lagi ...

Data sensitif sedemikian tidak dapat dilihat seperti dalam silo proprietari, kita kehilangan manfaat yang kita dapati jika kita mempunyai kawalan langsung ke atas data ini, dan memilih dan dengan siapa untuk berkongsi, kata oleh Sir Tim Berners-Lee.

Cara Melindungi Privasi Anda?

Berikut adalah cara anda boleh melindungi privasi anda terhadap Undang-undang Pengekalan Data Australia.

Rangkaian Persendirian Maya

13 April 2017 ditandakan sebagai #GetaVPN hari oleh Digital Rights Watch menyediakan penyelesaian segera untuk mencegah ISP daripada mengekalkan tab maklumat anda kemudian membayar langganan VPN menawarkan perlindungan privasi yang diperlukan ke data anda.

VPN - Rangkaian Persendirian Maya - menyulitkan data komunikasi anda dengan penyulitan AES 256-bit yang belum dapat dipecahkan lagi kerana ia memerlukan masa 1 bilion tahun untuk memecahkannya menggunakan serangan kekerasan. Ia juga mengubah IP anda dengan yang palsu sehingga menjadi sia-sia untuk sesiapa sahaja untuk menjejaki komunikasi anda kembali kepada anda.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati semasa memilih langganan VPN berbayar dan memilih pembekal VPN yang mempunyai pelayan DNS sendiri. Anda boleh memilih penyedia utama VPN industri seperti NordVPN, ExpressVPN, dan PureVPN yang dipercayai oleh orang ramai di seluruh dunia, terutamanya kerana:

 1. Berdasarkan di luar bidang kuasa LIMA negara EYES (iaitu Australia, Kanada, Amerika Syarikat, United Kingdom, dan New Zealand).
 2. Dasar LOG TETAP (Lalu lintas / Metadata) yang ketat (yang bermaksud bahawa semua data keluaran langsung dihantar ke / dev / null sunk directory - ditunjukkan oleh NordVPN).
 3. Sulitkan komunikasi dan keseluruhan trafik web anda dengan penyulitan AES 256-bit dan Protokol keselamatan OpenVPN.
 4. Mempunyai DNS persendirian (yang bermaksud semua data anda diarahkan melalui DNS peribadi dan bukan melalui DNS ISP anda).
 5. Ciri-ciri keselamatan eksklusif seperti TOR-over-VPN (NordVPN) dan Terowong Split (PureVPN).

Rangkaian TOR

TOR adalah perkhidmatan berasaskan sukarela dan berjalan di rangkaian TOR yang selamat. Pengguna Australia boleh menyambung ke rangkaian TOR menggunakan pelayar TOR yang membuat pengekalan data Internet tidak berguna. Walau bagaimanapun, memandangkan data melepasi gerbang sukarelawan (nod) oleh itu melayari internet perlahan dan perlindungan privasi hanya terhad kepada penyemak imbas manakala trafik rangkaian anda masih terdedah untuk ISP untuk memantau.

Sekiranya mahu perlindungan TOR tetapi tidak mahu menukar penyemak imbas anda maka anda boleh memilih NordVPN kerana ia menyediakan fungsi TOR-over-VPN dalam perkhidmatannya.

SMS dan Panggilan Mudah Alih

Koleksi Metadata adalah amalan lama dan senyap kerajaan di seluruh dunia dan malangnya anda tidak dapat melepaskannya. Walau bagaimanapun, anda boleh mengalihkan kebiasaan menelefon dan teks anda ke aplikasi pemesejan yang disulitkan ke akhir-akhir seperti Isyarat, Telegram, Wickr, dan WhatsApp yang lebih peribadi.

Sekiranya anda menggunakan Internet melalui pembawa mudah alih anda, disyorkan untuk menggunakan VPN untuk menyulitkan keseluruhan lalu lintas Internet mudah alih. Selain itu, aplikasi yang anda gunakan menghantar maklumat berkaitan mudah alih kepada pemaju aplikasi tersebut supaya sentiasa memuat turun aplikasi dari sumber dan pemaju yang dipercayai dan membaca dasar privasi mereka sebelum memuat turun .

Perlindungan E-mel

Memandangkan senarai Penyimpanan Data Australia termasuk penjejakan e-mel, maka adalah perlu untuk melindungi e-mel anda daripada ISP anda. Saya akan mengesyorkan agar anda berpindah ke penyedia e-mel yang lebih selamat seperti Protonmail atau Tutanota. Walau bagaimanapun, sejak kita begitu terintegrasi ke Gmail, ia mungkin sukar untuk dilepaskan. Untuk menambahkan penyulitan ke Gmail, anda boleh memasang sambungan Google Chrome percuma bernama Mailvelope yang menyulitkan e-mel anda dengan penyulitan openPGP. Dan semasa anda berada di situ, anda boleh memasang HTTP di mana-mana pelayar anda untuk memaksa laman web untuk sijil yang disulitkan.

Perlindungan Penjejakan Media Sosial

Walaupun undang-undang Penyimpanan Data Australia adalah selepas metadata anda, platform Media Sosial juga selepas maklumat anda untuk tujuan analisis dan untuk menunjukkan kepada anda iklan yang disasarkan.

#GetaVPN Corporations dan data anda https://t.co/q1iG5YNVE5 pic.twitter.com/CGZ8LCj8Wr

- Rosie Williams (@Info_Aus) 13 April 2017

Untuk menghalang penjejakan media sosial, anda boleh memasang pelanjutan seperti Putuskan sambungan atau Badger Privasi yang menghantar permintaan 'tidak menjejaki saya' dan menghalang semua URL penjejakan.

Kesimpulannya

Oleh kerana Retensi Data Australia adalah berkesan dan beroperasi sepenuhnya maka menjadi tanggungjawab anda untuk melindungi maklumat anda. Seperti yang dibincangkan sebelum ini penyelesaian segera adalah pergi untuk langganan VPN yang dibayar buat masa ini untuk melindungi maklumat anda dan kemudian cari pilihan lanjut. Dengan mengikuti amalan ini, anda boleh mengurangkan kemungkinan pengekalan data oleh ISP dan Telcos.