Penyulitan Rangkaian – Selamatkan Rangkaian Wayarles Rumah Anda

[ware_item id=33][/ware_item]

Apakah Rangkaian Wifi Terjamin??

Sebagai rangkaian Tanpa Wayar (Wi-Fi) telah mengubah kehidupan kita dan bagaimana kita menggunakan internet untuk kebaikan dan kini lebih mudah bagi semua orang di rumah untuk menyambungkan peranti mereka seperti komputer riba, telefon bimbit dan tablet ke internet tanpa sebarang masalah dan kekacauan kabel.


Apabila ia adalah masa ketika kami bergantung kepada kekacauan besar kabel yang diperlukan untuk menyediakan kami sambungan internet dengan menyambungkan kami ke PC sumber supaya kami dapat menerima sambungan.

Pada masa itu mencuri atau mengganggu sambungan internet adalah hampir mustahil, tetapi dengan kelebihannya, terdapat beberapa kelemahan yang melekat padanya.

Rangkaian Internet Tanpa Wayar (Wi-Fi) pantas, pantas, mudah, tetapi sebaliknya, ia juga mudah untuk mencuri lebar jalur dan menggodam peranti yang disambungkan kepadanya. Jika rangkaian Wi-Fi anda tidak terjamin, sesiapa sahaja dalam julat isyarat wayarles boleh menggunakannya dengan hanya mengklik padanya.

Untuk penyulitan rangkaian, kita perlu memahami mengapa kita memerlukannya.

  1. Ia boleh meningkatkan bil internet anda apabila anda perlu bayar setiap bait yang digunakan.
  2. Ia mengurangkan kelajuan sambungan anda kerana lebih banyak pengguna menyambung ke satu rangkaian Wifi.
  3. Ia boleh berbahaya untuk semua peranti yang menyambung ke rangkaian kerana mana-mana pidana cyber boleh dengan mudah menggodam peranti dan boleh menyalahgunakan maklumat sensitif.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu risau ada jalan keluar dari situ. Anda sentiasa boleh menjamin rangkaian internet wayarles anda dengan langkah-langkah berikut dan memastikan penyulitan rangkaian.

Langkah-langkah untuk Mengamankan Rangkaian Rumah Tanpa Wayar anda

Anda boleh meminimumkan bahaya untuk digodam oleh penggodam, spammer atau penjenayah siber lain dengan membuat Rangkaian Laman (wayarles) anda sambungan rangkaian selamat dan disulitkan yang tidak dapat diakses oleh mana-mana kejahatan seperti.

Pergi ke Halaman Tetapan Wifi Router

Untuk menyulitkan rangkaian (Wi-Fi), perkara pertama yang perlu anda ketahui ialah cara menukar tetapan penghala Wifi anda. Menggunakan komputer riba atau sistem komputer membuka penyemak imbas web (walaupun tanpa sambungan internet) dan ketik "192.168.1.1" dalam bar alamat, kemudian masukkan nama pengguna dan kata laluan yang tepat untuk penghala.

Jika anda tidak tahu, kemudian lihat manual penghala anda atau google manual penghala anda dalam talian dengan menaip model router anda, contohnya, kami akan menunjukkan tetapan router Linksys dalam artikel ini. Anda boleh merujuk kepada tetapan penghala anda dengan membaca manual.

penyulitan rangkaian

Tetapkan Kata Laluan yang Kuat untuk Sambungan Wifi anda

Router datang dengan kata laluan lalai biasanya lapan angka kata laluan berangka yang sangat mudah difikirkan. Kini sebaik sahaja anda masuk ke penghala anda sekarang, langkah seterusnya adalah untuk menetapkan kata laluan yang kuat yang sukar atau hampir mustahil ditebak oleh sesiapa yang cuba mengakses rangkaian wayarles anda.

Anda perlu mengubahnya untuk penyulitan rangkaian, dan anda boleh melakukannya dengan mengklik tab '' Pentadbiran 'di halaman tetapan router anda.

Tukar nama SSID Rangkaian anda

Sekarang anda telah menetapkan kata laluan yang kuat; anda perlu menukar nama rangkaian wayarles (nama SSID Wi-Fi anda) yang secara lalai mewakili jenama pengeluar modem anda. Ia membiarkan orang lain mengetahui sambungan yang anda gunakan. Apabila mereka cuba mencuri Wi-Fi dan dengan mengetahui bahawa kata laluan meneka menjadi lebih mudah kerana kebanyakan jenama mempunyai kata laluan lalai, jadi untuk mengubahnya pergi ke tab '' Wireless '' pada halaman tetapan router anda dan kemudian menukar SSID nama dan simpan tetapan untuk penyulitan rangkaian.

Aktifkan Penyulitan Rangkaian

Untuk mengelakkan orang daripada mencuri sambungan Wi-Fi anda, anda perlu menyulitkan rangkaian. Terdapat pilihan yang berbeza untuk penyulitan rangkaian Wi-Fi, contohnya WEP, WPA (WPA-Peribadi), dan WPA2 (Wi-Fi Protected Access versi 2) yang serasi dengan pelbagai perkakasan. WEP adalah yang paling kurang selamat, tetapi ia serasi dengan peranti perkakasan yang lebih lama, dan tahap keselamatan penyulitan rangkaian tidak terlalu kuat dengan itu dapat retak dengan mudah, tetapi WPA2 adalah rangkaian yang paling selamat dan menyulitkan tetapi ia hanya serasi dengan perkakasan baru yang dikeluarkan selepas tahun 2006.

Sediakan penapis MAC

Semua peranti wayarles yang anda miliki mempunyai alamat MAC tertentu (Media Access Control), sama dengan semua PC yang disambungkan ke Internet mempunyai alamat IP yang unik. Untuk meningkatkan dan meningkatkan keselamatan sambungan wayarles dan penyulitan rangkaian anda, anda boleh pergi khusus dan menambah alamat MAC bagi setiap peranti yang disambungkan ke Wi-Fi supaya hanya peranti yang dibenarkan boleh mengakses sambungan tanpa wayar. Sebelum melakukan ini, anda perlu melakukan kerja rumah kecil untuk mengumpulkan dan membuat senarai semua alamat MAC bagi semua peranti yang anda mahu tambah sebagai peranti yang dibenarkan di halaman tetapan penghala anda. Lebih-lebih lagi, ikuti langkah-langkah ini. Sekarang anda mempunyai semua alamat MAC sekarang adalah masa untuk menambahnya, dan ini boleh dilakukan dengan mengklik tab 'Wireless' di halaman tetapan router kami kemudian klik sekali lagi dan pergi ke tab 'Akses rangkaian tanpa wayar' dan tambah semua alamat dan kemudian simpan tetapan.

Hadkan Julat Isyarat Wifi

Sekiranya penghala wayarles anda mempunyai julat yang tinggi dan julat tinggi tidak diperlukan semasa anda tinggal di ruang kecil. Kemudian julat ini lebih baik untuk orang lain daripada anda, tetapi anda boleh mengurangkan rangkaian isyarat penghala Wifi anda dengan pergi ke tab '' Wireless '' dan kemudian klik pada '' Advanced Wireless Settings ''. Cuba kurangkan julat sebagai keperluan anda.

Kemas kini firmware Router anda

Sangat penting untuk mengawasi firmware router anda dan jika ia lapuk sangat cepat untuk mengemas kini untuk peningkatan prestasi dengan mendapatkan semua kemas kini teknikal terkini untuk memastikan penyulitan rangkaian yang kuat.

Berhubung dengan Rangkaian Aman

Sekarang bahawa anda telah melakukan dengan hampir semua tetapan tanpa wayar keselamatan terbaik yang mungkin, anda perlu mengaktifkan tetapan ini ke komputer anda dan peranti lain yang bersambung kepadanya.

Sambungkan setiap peranti ke Wi-Fi dan simpannya dengan "bersambung secara automatik" pada pilihan Wi-Fi ini, jadi anda tidak perlu memasukkan semua nama pengguna dan kata laluan setiap kali anda log masuk ke rangkaian. Sekarang anda berjaya menjamin Rangkaian Laman Utama (Tanpa Wayar) anda, dan tiada siapa yang boleh memecahkan tetapan keselamatan ini, dan anda boleh menikmati sambungan Wi-Fi anda tanpa sebarang kebimbangan.

Semak Siapa Terhubung ke Wi-Fi anda

Walaupun selepas semua langkah keselamatan ini, jika anda fikir seseorang masih mencuri pada Wifi anda maka terdapat banyak perisian dan aplikasi yang boleh anda muat turun untuk memeriksa siapa yang menggunakan rangkaian Wifi anda, terima kasih kepada teknologi yang menjadikan hidup kita lebih mudah.

Kesimpulannya

Perkara yang paling buruk yang orang lakukan hari ini adalah mengabaikan langkah keselamatan untuk sambungan internet dan peranti mereka. Yang, seterusnya, membawa mereka kepada lebih buruk daripada bahaya keselamatan seperti penggodaman, spam, dan kecurian data siber.

Jadi menjadi pengguna internet pintar dan disulitkan, jadi semua pengintip tidak perlu mencari kecuali rangkaian berkod dan disulitkan. Anda boleh mengikuti panduan penyulitan muktamad kami untuk lebih banyak penyulitan.