Perbezaan Antara Hacker Dan Crackers

[ware_item id=33][/ware_item]

Terdapat begitu banyak yang berlaku di dunia dalam talian hari ini, di mana kita dilemparkan dengan berita dan maklumat yang kompleks yang kadang-kadang kita tidak faham. Pasti, internet membawa dengan banyak kelebihan yang telah menjadikan kehidupan kita lebih efisien. Walau bagaimanapun, ia tidak pendek dari segi teduh dan orang yang teduh. 


Oleh itu, dengan ini terdapat banyak maklumat baik mengenai risiko serangan malware dan penggodam yang menjelajah tapak. Tetapi adakah anda pernah mendengar tentang keropok? Sebagai bukan celik teknologi, anda mungkin berfikir bahawa keropok adalah perkataan yang boleh ditukar ganti digunakan untuk penggodam. Itu bukan kes itu. 

Hacker Vs Crackers

Seorang penggodam adalah orang yang mempunyai minat, kemahiran, dan pemahaman tentang kerja dalaman dan rangka sistem, komputer atau rangkaian. Tidak seperti mitos popular, penggodam bukan orang jahat. Hacker menggunakan kemahiran mereka untuk mencari kelemahan dalam sistem atau rangkaian dan mencari jalan untuk mengurangkan masalah. Mereka lazimnya diupah oleh organisasi sebagai sistem dan juruaudit rangkaian untuk mengesan dan mengesyorkan penyelesaian kepada kelemahan. 

Para profesional keselamatan ini mempunyai pengetahuan dalam pengaturcaraan, bahasa komputer, kod dan keselamatan komputer. Dan mereka biasanya menjalankan kerja mereka secara beretika, ya, mereka menggodam secara etika! Hacker bekerja untuk memperbaiki sistem dan membuat pertahanan bukan hanya menembusi pertahanan yang ada. Kerana kemahiran mereka, mereka dapat menjangkakan risiko yang sistem atau rangkaian anda terdedah kepada perkara sebagai penyerang berniat jahat.

Crackers di hujung yang lain adalah orang-orang yang anda sentiasa diperingatkan. Orang-orang ini berfungsi untuk menembusi sistem dan rangkaian organisasi tanpa kebenaran. Ini adalah penyebab yang penggodam berfungsi untuk mengelakkan sistem dan rangkaian anda. Crackers biasanya berniat jahat, dengan niat mencuri maklumat atau merampas rangkaian dan sistem anda untuk tebusan. 

Mereka bekerja dengan mencari backdoors untuk sistem anda yang buruk untuk menembusi mereka dengan cara ini. Backdo yang sama ini adalah orang-orang yang penggodam berfungsi untuk mengenal pasti dan menutup sebelum keropok mengambil kesempatan. Crackers juga boleh menjadi orang yang mengalahkan algoritma perisian untuk meneka kod pengaktifan pengeluar terkemuka seperti Movavi. Seseorang juga boleh mengatakan bahawa cracker adalah kanak-kanak poster muktamad untuk jenayah siber.  

Jadi tidak seperti penggodam, tujuan utama cracker adalah untuk menembusi, mencuri, tebus atau memusnahkan. Individu ini biasanya termotivasi oleh keuntungan kewangan - jadi sama ada mereka ditugaskan oleh pesaing untuk mencuri dan memusnahkan data atau hanya ingin mencuri maklumat kad kredit, mereka sentiasa mendapat keuntungan kewangan. Dan keropok lain, hanya memperluaskan kecenderungan sosiopatik mereka ke dunia maya dan semata-mata termotivasi oleh publisiti dan memuaskan ego mereka. 

Dan beberapa keropok mungkin akan memecah masuk ke dalam sistem dan rangkaian, dengan mempercayai bahawa mereka berbuat demikian dengan tujuan altruistik. Satu contoh yang baik, keropok yang memecah masuk rangkaian syarikat besar yang dibenci oleh orang secara beramai-ramai kerana beberapa sebab - mungkin kerana mereka mencemarkan tasik berdekatan atau terlibat dalam buruh kanak-kanak di luar negara. Keropos memecah masuk ke dalam sistem ini untuk tujuan tunggal membuat syarikat membayar sama ada dengan data tebusan atau hanya memusnahkannya

Pandangan Etika

Secara umum, kita boleh mengatakan penggodam adalah orang baik manakala keropok adalah penyebabnya. Hacker biasanya diberikan mandat undang-undang untuk memecah masuk ke rangkaian dengan tujuan utama untuk mengetahui kelemahan. Laporan mereka kemudian digunakan untuk menguatkan pertahanan sistem. Ini menjadikan keseluruhan proses mereka beretika. Crackers di hujung yang lain, lakukan sebaliknya. Mereka menembusi sistem dengan tujuan utama merosakkan dan biasanya ada agenda tersembunyi sama ada keuntungan kewangan atau publisiti.

Perbezaan Kemahiran

Biasanya, penggodam mempunyai kemahiran yang lebih luas berbanding dengan keropok. Peretas mahir dalam pelbagai proses komputer termasuk kod, bahasa dan bahkan dapat mereka bentuk dan membina program dan sistem mereka. Keropok di hujung yang lain mempunyai kemahiran terhad dan kompaun. 

Walaupun mereka boleh menembusi sistem tertentu, mereka biasanya tidak mempunyai kemahiran untuk membina program mereka. Namun, walaupun dengan kemahiran terhad ini, mereka tidak boleh diabaikan kerana mereka telah melaburkan masa mereka untuk mencari cara untuk menembusi dan merosakkan sistem. 

Pokoknya

Intinya ialah kita boleh katakan, penggodam adalah topi kelabu dunia IT. Ya, ada hitam dan putih di dunia ini. Peretas hanya perlu berfikir dan beroperasi sebagai keropok untuk mengesan kelemahan sistem atau rangkaian. Apa yang membuat mereka baik dan beretika adalah bahawa mereka biasanya mempunyai kebenaran untuk dilakukan. Pernah mendengar iklan-iklan tersebut dari Tesla atau Microsoft, mendorong anda untuk menembusi sistem produk atau perisian yang baru dilancarkan. Ini juga dianggap sebagai kebenaran untuk penggodam. 

Dan yang paling sering dalam situasi ini, apabila penggodam menonjolkan kelemahan, ia berada di dalam hak mereka untuk meminta bayaran untuk kerja tersebut. Dan mereka biasanya diberi pampasan untuk masa dan kerja mereka. Crackers di hujungnya hanyalah penjenayah. Mereka akan memanfaatkan kelemahan produk atau perisian yang baru dilancarkan ini untuk tujuan merosakkan dan keuntungan peribadi. 

Ketahui Perbezaan

Oleh itu, dengan ketakutan yang semakin meningkat yang disebarkan oleh saluran media, tidak ada masa yang lebih baik untuk sentiasa melengkapkan diri dengan lebih banyak pengetahuan tentang apa yang berlaku. Ini membantu anda membuat keputusan yang tepat dan bukan terlalu takut dengan orang ramai kerana kegilaan media yang meniup segalanya daripada perkadaran. 

Ini bukan untuk mengatakan bahawa anda tidak perlu menindaklanjuti dan mendengar maklumat penting dan berita tetapi juga penting untuk juga mengetahui maklumat terkini. Oleh itu, penggodam dan keropok tidak sama. Sebaik sahaja kita memerlukan program anti-malware dan perisian untuk melindungi kita daripada penyerang malware dan menyamar individu di internet, kita juga memerlukan penggodam untuk membina program-program ini.  

Fikirkan ia ke arah, tanpa penggodam, kita tidak akan tahu bagaimana untuk mempertahankan pertahanan, perisian perlindungan reka bentuk dan lebih baik sistem dan rangkaian kita. Dan ya, kerupuk adalah penghasut, penyebab serangan malware. Ransomware, e-mel phishing, adware, dan semua program yang menjengkelkan dan mematikan.