Perkara Yang Harus Anda Lakukan Untuk Semak Jika Webcam Anda Dikesan atau Tidak!

[ware_item id=33][/ware_item]

Tidak dinafikan, webcam adalah antara aksesori komputer penting yang sangat berguna dalam beberapa cara. Walau bagaimanapun, ia meletakkan beberapa ancaman serius terhadap privasi. Jika mana-mana pihak kedua atau ketiga mendapat akses dan mengawal webcam anda, mereka boleh menggunakannya dengan kesan selepas yang teruk.


Hacks webcam hanya berlaku apabila anda tidak mempunyai webcam selamat atau dilindungi. Penggodam webcam mungkin akan memeras ugut anda dan mungkin juga risiko privasi anda. Tidak semua masa tetapi kadang-kadang, berita web hacks juga mendapat perhatian media. Tetapi mengenai pelaksanaan mereka tidak banyak yang dijumpai.

Peretas mempunyai minda yang cemerlang. Jika mereka gagal dalam satu cara, mereka menggunakan kaedah lain untuk menyuntik perisian malware ke dalam peranti anda. Dengan berbuat demikian, mereka mendapat akses ke komputer anda. Dengan kata lain, ia juga bermakna bahawa sebaik sahaja mereka mendapat akses ke webcam anda, mereka mendapat akses ke data anda juga.

Sekiranya anda ingin memastikan seseorang tidak menggodam webcam anda. Kami sedang membentangkan anda tujuh tips pro yang anda mesti ikuti untuk menyemak keselamatan laman web anda dan memastikan privasi anda:

 1. Periksa Lampu Petunjuk Webcam:

Webcam ini mempunyai tiga lampu penunjuk, iaitu biru, hijau, dan merah yang terletak berhampiran dengan lensa. Semua lampu ini memberitahu anda sama ada webcam merekodkan video atau tidak. Lampu ini mesti dimatikan apabila anda tidak menggunakan webcam.

Jika pada bila-bila masa anda melihat cahaya berkelip, ia menunjukkan bahawa pihak lain mengakses webcam anda. Katakanlah, jika lampu secara beransur-ansur bercahaya; ia bermakna bahawa webcam sedang merakam video. Dalam kedua-dua keadaan, adalah jelas bahawa orang lain menggunakan webcam anda dan bukannya anda.

Kadang-kadang, lampu berhenti berfungsi dan pengguna biasanya tidak memberi perhatian untuk mendapatkannya tetap. Walau bagaimanapun, webcam tanpa lampu amaran meningkatkan risiko mengintip dan mengawal webcam anda tanpa kenalan anda.

 1. Cari Aplikasi Tidak Diketahui:

Mungkin dalam sesetengah kes webcam mungkin menjalankan aplikasi yang anda tidak tahu sama sekali. Ia biasanya berlaku apabila anda tidak sengaja memuat turun malware atau virus, dan ia menyerang webcam anda. Untuk mengesahkan kehadiran virus atau perisian hasad, anda harus menjalankan webcam anda.

Sentiasa perhatikan mesej seperti webcam anda sudah digunakan? Terdapat aplikasi yang mengawal webcam anda. Ketahui lebih lanjut mengenai aplikasi ini dan perhatikan yang sama yang anda pasangkan atau perisian malware mengesan program anda yang menggunakan webcam anda.

 1. Lihat Fail Penyimpanan Anda:

Sekiranya sesiapa selain daripada anda menggunakan webcam anda untuk merakam rekod apa-apa, tanda yang jelas akan menjadi kehadiran fail storan audio atau video yang anda tidak buat. Apa yang anda perlukan ialah membuka folder rakaman webcam dan tegas melihat setiap fail. Sekiranya anda mendapati sebarang data yang anda tidak ingat yang telah anda buat, maka ia mungkin telah direkodkan oleh penggodam yang mempunyai akses ke webcam anda.

Adalah mungkin bahawa penggodam mengubah lokasi fail dan memindahkannya ke folder baru. Oleh itu, anda juga perlu menyemak tetapan webcam untuk memastikan semua fail yang disimpan dalam folder yang telah anda pilih.

 1. Pergi dengan Ujian Imbas Malware:

Untuk memeriksa sama ada webcam anda diretas atau tidak, anda harus menjalankan ujian imbasan malware. Untuk berbuat demikian, ikut langkah yang disebutkan di bawah dan lakukan imbasan;

 • Buka Panel konfigurasi sistem, pergi ke Boot pilihan.
 • Daripada pilihan Boot pilih Safe Mode. Sistem anda selepas dimulakan semula akan boot ke Safe Mode.
 • Apabila sistem anda berada dalam Mod Selamat, padam semua fail sementara untuk mempunyai beberapa ruang cakera dan mempercepat proses pengimbasan.
 • Jalankan program antivirus yang sedia ada dan lihat jika ia mengesan kehadiran virus.
 1. Perhatikan Kelakuan Abnormal Kamera:

Kamera web semakin maju dan maju setiap hari berlalu. Ini juga bermakna bahawa kini mereka juga mampu menangani lebih banyak ciri dan fungsi. Sebagai contoh, untuk mendapatkan tangkapan video yang lebih baik, anda boleh menukar arah kamera. Sedangkan mic dan speaker terbina dalam membolehkan mereka bertindak seperti telefon juga.

Selain itu, untuk penyelesaian yang lebih baik dan lebih baik webcam juga boleh menyesuaikan lensa mereka. Tetapi jika anda perasan bahawa webcam melakukan perkara-perkara ini secara spontan, maka itu adalah tanda bahawa kamera anda berada di bawah kendali orang yang tidak dikenali.

 1. Semak Tetapan Keselamatan Webcam:

Ia juga penting dan perlu untuk menyemak tetapan keselamatan webcam untuk memastikan keselamatan kamera web anda tidak berisiko. Periksa sama ada tetapan keselamatan webcam anda telah diubah atau tidak.

Sekiranya anda melihatnya

 • Kata laluan anda akan diubah ke tetapan lalainya.
 • Anda tidak dapat membuat apa-apa perubahan pada tetapan.
 • Pentadbir akan berubah.
 • Perlindungan firewall untuk kamera anda telah dimatikan.

Kemudian ia boleh menjadi petunjuk bahawa webcam anda sedang dikendalikan oleh orang lain.

 1. Periksa Aliran Data:

Aliran data rangkaian anda boleh mendedahkan berapa banyak data internet anda digunakan semasa sesi dalam talian. Data anda sedang digunakan oleh orang lain tanpa persetujuan anda apabila terdapat pancang langsung pada rangkaian anda.

Untuk melihat jika orang lain menggunakan kamera anda, semak alat pengurusan tugas. Seperti di Windows 10, anda boleh dengan mudah menggunakan tab Riwayat App di Task Manager untuk melihat aplikasi mana yang mengakses rangkaian anda. Periksa sama ada kamera atau aplikasi yang tidak diketahui menghantar sebarang data ragu. Jika anda mendapati sebarang data atau program itu, gunakan alat penyingkiran malware untuk memadamkannya.

Pemikiran Akhir:

Walaupun webcam membenarkan anda untuk terus berjaga-jaga di rumah anda tetapi juga penting untuk memerhatikan webcam anda.

Ia membimbangkan jika seseorang menjaga mata anda tanpa pengetahuan anda. Mempunyai kawalan penuh terhadap keselamatan dan privasi anda adalah sangat penting. Jika ada sesuatu yang anda dapati amal, ikuti langkah-langkah yang disebutkan di atas dan periksa sama ada webcam anda diretas atau tidak.