Razlika med hekerjem in krekerji

[ware_item id=33][/ware_item]

V današnjem času se v spletnem svetu dogaja toliko veliko, da nas preganjajo tako kompleksne novice in informacije, da jih včasih sploh ne razumemo. Seveda, internet prinaša toliko prednosti, ki so omogočile učinkovito življenje. Vendar ne manjka niti senčnih strani in senčnih ljudi. 


Tako s tem prihaja na vrsto nešteto dobronamernih informacij o tveganjih napadov zlonamerne programske opreme in hekerjev, ki preletavajo spletna mesta. A ste že slišali za krekerje? Kot zdrava pamet, ki jo verjetno niste sprejeli, verjetno mislite, da so krekerji zamenljiva beseda, ki se uporablja za hekerje. Ni tako. 

Hekerji proti krekerjem

Heker je oseba, ki ima zanimanje, spretnost in razumevanje notranjega delovanja in okostja sistema, računalnika ali omrežja. Za razliko od priljubljenega mita hekerji niso slabi ljudje. Hekerji uporabljajo svoje spretnosti za iskanje pomanjkljivosti znotraj sistema ali omrežja in iskanje načina, kako ublažiti težavo. Organizacije jih običajno zakonito najamejo kot sistemske in mrežne revizorje, da ugotovijo in priporočijo rešitve za ranljivosti. 

Ti varnostni strokovnjaki imajo znanje iz programiranja, računalniškega jezika, kod in računalniške varnosti. In svoje delo običajno etično vodijo, da, etično se hecajo! Hekerji delajo na izboljšanju sistemov in ustvarjanju obrambe, ne pa zgolj prodiranju v obstoječe obrambe. Zaradi svoje spretnosti lahko predvidijo tveganja, katerim so vaš sistem ali omrežja izpostavljeni kot zlonamerni napadalci.

Krekerji na drugem koncu so tisti posamezniki, na katere vas nenehno opozarjajo. Ti posamezniki si prizadevajo prodreti v sisteme in omrežja organizacije brez dovoljenja. To so krivci, ki jih hekerji preprečujejo, da bi bili zunaj vaših sistemov in omrežij. Krekerji so običajno zlonamerni, da bi ukradli podatke ali ugrabili vaša omrežja in sisteme za odkupnino. 

Delujejo tako, da iščejo zakulisje v vaših sistemih, da bi nanje tako prodrli. Ta ista zakulisja so tista, ki jih hekerji prepoznajo in zaprejo, preden jih krekerji izkoristijo. Tudi krekerji so tisti, ki premagajo programske algoritme in ugibajo aktivacijske kode uglednih proizvajalcev, kot je Movavi. Lahko bi celo rekli, da je kreker najboljši otrok s plakati za kibernetsko kriminaliteto.  

Torej je za razliko od hekerjev glavni strelec tujec prodreti, ukrasti, odkupiti ali uničiti. Te osebe ponavadi motivirajo s finančnimi dobički - torej, če jih tekmovalec naroči za krajo in uničenje podatkov ali preprosto iščejo krajo podatkov o kreditnih karticah, so vedno pripravljeni na finančni dobiček. In drugi krekerji preprosto razširijo svoje sociopatske nagnjenosti na virtualni svet in jih zgolj motivira z publiciteto in zadovoljevanjem svojega ega. 

In nekateri redki krekerji se lahko celo vdrejo v sisteme in omrežja, saj verjamejo, da to počnejo z altruističnimi nameni. Dober primer, krekerji, ki iz neznanega razloga množično vdrejo v mreže velikih korporacij, ki jih ljudje sovražijo - morda zato, ker onesnažujejo bližnje jezero ali sodelujejo pri otroškem delu v tujini. Zlomljivci vdrejo v te sisteme z edinim namenom, da korporacije plačajo bodisi z odkupom podatkov ali preprosto uničenjem

Etično stališče

Na splošno lahko rečemo, da so hekerji dobri fantje, medtem ko so krekerji krivci. Hekerji imajo običajno zakonito pooblastilo za vdor v omrežja z glavnim namenom, da odkrijejo vrzeli. Njihovo poročilo se nato uporabi za krepitev obrambnih sistemov. Zaradi tega je njihov celoten postopek etičen. Krekerji na drugem koncu, naredijo nasprotno. Prodirajo v sisteme z glavnim namenom škode in običajno je skrita agenda, ne glede na to, ali gre za finančni dobiček ali javnost.

Razlike v spretnostih

Običajno imajo hekerji širše znanje v primerjavi s krekerji. Hekerji so vešči več računalniških procesov, vključno s kodami, jeziki in lahko celo oblikujejo in nadgrajujejo svoje programe in sisteme. Krekerji na drugem koncu imajo omejene in sestavljene spretnosti. 

Čeprav lahko prodrejo v en specifičen sistem, običajno nimajo veščin za gradnjo svojih programov. Kljub temu pa tudi s temi omejenimi znanji nikoli ne gre prezreti, saj so vložili svoj čas v iskanje načinov za prodor in poškodbe sistemov. 

Spodnja črta

Bistvo je, da lahko rečemo, da so hekerji sivi klobuki sveta IT. Da, na tem svetu je črno-belo. Hekerji morajo preprosto razmišljati in delovati kot krekerji, da odkrijejo ranljivosti v sistemih ali omrežjih. Zaradi tega je dobro in etično, da imajo običajno dovoljenje za to. Ste že kdaj slišali za te oglase Tesle ali Microsofta, ki vas pozivajo k prodoru v sisteme na novo predstavljenih izdelkov ali programske opreme. To šteje tudi kot dovoljenje za hekerje. 

Najpogosteje v teh okoliščinah, ko heker odkrije ranljivosti, tudi v okviru svoje pravice, da zahteva delo za delo. In za svoj čas in delo so običajno nadomestili. Krekerji na drugem koncu so preprosto kriminalci. Izkoristili bodo ranljivosti teh novo lansiranih izdelkov ali programske opreme za uničevalne namene in osebno korist. 

Vedite razlike

Tako ob naraščajočih strahovih, ki jih širijo mediji, ni boljšega časa, da se vedno opremite z več znanja o tem, kaj se dogaja naokoli. To vam pomaga, da sprejemate premišljene odločitve, namesto da se pretirano bojite množice, zahvaljujoč medijskim besom, ki vse razsojajo. 

To ne pomeni, da ne smete spremljati in poslušati vitalnih informacij in novic, temveč je treba tudi poznati trenutne informacije. Posledično hekerji in krekerji niso enaki. Kolikor potrebujemo programe in programsko opremo za preprečevanje zlonamerne programske opreme, da nas zaščitijo pred napadi zlonamerne programske opreme in posnemanjem posameznikov po vsem internetu, potrebujemo tudi hekerje za izgradnjo teh programov.  

Pomislite na to v smeri, da brez hekerjev ne bi vedeli, kako okrepiti obrambo, oblikovati programsko opremo za zaščito in še boljše sisteme in omrežja. In ja, krekerji so pobudniki, krivci napadov zlonamerne programske opreme. Odkupna programska oprema, lažno predstavljanje, adware in vsi tisti nadležni in smrtonosni programi.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me