Ръководство за Mac за шифроване на FileVault

[ware_item id=33][/ware_item]

FileVault - програма за криптиране за Mac, използвана за запазване на вашите данни, ако вашият mac някога бъде откраднат или сменен, чрез криптиране на твърд диск. Така че един неправилно поставен Mac не е нещо, за което да се притеснявате. FileVault е криптиране на цял диск, което защитава Mac, като криптира всички данни в покой на твърдия си диск.


Но за тези, които не са запознати с криптирането на FileVault, тази статия ще им помогне да го разберат.

Какво е FileVault Encryption Mac?

Filevault е термин, използван за криптиране на диска, определен за Mac. Той беше представен с Mac OS X Panther (10.3) и тъй като OS X 10.7 „Lion“ е стартиран, той е в сегашното въплъщение. Използвайки XTS-AES 128 технология за блокиране на шифър, FileVault защитава твърдия диск на вашия Mac. Всеки път, когато вашият Mac е стартиран, вие трябва да поставите паролата, ако FileVault се отвори. Без въвеждане на необходимата парола, данните не се разпознават.

По време на криптирането на FileVault на диска се дават парола и ключ за възстановяване, които да въведете във вашия Mac. Без тази парола никой не можеше да получи достъп до оригиналните данни от устройството, дори вие сами не бихте могли да достигнете до тях.

Въпреки това, последните версии на OS X дават възможност на потребителите да получат достъп до своите данни чрез iCloud акаунта.

Така че, ако сте загрижени за вашите лични данни, криптирането на FileVault ви осигурява сигурен начин да защитите данните, ако вашият Mac е загубен или откраднат. Друга голяма причина, за която Apple също препоръчва използването на FileVault, е възможността за изтриване на данни безопасно от Mac, оборудван със SSD, всеки път, когато спрете да го използвате.

Трябва ли да използвам FileVault?

Когато сте свързани с компютър или получавате достъп до данни чрез разглеждане, криптирането на FileVault Mac ви осигурява сигурно усещане, защитавайки вашите данни от злобно навлизане.

Концепцията, че криптирането на Filevault в Mac изисква парола, която изисква запаметяване, за да стигнете до устройството, прави компютърната обработка по-сложна. Така че, ако не сте добре да си спомняте пароли или не искате да се притеснявате, помислете за подхода си дали си струва ефектът.

Карайте FileVault да работи по-бързо, хардуерните криптиращи функции са включени в процесора. Също така, Flash State Drive (SSD) светкавицата се използва вместо завъртане на твърди дискове в по-новите Macs, което също прави разлика в производителността. Това са причините, поради които Apple се включи по подразбиране, за да включи Filevault, вместо да го изключи.

Ако все още използвате Mac с твърд диск, ще намерите огромна разлика в шифрования с FileVault Mac и по-стария. Но преди да включите FileVault, уверете се, че вашият Mac е до знака.

Преди да използвате FileVault криптиране в Mac?

Има някои предупреждения, които трябва да имате предвид, преди да преминете към шифроване на FileVault за вашия Mac.

Винаги трябва да сте наясно с факта, че първоначалният процес на криптиране и декриптиране ще отнеме време. Въпреки това, бихте могли да използвате вас, Mac, докато FileVault се настройва, тъй като процесът на криптиране се извършва на заден план. Следователно потребителите на Mac трябва да поставят своите лаптопи включени и работещи, докато процесът на шифроване на FileVault е завършен.

Второ, забелязва се, че FileVault с обикновения твърд диск е по-труден в сравнение с FileVault с флаш-базирано съхранение. Така че, ако по-старият ви Mac все още е оборудван с въртящ се диск, може да искате да надстроите Filevault.

Освен това, FileVault-криптиран Mac изисква парола, така че не забравяйте да го защитите, който ви дава достъп до вашите данни и без този кодиран ключ, вашата парола ще бъде загубена и недостъпна. Но ако използвате OS X 10.10 „Yosemite“ или по-нова версия, имате шанс да възстановите данни, като вмъкнете информацията за вашия акаунт в iCloud в момента на нужда.

И накрая, трябва да знаете, че FileVault е криптиране на цял диск, което дава възможност на потребителите поотделно, за да могат да отключат диска, като въведат паролата си.

Как да включите шифроването на FileVault в Mac?

Сега, ако мислите да получите FileVault за криптиране на диска, можете да следвате определени стъпки, за да го получите.

  1. Кликнете върху  меню.
  2. Кликнете върху Системни предпочитания.

Ръководство за Mac за шифроване на FileVault

3. Щракнете върху Сигурност & поверителност.

Ръководство за Mac за шифроване на FileVault

4. Щракнете върху шифрован чрез FileVault раздел.

Ръководство за Mac за шифроване на FileVault

5. Щракнете върху ключалката в долния десен ъгъл.

Ръководство за Mac за шифроване на FileVault

6. Въведете паролата си на администратор.

7. Кликнете върху Отключи бутон.

Ръководство за Mac за шифроване на FileVault

8. Щракнете върху Включете FileVault бутон

9. Ако искате да нулирате паролата си или да отключите диска, Apple свързва FileVault с вашия iCloud акаунт. Друга опция, която ви дава FileVault, е ключът за възстановяване, който трябва да пазите в случай, че нещо не се обърка с паролата. Изберете опция и щракнете върху продължи бутон.

Ръководство за Mac за шифроване на FileVault

10. Щракнете върху бутона Рестартиране, за да рестартирате вашия Mac и да започнете процеса на криптиране на FileVault. Поради пренаписването на контактите на устройството от вашия компютър, процесът ще отнеме малко време. Mac ще продължи да работи, докато продължава.

Ръководство за Mac за шифроване на FileVault

FileVault е настройка, какво сега?

След като FileVault криптира твърдия диск на вашия Mac, трябва да въвеждате парола всеки път, когато стартирате вашия Mac. FileVault обаче изисква парола за декриптиране на устройството, така че ако сте го персонализирали за автоматично влизане за конкретен потребител или администраторски акаунт, няма да изисква парола.

Вашият Mac ще работи нормално, след като въведете паролата, с изключение на това, че всички данни, когато са записани в основната система за съхранение (нейният вътрешен SSD или твърд диск) на Mac, данните ще бъдат криптирани и дешифрирани в движение. Въпреки това, други процеси като копиране на информация по мрежата, качване на файлове в Интернет или прехвърляне на файлове на външни устройства, като USB палец, външни твърди дискове или NAS устройства, ще останат същите.

заключение  

Предоставяйки функциите за защита, които никоя друга технология не би могла да осигури, криптирането на FileVault за Mac се вписва най-точно при вашето търсене на гладко и лесно за използване криптиране на целия диск.

Данните на вашия твърд диск са безопасно криптирани на Mac с помощта на FileVault, така че ако вашият Mac е изгубен или откраднат, няма какво да се притеснявате за безопасността на данните си.

Просто нещо, което трябва да сте сигурни, е да се подготвите за неочакваното и винаги архивиране на вашия Mac, преди да активирате шифроването на дискове FileVault.