Шифроване на мрежата – Защитете домашната си безжична мрежа

[ware_item id=33][/ware_item]

Какво е защитена Wifi мрежа?

Тъй като безжичната мрежа (Wi-Fi) промени живота ни и как използваме интернет за добро и сега е по-лесно за всеки в един дом да свързва своите устройства като лаптопи, мобилни телефони и таблети към интернет, без да се налага караница и бъркотия кабели.


Когато беше времето, когато бяхме зависими от огромната бъркотия на кабелите, които бяха необходими, за да ни осигурят интернет връзката, като ни свържат към изходния компютър, за да можем да получим връзката.

По онова време кражбата или намесата на интернет връзката беше почти невъзможна, но с предимството има някои недостатъци, свързани с нея.

Безжичната интернет мрежа (Wi-Fi) е бърза, бърза, удобна, но от друга страна, също така е лесно да се открадне ширината на честотната лента и да се хакнат свързани към нея устройства. Ако вашата Wi-Fi мрежа не е защитена, всеки в обхвата на безжичния сигнал може да я използва само като щракне върху нея.

За мрежово криптиране е необходимо да се разбере защо ни е нужно.

  1. Тя може да увеличи сметката ви за интернет, когато трябва да платите за използвания байт.
  2. Намалява скоростта на връзката ви, тъй като повече потребители се свързват към една Wifi мрежа.
  3. Това може да бъде опасно за всички устройства, свързани с мрежата, тъй като всеки киберпрестъпник може лесно да хакне устройствата и може да злоупотреби с чувствителната информация.

Не е нужно обаче да се притеснявате, че има изход от това. Винаги можете да защитите вашата безжична интернет мрежа чрез следните стъпки и да осигурите мрежово криптиране.

Стъпки за осигуряване на вашата безжична домашна мрежа

Можете да сведете до минимум опасностите от хакерство от хакери, спамери или други киберпрестъпници, като направите вашата (безжична) домашна мрежа сигурна и криптирана мрежова връзка, до която няма достъп до никое от тези злини.

Отидете на страницата за настройка на рутер за Wifi

За да шифровате мрежата (Wi-Fi), първото нещо, което трябва да знаете, е как да промените настройката на вашия рутер. С помощта на лаптоп или компютърна система отворете уеб браузъра (дори без интернет връзка) и въведете „192.168.1.1“ в адресната лента, след което въведете правилното потребителско име и парола за рутера.

Ако не знаете след това да видите ръководството на вашия рутер или да google ръководството на вашия рутер онлайн, като въведете модела на вашия рутер, например, ние ще демонстрираме настройките на рутера на Linksys в тази статия. Можете да се обърнете към настройката на вашия рутер, като прочетете ръководството.

мрежово криптиране

Задайте силна парола за вашата Wifi връзка

Рутерът идва с парола по подразбиране, обикновено осемцифрена цифрова парола, която е много лесно да се мисли. След като влезете в своя рутер сега, следващата стъпка е да зададете силна парола, която е трудно или почти невъзможно да се познае от всеки, който се опитва да получи достъп до вашата безжична мрежа.

Трябва да го промените за криптиране в мрежата и можете да го направите, като кликнете върху раздела „Администрация“ на страницата с настройки на вашия рутер..

Променете SSID името на вашата мрежа

Сега, когато сте задали силна парола; трябва да промените името на безжичната мрежа (SSID име на вашия Wi-Fi), което по подразбиране представлява марката на вашия производител на модем. Това позволява на другите да разберат, че коя връзка използвате. Когато се опитват да откраднат Wi-Fi и като знаят, че познаването на паролата става по-лесно, тъй като повечето марки имат набор от парола по подразбиране, така че за да промените това, отидете в раздела '' Wireless '' на страницата за настройка на вашия рутер и след това променете SSID име и запаметете настройките за мрежово криптиране.

Активирайте мрежовото шифроване

За да предотвратите хората да откраднат вашата Wi-Fi връзка, трябва да шифровате мрежата. Има различни опции за криптиране на Wi-Fi мрежа, например WEP, WPA (WPA-Personal) и WPA2 (Wi-Fi Protected Access версия 2), които са съвместими с различни хардуер. WEP е най-малко защитена, но е съвместима с по-старите хардуерни устройства, а нивото на защита на криптирането на мрежата не е прекалено силно, следователно може да се пропука лесно, но WPA2 е най-сигурната и криптирана мрежа, но тя е съвместима само с новия хардуер, произведен след 2006 г..

Настройте MAC филтър

Всички безжични устройства, които притежавате, имат техните специфични MAC адреси (Media Access Control), подобно на всички компютри, свързани към Интернет, имат уникален IP адрес. За да подобрите и повишите сигурността на безжичната си връзка и криптирането на мрежата, можете да преминете конкретно и да добавите MAC адреса на всяко устройство, свързано към Wi-Fi, така че само оторизираното устройство да има достъп до безжичната връзка. Преди да направите това, трябва да направите малко домашна работа, за да съберете и да направите списък с всички MAC адреси на цялото устройство, което искате да добавите като упълномощено устройство, в страницата с настройки на вашия рутер. Освен това, след това следвайте тези стъпки. Сега имате всички MAC адреси, време е да ги добавите и това може да стане, като кликнете върху раздела „Безжичен“ на страницата за настройка на нашия рутер, след което щракнете отново и отидете на раздела „Достъп до безжична мрежа“ и добавете всички адреси и след това запазете настройките.

Ограничете обхвата на сигнала на Wifi

Ако вашият безжичен рутер има голям обхват и голям обхват не е необходимо, тъй като живеете в малко пространство. Тогава този диапазон е по-добър за други хора от вас, но можете да намалите обхвата на сигнала на вашия Wifi рутер, като отидете в раздела „Безжична връзка“ и след това щракнете върху „Разширени настройки за безжична връзка“. Опитайте да намалите обхвата според нуждите си.

Актуализирайте фърмуера на вашия рутер

От решаващо значение е да следите фърмуера на вашия рутер и ако той остарее, бъдете много бързи да го актуализирате за повишаване на производителността, като получите всички най-новите технически актуализации, за да осигурите силно шифроване на мрежата..

Свържете се със защитената мрежа

Сега, когато сте направили с почти възможно най-добрите настройки за безжична сигурност, трябва да активирате тези настройки на вашия компютър и други свързани с него устройства.

Свържете всяко устройство към Wi-Fi и ги запишете с „автоматично свързване“ към тази опция за Wi-Fi, така че не е необходимо да въвеждате всички потребителско име и парола при всяко влизане в мрежата. Сега, когато успешно сте защитили домашната си (безжична) мрежа и никой не може да счупи тези настройки за сигурност и можете да се наслаждавате на Wi-Fi връзката си без никакви притеснения.

Проверете кой е свързан с вашата Wi-Fi

Дори и след всички тези мерки за сигурност, ако смятате, че някой все още краде на вашата Wifi, тогава има много софтуер и приложения, които можете да изтеглите, за да проверите кой използва вашата Wifi мрежа, благодарение на технологията, която улеснява живота ни.

заключение

Най-лошото възможно нещо, което хората правят в наши дни, е игнорирането на стъпките за сигурност за тяхната интернет връзка и устройства. Което от своя страна ги води до по-лошите опасности за сигурността като хакване, спам и кражба на кибер данни..

Затова бъдете интелигентен потребител на интернет и бъдете криптирани, така че всички снудъри няма какво да търсят, освен кодирана и криптирана мрежа. Можете да следвате нашето крайно ръководство за криптиране за повече криптиране.