Što biste trebali učiniti da biste provjerili je li vaša web kamera hakirana ili ne!

[ware_item id=33][/ware_item]

Bez sumnje, web kamera spada među osnovne računalne dodatke koji su na neki način vrlo korisni. Međutim, to predstavlja ozbiljne prijetnje privatnosti. Ako bilo koja druga ili treća strana dobije pristup i kontrolu nad vašom web-kamerom, mogu je koristiti s ozbiljnim naknadnim efektima.


Hakanje web kamere događa se samo kad nemate zaštićenu ili zaštićenu web kameru. Haker za web kameru najvjerojatnije će vas ucjenjivati ​​i mogao bi također ugroziti vašu privatnost. Ne stalno, ali ponekad, vijesti o web hackima privukle su i pozornost medija. No, u vezi s njihovim izvršenjem nije puno toga pronađeno.

Hakeri posjeduju sjajan um. Ako ni na jedan način ne uspiju, usvojit će drugu metodu za ubrizgavanje zlonamjernog softvera u vaš uređaj. Na taj način oni dobivaju pristup vašem računalu. Drugim riječima, to također znači da čim dobiju pristup vašoj web kampanji, dobivaju i pristup vašim podacima.

Ako želite osigurati da netko ne hakira vašu web kameru. Predstavljamo vam sedam profesionalnih savjeta koje morate slijediti kako biste provjerili svoju web sigurnost i osigurali svoju privatnost:

 1. Ispitajte svjetlosnu lampicu web kamere:

Web kamera ima tri indikatorska svjetla, tj. Plavu, zelenu i crvenu koja se nalaze u blizini leće. Sva ova svjetla vas informišu da li web kamera snima video ili ne. Ova svjetla moraju se isključiti ako ne upotrebljavate web kameru.

Ako u bilo kojem trenutku primijetite kako treperi svjetlo, to znači da druga stranka pristupa vašoj web kameri. Recimo, ako svjetla postepeno ugase; to znači da web kamera snima video. U obje je situacije jasno da netko drugi koristi vašu web kameru, a ne vi.

Ponekad svjetla prestaju raditi i korisnici obično ne obraćaju pažnju na to kako bi se popravili. Međutim, web kamera bez upozorenja povećava rizik od špijuniranja i kontrole vaše web kamere bez vašeg upoznavanja.

 1. Potražite nepoznate aplikacije:

Moguće je da je u nekim slučajevima web kamera pokrenula aplikaciju o kojoj uopće ne znate. To se obično događa kada nenamjerno preuzmete zlonamjerni softver ili virus i napada vašu web kameru. Da biste potvrdili prisutnost virusa ili zlonamjernog softvera, trebali biste pokrenuti svoju web kameru.

Uvijek obratite pažnju na poruke poput vaše web kamere koja se već koristi? Postoji aplikacija koja kontrolira vašu web kameru. Saznajte više o ovoj aplikaciji i pogledajte da li je to isto što ste instalirali ili je to zlonamjerni softver koji prati vaše programe koje vaša web kamera koristi.

 1. Pogledajte datoteke za pohranu:

Ako bilo tko osim vas koristi vašu web kameru za snimanje bilo koje snimke, presudan je znak upozorenja prisutnost datoteka za pohranu audio ili video zapisa koje niste stvorili. Sve što trebate je otvoriti mapu za snimanje web kamera i strogo pregledati svaku datoteku. Ako ste pronašli bilo kakve podatke za koje se ne sjećate da ste ih stvorili, možda ih je zabilježio haker koji ima pristup vašoj web kameri.

Moguće je da haker promijeni lokaciju datoteka i premjesti ih u novu mapu. Stoga biste trebali provjeriti i postavke web kamere kako biste bili sigurni da su sve spremljene datoteke u mapi koju ste odabrali.

 1. Idite s testom skeniranja zlonamjernog softvera:

Da biste provjerili je li vaša web kamera hakirana ili ne, pokrenite test skeniranja zlonamjernog softvera. Da biste to učinili, slijedite dolje navedene korake i izvršite skeniranje;

 • Otvori Ploča konfiguracije sustava, ići Čizma opcija.
 • Iz opcije Boot odaberite Sigurni način rada. Vaš će se sustav nakon ponovnog pokretanja pokrenuti u sigurnom načinu rada.
 • Kad je vaš sustav u sigurnom načinu rada, izbrisati sve privremene datoteke kako bi imali malo prostora na disku i ubrzali proces skeniranja.
 • Pokrenite postojeći antivirusni program i pogledajte otkriva li prisutnost virusa.
 1. Napomena nenormalno ponašanje fotoaparata:

Web kamere postaju sve razvijenije i naprednije svakim danom. To također znači da su sada također sposobni rukovati s više značajki i funkcija. Na primjer, za bolji snimanje videa možete promijeniti smjer kamere. Uz to, ugrađeni mikrofon i zvučnik omogućuju im da djeluju kao i telefon.

Štoviše, za bolju i poboljšanu razlučivost web kamera može prilagoditi i svoja leća. Ali ako primijetite da web kamera radi bilo koju od ovih stvari spontano, to je znak da je vaša kamera pod nadzorom nepoznate osobe.

 1. Provjerite sigurnosne postavke web kamere:

Također je nužno i potrebno provjeriti sigurnosnu postavku web kamere kako biste osigurali da sigurnost vaše web kamere nije ugrožena. Provjerite jesu li sigurnosne postavke web kamere promijenjene ili nisu.

Ako to primijetite

 • Vaša se lozinka mijenja u zadanu postavku.
 • Ne možete izvršiti nikakve promjene u postavkama.
 • Mijenja se administrator.
 • Zaštita vatrozida za vašu kameru je isključena.

To bi onda moglo biti pokazatelj da vašu web kameru radi netko drugi.

 1. Ispitajte protok podataka:

Protok podataka vaše mreže može otkriti koliko koristite vaše internetske podatke tijekom internetske sesije. Svoje podatke neki drugi koriste bez vašeg pristanka kada na vašoj mreži postoje trenutačni skokovi.

Da biste provjerili koristi li netko drugi vaš fotoaparat, provjerite alat za upravljanje zadacima. U Windows 10, možete jednostavno koristiti karticu Povijest aplikacija u Upravitelju zadataka da biste vidjeli koje aplikacije pristupaju vašoj mreži. Provjerite šalje li vaša kamera ili nepoznata aplikacija sumnjive podatke. Ako ste pronašli bilo kakav takav podatak ili program, upotrijebite ga za uklanjanje zlonamjernog softvera.

Završne misli:

Iako vam web kamera omogućava da budno pazite na svoj dom, ali je također neophodno da pazite na svoju web kameru.

Alarmantno je ako netko budno pazi na vas bez vašeg znanja. Potpuna kontrola nad vašom sigurnošću i privatnošću vrlo je imperativ. Ako vam se nešto čini lovnim, slijedite gore navedene korake i provjerite je li vaša web kamera hakirana ili ne.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me