VPN Lebih TOR | Yang Lebih Selamat Penggunaan?

[ware_item id=33][/ware_item]

Ia adalah perdebatan lama yang berlaku pada hari-hari ini; Saya fikir saya mungkin merumuskannya sedikit. Kebanyakan orang berasa keliru tentang persekitaran kerja rangkaian Tor.


Saya baru sahaja mendapati bahawa orang terus mencari perkara seperti;

 • Tor atas VPN?
 • Bawang melalui VPN?
 • Tor + VPN apa yang diharapkan?
 • TOR Vs VPN, yang terbaik?

Jika anda mempunyai soalan yang sama dalam fikiran anda, maka terus membaca ...

Tor Vs VPN | Apa Perbezaan Utama?

Perkara pertama untuk difahami adalah Tor dan VPN rangkaian yang sama sekali berbeza.

Di mana Tor tidak mahu namanya disiarkan melalui;

 • Tiada penjejakan yang dibenarkan melalui penyemak imbas
 • Selamatkan jejak kaki anda
 • Sediakan identiti lain dari pelayan sendiri
 • Perlindungan Layer-to-Layer
 • Tiada sekatan di mana-mana laman web

Orang ramai sering keliru dengan ini, apabila mereka melihat IP lain, dan akses ke tapak yang disekat. Itulah salah satu fungsi yang disediakan oleh VPN, tetapi itu bukan semuanya.

Bagaimana Kerja Tor

Ia bukan satu perkara yang mudah untuk dibiasakan dengan mudah. Tor membina sambungan antara peranti anda ke rangkaian bawang sendiri. Selepas ia disambungkan, ia akan memacu semua data penyemakan imbas anda melalui sistem relay dan simpul sendiri.

Contoh: jika anda memukul "facebook.com" dengan menggunakan Tor, ia akan menghantar permintaan itu walaupun lapisan nod yang berlainan sehingga ia mencapai lokasi yang dikehendaki, dalam hal ini, adalah pelayan Facebook.

Dengan mengarahkan nod lalu lintas anda ke nod, sukar untuk mengetahui dari mana permintaan itu berasal.

Apa isu dengan Tor?

Terdapat banyak masalah semasa anda melayari di sekitar rangkaian Tor. Berikut adalah beberapa contoh;

 • Pengalaman pengguna yang menyedihkan
 • Bangunan sambungan mengambil masa beberapa minit untuk disambungkan
 • Kelajuan pelayaran menurun sebanyak 70%, yang sangat mengecewakan
 • Tiada penyulitan data yang disediakan
 • Anda ISP dapat melihat bahawa anda menggunakan Browser Tor

Ini adalah masalah penting dengan penyemak imbas Tor, jika anda tidak mahu dikenali, gunakan VPN + Tor. Itulah gabungan terbaik untuk digunakan.

Kini mari kita bercakap mengenai VPN (Rangkaian Persendirian Maya)

VPN (Rangkaian Persendirian Maya)

VPN adalah teknologi terbaik yang menyediakan penyulitan data, dengan menggunakan VPN, anda boleh menyulitkan semua lalu lintas internet sekali sahaja. Seolah-olah anda menggunakan Tor, ia hanya akan membiarkan anonimiti sejarah penyemakan atau carian anda. Tetapi VPN menyediakan protokol penyulitan penuh ke peranti atau sistem anda.

Bagaimana VPN berfungsi:

Ia merupakan teknologi canggih yang menawarkan penyulitan. VPN melakukan tingkah laku yang hampir sama dengan Tor. VPN mula-mula menghubungkan anda dengan pelayan sendiri semasa anda memilih. Sebaik sahaja anda telah menyertai, ia akan memacu semua internet melalui terowong itu.

Sebagai proses Tor, VPN hampir sama. Ia akan memacu trafik internet anda melalui lapisan yang berlainan, tetapi dalam kes VPN, ia akan disulitkan dengan penyulitan.

Contoh: Jika anda memukul "facebook.com" apabila anda bersambung dengan perkhidmatan VPN, ia akan membungkus permintaan ini dengan protokol penyulitan dan kelihatan seperti ini "% ^ HYE ^ rH * $ 3 $" dan kemudian hantar ke pelayan Facebook. VPN menyediakan penyulitan 256bit yang juga dikenali sebagai penyulitan gred ketenteraan; tiada siapa yang tahu apa itu.

Ciri-ciri VPN:

VPN datang dengan beberapa ciri hebat jika anda menggunakan beberapa pembekal VPN yang boleh dipercayai. Jika tidak, itu adalah risiko yang ketara. Ramai penyedia VPN palsu terlibat dalam penggodaman data pengguna.

 • Protokol penyulitan Bit 256
 • Nyahsekat mana-mana tapak yang anda mahu
 • Tonton US Netflix dari mana-mana sahaja
 • Saluran penstriman lain juga tersedia
 • Penyemakan tanpa nama dan selamat
 • Muat turun torrents tanpa had
 • Membunuh suis dan perlindungan kebocoran DNS termasuk

Nota: hanya pilih pembekal VPN yang boleh dipercayai yang sebenarnya menyediakan jenis barangan tersebut. Jangan terlibat dengan barangan percuma dan palsu.

Isu-isu Dengan VPN:

VPN adalah alat keselamatan yang tidak diragukan lagi. Walau bagaimanapun, masih terdapat sedikit masalah untuk menggunakan perkhidmatan VPN seperti:

 1. Kebanyakan penyedia VPN mendakwa menawarkan keselamatan yang ketat dan dasar tanpa log yang ketat. Walau bagaimanapun, mereka telah berakhir dengan menyalahgunakan privasi pengguna mereka.
 2. VPN tidak boleh diakses oleh semua orang seperti yang anda perlu bayar untuk melanggan perkhidmatan. Selalunya pembayaran ini adalah tinggi, oleh itu tidak semua orang boleh menggunakannya
 3. Sesetengah pembekal VPN menawarkan perkhidmatan yang sangat baik; bagaimanapun, mempunyai dasar pembalakan rendang kerana mereka boleh menyimpan beberapa bahagian maklumat anda dan menjualnya.
 4. Tidak semua penyedia VPN menawarkan penyulitan terbaik. Sesetengah mungkin menyediakan penyulitan lemah yang sekali lagi tidak baik untuk keselamatan.

Walaupun isu ini sememangnya sesuatu yang perlu dipertimbangkan, bagaimanapun, menggunakan van perkhidmatan VPN yang sah membantu mengatasi mereka

VPN + Tor / apa yang diharapkan?

Tor dan VPN kedua-duanya dianggap sebagai alat keselamatan penting. Mereka berdua boleh digunakan untuk mendapatkan privasi dan tidak mahu dikenali dalam talian. Oleh itu, apa yang berlaku apabila anda menggabungkan kedua-duanya bersama-sama?

Saya menguji teori ini dan sama seperti jangkaan saya; hasilnya memang hebat. Ini kerana, sekali digabungkan, mereka dapat memastikan privasi dan keselamatan jauh lebih berkesan, kerana VPN membatalkan semua negatif dari TOR.

Seperti itu, anda menyedari bahawa Tor hanya melindungi data anda dengan lapisan penyembunyian yang jatuh begitu gemuk nod akhir - setelah data itu tidak dilindungi. Sekarang jika anda menggunakan Tor dengan VPN, paras perlindungan meningkat apabila VPN membuat terowong yang disulitkan yang mana maklumat berjalan. Oleh itu, apa-apa peluang pengintip, pengintipan pada data anda dihapuskan.

Selain itu, dengan Tor, anda mungkin mengalami bahawa kelajuan sambungan menjadi sangat rendah. Ini boleh jadi kerana ISP yang mengesan penggunaan Tor dan mula mendendangkan jalur lebar anda.

Walau bagaimanapun, dengan VPN, ISP anda tidak akan menyedari reaktiviti anda sama sekali kerana terowong yang disulitkan. Oleh itu, ia tidak akan mempercepatkan anda. Dengan cara ini, anda tidak akan mengalami sebarang masalah kelajuan.

Tor atas VPN- yang lebih baik?

Memilih alat keselamatan mana yang boleh dipilih boleh menjadi pilihan yang sukar untuk dipertimbangkan pada masa-masa tertentu. Oleh itu saya telah mengumpulkan jadual yang merangkumi segala-galanya dan membolehkan anda memilih dengan bijak. Saya telah menilai setiap ciri dengan komentar "ya" dan "tidak"

S.No Ciri-ciri yang perlu dipertimbangkan VPN TOR
1 Kelajuan Pelayaran Ya Tidak
2 Keserasian pada pelbagai platform Ya Tidak
3 Perkongsian fail P2P (Torrenting) Ya Tidak
4 Ketidakpastian Ya Ya
5 Penyulitan Data Ya Tidak
6 Mesra pengguna Ya Tidak
7 Mudah pada harga poket $ 2.6 / m Tidak
8 Sekatan bypass Ya Ya
9 Pasukan penyokong Ya Tidak

Kata-kata akhir

Tor dan VPN kedua-duanya adalah alat yang hebat untuk mendapatkan privasi dan keselamatan. Walau bagaimanapun, pada masa ini, anda mungkin mempunyai gambaran yang lebih jelas yang merupakan alat yang perlu anda pergi. Oleh itu tidak kira apa alat yang anda pilih VPN atau Tor, pastikan privasi anda melalui internet tetap utuh.