W jaki sposób Google może Cię śledzić i jak zapobiegać śledzeniu Google?

[ware_item id=33][/ware_item]

Nie jest ukrytym faktem, że Google dużo wie o informacjach i danych użytkowników. Google jest nieuniknioną jednostką cyfrową, która wciąga niemal każdą część życia jednostki. Albo szukasz czegoś w Internecie, chcesz obejrzeć film lub film, o którym mówi ktoś, albo chce odwiedzić nowe miejsce docelowe, Googles doskonale o tym wie.


Ponieważ bardzo polegamy na Google, trudno jest go wyeliminować z naszego życia. Możemy jednak przynajmniej dowiedzieć się, w jaki sposób możemy ograniczyć jego kontrolę na podstawie naszych danych i informacji.

W tym artykule znajdziesz różne taktyki, dzięki którym Google może śledzić wszystkie twoje działania i jak możesz temu zapobiec. Spójrz poniżej!

  1. Lokalizacja w Mapach Google:

Ta funkcja jest jedną z najbardziej ekscytujących i przyzwoitych funkcji oferowanych przez Google, której nie można uniknąć. Google bardzo sprytnie przechowuje współrzędne Twojej lokalizacji za każdym razem, gdy korzystasz z funkcji mapy Google do wyszukiwania lub do dowolnego miejsca.

Google wykorzystuje te informacje na wiele sposobów, na przykład oprócz ulepszenia swoich usług, wysyłają kartę powiadomienia, jeśli jesteś w kinie lub restauracji.

Aby uniemożliwić Google śledzenie Twojej aktywności, możesz dezaktywować opcję Historii lokalizacji. Wyłączenie tej opcji nie wpłynie na Twoje wrażenia. Możesz jednak utracić możliwość przeglądania podróży, które odbyłeś w Mapach Google. Dezaktywacja tej opcji uniemożliwi Mapom Google dostęp do Twojej lokalizacji.

Możesz także anulować pozwolenie GPS dla Map Google, aby mieć pewność, że nie będzie ono na ciebie patrzeć bez Twojej wiedzy.

Możesz także wyłączyć sieć & Opcja Aktywności aplikacji, ponieważ umożliwia Google udostępnianie danych o Twojej lokalizacji.

Wszystkie te opcje ustawień są obecne w jednym miejscu. Aby zmienić te ustawienia, otwórz aplikację Mapy Google, przesuń od lewej strony do narysuj szufladę nawigacji. Stąd stuknij w Ustawienia i hit Treści osobiste. Możesz znaleźć wszystkie te opcje pod Historia aplikacji i ustawienia lokalizacji.

  1. Lokalizacja z telefonów z systemem Android:

Jeśli jesteś użytkownikiem Androida, Google stale rejestruje i śledzi każdy twój ruch. W tym celu nie potrzebują nawet funkcji map.

Jeśli chcesz powstrzymać Google przed robieniem tego, musisz wyłączyć zarówno Aktywność w sieci, jak i aplikację oraz Historię lokalizacji.

Jeśli nie masz zainstalowanej aplikacji Mapy w smartfonie i chcesz uzyskać dostęp do ustawień prywatności, nie martw się. Wszystko czego potrzebujesz to przejdź do pulpitu nawigacyjnego Moja aktywność. Z menu po lewej stronie wyszukaj formanty aktywności aby uzyskać dostęp do tych ustawień.

Jeśli chcesz usunąć określone informacje o lokalizacji, zrób to ze strony głównej deski rozdzielczej.

  1. Wykorzystanie danych z telefonów z systemem Android:

Dane osobowe i prywatne użytkownika Androida są bardzo zagrożone, ponieważ Google przechowuje wiele informacji użytkownika. Obejmuje również niektóre dane osobowe, takie jak kontakty, korzystanie z aplikacji i terminy kalendarza.

Google wie wszystko o korzystaniu z Twojej aplikacji, na przykład o tym, jak długo jej używasz, a także o aktualizacjach Twojego systemu.

Jeśli chcesz temu zapobiec, użyj ustawienia Informacje o urządzeniu na stronie Kontrola aktywności. Jeśli chcesz usunąć konkretny wpis, po prostu wróć do strony głównej panelu Moja aktywność.

  1. Żądania wyszukiwania od Google:

Gdy wyszukujesz coś w Google, ma to znaczący wpływ na algorytmy, które mają na celu znalezienie Ciebie i Twoich preferencji. Możesz jednak kontrolować żądania wyszukiwania w witrynie Moja aktywność.

Możesz przerwać funkcję zapisującą historię wyszukiwania lub usunąć konkretną z bazy danych. Ale w przypadku wszystkich poprzednich żądań musisz wyłączyć aktywność w Internecie i aplikacjach, a później można to zrobić ze strony głównej.

  1. Przeglądaj i przeglądaj historię z YouTube:

Google wie także, jakie rzeczy oglądasz w Internecie, korzystając z historii oglądania i wyszukiwania konta YouTube. To denerwujące, gdy ktoś zakłóca Twoją prywatność. Możesz jednak położyć temu kres.

Opcje zmiany ustawień znajdują się na dole Strona Kontrola aktywności. Idź do Usuń kartę Aktywność aby usunąć historię oglądania. Podobnie możesz także pozbyć się historii wyszukiwania, po prostu usuwając historię wyszukiwania.

  1. Dane i historia przeglądania przez Google Chrome:

Oprócz Google jego domowa przeglądarka, tj. Google Chrome, odgrywa istotną rolę w śledzeniu użytkowników. Google Chrome informuje użytkowników o historii przeglądania Internetu, a nie tylko o konkretnej usłudze.

Oprócz historii nagrywania Chrome udostępnia dane, wysyła informacje o systemie, zawartość strony i wiele innych.

Aby zapobiec historii Chrome i Twojej aktywności w różnych witrynach, przejdź do Strona kontroli aktywności. Pod Aktywność w sieci i aplikacjach opcja, dezaktywuj opcję Dołącz historię Chrome opcja.

Ponadto należy odznaczyć Pomoc, aby poprawić bezpieczne przeglądanie i automatycznie wysyłać statystyki użytkowania obecne w ustawieniach Chrome. Aby usunąć konkretny wpis w dziennikach Chrome, odwiedź pulpit Moja aktywność.

  1. Nagrania głosowe z Asystenta Google:

Należy pamiętać, że wszystkie rozmowy i zapytania z Asystentem Google zostają zachowane na zawsze. Google robi to, aby upewnić się, że wirtualny asystent nasłuchuje po wezwaniu, i może ulepszyć algorytmy rozpoznawania mowy. Ale jeśli nie jesteś zadowolony z tej funkcji, możesz ją wyłączyć.

Jeśli chcesz usunąć określone nagranie i polecenie, musisz przeszukać stronę Moja aktywność.

Dezaktywacja ustawienia aktywności głosowej może jednak zagrozić kilku funkcjom Asystenta Google. Obejmuje wiele profili w Google Home. Aktywność związana z głosem i dźwiękiem jest dostępna w zakładce Kontrola aktywności.

  1. Filmy i zdjęcia ze Zdjęć Google:

Wszystkie zsynchronizowane zdjęcia w Zdjęciach Google są sortowane pod kątem rozpoznawania obiektów i twarzy. Jednak poza opuszczeniem tej platformy nie możesz nic na to poradzić.

Większość wyróżniających funkcji Google Photo wymaga algorytmów przeglądających zdjęcia w celu osiągnięcia celów, takich jak grupowanie ich według twarzy, obiektów i wielu innych.

 

Do tej pory myślę, że jest całkiem jasne, w jaki sposób Google śledzi cię i prowadzi rejestr naszych działań. Zdecydowanie! Nie możemy na pewno przestać korzystać z Google, ale przynajmniej możemy podjąć pewne środki zapobiegawcze, aby zapewnić naszą prywatność i bezpieczeństwo online. Zapobieganie śledzeniu omówione powyżej jest łatwe i mniej czasochłonne, a jedynie wpływają na aktywność Google.