Πώς να κρυπτογραφήσετε ένα φάκελο – φάκελο στα Windows OS (Οδηγός)

[ware_item id=33][/ware_item]

Όταν λέμε ότι πρέπει να "προστατεύσουμε με κωδικό" έναν φάκελο ή ένα αρχείο, στην πραγματικότητα, αναφέρουμε κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων η οποία δεν μπορεί να προσεγγιστεί από οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση χωρίς τον σωστό κωδικό πρόσβασης. Αυτός ο οδηγός είναι χρήσιμος για όσους συνήθως ρωτούν πώς να κρυπτογραφούν ένα φάκελο ή ένα αρχείο στα Windows OS?


Η κρυπτογράφηση είναι απαραίτητη για κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο ή σε άλλες εξωτερικές συσκευές, όπως οι μονάδες flash USB, όπως είναι, πολύ συχνά, μέσο χειρισμού και κλοπής των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτός ο οδηγός θα απαριθμήσει διάφορους τρόπους για την κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων.

Χρησιμοποιήστε τα κρυπτογραφημένα αρχεία

Τα παλιά παλιά παράθυρα XP επέτρεψαν τη δημιουργία κρυπτογραφημένου αρχείου με επέκταση .zip. Αλλά μετά την απελευθέρωση των Windows 7, μπορούμε να εξαγάγουμε μόνο το αρχείο .zip αντί να δημιουργήσουμε ένα, τουλάχιστον δεν είναι προστατευμένο με κωδικό.

Για να αποκτήσετε αυτή τη λειτουργικότητα στα Windows 7 και μετά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα δωρεάν λογισμικό κρυπτογράφησης από τρίτους, όπως το 7-Zip με κρυπτογράφηση φακέλων 256-bit και προηγμένη λειτουργικότητα.

κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων

Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση του 7-zip, μπορείτε να δημιουργήσετε αρχείο zip είτε ανοίγοντας το πρόγραμμα και κάνοντας κλικ "Προσθήκη" ή κάνοντας δεξί κλικ στο αρχείο και το φάκελο που θέλετε να κρυπτογραφήσετε και επιλέγοντας "Προσθήκη στο αρχείο" από το μενού 7-zip.

Πώς να κρυπτογραφήσετε τα έγγραφα του Office

Γραφείο της Microsoft σας επιτρέπει να κρυπτογράφηση εγγράφων, παρουσιάσεων και βιβλίων εργασίας με έναν κωδικό πρόσβασης. Το γραφείο της Microsoft από το 2007 και έπειτα έρχεται με κρυπτογράφηση AES 128 bit.

πώς να κρυπτογραφήσετε ένα έγγραφο

Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις επίσημες σελίδες υποστήριξης του Microsoft Office 2007 & 2010 και 2013 και μετά για πλήρη οδηγό βήμα προς βήμα.

Windows OS Ενσωματωμένες επιλογές αρχείων και φακέλων κρυπτογράφησης

Το Windows OS έχει τις δικές του ενσωματωμένες δυνατότητες κρυπτογράφησης BitLocker και EFS (Encrypting File System) για κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων. Δυστυχώς όμως, αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες μόνο στις εκδόσεις "Professional" και "Enterprise".

BitLocker:

Το BitLocker επιτρέπει σε έναν χρήστη να κρυπτογραφεί ολόκληρο τον τόμο μιας μονάδας σκληρού δίσκου, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων flash USB. Ωστόσο, απαιτεί μια μονάδα Trusted Platform Module (TPM) στο σύστημά σας, μια προηγμένη λειτουργία κρυπτογράφησης ενσωματωμένη στο μικροτσίπ σας.

κρυπτογράφηση δίσκου

Εάν τα παράθυρά σας δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία BitLocker, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εναλλακτικό λογισμικό που ονομάζεται VeraCrypt

Το VeraCrypt, που διαδέχεται τον TrueCrypt (καθώς έχει προβλήματα ασφαλείας), λειτουργεί το ίδιο με το BitLocker. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το VeraCrypt - εκτός από τις βασικές λειτουργίες όπως το BitLocker - για να δημιουργήσετε ένα μικρό κρυπτογραφημένο εικονικό τόμο στο εσωτερικό του σκληρού σας δίσκου για να τοποθετήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα σε αυτό.

Σύστημα αρχείων κρυπτογράφησης (EFS)

Το EFS επιτρέπει κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων όπως τα αρχεία. Αυτή είναι η πιο κοινή επιλογή κρυπτογράφησης φακέλων που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ανθρώπους. Για να πραγματοποιήσετε κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων σε διαφορετικές εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Windows, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

ΥΠΟΔΕΙΞΗ: Πριν κρυπτογραφήσετε οποιοδήποτε αρχείο ή φάκελο, δημιουργήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας και καταγράψτε τον κωδικό πρόσβασης σε περίπτωση που χάσετε τον κωδικό ή τον φάκελο.

Windows XP (Home Edition)

  1. Επιλέξτε το φάκελο ή το αρχείο που θέλετε να προστατεύσετε με κωδικό πρόσβασης.
  2. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "Ιδιότητες".
  3. Κάντε κλικ στην καρτέλα "Κοινή χρήση".
  4. Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου "Κάντε αυτό το φάκελο ιδιωτικό".
  5. Επιλέξτε "Εφαρμογή" και "Εντάξει"

Σε περίπτωση που η επιλογή "Να γίνει αυτό το φάκελο ιδιωτικό" είναι γκρι, βεβαιωθείτε ότι ο σκληρός δίσκος σας είναι μορφοποιημένος σε σύστημα αρχείων NTFS αντί του συστήματος αρχείων Fat32. Έχετε το δικαίωμα να τροποποιήσετε ένα τέτοιο αρχείο ή φάκελο στον λογαριασμό χρήστη σας.

Εκδόσεις των Windows XP (Pro), 7, 8 και 10

  1. Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο ή το αρχείο.
  2. Επιλέξτε Ιδιότητες.
  3. Στην καρτέλα Γενικά, κάντε κλικ στο κουμπί Για προχωρημένους.
  4. Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου "Κρυπτογράφηση περιεχομένου για ασφαλή δεδομένα".

Σε περίπτωση που η επιλογή "κρυπτογράφηση περιεχομένου σε ασφαλή δεδομένα" έχει γκρι χρώμα, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε εκδόσεις "Professional" ή "Enterprise" των παραθύρων. Το σύστημα αρχείων σας είναι μορφοποιημένο ως NTFS, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την κρυπτογράφηση.

Πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε

Πάντα να θυμάστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του αρχείου ή του φακέλου σας πριν να το προστατεύσετε με κωδικό. Παρόλο που είναι κρυπτογραφημένο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαγραφεί (εκτός εάν το λογισμικό κρυπτογράφησης τον εμποδίζει να το διαγράψει).

Αποθηκεύστε τον κωδικό σας κάπου αλλού σε ένα αρχείο ή σημειωματάριο, μόνο σε περίπτωση που το χάσατε θα το έχετε γράψει. Διαφορετικά, θα χάσετε τα δεδομένα σας, εκτός εάν ξοδέψετε χρόνο να τα ανακτήσετε.

Δεν υπάρχει τέτοιο λογισμικό που θα μπορούσε να προσφέρει 100% ασφάλεια. Υπάρχουν πολλά λογισμικά, βοηθητικά προγράμματα και οδηγοί για το πώς να σπάσει κρυπτογράφηση αρχείων. Ωστόσο, οι παραπάνω μέθοδοι κρυπτογράφησης σας προστατεύουν από το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων. Εάν τα δεδομένα σας είναι πολύ σημαντικά και ευαίσθητα τότε θα πρέπει να επιλέξετε το εμπορικό λογισμικό κρυπτογράφησης.