Законът за незаконно ли е – защо възниква въпросът?

[ware_item id=33][/ware_item]

Tor е защитен браузър, разработен от Военноморската лаборатория на САЩ в средата на 90-те години. Целта на създаването на такъв канал за „маршрутизиране на лук“ беше да защити комуникацията на американското разузнаване, след което през 2004 г. беше публично освободена.


Tor позволява анонимен достъп до многобройни уебсайтове. Следователно, той не се използва само от законните потребители, но и за нелегитимни цели от престъпниците. Например, той се използва от хакери, престъпници, правоприлагащи агенции за кръстосани цели и много други измамници. Ето защо възниква въпросът, Tor ли е незаконно? И в наши дни този въпрос си задават мнозина.

Можете да получите по-добър отговор и обяснение, като прочетете статията по-нататък, но основният отговор на този въпрос е, че Tor сам по себе си не е незаконен. Въпреки това, има някои аспекти, които са оттеглили легитимността на браузъра Tor.

Какво е Tor и как работи?

Tor е съкращението за The Onion Router, което беше проектът, иницииран от ВМС на САЩ. Според проекта Tor има някои законни цели, за които той може да бъде използван.

  • Лицата, които наистина трябва да пазят данните си в безопасност. Например журналистите изискват безопасна комуникация с лицата, подаващи сигнали.
  • Служителите на НПО, които искат да свържат своите домашни сайтове от разстояние.
  • Служителите на реда да изпълняват сигурно своите мисии.
  • За да се предпазят децата онлайн и да останат сигурни от кражби на самоличност.

Има и други приложения, които са посочени на официалния сайт на проекта Tor.

Работа на Tor

Мрежата Tor се използва за скрита идентичност, която се постига чрез преминаване на трафик на потребителя през различни Tor сървъри. Следователно изглежда, че трафикът се генерира от случайните възли на Tor мрежа, вместо от компютъра на потребителя.

Мрежата Tor се основава на хиляди компютърни сървъри, които са разпространени по целия свят. Когато вашите данни влязат в мрежата Tor, те се прехвърлят в криптиран пакет. Този криптиран набор от информация не съдържа вашите адресиращи данни и се насочва през много релейни сървъри. И все пак всеки релеен сървър дешифрира само частта от информацията, която казва, че от коя реле идва данните и до която трябва да бъдат изпратени.

Ето защо той е наречен като лук рутер, който има много слоеве за криптиране като слоеве лук. Но този процес прави скоростта ви бавна, тъй като преминава към много релета и криптиране.

Законът за незаконно ли е - защо възниква въпросът?

На първо място е необходимо да се изчисти разлика между анонимността и сигурността. Tor предоставя неизвестност за самоличността на дадено лице, но не може да попречи на онлайн услугата да открие използването на Tor за достъп до канала им. Следователно, някой като NSA може да определи потребител на Tor и може по-лесно да се насочи към този индивид.

Освен това мрежовият състав на Tor затруднява разбиването му, но въпреки това браузърът може просто да има достъп. Следователно видовете атаки „човек в средата“ все още имат шанс, когато използвате браузъра Tor. Но това не прави Tor незаконно.

Предоставя скрити услуги на мнозина

Марка за незаконност или объркване към мрежата Tor също може да се дължи на скритите услуги, които предоставя на уебсайтове и сървъри. В този случай сървърите за скрити услуги са свързани, за да получават само входящи връзки през Tor. При такъв процес IP адресът на сървъра остава неясен и се осъществява достъп до неговия луков адрес, обикновено през браузъра Tor.

Tor мрежа е създала разпределена хеш таблица в рамките на своята мрежа, която има някои въвеждащи точки. Мрежата Tor разбира адреса чрез преглед на тези точки на въвеждане и съответните публични ключове от адреса на лук. Това може да насочи данните към и от скритите услуги, дори които са хоствани зад защитната стена или преводачите на мрежови адреси. Следователно се запазва анонимността както на потребителя, така и на услугата. И все пак Tor е необходим за достъп до скритите услуги.

Има огромен списък на скритите услуги на Tor, докато някои от уебсайтовете, включени в списъка, са незаконни или част от съдържанието в него е незаконно. Например уебсайтовете за детска порнография са незаконни и имат ограничения. Също така, тъмните мрежи и сайтове за торент като The Pirate Bay имат някакво незаконно съдържание в него.

Прекомерно се използва за незаконни цели  

Торът сам по себе си не е незаконно, но има много незаконни дела, които се извършват с помощта на анонимност чрез Tor. Документ, публикуван от изследователите от Kings College през 2016 г., показва съотношението колко Tor се използва за незаконни цели.

Законът за незаконно ли е - защо възниква въпросът?

Те описват всички тези категории по следния начин;

Законът за незаконно ли е - защо възниква въпросът?

Тези резултати стигат до заключението, че повечето от дейностите, които се извършват в Tor, са незаконни, включително наркотици, незаконно финансиране и порнография.

Tor може да се използва за анонимна клевета, неодобрени новини, изтичане на чувствителна информация, нарушаване на авторски права, разпространение на незаконно сексуално съдържание, продажба на контролирани вещества (оръжия и номера на кредитни карти), пране на пари, банкови измами и продължаващ дълъг списък.

Ето защо хората бъркат между въпроса за това дали Тор е незаконен или не.

Каква е ползата от използването на браузъра Tor?

Tor се използва от много хора, особено от онези, които работят в поверителна област, като например журналист. Те понякога се нуждаят от поверителност поради строги регионални закони и риск от загуба на поверителност. Следователно, той се счита за прост начин за анонимност на трафика и поверителните данни от снупъри.

Tor не се използва само от професионалистите; той също се счита за полезен инструмент за онези, които искат поверителност срещу проследяването на интернет доставчици, рекламодатели от трети страни и интернет сайтовете. Такова търсене не е задължително да се прилагат практики, които са в противоречие с правилата, а най-вече когато хората не искат да се излагат.

Както беше обсъдено по-горе, браузърът Tor предоставя скрити услуги на много уебсайтове, които са достъпни само с браузъра Tor. Тези скрити услуги включват и сайтове като детска порнография и затова се поставя под въпрос, че Tor е незаконно или не.

Където липсва Тор?

Много от потребителите смятат, че анонимността на Tor не може да бъде компрометирана, но може да бъде. Това е така, защото потребителите на Tor могат лесно да бъдат посочени от агенции като NSA, ако не могат да видят данните на потребителите. Ето как потребителите на Tor биха могли да се затруднят и по-вероятно да бъдат насочени от НСА или други агенции.

Освен, че сигурността също е проблем с браузъра Tor. Може да бъркате сигурността с анонимност, но това са две различни неща. Атаките на човек в средата са възможни чрез браузъра и тогава е по-лесно да се намеси и в мрежата на Tor. Скоростта също е проблем при браузъра Tor, но това не е фактор, който влияе върху законността.

Трябва ли да използвате Tor или не?

Както беше казано по-рано, Tor не е безопасен от атака от човек в средата и агенции като NSA могат да шпионират вашите дейности. Така че е по-добре да използвате HTTPS навсякъде, когато е свързан Tor.

Ако извършвате редовни интернет дейности, докато сте на Tor, няма какво да се притеснявате, че ще бъдете проследени. Въпреки това, във всеки случай, Tor ще ви направи скорост на сърфиране бавно поради процедурата за анонимност, която прилага във вашите данни.

Но е жизненоважно да се запитате, искате ли анонимност или сигурност? Ако желаете за сигурност, както и анонимност, тогава VPN може да бъде по-подходящ избор, тъй като криптира целия ви интернет трафик. Той има доста повече предимства пред Tor.

Винаги обаче трябва да проверявате всеки инструмент за защита, който използвате и е необходимо да знаете вратичките на този инструмент. Нищо не е 100% перфектно към днешна дата.