Alternatif TrueCrypt – Dapatkan Pilihan Lebih Banyak yang Disulitkan

[ware_item id=33][/ware_item]

Dalam keperluan privasi dalam talian semasa, orang memerlukan data mereka untuk disulitkan dan diamankan. TrueCrypt adalah penyulitan cakera penuh untuk tujuan itu tetapi, malangnya, ia secara dramatik ditinggalkan pada Mei 2014, selepas sepuluh tahun pelancarannya. Walau bagaimanapun, terdapat alternatif TrueCrypt yang pengguna internet boleh memilih untuk menyulitkan datanya.


TrueCrypt telah popular di kalangan berjuta-juta pengguna MacOSX dan Windows. Untuk penyulitan data, ia membuat partition penyulitan atau cakera disulitkan visual ke dalam fail. Oleh itu, tanpa kata laluan, adalah mustahil untuk mendapatkan akses data terenkripsi ke sekatan.

Perisian TrueCrypt yang dilancarkan pada tahun 2004 telah lama dikesan dengan beberapa kelemahan keselamatan yang sebahagian besarnya dijalankan oleh pasukan keselamatan Projek Zero Google. Mereka menemui dua kelemahan keselamatan utama dalam perisian yang mana satu kecacatan boleh membenarkan keistimewaan pengguna biasa untuk mengembangkan keistimewaan pentadbiran melalui aplikasi. Tali keselamatan ini dalam TrueCrypt diramal menjadi akibat salah urus oleh pemaju. Juga, pemaju ini tidak lagi menyokong perisian dengan kemas kini. Jadi, lebih baik mempunyai alternatif TrueCrypt untuk keselamatan data.

Adakah TrueCrypt Menyediakan Keselamatan?

Mengendalikan penyiasatan mengenai keselamatan TrueCrypt, Institut Fraunhofer untuk Teknologi Maklumat Selamat pada tahun 2015 telah mengeluarkan laporan 77 halaman. Audit ini dilakukan pada versi stabil TrueCrypt yang terakhir. Telah ditemui bahawa perisian itu terdedah kepada banyak pepijat, namun ia membolehkan perkhidmatan yang selamat untuk kes penggunaan utama. Sebagai contoh, ia boleh menjadi selamat untuk menyulitkan data pada rehat seperti pada USB atau dalam pemacu keras luaran.

Laporan itu mencadangkan bahawa Bugs yang dikenal pasti oleh Google didapati menetap perisian TrueCrypt tetapi, mereka tidak begitu terdedah yang membolehkan mereka mengakses hacker. Walau bagaimanapun, penyulitan selamat sedemikian tidak dapat dilakukan dalam memori komputer atau pemacu yang dipasang. Ia boleh menampung penggodam untuk mengakses data yang disulitkan melalui kunci penyahsulitan yang kekal disimpan dalam memori komputer jika pemacu dipasang.

Sedangkan, kemungkinan akses hacker dalam keadaan ini masih rendah. Untuk tetap dilindungi pengguna mesti memasang bekas yang disulitkan di mana data yang disahkrit dapat diakses atau mereka mesti meletakkan komputer untuk hibernasi dengan bekas yang disulitkan. Walau bagaimanapun, tidak ada jalan keluar jika bekas yang disulik terbuka dan seseorang mengakses komputer. Oleh itu, komputer dengan drive yang disulitkan, dipasang tidak boleh dibenarkan untuk hibernate jika bekas yang disulik terbuka.

Adakah TrueCrypt Worth Menggunakan

Pemacu yang dipasang dengan versi asal perisian TrueCrypt yang terkini pada sistem yang lebih lama boleh menjadi selamat sepenuhnya dengan pengecualian yang dinyatakan di atas. Bagaimanapun, TrueCrypt agak tidak selamat untuk peranti yang dipasang untuk sebab-sebab yang dibincangkan sebelum ini.

Walau bagaimanapun, jika anda berfikir untuk memuat turun perisian TrueCrypt sekarang, maka ia mungkin berisiko dan bermasalah. Ini kerana ia telah dihentikan secara rasmi daripada ditawarkan dan tidak boleh dimuat turun sejak tahun 2014. Namun, sesetengah laman web dan torrents mendakwa untuk menawarkan versi asal TrueCrypt untuk muat turun.Juga, untuk orang biasa tanpa kepakaran perisian, ia boleh menjadi tugas yang sukar untuk mengetahui perubahan itu.

Github adalah tempat di mana salinan yang diarkibkan boleh diaudit secara bebas; Walau bagaimanapun, disebabkan oleh prosedur yang memakan masa dan kos yang tinggi, para pakar tidak pernah mengaudit kebanyakan repositori. Namun, menurut Open Crypto Projects, copy repository Github, TrueCrypt 7.1 diverifikasi. Sedangkan, beberapa pengguna menuntut TrueCrypt agar terdedah kepada pencerobohan Kerajaan.

Oleh itu, kami akan mencadangkan anda untuk mencuba alternatif TrueCrypt yang sama ada derivatif perisian penyulitan cakera ini atau sama sekali berbeza dari itu.

6 Alternatif Alternatif TrueCrypt 2018

VeraCrypt

VeraCrypt dianggap sebagai alternatif TrueCrypt yang sesuai. Ciri-cirinya sama dengan perisian asli TrueCrypt dengan peningkatan keselamatan. VeraCrypt mempunyai keselamatan tambahan untuk algoritma sistem dan penyulitan partition. Ini adalah kerana bilangan lelaran yang lebih maju dan ditambah setiap penyulitan.

Disebabkan ciri keselamatan tambahan ini, risiko serangan siber yang sengit sangat merosot. Walau bagaimanapun, proses penyulitan dalam VeraCrypt menjadi lebih lama kerana bekas dan partition mengambil lebih banyak masa untuk bermula. Namun, permohonan itu tidak terjejas.

Alternatif TrueCrypt - Dapatkan Pilihan Lebih Banyak yang Disulitkan

VeraCrypt adalah perisian yang merupakan sumber terbuka dan boleh didapati secara percuma. Ia menyokong algoritma yang berbeza seperti AES, Twofish, Serpent, termasuk gabungan semua algoritma ini. Juga, perisian VeraCrypt sentiasa diaudit oleh para penyelidik dan prosesnya tetap sama seperti untuk perisian asli TrueCrypt.

Anda boleh melihat senarai penuh penambahbaikan yang dibuat dalam VeraCrypt, di sini.

BitLocker

BitLocker sebagai alternatif TrueCrypt berbeza daripada penyulitan cakera VeraCrypt dan TrueCrypt. Ia tidak membangunkan bekas yang disulitkan sebaliknya ia menyulitkan semua sekatan sekaligus. Ia menggunakan algoritma AES dengan kunci penyulitan 128- atau 256-bit dan menyulitkan jumlah yang lengkap tetapi perisian hanya untuk tingkap.

Oleh itu, jika anda meninggalkan komputer anda dihidupkan, mana-mana orang yang menggunakannya boleh melihat semua fail yang disimpan di komputer itu. Walau bagaimanapun, untuk menyulitkan semua fail dan secara individu, terdapat sistem penyulitan Windows tertentu yang dipanggil Sistem Fail Disulitkan (EFS). Tetapi ini juga boleh diakses semasa pengguna log masuk.

Para pengguna tidak dapat mengawasi backdoors untuk perisian BitLocker, karena bukan sumber terbuka. Juga, hubungan mesra antara Microsoft dan NSA dapat menjadi pemecah perjanjian bagi banyak individu. Ciri-ciri yang mengembalikan pengubahsuaian cakera yang disulitkan bernama Elephent Diffuser telah dikeluarkan oleh Microsoft yang telah menimbulkan kebimbangan pengguna.

Tidak ada mekanisme deniabiliti yang munasabah dalam BitLocker. Walau bagaimanapun, ia boleh dipercayai bahawa kandungan cakera keras diubahsuai kerana penyingkiran Elephent Diffuser.

Melalui BitLocker, anda boleh mengesahkan bahawa penyerang tidak mengubah suai perisian untuk boot komputer anda.

DiskCryptor

Seperti BitLocker, DiskCryptor juga perisian khusus untuk Windows. Ia adalah perisian penyulitan cakera yang mana audit keselamatan yang sangat terhad telah dilakukan, walaupun, ia adalah sumber terbuka. Sekarang anda mesti memikirkan mengapa perisian dianggap sebagai alternatif TrueCrypt yang cekap.

Berbanding dengan TrueCrypt, ia jauh lebih cepat dan memerlukan kurang alat pengkomputeran untuk penyulitan. DiskCryptor adalah perisian yang mudah digunakan yang 256-bit AES, Twofish, Serpent atau gabungan semua perkhidmatan ini untuk tujuan enkripsi. Namun, Ular dikatakan paling cepat di kalangan semua.

Peranti luar seperti pemacu USB, cakera keras, CD, dan DVD boleh disulitkan dengan bantuan DiskCryptor. Ia menyokong pelbagai sistem operasi.

Walau bagaimanapun, ia tidak akan menjadi pilihan jika anda berfikir untuk menyembunyikan data anda daripada NSA. Walaupun anda boleh menggunakannya untuk menyekat kanak-kanak menjengkelkan daripada mengakses fail anda, atau jika Peranti anda telah dicuri.

Alternatif TrueCrypt - Dapatkan Pilihan Lebih Banyak yang Disulitkan

Melalui ciri DiskCryptor yang boleh dipercayai, anda boleh memindahkan memasang bootloader komputer ke dalam peranti luaran seperti pemacu USB atau CD. Bootloader menghalang cakera keras komputer daripada dipaparkan sebagai ruang kosong dengan data tersebar.

Semasa menggunakan DiskCryptor, diperlukan untuk memulakan komputer dan mendekripsi data melalui pemuat boot CD atau USB.

CipherShed

CipherShed, apabila dibebaskan adalah garpu TrueCrypt. Ia boleh didapati untuk Windows PC, Mac OSX, dan Linux, namun ia mesti disusun untuk digunakan pada dua yang terakhir. Versi pertama yang dikeluarkan adalah bukan alfa yang mana tidak ada produk lain (v1.0 atau yang lebih baru) lagi dikeluarkan.

Berbanding dengan VeraCrypt, perisian ini agak perlahan walaupun ini bergerak ke arah kebaikan. Dalam CipherShed kecacatan Truecrypt ditampal.

Walau bagaimanapun, penyulitan cakera CipherShed tidak jauh berbeza daripada Veracrypt kecuali dalam pembangunan. Melaluinya, anda boleh melakukan penyulitan cakera keseluruhan atau anda boleh membuat bekas yang disulitkan.

Walau bagaimanapun, satu kelebihan menggunakan CipherShed, yang anda tidak dapat melalui versi baru VeraCrypt adalah ia boleh digunakan dengan bekas TrueCrypt. Ini kerana peningkatan lelaran VeraCrypt menjadikannya tidak serasi untuk digunakan dengan bekas TrueCrypt, tetapi juga menjadikannya lebih terjamin.

Sama seperti VeraCrypt, CipherShed memerlukan jilid tersembunyi untuk kebolehkendalian yang munasabah.

FileVault 2

Sebagai Bitlocker untuk Windows, anda boleh menggunakan FileVault 2 untuk Apple. Ini pertama kali dilancarkan dengan OSX Lion dan menggunakan algoritma AES-XTC 128-bit untuk penyulitan cakera keseluruhan. perisian Mac sahaja ini menggunakan kata laluan masuk pengguna sebagai kunci untuk penyulitan.

Seperti BitLocker, FileVault 2 juga tidak mempunyai pilihan untuk membuat bekas yang disulitkan. Ini bermakna semua data anda kelihatan dan dipaparkan kepada sesiapa sahaja yang menggunakan PC anda sehingga anda log masuk. Selain itu, ciri yang sama dari FileVault 2 ialah ia bukan sumber terbuka dan ia tidak boleh diperiksa secara rawak oleh orang ramai dan ia mungkin mengandungi belakang.

BoxCryptor

BoxCryptor adalah perisian yang mempunyai kedua-dua versi, percuma dan premium. Perisian penyulitan ini memberikan perlindungan penyulitan AES-256 dan RSA dan berasaskan fail. BoxCryptor boleh menjadi alternatif TrueCrypt terbaik kerana ia mempunyai sokongan banyak perkhidmatan storan awan seperti Dropbox, Google Drive, dll..

Penyulitan perkhidmatan storan sedemikian sangat bermanfaat kerana memberikan perlindungan kepada semua data penting. BoxCryptor menyokong semua platform yang popular seperti Windows, Linux, Mac, Android, dan iOS juga.

Berakhir Nota

Semasa mempertimbangkan alternatif Crypt True untuk diri sendiri, anda tidak seharusnya memberi kepentingan muktamad kepada mekanisme deniabiliti yang munasabah. Walaupun, ia merupakan ciri dan bonus tambahan, tetapi merupakan pertahanan yang lemah.

Melalui kebolehkendalian yang munasabah, ia tidak dapat dibuktikan bahawa PC anda mengandungi fail data yang disulitkan. Ini kerana data yang disulitkan tidak wujud sama sekali tidak ada data. Walau bagaimanapun, melalui bunyi rawak, pakar dapat mengetahui bahawa fail-fail tersebut disulitkan.