Hur kan din USB-enhet utgöra säkerhetsrisker för dig

[ware_item id=33][/ware_item]

En Universal Serial Bus - USB-enhet är en användbar extern datalagringsenhet. Det innehåller ett flashminne som kan lagra så lite som 256 MB upp till 256 GB. Denna USB-stick kan dock visa sig vara en stor säkerhetsrisk. Folk började betrakta USB-enheter som ett säkerhetshot efter att Edward Snowden använde det för att kopiera hemligheter från US National Security Agency (NSA).


Steg för att lindra säkerhetsrisker med USB-enhet

I den här artikeln fokuserar vi på de olika säkerhetsriskerna som kan uppstå efter missbruk eller en USB-flashenhet.

Säkerhets risker-by-USB-enhet

De risker du står inför inkluderar olika större säkerhetsincidenter, USB-specifik skadlig programvara och virus. Dessa säkerhetsrisker kan dock lindras genom att använda god säkerhetspraxis. Det är mycket viktigt för dig att ta säkerhetssteg för din USB-flashenhet.

  1. Förlorar en USB-enhet

De vanligaste säkerhetsriskerna med USB-flashenheter uppstår främst när enheten går förlorad.

Men om du har ett lösenordsskyddat eller ännu bättre en krypterad USB-flashenhet kan dina problem minimeras. Dessutom, om du har säkerhetskopierat dina data någon annanstans, är du säker nog. Så även om din enhet går förlorad eller stulna förblir dina data säkra eftersom ingen kommer att kunna bryta krypteringen som du har ställt in på din USB-enhet.

För att kryptera din USB-enhet kan du antingen använda krypteringsprogramvara eller köpa en enhet med en krypterad partition.

Rekommenderad artikel: Hur du krypterar din USB-enhet i Mac

Att förlora en USB-enhet utan lösenord och krypteringsskydd är emellertid en helt annan sak. Beroende på vikten av data lagrade på USB-enheten kan din förlorade USB-enhet kosta dig hela din förmögenhet. Men det är bara din CV som lagras på USB-enheten, du bör inte vara alltför orolig men om den enheten har mycket personliga dokument lagras så kommer dessa problem att vara mycket höga.

Därför är det enklaste sättet att undvika att förlora din USB-enhet att se till att den lagras säkert med dig själv. Oavsett var du placerar USB-enheten på ett säkert sätt bör du också se till att den inte ska skadas av någon överdriven chock eller tryck eftersom det kan leda till att data skadas eller går sönder.

  1. Hitta en USB Flash Drive

En USB-flashenhet om det finns onaturligt finns det nästan 50 procent chanser att du sätter in den i din dator. Du kanske tänker att det är gratis saker så varför inte använda det för ditt eget syfte. Tyvärr kan denna USB-flashenhet också vara en fälla och kan enkelt fånga dig att ladda en del skadlig programvara i din dator.

Säkerhets risker-by-USB-enhet

En icke-teknisk kunnig skulle aldrig kontrollera innehållet i en USB-flashenhet men en säkerhetsekspert skulle göra det. För att kontrollera innehållet i en sådan onaturligt hittad USB-flashenhet bör säkra datorer med specialiserad säkerhetsprogramvara användas.

Olika autorun-skadlig programvara kan undvikas från att infektera din dator om antivirusprogram redan skyddar ditt system. Men detta är bara möjligt om ditt system är uppdaterat, annars finns det fortfarande chanser att skadlig kod infekterar ditt system.

Därför är det bättre att lämna ensam USB-enhet som du tycker onaturligt. Du kan också ringa ett samtal på sociala medier för ägaren till den förlorade enheten. Men du ska aldrig ansluta den.

  1. Ge en USB-enhet till en vän

Om du har en USB-enhet och precis har köpt en ny, kanske du har andra tankar om din äldre USB. Du kanske tänker antingen sälja din äldre USB-enhet eller överge den. Det viktiga för dig bör inte vara drömmarna om att tjäna en liten vinst snarare bör du tänka på datasäkerhet. Säkerhets risker-by-USB-enhet

När du säljer ut eller ger bort en USB-enhet bör du se till att hela innehållet har tagits bort. Uppgifterna ska tas bort säkert och endast efter fullständig validering ska de överlämnas till en främling eller någon vän.

Dessutom finns det flera olika metoder tillgängliga för att säkert torka bort flash-baserade media från en USB-flashenhet. Men varje läs- och skrivcykel resulterar i åldrande av skivor. Därför är det bäst att helt enkelt torka och skicka äldre enheter eftersom de kanske inte bara håller tillräckligt länge i händerna på den nya ägaren.

  1. USB-specifikt skadligt program

Ovan har vi beaktat riskerna för att sätta in en onaturligt hittad USB-enhet i din dator. Dessutom måste du också veta om skadlig programvara som enkelt kan köras. En del skadlig programvara, trojaner och maskar kan också hittas automatiskt. Det här skadliga programmet kommer att uppnå en bra framgång om din dator inte är laddad med säkerhetsprogram. Säkerhets risker-by-USB-enhet

Ett exempel på en sådan skadlig programvara är BadUSB. Denna praktiskt taget oupptäckbara skadlig programvara kan resultera i kapning av riktade datorer. BadUSB riktar sig till en individ via en infekterad USB-enhet och tar sedan kontroll över sin persondator eller varhelst den infekterade USB-enheten sätts in.

  1. Känner till din USB-enhet

Din USB-enhet kräver en säker och säker plats från hackers och snoopers nyfikna ögon. Men det är också viktigt att du känner igen det i ett fall även om det finns i en enorm massa olika USB-enheter. Således är erkännande av USB-enhet extremt viktigt.

Säkerhet och integritet är stora problem som kretsar dygnet runt en USB-enhet. Därför är det ganska viktigt att du inte avlevererar din personliga USB-enhet av misstag istället för den som är avsedd att överlämnas. Om du av misstag överlämnar din personliga USB-enhet är chansen stor att den kan innehålla känslig information som kan leda till förlägenhet eller också kan kosta dig din förmögenhet. Därför bör du hålla dina personliga enheter åtskilda från dem du använder på jobbet. Dessutom bör du också kontrollera innehållet innan du överlämnar någon USB-enhet. Säkerhets risker-by-USB-enhet

Om din USB är precis som någon vanlig så är chansen stor att du kanske inte kan skilja dem från varandra. Men genom att ge en särskilt prickig eller prålig design som Lego eller trä osv, kan du lätt känna igen din USB-enhet. Du kan också applicera några klibbiga etiketter på din enhet, men du bör fortfarande överväga att placera din USB-enhet på en säker plats.

Slutsats

USB-enheter passeras runt som silikon visitkort mestadels av datoranvändare. Eftersom vi är bekanta med USB-skivor som har skadlig infektion är vi därför beroende av tillfällig omformatering och antivirusskanningar. På detta sätt kan vi säkert förhindra att våra USB-enheter orsakar nästa digitala epidemi. Säkerhetsriskerna förknippade med USB-enheter löper dock djupare än vår fantasi. Genom att anta ovanstående goda rutiner kan du därför säkert skydda dig mot de säkerhetsrisker som din USB-enhet utgör för dig.