Hur man förblir anonym på din Android eller iPhone

[ware_item id=33][/ware_item]

Idag är det enkelt att spåra din online-aktivitet. Att surfa på webben anonymt är inte bara för brottslingar som vill dölja sina sökfrågor och annan information. Andra människor kanske vill surfa på webben anonymt för att minska riktade annonser, komma åt webbplatser som inte är tillgängliga i deras land och till och med minska risken för identitetsstöld. Följ dessa tips för att garantera din integritet när du surfar på din Android-enhet eller iPhone.


Dölj din IP-adress

Det första steget i att förbli anonym online är att dölja din IP-adress. Din IP-adress är som en hemadress. Det är ett nummer för din enhet som berättar webbplatser var du ska skicka dina data så att rätt webbsidor eller filer kommer till rätt telefon eller surfplatta. Din IP-adress innehåller information om din geografiska plats. Sociala nätverkssajter och sökmotorer kan använda din IP-adress för att spåra din onlineaktivitet för att rikta annonser till dina konton.

Som sagt, det finns många sätt att dölja din IP-adress från webbplatser du besöker. Några av de vanligare sätten inkluderar:

Använd en VPN för att kryptera dina data

Ett VPN eller virtuellt privat nätverk är en tjänst där du ansluter till leverantörens servrar innan du skickar och tar emot data online. Den maskerar din IP-adress eftersom all data som skickas från den servern använder en av din leverantörs IP-adress istället för din. Som en extra säkerhetsbonus krypterar de bästa VPN-leverantörerna för Android och iPhone dina data. VPN används ofta av företagare för att öka säkerheten på nätet och minska risken för att deras data faller i fel händer. Det är också bra för att förbättra säkerheten när du ansluter till offentliga nätverk genom att minimera risken för att bli hackad. Att komma igång med ett VPN är enkelt.

 1. Hitta en pålitlig VPN-tjänsteleverantör.
 2. Registrera dig enligt leverantörens anvisningar.
 3. Ladda ner leverantörens mobilapp och konfigurera dina inställningar.
 4. Börja surfa anonymt från din telefon.

Använd en proxyserver

En proxyserver liknar ett VPN, men den är mer begränsad. Som sagt, det är gratis och fungerar bra för engångsbruk genom att ändra din IP-adress. För att använda det:

 1. Sök på proxyservrar online. Det finns många gratisalternativ, så de är inte svåra att hitta.
 2. Konfigurera dina webbläsarinställningar för att ansluta till proxyservern.
 3. Börja din anonyma surfningssession.

Obs! Proxies fungerar bara med webbläsaren du har konfigurerat den för, så den fungerar inte med andra appar på din telefon. Var försiktig med att ange känslig information när du använder en proxy.

Använd Tor-webbläsaren

Tor är ett nätverk av proxyservrar som studsar dina data mellan servrar för att öka anonymiteten online. Du kan till och med köra Tor genom ditt VPN för att lägga till ett extra lager skydd.

 1. Besök torproject.org eller hitta appen i din Android- eller iOS-butik.
 2. Ladda ner och installera Tor-webbläsaren.
 3. Öppna mappen som heter Tor Browser.
 4. Följ anvisningarna för att antingen ansluta direkt till Tor-nätverket eller för att konfigurera dina inställningar.
 5. Starta webbläsaren och börja surfa anonymt. Var medveten om att Tor inte ansluter till andra appar på din enhet.

Dölja din IP-adress betyder att företag inte kan spåra dig. Det får det också att se ut som om din Internet-trafik kommer från någon annanstans. Det kan vara användbart om du försöker komma åt en webbplats som inte är tillgänglig i ditt land.

Använd en sekretessorienterad sökmotor

Om du är orolig för företag som spårar dina data är det bäst att hålla sig borta från de större sökmotorerna som Google och Bing. De spårar all din sökhistorik för att leverera mer riktade sökresultat. Det är en av anledningarna till att dölja din IP-adress är en bra idé eftersom de spårar din aktivitet genom att knyta den till din IP.

Andra mindre kända sökmotorer spårar inte din butik dina data, så att du kan bläddra utan att känna att någon spionerar på dig. StartPage och DuckDuckGo är bara några av dessa sökmotorer som inte spårar dig online. Besök bara den sökmotor du gillar och börja surfa!

Skicka anonyma e-postmeddelanden

Webbläsning är inte nödvändigtvis det enda området på Internet där du vill hålla anonym. Att göra din e-post anonym kan hjälpa dig att undvika skräppost och aktivitetsspårning. Du kan alltid registrera dig för nya e-postadresser för att registrera dig för webbplatser. Se till att du inte inkluderar någon personlig information på det kontot. Du vill använda ett VPN när du ställer in nya konton så att de inte är knutna till din IP-adress.

Alternativt kan du använda tjänster som ProtonMail som döljer din e-postinformation från sökningar och fungerar via Tor-nätverket. Inte bara det utan också krypterar dina e-postdata. Den innehöll också tvåfaktorsautentisering och ber inte om din personliga information när du registrerar dig, vilket ger ännu mer säkerhet till dina e-postmeddelanden.

Var försiktig med programvara från tredje part

En sak att komma ihåg om du är anonym med din Android-enhet eller iPhone är att varje app får åtkomst till din information på olika sätt. Medan du kan ställa in din webbläsare så att den är anonym kan dina andra appar komma åt och spåra din personliga information. Även om din webbläsare är anonym, kan tredjeparts webbläsarplugins lagra personlig information.

Ett VPN bör arbeta med andra appar, men i alla fall är det viktigt att fortsätta med försiktighet och undvika att ange personlig information om du vill hålla anonym online.

Att hålla anonym online är inte omöjligt att göra om du är orolig för online-säkerhet. Som sagt, ingen enda lösning är idiotsäker, så det är bäst att använda dessa typer av säkerhetsåtgärder tillsammans för att få så mycket säkerhet som möjligt.

Det här är de bästa metoderna för att skydda din identitet. Du kan hitta fler användbara resurser för att ytterligare säkerställa din anonymitet online.