Hur man krypterar en mapp – fil i Windows OS (guide)

[ware_item id=33][/ware_item]

När vi säger att vi måste "lösenordsskydda" en mapp eller fil, i själva verket, hänvisar vi till fil- och mappkryptering som inte kan nås av någon obehörig åtkomst utan rätt lösenord. Den här guiden är användbar för dem som vanligtvis frågar hur man kan kryptera en mapp eller fil i Windows OS?


Kryptering är nödvändig för alla enheter som är anslutna till internet eller andra externa enheter som USB-flashenheter, eftersom de ofta än inte innebär att manipulera och stjäla dina personuppgifter. Den här guiden listar olika sätt att fil- och mappkryptering.

Använd krypterade arkiv

Bra gamla Windows XP tillät skapa en krypterad fil med .zip-förlängning. Men efter lanseringen av Windows 7 kan vi bara extrahera .zip-filen istället för att skapa en, åtminstone inte ett lösenordsskyddat.

För att få denna funktionalitet i Windows 7 och senare, kan du installera en tredjeparts gratis krypteringsprogramvara som 7-Zip med 256-bitars mappkryptering och avancerad funktionalitet.

fil- och mappkryptering

När du är klar med installationen av 7-zip kan du skapa zip-arkiv genom att öppna programmet och klicka "Lägg till" eller genom att högerklicka på den fil och mapp du vill kryptera och välja "Lägg till arkiv" från 7-zip-menyn.

Så här krypterar du Office-dokument

Microsoft Office gör det möjligt för dig kryptera dokument, presentationer och arbetsböcker med ett lösenord. Microsoft Office från och med 2007 kommer med 128-bitars AES-kryptering.

hur man krypterar ett dokument

Du kan följa dessa officiella supportsidor för Microsoft Office 2007 & 2010 och 2013 och framåt för komplett steg-för-steg-guide.

Windows OS Inbyggda fil- och mappkrypteringsalternativ

Windows OS har sina egna inbyggda krypteringsfunktioner BitLocker och EFS (Encrypting File System) för fil- och mappkryptering. Men tyvärr är dessa alternativ endast tillgängliga i versionerna "Professional" och "Enterprise".

BitLocker:

BitLocker tillåter en användare att kryptera hela volymen på en hårddisk, inklusive USB-flashenheter. Det kräver dock en Trusted Platform Module (TPM) på ditt system, en avancerad krypteringsfunktion inbyggd i din mikrochip.

diskkryptering

Om dina Windows inte stöder BitLocker-funktionalitet kan du använda en alternativ programvara som heter VeraCrypt

VeraCrypt, efterträdare till TrueCrypt (eftersom det har säkerhetsproblem), fungerar på samma sätt som BitLocker. Du kan använda VeraCrypt - bortsett från grundläggande funktioner som BitLocker - för att skapa en liten krypterad virtuell volym på din hårddisk för att lägga dina personuppgifter i den.

Krypterande filsystem (EFS)

EFS tillåter fil- och mappkryptering som arkiven. Detta är det vanligaste alternativet för mappkryptering som används av de flesta. Följ dessa steg för att utföra filer och mappkryptering i olika versioner av Windows OS:

DRICKS: Innan du krypterar någon fil eller mapp ska du skapa en säkerhetskopia och skriva ned lösenordet om du tappar lösenordet eller mappen.

Windows XP (Home Edition)

  1. Välj den mapp eller fil du vill lösenordsskydda.
  2. Högerklicka och välj "Egenskaper".
  3. Klicka på fliken "Dela".
  4. Klicka på kryssrutan "Gör den här mappen privat".
  5. Välj "Apply" och "Ok"

Om alternativet ”Gör den här mappen privat” är grått, ska du se till att hårddisken är formaterad i NTFS-filsystem istället för Fat32-filsystem. Du har rätt att ändra en sådan fil eller mapp i ditt användarkonto.

Windows XP (Pro), 7, 8 och 10 utgåvor

  1. Högerklicka på mappen eller filen.
  2. Välj Egenskaper.
  3. Klicka på knappen Avancerat på fliken Allmänt.
  4. Klicka på kryssrutan "Kryptera innehåll för att säkra data".

Om alternativen för "kryptera innehåll för att säkra data" är nedtonade, se till att du är i "Professional" eller "Enterprise" -utgåvor av Windows. Ditt filsystem är formaterat som NTFS, eftersom det är en förutsättning för krypteringen.

Saker att komma ihåg

Kom alltid ihåg att säkerhetskopiera din fil eller mapp innan du gör den lösenordsskyddad. Även om den är krypterad betyder det inte att den inte kan raderas (såvida inte krypteringsprogramvaran förhindrar att den raderas).

Spara ditt lösenord någon annanstans på en fil eller anteckningsbok, bara om du har tappat det kommer du att skriva det. Annars förlorar du dina data om du inte spenderar tid på att återställa dem.

Det finns ingen sådan programvara som kan ge 100% säkerhet. Det finns många program, verktyg och guider för hur du bryter kryptering på filer. Men de krypteringsmetoder som anges ovan skyddar dig från de flesta människor. Om dina data är mycket viktiga och känsliga bör du välja kommersiell krypteringsprogramvara.