Saker du bör göra för att kontrollera om din webbkamera är hackad eller inte!

[ware_item id=33][/ware_item]

Utan tvekan är webbkamera bland de viktigaste datortillbehören som är mycket användbara på vissa sätt. Men det innebär några allvarliga hot mot integriteten. Om någon annan eller tredje part får tillgång till och kontroll över din webbkamera, kan de använda den med allvarliga efterverkningar.


Webbkamerahack uppstår endast om du inte har en säker eller skyddad webbkamera. Webbkamerahacker förmodligen kommer att utpressa dig och kan också riskera din integritet. Inte hela tiden men ibland har nyheter från webbhack också fått mediernas uppmärksamhet. Men vad gäller deras avrättning har inte mycket hittats.

Hackarna har ett lysande sinne. Om de misslyckas på ett sätt, använder de en annan metod för att injicera skadlig kod i din enhet. På så sätt får de åtkomst till din dator. Med andra ord betyder det också att så snart de får tillgång till din webbkamera får de tillgång till dina data också.

Om du vill se till att någon inte hackar din webbkamera. Vi presenterar sju pro-tips som du måste följa för att kontrollera din webbsäkerhet och säkerställa din integritet:

 1. Undersök webbkamerans indikatorlampa:

Webbkamera har tre indikatorlampor, dvs blå, grön och röd belägen nära linsen. Alla dessa lampor informerar dig om webbkameran spelar in en video eller inte. Dessa lampor måste vara avstängda när du inte använder webbkameran.

Om du när som helst ser ljus som blinkar indikerar det att en annan part kommer åt din webbkamera. Låt oss säga, om lamporna gradvis glöder; det betyder att webbkameran spelar in en video. I båda situationerna är det tydligt att någon annan använder din webbkamera i stället för dig.

Ibland slutar lamporna att fungera och användarna brukar inte uppmärksamma för att fixa det. Men en webbkamera utan varningslampor ökar risken för spionering och kontroll av din webbkamera utan din bekanta.

 1. Leta efter okända applikationer:

I vissa fall kan webbkamera köra en applikation som du inte alls känner till. Det händer vanligtvis när du oavsiktligt laddar ner skadlig programvara eller virus, och det attackerar din webbkamera. För att bekräfta förekomsten av ett virus eller skadlig programvara bör du köra din webbkamera.

Var alltid uppmärksam på meddelanden som om din webbkamera redan används? Det finns en app som styr din webbkamera. Ta reda på mer om den här appen och se att det är samma som du installerar eller det är en skadlig programvara som spårar dina program som din webbkamera använder.

 1. Visa dina lagringsfiler:

Om någon annan än du använder din webbkamera för att spela in några bilder, kommer ett kritiskt tecken att vara närvaron av ett ljud- eller videolagringsfiler som du inte skapar. Allt du behöver är att öppna webbkamerans inspelningsmapp och strikt visa alla filer. Om du hittade data som du inte kommer ihåg att du har skapat kan det ha spelats in av en hacker som har tillgång till din webbkamera.

Det är möjligt att hacker ändrar platsen för filer och flyttar dem till en ny mapp. Därför bör du också kontrollera webbkamerainställningarna för att se till att alla sparade filer finns i den mapp som du har valt.

 1. Gå med Malware Scan Test:

För att kontrollera att din webbkamera är hackad eller inte, bör du köra ett skannatest för skadlig programvara. För att göra det, följ stegen som nämns nedan och utför skanningen.

 • Öppna Systemkonfigurationspanelen, gå till Känga alternativ.
 • Från Boot-alternativet välj säkert läge. Ditt system efter omstart startar i säkert läge.
 • När ditt system är i säkert läge, radera alla tillfälliga filer att ha lite diskutrymme och påskynda skanningsprocessen.
 • Kör det befintliga antivirusprogrammet och se om det upptäcker förekomsten av ett virus.
 1. Obs Kamerans onormala beteende:

Webbkamerorna blir mer utvecklade och avancerade efter varje dag som går. Det betyder också att de nu också kan hantera fler funktioner och funktioner. Till exempel för bättre videoinspelning kan du ändra kamerans riktning. Medan den inbyggda mikrofonen och högtalaren låter dem agera som telefonen också.

För bättre och förbättrad upplösning kan webbkameran dessutom justera sina linser. Men om du märker att webbkamera gör något av dessa saker spontant, är det ett tecken på att din kamera är under kontroll av en okänd person.

 1. Kontrollera webbkamerans säkerhetsinställningar:

Det är också viktigt och nödvändigt att kontrollera webbkamerans säkerhetsinställning för att säkerställa att din webbkamerasäkerhet inte riskerar. Kontrollera att antingen webbkamerans säkerhetsinställning har ändrats eller inte.

Om du märker det

 • Ditt lösenord ändras till standardinställningen.
 • Du kan inte göra några ändringar i inställningarna.
 • Administratören ändras.
 • Brandväggsskyddet för din kamera har stängts av.

Då kan det vara en indikation på att din webbkamera drivs av någon annan.

 1. Undersök dataflödet:

Dataflödet för ditt nätverk kan avslöja hur mycket du använder dina internetdata under en online-session. Dina data används av någon annan utan ditt samtycke när det finns några omedelbara spikar i ditt nätverk.

För att titta på om någon annan använder din kamera, kontrollera verktyget för hantering av uppgifter. I Windows 10 kan du enkelt använda fliken Apphistorik i Aktivitetshanteraren för att se vilka appar som får åtkomst till ditt nätverk. Kontrollera om din kamera eller ett okänt program skickar osäkra data. Om du hittade sådana data eller program, använd ett verktyg för borttagning av skadlig programvara för att ta bort dem.

Slutgiltiga tankar:

Även om en webbkamera tillåter dig att hålla ett vakande öga på ditt hem, men det är också viktigt att hålla ett öga på din webbkamera.

Det är oroande om någon håller ett vakande öga på dig utan din vetskap. Att ha fullständig kontroll över din säkerhet och integritet är mycket viktigt. Om det finns något som du grundar fiskigt, följ stegen ovan och kontrollera om din webbkamera är hackad eller inte.