Skillnaden mellan Firewall, Anti-Virus och VPN-Explained!

[ware_item id=33][/ware_item]

Oftare än
inte, de flesta tenderar att avstå från säkerheten på sina enheter av skäl
ren förvirring.


Med termer som 'Firewall', 'VPN' och 'Anti-virus' kastas in i varje konversation om cybersäkerhet. Den vanliga personen kommer säkert att bli förvirrad över vilken typ av förebyggande åtgärder han eller hon bör vidta mot arsenalet av skadlig programvara och cyberbrott som kan vara riktade mot dem.

Tja, dessa människor är i en bra tid idag. Det beror på att det som nämns nedan är allt du behöver veta om Firewall, VPN och Antivirusprogram. Dessutom kommer du också att kunna skilja dem.

Vad är
en brandvägg?

I huvudsak är en brandvägg en nödvändighet för alla datorer. Det är ett operativsystem och integrerar följande funktioner:

 • En brandvägg är all programvara eller maskinvara som skyddar driften från externa intrång och hot.
 • En brandvägg fungerar genom att övervaka inkommande och utgående trafik genom ett nätverk.
 • Det säkerställer operativsystemet genom att blockera skadliga program och förhindra åtkomst till osäkra webbplatser.
 • Brandväggar tillåter vissa datapaket att passera genom att kontrollera det mot en uppsättning regler.
 • Brandväggar arbetar med en förutbestämd uppsättning regler, så att de inte kan identifiera vad som är skadligt och vad som inte är ensamt.

Vad är
en antivirusprogram?

Antivirusprogram kan anses vara den första försvarslinjen när det gäller din dators säkerhet. Typisk antivirusprogram har följande funktioner:

 • Ett antivirusverk fungerar främst genom att identifiera och ta bort skadliga och skadliga hot.
 • Antivirus riktar sig mot ett mycket bredare spektrum av hot mot en enhets säkerhet. Det inkluderar trojaner, virus, skadlig kod och spionprogram för att nämna några.
 • Antiviruset fungerar för att rikta in sig på hot genom att använda signatur / kod och beteendeanalys, vilket gör att antivirusprogramvaran kan identifiera skadlig programvara och hot.
 • Funktionerna för antivirusprogram tillhandahålls vanligtvis via en tredjepartskälla.
 • För att säkerställa att antivirusprogrammet installeras fungerar smidigt måste användare uppdatera det ofta. Om du inte gör det kan det öppnas sårbarheter som inte fanns tidigare.

Vad är
en VPN?

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) hjälper till att skydda användarens identitet när de är online och består av följande funktioner:

 • En VPN fungerar genom att kryptera all nätverkstrafik för sina användare. Det gör det för att förhindra känslig information från tredje parts källor.
 • När de använder ett VPN kan användare kringgå vissa geobegränsningar och åtkomstwebbplatser som är begränsade i deras land.
 • VPN ger användaren en anonymitetsnivå. VPN döljer användarens IP-adress, som vanligtvis innehåller information om användarens identitet och deras plats.
 • VPN kan också arbeta med allmän Wi-Fi, som innehåller ett betydligt större antal hot än en personlig Wi-Fi eller hem Wi-Fi.

Vad
är skillnaderna mellan en brandvägg, antivirus och VPN?

Om du har gjort det
det hittills i artikeln har du utvecklat en god förståelse för hur
tre vanligaste försvar mot cyberbrott och skadlig programvara.

Men som
sade i början, kan du fortfarande vara förvirrad om vilken programvara du ska
installera på din enhet.

För att rensa bort alla tvivel som nämns nedan är skillnaderna mellan de tre förebyggande åtgärderna. Det är hoppfullt att informationen nedan hjälper dig att förstå saken.

Skillnaden mellan VPN och brandvägg:

 • En VPN och en brandvägg tillåter inte sina användare att införa eller konfigurera malware-inställningar på samma sätt som en brandvägg gör.
 • Dessutom fungerar brandväggen för att blockera vissa typer av nätverkstrafik (som begärts av användaren), medan VPN fungerar på ett mer generellt sätt och ger en säker 'tunnel' för hela nätverkets kommunikation.

Skillnaden mellan VPN och Antivirus:

 • VPN tillåter sina användare att avstå från de begränsningar som ställts av regeringar eller ISP. Det gör det möjligt för användare att få åtkomst till begränsat innehåll, medan brandväggar och antivirusprogram inte gör det.
 • Antivirus är utformade för att upptäcka och förhindra skadlig programvara från att skada ett enhets OS. Å andra sidan krypterar VPN: er all nätverkskommunikation och ger anonymitet till en viss grad.

Skillnad mellan brandvägg och
Antivirus:

 • En brandvägg kan bara blockera specifika program som den anser vara skadliga enligt de förutbestämda villkoren som konfigurerats av användarna. Men antivirusprogram utför en fullständig genomsökning genom hela enheten och fångar saker som en typisk brandvägg kan ha missat.
 • En annan mindre märkbar skillnad mellan ett antivirusprogram och brandvägg är att en brandvägg implementeras i hårdvara och mjukvara. Medan ett antivirus endast kan implementeras som en mjukvara.

Så,
var går du härifrån?

Nu har du bekant dig med skillnaderna mellan en brandvägg, VPN och antivirusprogram. Du kanske börjar se någon klarhet mellan att välja vilken programvara du behöver installera för att säkra dina enheter.

Tja, svaret
till den frågan är ganska enkel.

Alla
mjukvara som nämns ovan, inklusive en brandvägg, antivirus och VPN, fungerar bäst
när de kompletterar varandra.

Så för att öka säkerheten i ditt operativsystem ser du till att du har en robust brandväggsprogramvara. Antivirusprogram av högsta kvalitet för att skydda din dator från skadlig programvara och andra hot, t.ex. hackningar, etc..

Att upprätthålla din
anonymitet när du surfar på webben eller skyddar din integritet kan du göra
använd ett VPN.